Skocz do zawartości

Geforce GTX 780

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Percuś,

Recommended Posts

Siema, zakupiłem w środę komputer lecz bez karty graficznej, bo nie mogę się zdecydować od którego producenta wybrać ową 780-tkę.

Proszę o poradę odnośnie  zakupu.

Producent i dlaczego???. Chodzi mi o najlepszy model z 780tek.

Wszystkie są takie same poza autorskimi konstrukcjami gigabyta i evgi, które różnią się tylko chłodzeniem, bo pcb jest referencyjne. Ze względu na warunki gw. i cenę najlepiej zrobisz kupując referenta od EVGA, nie warto płacić 300 zł za wf3, jak będziesz chciał to kupisz lepsze chłodzenie albo blok.

Przeczuwam,że od Evgi będzie najlepszy

Evga podobno ma najlepszą oferte gtx 770/780  tutaj masz link do 780  http://www.agito.pl/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-780-superclocked-acx-3gb-ddr5-pci-e-box-84-855875.html?attr=248-650010&selectedTab=tabReviewsCoKupic

jest to wersja superclocked acx 3gb .

Posiadam gtx770 od gigabyta  i większość opini oraz testów w 770 wskazuje na evge ,przy 780 jest podobnie.

• Popieram 1

czyli rozważać między EVGA a GIGABYTE??

chłodzenie? tak ??

Przeczuwam,że od Evgi będzie najlepszy

Evga podobno ma najlepszą oferte gtx 770/780  tutaj masz link do 780  http://www.agito.pl/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-780-superclocked-acx-3gb-ddr5-pci-e-box-84-855875.html?attr=248-650010&selectedTab=tabReviewsCoKupic

jest to wersja superclocked acx 3gb .

Posiadam gtx770 od gigabyta  i większość opini oraz testów w 770 wskazuje na evge ,przy 780 jest podobnie.

Czyli co jesteś nie zadowolony z chłodzenia od Gigabyte???.

Zdecydowanie lepiej kupić Accelero extreme 3, nawet nie ma porównania.

mówisz o tym tak??

http://www.morele.net/chlodzenie-arctic-cooling-accelero-xtreme-iii-s0924-539179/

Może kupić tego Asusa 

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-gtx780-3gb-ddr5-pci-e-384bit-2dvi-hdmi-dp-box-gtx780-3gd5-580848/

I do tego chłodzenie to Accelero Xtreme III???

Ja mam referenta gtx780 z evga i jestem zadowolony, ale wersja acx może być lepsza, bo chłodniejsza ciutkę. Gigabyte windforce3 też spoko. Ja bym się pomiędzy evga a gigabyte zastanowił :)

• Popieram 1

szczerze powiem że opcja ze zmianą chłodzenia wygląda dość ciekawie, i także temperatury spadają o jakieś 15 C to naprawde dużo.

Ja mam referenta gtx780 z evga i jestem zadowolony, ale wersja acx może być lepsza, bo chłodniejsza ciutkę. Gigabyte windforce3 też spoko. Ja bym się pomiędzy evga a gigabyte zastanowił :)

Aha, a temperatury jak?? jakie w idlu masz a jakie w stresie przykładowo jak grasz???.

EVGA. Wersja superclocked z acx jest obłędna. Karta jest cicha (cichsza od directcuII asusa), zimna i kręci się masakrycznie dobrze (zwłaszcza modele 03G-P4-2784-KR). Windforce zły nie jest ale będzie głośniejszy w stresie.

• Popieram 1

EVGA oficjalnie pozwala na zmianę chłodzenia, inni producenci nie są tak liberalni. Lepsze OC w przypadku WF3 albo ACX? Bez żartów, karty są na referencyjnym PCB max zegar na referencie limituje temperature target ustawiona na 80C. Jeśli trafisz totalną padlinę z piszczącymi cewkami, której nie da się podkręcić to odsyłasz i tak to wygląda nie zależnie od tego czy kupiłeś superclocked, wf3 czy referenta od palita. Do AC3e nie ma startu nawet 3 slotowe chłodzenie dc2 i to nie tylko pod względem temperatur. Na ACX musisz pomajstrować przy profilu wentyli na start, WF3 jest dość chłodny ale też przez agresywne zestrojenie wentyli, głośność zależy już od przewiewu w budzie, bo taka karta potrafi zrobić rosół w obudowie.

Edytowane przez dominator-gt

Za ile? Karta dobrze wykonana, ale chłodzenie evgi jest średnie, będzie szumiało jak referent.

dc2 buczy już na niskich obrotach to fakt, trzeba odizolować wentyle od obudowy i wymienić pastę, z tym że jak na razie i tak nie jest dostępne dc2. AC3 szczególnie po wymianie wentyli jest bezkonkurencyjne. Warto do tej karty kupić blok wodny jeśli możesz sobie pozwolić.

Edytowane przez dominator-gt

Mile mnie zaskoczyła kultura pracy acx. W stresie karta jest bardzo cicha i to bez ruszania fan curve czyli w trybie auto ale mam dość przewiewną obudowę i napewno to ma też wpływ na kulturę pracy samego chłodzenia karty.

Obok superclocked ciekawą propozycją ale głośniejszą  :wariat: jest Inno3D iChill 780.

http://www.techpowerup.com/gpudb/images/b1971.jpg

Ja sobie kupię referenta tym razem. Po wuja mi fabryczne chłodzenie, które trzeba rozbierać, wymieniać pastę, stosować inne śruby żeby w ogóle działało tak jak powinno. Niestety co raz częściej takie kwiatki wychodzą. Podziękuje za to, tak samo jak za fabryczne oc, którego i tak nikt nie testował, a tablica boost wygląda jak po 6 kliknięciach + offset w edytorze.

Referent się kręci spokojnie jak inne karty, temp jak była tak jest, trzeba chyba podkręcić kartę o 200mhz by wzrosło zauważalnie. Podkręciłem swoja kartę o 75mhz i jak było 80 stopni, to nie wzrosło. Wystarczy lekko podkręcić chłodzenie, nawet 10-15% w praktyce tego nie widać nawet, chyba, że ktoś jest audiofilem. Nowe referenty widzę to nie czasy gtx480/580 , że zatyczki do uszu potrzebne. Referencyjny gtx780 jest cichszy od gtx580TF2, ja przynajmniej tak to widzę. Nie słychać karty podczas gry.

Ja wiem jak to wygląda na wf3 ;)

Złożysz zestaw na biurku i pięknie trzyma temperatury przy stosunkowo nie dużym hałasie, w przewiewnej obudowie bez OC po prostu miazga. Wszystko szlag trafia kiedy zrobi się cieplej, w obudowie nie ma mocnego przewiewu i agresywna krzywa daje się we znaki, a ostatecznie okazuje się, że chłodzenie choć wydajne to przy 250w ciepła jednak po OC potrzebuje obrotów. EVGA w testach ma bardzo niskie temperatury, a karta jest fabrycznie przecież wykręcona. Nie ma co czarować, to nie gtx 670

Dobra w takim razie biorę EVGA, w razie czego zastanowię się nad tym chłodzeniem pózniej xD

Przy wymianie chłodzenia zawsze kupuj najtańszego referenta obojętnie jakiej firmy,do tego Accelero Xtreme  i nie masz dylematu.

Nowe referenty widzę to nie czasy gtx480/580 , że zatyczki do uszu potrzebne.

Dlatego wymieniłem na swojej 480 na AEP. :)

Wreszcie na stronie EVGA ukazała się specyfikacje GTX 780 Classified w/ EVGA ACX Cooler

Specs<p> Core

• 2304 CUDA Cores
  • Base Clock: 993 MHz
  • Boost Clock: 1046 MHz
  • Bus: PCI-E 3.0
  • 2-way, 3-way SLI Ready
  • Texture Fill Rate: 190.6 GT/s
<p> Memory
  • Memory Detail: 3072 MB GDDR5
  • Memory Bit Width: 384 Bit
  • Memory Clock: 6008 MHz
  • Memory Speed: 0.33 ns
  • Memory Bandwidth: 288.38 GB/s
<p> Key Features
  • NVIDIA TXAA Technology
  • NVIDIA GPU Boost 2.0
  • NVIDIA PhysX Technology
  • NVIDIA FXAA Technology
  • NVIDIA Adaptive Vertical Sync
  • NVIDIA Surround
  • Support for four concurrent displays; two dual-link DVI connectors, HDMI and Displayport 1.2
  • Microsoft DirectX 11.1 API (feature level 11_0) with Direct Compute 5.0 support
  • NVIDIA 3D Vision Ready
  • NVIDIA SLI Ready
  • NVIDIA CUDA Technology
  • PCI Express 3.0 Support
  • OpenGL 4.3 Support
  • OpenCL Support
  • EVGA ACX Cooler
  • 14+3 Power Phases
  • ++ Power Target
  • Dual BIOS
  • Dual 8pin Power Input
Premiera niebawem. Możliwe że w przyszłym tygodniu. (forum EVGA) Edytowane przez Blue PiK