yberhaxer 1 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Witam! Ostatnio kupiłem kartę graficzną Nvidia GeForce GTX275. Zaraz po tym jak listonosz ją przyniósł, zamontowałem ją do komputera i rozpocząłem instalację sterowników. Tutaj nastąpił pierwszy problem, a mianowicie po naciśnięciu "Install Driver" pierwsze co się instaluje to DirectX 9. Po zainstalowaniu DirectaX wywala okno z błędem "nvsetup run time error 53 file not found" i w związku z tym sterownik graficzny się nie zainstalował. Sterownik pobrałem ze strony nvidii i zainstalowałem, ale to mało pomogło bo karta ma praktycznie zerową wydajność w grach(sprawdzałem w grze GRID 2). Moja poprzednia grafika geforce 8800gt lepiej "śmigała", a przecież gtx275 jest o wiele lepsza. Więc nie wiem czy źle coś podłączyłem czy karta jest wadliwa. Także w związku z tym PROSZĘ o pomoc. Mój sprzęt to: procesor:c2d e4300 1,8GHz ram:1GB DDR2 Goodram płyta główna: asus P5KPL-AM SE Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 praktycznie zerową wydajność w grach Możesz sprecyzować ? Cytuj Link to post Share on other sites
ehhhm 149 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Podrzuć wyniki z jakiegoś benchmarka i sprawdź w GPU-Z jakie zegary ma karta podczas obciążenia. Cytuj Link to post Share on other sites
R.I.P 8 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 procesor:c2d e4300 1,8GHz Tutaj bym upatrywał problem Cytuj Link to post Share on other sites
ehhhm 149 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Dlaczego ? Przecież działało mu lepiej na starszej karcie graficznej. Myślę, że w najgorszym przypadku nie byłoby poprawy, ale spadek wydajności ? To raczej nie wina procka. Cytuj Link to post Share on other sites
R.I.P 8 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Według mnie e4300 taktowany zegarem 1,8GHz lekko ogranicza 8800 gt, a co dopiero gtxa 275. praktycznie zerową wydajność w grach A po tym cytacie domyślam się, że chodzi o zerowy przyrost wydajności, tylko autor napisał to tak nieskładnie Cytuj Link to post Share on other sites
ehhhm 149 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) A ja po tym fragmencie domyślam się, że jest inaczej. Moja poprzednia grafika geforce 8800gt lepiej "śmigała", a przecież gtx275 jest o wiele lepsza. Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez ehhhm Cytuj Link to post Share on other sites
yberhaxer 1 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Podrzuć wyniki z jakiegoś benchmarka i sprawdź w GPU-Z jakie zegary ma karta podczas obciążenia. ściągałem 3DMark, ale jakieś errory wywala Możesz sprecyzować ? mam na myśli, to że gry które powinny śmigać w 30fps gram w 5-10fps A ja po tym fragmencie domyślam się, że jest inaczej. wydaję mi się, że gtx jest o niebo lepszy wiec chyba tu autor komenta nie zabłysnął Cytuj Link to post Share on other sites
mszark 36 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Odinstalowałeś sterowniki przed wyjęciem starej? Po włożeniu nowej i przed instalacją sterowników użyłeś np. driver sweepera? Cytuj Link to post Share on other sites
yberhaxer 1 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Odinstalowałeś sterowniki przed wyjęciem starej? nie, dopiero jak włożyłem nową kartę to odinstalowałem stare sterowniki. i nie używałem niczego podobnego do driver sweepera, ponieważ nie wiem co to jest Cytuj Link to post Share on other sites
mszark 36 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Więc teraz odinstaluj sterowniki, zainstaluj programik driver sweeper i wyczyść resztki po sterowniku karty graficznej, po restarcie zainstaluj te pobrane ze strony nvidii. Cytuj Link to post Share on other sites
yberhaxer 1 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 tak zrobię Cytuj Link to post Share on other sites
ehhhm 149 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 wydaję mi się, że gtx jest o niebo lepszy wiec chyba tu autor komenta nie zabłysnął Pisałem odnośnie postu użytkownika R.I.P. Oczywiście zgadzam się z tym, że GTX 275 jest wydajniejszy. Cytuj Link to post Share on other sites
yberhaxer 1 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Więc teraz odinstaluj sterowniki, zainstaluj programik driver sweeper i wyczyść resztki po sterowniku karty graficznej, po restarcie zainstaluj te pobrane ze strony nvidii. totalnie nic nie dało Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 ram:1GB DDR2 Goodram Być może tutaj. Druga możliwość, to, że PCI-Express chodzi na x2, x4... Wejdź w BIOS i coś tam sprawdź. Podaj zasilacz. Zobacz, czy dobrze podpiąłeś... Cytuj Link to post Share on other sites
yberhaxer 1 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) Być może tutaj. Druga możliwość, to, że PCI-Express chodzi na x2, x4... Wejdź w BIOS i coś tam sprawdź. Podaj zasilacz. Zobacz, czy dobrze podpiąłeś... zasilacz Fortron 400W, wydaję mi się że wszystko jest podłączone jak trzeba czyli podwójne dodatkowe zasilanie, w BIOSIE nie wiem co mam sprawdzać, a w teście wydajności na pulpicie i w grach na win 7 karta ma 7.2p. na 7.9 możliwych. mam jeszcze dwa kable, ale nie mam pojęcia do czego one służą. Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez yberhaxer Cytuj Link to post Share on other sites
sqrtxi 134 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Chodzi mi o sprawdzenie, jak odpalona karta jest na PCI-E. Może jest na x2... To wszystko wytłumaczy. Ile ten Twój zasilacz ma na 12V? Cytuj Link to post Share on other sites
yberhaxer 1 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) żeby sprawdzić ile ma to muszę go odkręcać. Jak mam sprawdzić czy jest odpalona na x2 czy x4? Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez yberhaxer Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 -skoro bugi sadziło przy driverach, to nie można mówić o niczym póki się sterowniki prawidłowo nie zainstalują, jeżeli wgrało standardowe VGA, i tyle to nie dziwne że tak słabo, musisz sobie poradzić z driverami, dla spokoju zainstaluj windowsa na innej partycji i tam zainstaluj stery do GTX-a i odpal gre jakąś, i wtedy obczaj poza tym niech nikt nie zwala na proc, bo miałem okazje się pobawić taką opcją, że włożyłem mojego 7870 do e2160, i ogólnie sam padłem ze zdziwienia, że większość gierek szła płynnie, nie to co na 250gts, także raczej winy bym w driverach szukał Cytuj Link to post Share on other sites
yberhaxer 1 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 -skoro bugi sadziło przy driverach, to nie można mówić o niczym póki się sterowniki prawidłowo nie zainstalują ja mam sterowniki zainstalowane ze strony nvidii tyle, że to nic nie daje że one są. A tak a propos to porc kręcony na 2.3GHz. I nie rozumiem po co mam drugiego windowsa na inną partycję instalować Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 ale mówiłeś że Ci jakieś bugi waliło przy sterach na początku uważam że na czystym systemie lepiej się zorientować co jest grane, potem wrócić do swojego windowsa i naprawić, więc tylko dlatego proponuje postawić windowsa czystego, żeby sprawdzić czy będzie działać jak powinno, jeżeli tak, to wracasz do swojej starej instalki i tam się grzebać będziesz Cytuj Link to post Share on other sites
yberhaxer 1 Napisano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 mam zainstalowany sterownik do karty wersja 320.49 tyle że to sterownik z neta, bo ten z płyty się nie chce instalować Cytuj Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 a poważnie mówie, zrób na przekór mi, i postaw se winde na innym dysku i wtedy sprawdź bo jak nie stery ani soft, to znaczy że dostałeś zepsutą kartę, i warto by było to po prostu oddać i prosić o zwrot pieniędzy Cytuj Link to post Share on other sites
RaaKoo 74 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 kolega dobrze ci radzi z nowym systemem ! jeśli nie chcesz robić drugiego systemu to zrób format i postaw nowego windowsa wtedy wszystko będzie jasne Cytuj Link to post Share on other sites
ehhhm 149 Napisano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Możesz napisać jaki błąd wyskakuje przy włączaniu 3DMark ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts