Skocz do zawartości

[MULTI] Wiedźmin 3: Dziki Gon

225 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy warto zagrać/kupić (opinie graczy)?

• trzeba zagrać, tytuł zasługujący na miano gry roku
      63
    • solidna pozycja, zapewnia świetną zabawę na długie godziny, posiada minimalne błędy
      6
    • ciekawa pozycja ale sporo jej jeszcze brakuje do ideału
      0
    • można zagrać ale niekoniecznie, pozycja skierowana głównie do fanów gatunku/klimatu
      3
    • zdecydowanie nie, gra nie miała prawa wyjść
      0

Recommended Posts

Jeden z trafniejszych komentarzy do ostatniego zamieszania:

Biorąc pod uwagę tłumaczenie Iwińskiego w stylu "Sorry, taki mamy klimat!", równie dobrze mogą wydać wersję na Xbox One 2 tygodnie wcześniej i sikać na graczy mówiąc, że deszcz pada, bo przecież na żadną z platform nie ma DLC na wyłączność i każda wersja będzie taka sama.

Od siebie dodam, że ewentualne spapranie optymalizacji na karty AMD również pozostanie w zgodzie z zasadą zaprezentowaną przez Pana Iwińskiego, partnerowi trzeba się przecież jakoś odwdzięczyć, a że przy okazji pokazać środkowy palec niektórym graczom? - co tam.

Kto wie czy obecne zamieszanie nie jest tylko badaniem tego jak daleko można posunąć się w branży w leceniu w ch**a, poprzeczka została wszak zawieszona bardzo wysoko przez UBISOFT i EA..

Szczerze mowiac to mi by zwisalo nawet to gdyby na PC gra wyszla 2 tygodnie pozniej. Serio. Co ja niby 10 latkiem jestem? Nawet sie ciesze ze przelozyli o pol roku premiere, bo karty graficzne potanieja :)

To jest biznes i jezeli takie drobne wsparcie partnera ma im pomoc robic dobre gry ktore sa dopracowane i sa grami, a nie szkieletem dla DLC'kow to niech dalej robia to co robia. Wazne ze kazda platforma bedzie miala ta sama gre, te same zadania itd. A to ze ktos dostanie jakies karty czy mape i to w dodatku w edycji kolekcjonerskiej to mi calkowicie wisi.

• Popieram 3

Widzisz, Ciebie nie rusza, a mnie jednak trochę tak. Tak samo jak oni mogą to traktować jako biznes, tak samo my jesteśmy klientami którzy nabywają ich produkt. To że robią nie do końca ze swoimi deklaracjami daje w moim odczuciu nam pełne prawo do bycia oburzonymi konsumentami.

Jakby coś takiego wywinął Ubisoft czy EA to nikt by nawet uwagi nie zwrócił. Jednak co do REDów mam większe oczekiwania bo i sami kreują się na dewelopera który stawia gracza na pierwszym miejscu. W tym przypadku na pierwszym miejscu są ex aequo Microsoft i CDP Red, a klient musi iść na kompromis.

Żebym nie został źle zrozumiany - wpadka jest raczej drobna i na pewno mnie do nich i Wieśka całkowicie nie zniechęci. Tutaj rozpatrujemy pojedynczy przypadek, a ten zaliczam zdecydowanie na minus.

• Popieram 3

Rozumiem, że cieszyłbyś się bo przez te 2 tygodnie karty graficzne by jeszcze staniały? A tak na poważnie, nie mam nic przeciwko dokładaniu kart czy map do wiedźmina, ale nie w taki sposób w jaki do tego doszło obecnie, tj. po tym gdy pula edycji kolekcjonerskich została już rozprzedana. Rzesza osób przy składaniu zamówienia liczyła na otrzymanie najbardziej wypasionego wydania gry - w moim odczuciu taki jedynie sens mają kolekcjonerki - natomiast po fakcie zostali poinformowani, że jednak mogli wybrać trzecią bramkę bo w tym ich wydaniu na PC/PS4 nie będzie tego wszystkiego co w wydaniu na Xboxa. To wszystko zrobione zostało bez jakiegokolwiek pomyślunku, skoro Microsoft chciał uszczęśliwić swoich klientów czemu nie wydane zostały karty z logiem ich firmy, dostępne dla nabywców wiedźmina po zarejestrowaniu gry w odpowiednim serwisie? Wiesz dlaczego? Bo karty te miałyby mniejszą wartość niż karty bezpośrednio dołączone do edycji kolekcjonerskiej. Swoją drogą śmiesznie wyglądają obecnie zapewnienia CDP że do pudła z wiedźminem nie dali więcej, bo już się fizycznie nie mieściło. Generalnie w całej tej sprawie dla zwykłego nabywcy nic się nie stało, po du**e dostali najzagorzalsi fani - CDP posyła im oczko - dzięki miśki, już was skasowaliśmy, teraz pieniążki weźmiemy od Microsoftu, oczywiście w imię lepszego jutra dla graczy, a jakże!.

• Popieram 1

Masz plusa antiax za info. Skąd ty je bierzesz co :P

Łapta bez kompresji :P

http://www.gamersyde.com/download_the_witcher_3_wild_hunt_35_minutes_gameplay-32805_en.html

Pięknie, że jest ale pobieranie 10KB/s trochę zasmuca.

Szybciej wysyłam niż pobieram xD

Edytowane przez darkatraz
  • Popieram 3

Rzesza osób przy składaniu zamówienia liczyła na otrzymanie najbardziej wypasionego wydania gry - w moim odczuciu taki jedynie sens mają kolekcjonerki - natomiast po fakcie zostali poinformowani, że jednak mogli wybrać trzecią bramkę bo w tym ich wydaniu na PC/PS4 nie będzie tego wszystkiego co w wydaniu na Xboxa.

Ale nikt jeszcze ani centa za kolekcjonerke nie zaplacil. Mozna jeszcze zrezygnowac!

Poza tym REDzi obiecywali nie ze wydania beda takie same tylko ze gra bedzie taka sama we wszystkich wydaniach. Czyli ze w wydaniu M$ mozesz dostac ekstra dodatek, ale gra nie bedzie sie niczym roznic od tej na PS'a lub PC'ta. Deklaracja RED'ow dotyczyla gry, nie dodatkow.

Co do czekania 2 tygodnie ekstra - nie, nie chodzi mi o to ze GPU jeszcze bardziej stanieja. Po prostu nie jestem dzieckiem co tupie nozka i mowi ze ma byc teraz. Wiedzmin 3 bedzie mnie tak samo cieszyl bez wzgledu na to czy zagram w niego w lutym, marcu czy dopiero kwietniu 2015.

Edytowane przez verul

Z tymi 2 tygodniami to tylko głupi przytyk był.

Przechodząc do meritum, strata w tej sytuacji polega głównie na braku możliwości wyboru - nie zmienisz już kolekcjonerki PC/PS4 na bogatszą z Xbone, bo jak wiemy nakład CE został wyczerpany. CDP przy tym zachował się po prostu nieuczciwie - w przedsprzedaży został zaoferowany konkretny towar, taki sam dla wszystkich platform, a teraz nagle zawartość pudełka jednej z wersji uległa modyfikacji. Wiedza o bogatszej zawartości jednego z wydań z pewnością wpłynęłaby na decyzję w zakresie wyboru wersji gry przez niektórych nabywców, w tym sensie można mówić o wprowadzeniu klientów w błąd przez CDP. Inaczej nie da się tego określić.

Edytowane przez Dżokej_Dżdżownica

A ile jest osob ktore jednoczesnie maja Xboxa i PSa? Bo w zasadzie tylko oni zostali "oszukani". I to tylko ci z nich ktorzy zamowili kolekcjonerke.

Co do gameplay'a to mam nadzieje, ze Geralt nie bedzie sie tak sztywno na koniou poruszal, a w zasadzie to siedzial, bo on sie tam nie poruszal wcale. Jakby tyczke polknal... I to chodzenie jego z zamaszystymi ruchami barami... tez przesada. Ja rozumiem chodzenie "like a boss" ale zeby tak normalnie chodzic...

Nie wiem czy Redzi sprawdzali ten materiał przed publikacją, ale nie jest dobrze... ciągły tearing i stuttering rzuca się strasznie w oczy. Video jest w 60 fps, ale nagrywane było w 30 co samo daje fatalny efekt. Nie wiem czy to problemy z optymalizacją, ale wychodzi na to, że jednak tak. Gra jest na razie dość niestabilna, a poza tym screen poniżej pokazuje, że gra nie działa w swoich najwyższych ustawieniach (brak AA itd.) 

Cóż co do samej gry to oczywiście świetna, tylko przydałby się ten materiał bez tych mikro-przycięć itd. 

@darkatraz hah, info z pierwszej ręki, ale źródła nie zdradze :D 

http://i3.minus.com/jItrVPZPLTzg5.png

Edytowane przez Antiax
  • Popieram 1

To daj znać jak sprawdzisz czy wszystko widać. Ciekawy wywiad z Josem Teixeirą, VFX Artist, który mówi właśnie o optymalizacji i sam przyznaje, że gra ma jeszcze problemy z utrzymaniem stałej liczby klatek.

Wspomina również, że gra pokazywana dziennikarzom na Gamescomie (czyli pewnie i na E3 i ten 35 min gameplay też) działały na GTX Titan więc cóż... gra będzie na pewno wymagająca. 

Edytowane przez Antiax