Skocz do zawartości

Połączenie z Routerem TP-Link TL-WR740N

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Pawel7,

Recommended Posts

Hej! Ten post to właściwie ciąg dalszy mojej walki ( http://forum.benchmark.pl/topic/88396-udostepnianie-po%C5%82%C4%85czenia-kablem-ethernet/ ) o połączenie mojego PS3 z netem. Szczegóły w wyżej wymienionym linku. Idąc za radą speców z forum zakupiłem router i tu zaczęły się schody. Jako, że nie mam modemu DSL, tylko chcę dzielić net z laptopa przez router ( nie ma innej opcji dla mnie, mam radiówkę przypisaną do 1 tylko urzadzenia, tj. właśnie laptop ) próbowałem połączyć oba urządzenia i zacząć konfigurować router. Jednak nie mogę nawiązać między nimi współpracy. Kabel jest wpięty w gniazdo LAN w routerze i do laptopa. We właściwościach sieci wykrywa nieznane połączenie, wysyła pakiety, lecz nic nie pobiera. Wpisałem więc numery IP ręcznie , jak podaje strona producenta, numer DNS również z jakiejś stronki ( nie mam możliwości uzyskania numeru DNS od mojego dostawcy internetu, napewno dzielenie łącza jest przez niego zakazane) i wtedy we właściwosciach połączenia router-laptop oprócz wysyłania pakietów , zaczęło je również odbierać. Czyli jakiś progres. Jednak wciąż nie mogę uzyskać dostępu do konfiguracji routera w przeglądarce.

Mam nadzieję, że coś zrozumiecie z mojego postu i nie jest on napisany zbyt chaotycznie. Nasuwa mi się pytanie, czy mam coś poblokowane przez mojego operatora, że nie mogę tego poustawiać? Jestem totalnie zrezygnowany, bardzo proszę o pomoc :)

Podłączam router do kompa ( kablem który jest w zestawie z routerem ) wpisuje adres w przeglądarce i mam tylko " nie można wyświetlić strony". Nie jestem aż tak zielony w temacie. Bardzo proszę dokładnie przeczytać mój post.

Mam pewne podejrzenia, w związku z czym zaraz zrobie format C. Zobaczymy na świeżym Windowsie. Dam znać jutro. Dziękuje za zainteresowanie.

Edytowane przez wygibasze

Odłącz się od WiFi i sprawdź, czy masz nadany adres sieciowy przy połączeniu po kablu.

Jak to sprawdzić? Zrobiłem formacik, i tak miałem go zrobić już dawno, lecz wciąż to samo... Na płycie jest oprogramowanie do łatwej instalacji routerka, ale nie wykrywa sieci i nawet nie dochodze do okienka z opcjami konfiguracji. Dodam parę screenshotów i fotkę mojej konfiguracji, może pomoże... :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/dc767a242aaf4f53.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b6caaa1074ab4a52.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf595ba1cf675db8.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd5d755e3a3833ba.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e058b23b5dfa00ef.html

i chyba najwazniejszy screen http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/a9e041d9689beddd.html

radiowka a kabel z radiowwki wtykasz do portu WAN vel Internet? Ze screenow nie wynika za wiele bo nie piszesz co pokazuja trzeba sie domyslec?

Zacznij od ustawien routera

zresetuj jesli juz cos nawpisywałes

Network-WAN dynamic IP

Network-MAC clone sklonuj adres karty MAC na której działa internet bez routera

Niestety praca nie pozwoliła mi pogrzebać w temacie przez ostatnie 2 dni. Problem wciąż aktualny, i powinienem sprostować jedną rzecz. Łącze które mam, to chyba nie radiówka. Poprostu mieszkam na terenie ośrodka wypoczynkowego w którym pracuję i za opłatą mam dostęp do sieci. Więc chodzi mi o połączenie LAPTOP do ROUTER i w ten sposób udostępnić net do PS3.  Dostawcą usługi jest firma Arquiva, jestem w Anglii. Jestem trochę zielony w temacie, więc wybaczcie.

Po podłączeniu kabla sprawdź w otoczeniu sieciowym, czy na tym połączeniu masz nadany IP.

Zapodaje zrzut ekranowy, będzie łatwiej.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/633b7b5d1728c6b4.html

Myślę, że w tym sęk, chyba powinienem zamiast automatycznie, to samemu powpisywać adres ip i resztę. Ale nie wiem jak to zrobić.

radiowka a kabel z radiowwki wtykasz do portu WAN vel Internet? Ze screenow nie wynika za wiele bo nie piszesz co pokazuja trzeba sie domyslec?

Zacznij od ustawien routera

zresetuj jesli juz cos nawpisywałes

Network-WAN dynamic IP

Network-MAC clone sklonuj adres karty MAC na której działa internet bez routera

Przepraszam za niejasne opisanie sytuacji. Nie mam dostępu do żadnych urządzeń, poprostu łącze się z wifi poprzez laptop i to wszystko. Jest to sieć na terenie ośrodka wypoczynkowego, stworzyli takie coś dla pracowników, łącze się z siecią "TEAM NETWORK", wpisuję swoje dane, płacę kartą i mam dostęp na określony czas. Więc łącze router kablem od gniazda Lan w routerze do tego samego gniazda w laptopie, otwieram przeglądarkę, wpisuję ip routera i nic się nie dzieje, i w tym problem.

Nie masz połączenia z routerem.

Możliwe, że jest uszkodzony kabel od routera, bo rozumiem, że jest wpięty w gniazdo LAN, nie WAN.

Najpierw musisz rozwiązać problem z komunikacją komputer-router, potem można się bawić dalej.

Router to TP LINK TL WR740N, jest nowy, jest też płytka do niego, ale próbowałem ten "easy install" z płyty i nic. Wydaje mi się , że problem tkwi w tych adresach ip. Kiedy go podłączam do pc, i wchodze we właściwości połączenia widzę, że pc "wysyła pakiety" jeśli wiecie o co mi chodzi, ale ich nie odbiera. Zaś kiedy, wpisałem sam ip zamiast ustawień automatycznych, zaczęła się wymiana pakietów w dwie strony. Czyli jakby była komunikacja między nimi, jednak nie mogę połączyć się z routerem. Dalej otwieram przeglądarkę, wpisuje ip i nic. POMOCY :D

Wyłącz wszystkie połączenia sieciowe z wyjątkiem tego jednego kablowego.

Zresetuj ruter przyciskiem na obudowie i próbuj podpinać kabel po kolei do różnych portów.

Jak to zwiedzie i z innym kablem się nie uda, to proponuję podpiąć ruter na próbę do innego komputera. 

Wydaje mi sie ze router probuje pingowac twoj komputer w celu komunikacji ale mu to nie wychodzi. :P

Moze jakas wymiana kabla, jak Pawel7 zauwazyl.

Wyłącz wszystkie połączenia sieciowe z wyjątkiem tego jednego kablowego.

Zresetuj ruter przyciskiem na obudowie i próbuj podpinać kabel po kolei do różnych portów.

Jak to zwiedzie i z innym kablem się nie uda, to proponuję podpiąć ruter na próbę do innego komputera. 

Jesteście nieocenieni! Uzyskałem połączenie z routerem :) Wielki krok na przód. Myślę, że kluczem było wyłączenie wszystkich innych połączeń, ale zastosowałem się do wszystkich porad na raz. Reset routera, inny kabel itd. Lecz to nie koniec mojej "misji". Podczas gdy jestem połączony z siecią lokalną, czyli z routerem i włączam wifi, nie mogę otworzyć żadnej strony internetowej. We własciwościach sieci wifi jest informacja, że połączenie jest dostępne, to jednak faktycznie go nie ma. Co mogę zrobic by udostępnić połączenie wifi do routera? Znalazłem podobny temat na innym forum, problem ten sam i został rozwiązany, jednak nie rozumiem jak to wykonać, chciałbym poznać Waszą opinię. Myślę, że terazto już tylko z górki :)

Tutaj link,   http://forum.dobreprogramy.pl/udostepnianie-internetu-mobilnego-komputera-routera-t493700.html

Ps. Czytałęm również, że można to zrobić przez połączenie mostkowe? Ale nie ogarniam tego...

Zrób to trochę inaczej.

Sklonuj w ruterze MACa karty bezprzewodowej w laptopie i ustaw go w trybie AP Client.

Wyłącz kartę WiFi w laptopie, żeby nie było dwóch takich samych MAC w sieci na raz.

Połącz się z siecią bezprzewodową, podaj nazwę, hasło i powinien się połączyć z internetem.

Po tym zabiegu powinieneś mieć internet po kablu w laptopie i na konsoli.

Walczę z tym całą noc i nic :( W tym modelu routera nie ma funkcji AP, jest jakieś QSS, niby odpowiednik, ale mimo przeczytania wielu dziwnych instrukcji nie ogarniam tego... Przeczytałem również, że komuś działa opcja przedstawiona w filmiku

, zamieszczam link , bedzie łatwiej zrozumieć o co mi chodzi. Już myślałem, że się uda, ponieważ mogłem z listy dostępnych połaczeń wybrać swoją sieć wifi, jednak i to nie przyniosło skutku. Chyba nic z tego nie będzie...Ale pewnie jestem blisko.

Ps. Czy ktoś teoretycznie mógłby to skonfigurować na odległość? Np. w programie TeamViewer lub podobnym? Wynagrodziłbym taką o$obę :)

• Rozwiązanie

Faktycznie, ta wersja ruter ma wyciętą funkcję AP.

W takim razie pozostaje tylko kombinowanie z udostępnianiem połączenia przez kompa.

Zerknij jeszcze, czy robisz wszystko dobrze, znalazłem jakiś tutorial i w sumie jest tam wszystko w miarę nieźle wytłumaczone.

Za którymś razem w końcu się udało. Dziwne to, bo robiłem to samo dobrze wiele razy i nic a dziś sprzęt dostał olśnienia i działa. Bez routera, po prostu kabel skrosowany do konsoli i jazda. A tyle grzebania co mnie to kosztowało :) Jestem bardzo wdzięczny Wam za pomoc, dziękuje :D

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...