pudlox 9 Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 (edytowane) Witam Mój komputer już ledwo dyszy, więc nastał czas na wymianę bebechów. Niedawno zakupiłem Sapphire Radeon 7750 1 Gb i to pod nią będę budował resztę. Nie lubię się bawić w sprzedawanie i inne takie zabawy. Proszę abyście doradzili mi procesor, płytę główną, ram, dyski oraz zasilacz. Dawno nie śledziłem rynku i nie wiem co teraz się opłaca i co jest warte uwagi, dlatego proszę o pomoc kolegów z forum. Preferuję płyty Gigabyte. Czy intel czy amd nie wiem, musicie mnie do któregoś z nich przekonać. Myślę, że z 6 Gb ram powinno wystarczyć pod grafikę i będzie jeszcze z zapasem. Z dysków myślę żeby kupić jedną 250 pod system i programy, a 500 jako magazyn. Obudowy na razie nie liczę, bo zostanie mi ta co mam obecnie czyli jakiś stary Chiftec midi towerm, a w przyszłości zasiądzie to w Cooler Master 690 II . Pozdrawiam Michał //poprawiłem tytuł ( cena ) .daft Edytowane 6 Lipca 2013 przez .daft Cytuj Link to post Share on other sites
Quler222 12 Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 PROC:http://www.morele.net/procesor-intel-intel-core-i5-3350p-3-10-ghz-bx80637i53350p-lga1155-514969/ 680zł MOBO:http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-msi-b75a-g43-b75-dualddr3-1600-sata3-5xsata2-hdmi-dvi-gblan-atx-lga1155-459601/ 260zł RAM:http://www.morele.net/pamiec-kingston-hyperx-2x4gb-1600mhz-ddr3-non-ecc-cl9-intel-xmp-x2-grey-series-khx1600c9d3x2k2-8gx-433757/ 270zł DYSK:http://www.morele.net/dysk-seagate-1tb-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-oem-432403/ 235zł Zasilacz:http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-deus-500w-psu-80plus-bronze-4xpeg-spc082-527959/ 200zł Razem: 1645 zł Możesz zmienić procek na i5 3470 prawie to samo co i5 3350p lecz posiada zintegrowaną grafikę i nieco wyższe taktowanie. natomiast jeżeli planujesz oc to: PROC:http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-3570k-3-4ghz-6mb-lga1155-22nm-77w-box-bx80637i53570k-473467/ 900zł MOBO:http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-g43-intel-z77-lga-1155-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-459603/ 335zł a reszta z wyżej Razem 1940 zł Jeżeli nie robisz oc to pierwszy zestaw jest ok i można dodać spokojnie SSD 120 gb pod system i programy http://www.morele.net/dysk-ssd-kingston-ssdnow-v300-120-gb-7mm-sv300s37a-120g-odczyt-zapis-450-450mb-s-534804/ 353 zł 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pudlox 9 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Hmm.. Zestaw zacny .. Wezmę raczej pod OC, jak jest możliwość duszenia kolejnych FPS to dlaczego nie. Lepiej zainwestować w jeden dysk czy może dwa? Cytuj Link to post Share on other sites
MasterFlamaster 49 Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Zdecydowanie warto. O wiele szybszy start systemu itp. Chyba, że jeśli dozbierasz to można "na bogato" kupić Samsung 840 PRO Cytuj Link to post Share on other sites
pudlox 9 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 (edytowane) MasterFlamaster że szybciej z jednym czy z dwoma? Edytowane 6 Lipca 2013 przez pudlox Cytuj Link to post Share on other sites
Quler222 12 Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Chodzi mu o dysk ssd wtedy system startuje koło 15-20 sec bo na zwykłych dyskach nie poczujesz czy będziesz na 2 czy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MasterFlamaster 49 Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Aaa... myślałem, że chodzi Ci o SSD. W wypadku 2xHDD to różnica jest tylko jeśli używasz programów do grafiki 3D itp. Jeśli chodzi o normalne użytkowanie (jak już wspomniał @up) nie ma różnicy. Cytuj Link to post Share on other sites
pudlox 9 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 W takim razie jaka jest różnica przy 3D? Teraz pracuję w grafice 2D i to będzie mój konik, ale nie wiem czy kiedyś nie musnę o grafikę 3D. Teraz potrzebuję czegoś co pociągnie PS, Lightrooma i Corela (obróbka foto + plakaty), ale coś mnie ciągnie żeby zmierzyć się z Blenderem w przyszłości. Niby jako grafik siedzę w branży IT, ale dawno temu przez brak czasu przestałem śledzić rynek i rozwiązania techniczne... Z tego co sobie kalkuluję to będę miał +/- 3000 zł na komputer z monitorem (myślę o 24", na razie niestety portfel nie pozwala na zakup EIZO dla grafików, ponieważ czeka mnie też upgrade w zestawie foto) i jeśli będzie trzeba zacisnąć pasa, bo będą jakieś części pod przyszłościową konstrukcję, to go zacisnę i dołożę te kilka stówek ile potrzeba, gdyż nie za bardzo lubię zmieniać coś w konfiguracji. Ewentualnie w przyszłości zmienię grafikę. Pozdrawiam Michał Cytuj Link to post Share on other sites
MasterFlamaster 49 Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Nie chodzi tylko o grafikę 3D, ale też o obróbkę filmów, grafikę 2D. Z 2xHDD chodzi o to, że z jednego odczytujesz plik, a na drugim go zapisujesz. Dzięki temu dysk nie musi odczytywać i zapisywać danych na raz, dzięki czemu może skupić się na jednej czynność, a drugi dysk na drugiej. Cytuj Link to post Share on other sites
pudlox 9 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 (edytowane) Tylko czy jest to na tyle przyśpieszenie, że będzie odczuwalne? Chodzi o to, że ja będę musiał sam odczytywć z jednego i zapisywać na drugim? Jak dla mnie to ma trochę mały użytek, bo np. jak wgram zdjęcie do lightrooma to jest jednorazowy odczyt i więcej go nie ruszam,bo on tam siedzi, potem jest tylko zapis przy kolejnych stopniach edycji. Czy jest jakaś opcja zautomatyzowania tego? [EDIT] Po namyśle mój komputer obecny oddam mojej młodszej siostrze (a niech ma do pogrania w jakieś SIMSY ), tylko jak możecie, to pomóżcie mi go wycenić, nie po to że chce jej sprzedać, bo po rodzinie to nie tak, ale dla siebie chciałbym znać jego orientacyjną wartość. CPU: Intel Core 2 Duo E4500 2.2 GHz MOBO: Asus P5B-V GPU: Sapphire Radeon HD7750 1Gb RAM: Kingston 4 Gb 800 MHz Dysk Segate SATA 80 Gb Monitor Samsung SyncMaster 932B 19" DVD - LG Przepraszam, że mieszam, ale teraz proszę o zestaw z grafiką powiedzmy 3500 zł z obudową Żeby było troszkę łatwiej po rozeznaniu daję moją propozycję, ale proszę o dobranie płyty głównej, gdyż w nich jestem totalnie zielony. Płyta pod OC i koniecznie z wyjściem USB 3.0 na przedni panel. Po doliczeniu ceny płyty wyjdzie 3000 i zostawiam 500 zł na monitor. http://www.morele.net/inventory/info/wUUCaz/ Edytowane 6 Lipca 2013 przez pudlox Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 @pudlox Jesteś pewien, ze 8GB RAMu wystarczy Ci do obróbki grafiki? Mi średniej wielkości rzeczy w PS spokojnie zajmują 8GB. Może weź w 1 kości te 8GB i jeśli będzie mało dokup później drugie 8. Jestem za wzięciem 16 GB. Cytuj Link to post Share on other sites
pudlox 9 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Wiesz obecnie pracuję na 4 Gb i jest kiczowato.. Nie wiem na ile rozwinie skrzydła te 8 Gb, bo nie jestem świadom ile takie programy mogą chłonąć, ale skoro mówisz, że chłonie sporo, to dokładam do 16 Gb. Tylko czy brać 2 x 8 Gb czy 4 x 4 Gb. Ma się jakoś różnica wydajnościowo czy sprawnościowo? I jaką brać płytę główną? Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Płyta np. MSI Z77A-G43: http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-g43-intel-z77-lga-1155-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-459603/ lub z mocniejszą sekcją zasilania Z77A-G45: http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-g45-intel-z77-lga-1155-3xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-459862/ Co do RAMu lepiej 2x8 GB, wtedy będziesz miał wolne 2 sloty w płycie i możliwość rozbudowy RAMu (do 32 GB, ale trzeba pamiętać, że jest to możliwe w Win7 od Professional w górę i w Win8). Cytuj Link to post Share on other sites
pudlox 9 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Czyli poza wolnymi bankami nie ma różnicy? A jak się mają częstotliwości w RAM, jaka jest najrozsądniejsza? .. Płytę raczej wezmę mocniejszą, tylko czy da radę do niej podłączyć USB 3.0 na panelu przednim? .. Adnotując systemu to o licencję o Win7 Professional się nie martwię, jak patrzę to i tak nie wykorzystam możliwości Ultimate... A czy procesor, karta graficzna oraz dysk są dobre? Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Czyli poza wolnymi bankami nie ma różnicy? A jak się mają częstotliwości w RAM, jaka jest najrozsądniejsza? Większej różnicy chyba nie ma, ale po co blokować sobie możliwość rozbudowy Częstotliwości wystarczą spokojnie 1333 MHz, ostatnio sporo siedzę w PS, mam 16GB o takim taktowaniu i pracuje się wygodnie. Te USB 3.0 na panelu przednim podłączysz, płyta ma wewnętrzne złącze USB 3.0 Reszta do gier i obróbki grafiki wydaje się być OK. Pisałeś, że zajmujesz się obróbką zdjęć i plakatami. Nie wiem na ile profesjonalnie się tym zajmujesz. Tu przydałby się dobry monitor z matrycą IPS, a 500zł to trochę mało na taki lepszy monitor. Taki np Dell U2312HM byłby spoko, ale to ponad 700zł. Ale w sumie z tańszych IPS-ów można brać jakiegoś LG np IPS224V. W tej kwestii spytaj się w dziale o monitorach Cytuj Link to post Share on other sites
pudlox 9 Napisano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Hmm.. powiedzmy tak. Jak na razie mam trochę inne zajęcie niż oddanie się tylko zarabianiu na plakatach. Ale wszystko idzie w kierunku że fotografia i grafika będzie moim jedynym źródłem utrzymania. Dobrze było by połączyć IPS + 2-3ms czasu reakcji. Oczywiście odpowiednie pytanie zostanie zadane w odpowiednim dziale .. A co sądzisz o mojej obudowie? .. A tak jeszcze z ciekawości zapytam jak połączyłeś 16 Gb RAM i Win7 Home Premium? (info ciągnę ze stopki) Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 6 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Ale wszystko idzie w kierunku że fotografia i grafika będzie moim jedynym źródłem utrzymania. Jeśli tak, to wydaje mi się, ze tym bardziej warto zainwestować w dobry monitor, ale oczywiście zależy to od budżetu. Zawsze można teraz wziąć jakiś tańszy IPS, a w przyszłości stanie się on pomocniczym monitorem. Obudowa przyzwoita 3 wentylatory w standardzie z regulatorem, będzie dobrze wentylowana, ma filtry przeciwkurzowe. A tak jeszcze z ciekawości zapytam jak połączyłeś 16 Gb RAM i Win7 Home Premium? Win 7 HP obsługuje maksymalnie 16GB RAMu, więc bez problemu się udało Cytuj Link to post Share on other sites
pudlox 9 Napisano 7 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Przespałem sie z tym wszystkim i tak sobie myślę, że dobrą opcją upgrade w przyszłości a dosyć tanim kosztem (bo ceny idą w dół) będzie zamontowanie drugiej takiej karty GTX660 w SLI. Tylko teraz pytanie jak ma się do tego procesor, czy on to uciągnie. Naczy czy przy wpakowaniu dwóch kart GTX 660 z i5 3570 (podkręconym) i 16 Gb RAM wszystko to będzie ładnie razem spasowane i nic nie będzie sie nudzić? Cytuj Link to post Share on other sites
Quler222 12 Napisano 7 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 nie będzie się nudzić spokojnie da radę procek Cytuj Link to post Share on other sites
pudlox 9 Napisano 7 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 A grafika jaką pisałem od Gigabyte jest dobra do SLI? Czy może jakaś inną? I jeszcze mam pytanie do zasilacza. Czy 500W ucinągnie 2 karty SLI z tym i5 podkręconym i sporą ilość pamięci RAM a w przyszłości też kilka dysków. Jaki polecacie? Mam dwa kryteria: musi być modularny i w czarnym kolorze. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterFlamaster 49 Napisano 7 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 A grafika jaką pisałem od Gigabyte jest dobra do SLI? Dobra, ale nie jestem pewien czy w tym Regnumie nie będzie im za ciepło. Może dozbieraj trochę do Corsair'a 500R (ponad 100 zł więcej od Regnuma) Czy 500W ucinągnie 2 karty SLI z tym i5 podkręconym i sporą ilość pamięci RAM a w przyszłości też kilka dysków. Będzie trochę za mało. Ja celowałbym w coś 600-650W Cytuj Link to post Share on other sites
pudlox 9 Napisano 7 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Jakieś konkretne modele? Czy mogę prosić o pomoc, totalnie nie jestem w temacie MasterFlamaster a gdy zamontuję w Regnum dodatkowe wentylatory to nie będzie najgorzej chyba? Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Jakieś konkretne modele? BQ L8 630W, Corsair HX650W Odnośnie L50 - spokojnie się nada na SLi gtx660 - może z jakością wykonania nie jest najlepiej, ale to ogólnie dobry produkt, szczególnie jeżeli chodzi o ilość miejsca w środku. Co do ramu - pytasz czy 8GB będzie OK. Odpowiem że 16GB to nie jest zbyt wiele, szczególnie jak myślisz o produkcji w formacie +A3. Obecnie pracuje na 32GB i przy większych projektach taka ilość nie jest oszałamiająca. Po zapchaniu RAM program przeskakuje na scratch disk, stąd zalecany jest osobny dysk własnie na ten cel, czyli suma summarum 2 dyski HDD są zalecane + SSD na OS i programy (ale da radę bez niego przeżyć). Procek i5 to średni wybór, ale z braku funduszy to i podkręcona i5 będzie OK. Ram ładuj w kościach po 8GB jak wcześniej doradzano - w przyszłości jak uzbierasz kaski to zakupisz kolejne 16GB, a z czasem na dysk SSD się nazbiera , oraz drugie GPU pod SLi. Cytuj Link to post Share on other sites
pudlox 9 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Stelek dziękuję bardzo za opinię specjalisty .. Powiedz mi jak masz rozwiązane tą pracę na dwóch dyskach? Jak możesz to podaj mi jakiś przykład, ponieważ nie rozumiem zbytnio zależności.Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 8 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Dobra, ale nie jestem pewien czy w tym Regnumie nie będzie im za ciepło. Nie będzie bo Regnum ma z boku otwory wentylacyjne, w obrębie których można zamontować (przy pomocy kołków silikonowych) np. dwa wentylatory typu 120 mm 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts