Skocz do zawartości

Biznesowy smartfon do 1500 zł

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Kahu89,

Recommended Posts

Witam. Poszukuje nowego smartfona i mam aktualnie 3 typy: Nexus 4, Sony Xperia T oraz HTC One X.

Telefon będzie mi służył głównie do przeglądania internetu, odbierania poczty elektronicznej, dzwonienia/komunikacji. Będę na nim również słuchał od czasu do czasu muzyki, więc 16 GB pamięci, to takie minimum. Nie zamierzam na nim grać oraz oglądać filmów.

Na czym mi najbardziej zależy:

- jakości wykonania

- prędkości działania / szybkim ładowaniu stron

- przyjemnym, nie zawalonym interfejsie

- ładnym wyświetlaczu

- w miarę pojemnej baterii

- zadowalającym aparacie

- ekranie najlepiej max 4,7 cala

- dobrym wsparciu (tylko Android)

Moim faworytem jest Nexus 4. Wygląda według mnie bardzo kusząco, jest dobrze wykonany, szybki i ma bardzo dobry stosunek ceny do jakości. Myślę, że gdyby nie ten średniej jakości aparat, na który tak wszyscy narzekają, to wziąłbym go bez większego zastanowienia. Chociaż z drugiej strony, aż tak często tych zdjęć robił nie będę...

Xperią miałem okazję się pobawić i według mnie jest ok, plecki trochę plastikowe i szybkością działania ustępuje chyba trochę Nexusowi. Plus za aparat, który jest naprawdę świetny, ale tak jak mówię, w sumie to tylko gadżet.

HTC to również ciekawa propozycja, podoba mi się nakładka Sense, wykonanie też całkiem w porządku, chociaż jest to najdroższy model z tych 3 i nie oczarowuje jakoś szczególnie. 

Jak więc uważacie, czy Nexus 4 byłby dobrym wyborem? Może jest jeszcze jakiś inny model, który mógłby się w moim przypadku dobrze sprawdzić (tylko nie plastikowy S3)? Zastanawiałem się jeszcze czy nie warto poczekać na Nexusa 5 (najlepiej z 32 GB pamięci), chociaż wyjdzie pewnie dopiero pod koniec roku i w dodatku ma mieć ponad 5 cali a to już dla mnie zdecydowanie za dużo. Także pozostaje mi wybierać z tego, co aktualnie jest na rynku.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Też mam na oku tego Nexusa ale raczej biznesowym urządzeniem bym go nie nazwał. Z tym pojęciem zawsze kojarzyły mi się urządzenia Blackberry którego najnowsze "dziecko" czyli Z10 miałem okazję przetestować całkiem niedawno. Tak wiem że nie jest na Androidzie ale całkiem mile mnie zaskoczył niestety gorzej już z ceną która jest jednak za wysoka jak na możliwości sprzętowe. 

Nexus 4 jest bez wątpienia świetnym smartfonem który śmiało może konkurować ze ścisłą czołówką jednak czas od premiery mija nie ubłaganie a cena mimo to dalej nie zachęca do zakupu (przynajmniej w mojej opinii). Co do alternatywy może warto zainteresować się chociażby Optimusem G który jednak wydajnościowo wygrywa z Nexusem a cenowo nie odbiega aż tak wyraźnie.

Brałeś pod uwagę Sony Xperia SP? Parametry podobne do Xperii T, ale nieco lepszy procesor, o niebo większa bateria w zamian za słabszy aparat (z przodu i tyłu). SP w benchmarkach jest wydajniejsza niż Samsung Galaxy S3, a pojemna bateria na pewno ci się przyda.

Może źle się wyraziłem. Po prostu będę go używał głównie do pracy (rozmowy, sms, poczta elektroniczna) oraz do internetu. Nie ma to być typowo multimedialny kombajn do grania i dlatego spodobał mi się ładny design Nexusa 4 połączony z przejrzystym softem. Nie musi to być również najszybszy smartfon na rynku, szukam po prostu jakiegoś udanego produktu. :P

Xperia SP prezentuje się całkiem nieźle, chociaż te plecki to ma chyba jeszcze gorzej wykonane od Xperii T. LG jako marka średnio mi odpowiada, już bym wolał coś właśnie od Sony albo HTC (Nexus jest wyjątkiem, bo to "google phone"). 

Nexus 4 ma natomiast słaby ekran,tzn słabe kolory.Ekran ustępuję Optimusowi G.Nexus 4 zacnie wygląda z tyłu.  ^^   ^^   ^^

Nexus 4 ma świetny ekran który jest jego mocną stroną,niczym nie ustępuje temu z Optimusa G.

Do tych wymagań nexus 4 pasuje najlepiej,do tego świetna cena.

• Popieram 2

DeNeB, własnie Nexus 4 nie będzie zbyt dobrym pomysłem.

Potrzebne jest minimum 16 GB (pamiętaj jeszcze o systemie i wszystkich apkach), natomiast autor nie zamierza grać w gry. N4 by się po prostu marnował ze swoimi parametrami, a Kahu89 męczył z małą ilością pamięci.

Xperia SP jest o 100 zł tańsza, ma pojemniejszą baterię, wejście na kartę microSD (do 32 GB, co powinno w zupełności wystarczyć) i wystarczająco wydajne podzespoły (szybsza niż SGS3, do wymienionych czynności będą idealne). No i wiele recenzentów się zgadza, że te diody na dole obudowy to nie tylko taki bajer, ale są bardzo przydatne (łatwo sprawdzić czy się nie przeoczyło sms'u czy telefonu). Za tą stówkę można kupić kartę microSD lub jakieś lepsze słuchawki (na dokanałowe/douszne starczy)/wzmacniacz słuchawkowy (Fiio E6, bardzo dobry do słuchawek nausznych/wokółusznych).

Bierz bez zastanawiania Nex'a, świetnie wykonanie, czysty, nie zawalony soft prosto od Google'a, do tego szybsze aktualizacje niż u konkurencji. Ponadto brak żadnych autorskich nakładek, sprawia, że telefon nie muli a korzystanie z niego jest bardzo przyjemne. Do tego fajnie wygląda, a materiały z których jest wykonany są na bardzo dobrym poziomie, widać, że ktoś go tworzył z głową, a stosunek cena / jakość najlepszy ze wszystkich smartfonów tego roku. W Euro RTV możesz go sobie pooglądać, ja byłem zachwycony i zacząłem się nawet zastanawiać S4 vs Nex. Bierz, będziesz zadowolony z unikalnego i do tego bardzo dobrego smarta.

Ja polecam Nexusa 4,ponieważ najlepiej pasuje do wymagań,które po coś autor przedstawił:

- jakości wykonania -Topowa jakość wykonania

- prędkości działania / szybkim ładowaniu stron -Najszybszy smartfon na rynku w codziennym użytkowaniu

- przyjemnym, nie zawalonym interfejsie - Brak nakładki producenta,więc interfejs jest maksymalnie "lekki"

- ładnym wyświetlaczu - Świetny,bardzo jasny ekran True IPS 720p

- w miarę pojemnej baterii - Daje radę zdecydowanie

- zadowalającym aparacie - Tutaj masz przykładowe fotki http://www.telepolis.pl/telefony/lg-e960-nexus-4,4,2,2287.html?t=3

- ekranie najlepiej max 4,7 cala - jest 4,7'

- dobrym wsparciu (tylko Android) - najlepsze możliwe wsparcie,prosto od googla.

Edytowane przez DeNeB
Najszybszy smartfon na rynku w codziennym użytkowaniu

Już nie jest.Teraz już Xperia Z Ultra,S4 LTE ADVANCED oboje maja  Snapdragon 800.Ale to jest taki szczegół :P

Edytowane przez eVerest

Czy Kahu naprawdę potrzebuje 4-rdzeniowego procesora i 2GB Ramu, aby wysyłać sms, dzwonić czy przeglądać internet (bez streamowania filmów lub innych bardzo zasobożernych operacji)?

No i N4 ma mało pamięci, 8/16 GB minus soft od Google.

Ciekawymi smartfonami są Galaxy S3/Note 2? Moim zdaniem spewniają Twoje wymogi, oba mają wydajny, czterordzeniowy procesor, ale jak mówiłeś na wstępie są dla Ciebie za plastikowe, co podobnie jak w moim przypadku przekreśla je. Co powiesz na LG Opsimus 4X HD/Optimus L9? Oba mają wydajne podzespoły (4 rdzenie procesora, 2 w przypadku L9), pojemne baterie i dobre ekrany (IPS). 

E: A może LG Vu? Ma rysik, 5", Tegrę 3.

Edytowane przez idzpro100

Jako były redaktor pewnego portalu o tematyce Androida oraz technologii mobilnych polecam Ci Nexusa 4. Czysty Androida zapewnia najmniejsze problemy wynikające z durnych modyfikacji dokonywanych w software przez producentów. Dodatkowo za te 1500zł. kupisz nowego Nexusa 4, który specyfikacją miażdży w swojej kategorii cenowej. W jakości wykonania również :)

PS: Nie słuchaj ludzi co Ci LG L9 czy Lenovo polecają, krew mnie zalewa jak widzę takie posty. Kupując Nexusa każdą aktualizacje, którą dostaje Android otrzymujesz dosłownie w chwili jej prezentacji na konferencji Google, a kupując jakiś telefon inny niż Nexus dostajesz ją po miesiącu, dwóch, trzech, albo i wcale.

Edytowane przez schreder

L9 ma 2 rdzeniowy procek TI OMAP 4430 Dual-Core 1 GHz.Nie wprowadzaj ludzi w błąd. 

jejku, zwykły błąd.

@Up

tak, tylko L9 kosztuje już 700zł, a jak nie będzie odpalanych gierek itp. jest wystarczający. 

Edytowane przez idzpro100

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. :)

Czy potrzebuje 4 rdzenie? Pewnie nie do końca, chociaż nie chce kupić telefonu za prawie 1500 zł, który po roku będzie już mocno przestarzały i zacznie się wieszać. Zapas mocy nigdy nie jest zły, ja to widzę jako duży plus, taki przyszłościowy zakup.

HTC widzę ludzie nie polecają jakoś szczególnie, mimo że wykonany jest całkiem nieźle i przyjemnie chodzi ten Sense. Xperie SP oglądałem dzisiaj w Saturnie i sprawia dobre wrażenie, reaguje bez większego zająknięcia, wyświetlasz ładny, interfejs już trochę zaśmiecony, ale tak to już jest z wystawowymi sztukami.

Widziałem też LG Optimusa G, ale jakiś zajechany był. Nie wiem czy im upadł, czy on po prostu tak ma, że ta srebrna ramka wokół wyświetlacza jest taka lekko wystająca i jakaś taka szorstka w dotyku. Możliwe ze gdzieś im przejechał po blacie, może farba zeszła i teraz szoruje, ale to nie napawa optymizmem jeśli chodzi o jakość wykonania. 

Przyznam szczerze, że oczarował mnie trochę ten Nexus. Miałem go okazje pomacać i myślałem, że będzie cięższy. W końcu niby prawie cały ze szkła a jest stosunkowo lekki. Rozmiar w sam raz, dobrze leży w dłoni, reaguje piekielnie szybko, zero przycinek czy lagów. Podoba mi się rozwiązanie czystego androida, którego mógłbym sobie po prostu spersonalizować według potrzeb. Nie był podłączony do wifi, więc nie mogłem sprawdzić jak działa internet, ale przy największym powiększeniu tekst był świetnej jakości, zero pikseli. Chociaż myślę, że to w dzisiejszych czasach standard. Osobiście potrafię sobie wyobrazić współpracę z tym smartfonem, jest to bez wątpienia bardzo mocny zawodnik. DeNeB słusznie zauważył, że Nexus 4 spełnia praktycznie wszystkie moje wymagania.

Ale i tak muszę to sobie jeszcze przemyśleć, bo Sony i HTC są generalnie ciekawymi alternatywami.

Edytowane przez Kahu89

właśnie moim zdaniem nakładki od Sony najmniej zaśmiecają system, w dodatku są najbardziej użyteczne.

Nexus 4 to dobry wybór, tylko niestety filmy kręci nienajlepsze, ale za 1300zł nie można mieć wsystkiego.

//Nie cytuj calych i dlugich postow, szczegolnie bezposrednio poprzedzajacych Twoja wypowiedz. //Igorrodz

właśnie moim zdaniem nakładki od Sony najmniej zaśmiecają system, w dodatku są najbardziej użyteczne.

Rzucam rękawice i mówię, że najładniejszą i najbardziej praktyczną nakładką jest Sense. Piękne animacje pogody i wygląd chociażby menu. Wszystko pod ręką i intuicyjnie. Jakoś wchodząc w ustawienia czystego androida mam problem ze znalezieniem niektórych opcji, a tu bez problemu - pewnie to tez kwestia przyzwyczajenia, od 3 lat korzystam z Sense.

Mnie się osobiście Sense również podoba, zastanawiałem się nawet czy nie dopłacić do HTC One+, bo wydaje się być całkiem ciekawym sprzętem. Chociaż z drugiej strony jest to taki trochę odgrzewany kotlet i większe zaufanie mam jednak do procesora i układu graficznego w Nexusie (biorąc pod uwagę, że Nexus jest również sporo tańszy). Przyznam szczerze, że chciałbym wypróbować google phona, który będzie aktualizowany na bieżąco i w którym sam mogę zdecydować jakie aplikacje chce mieć na moim smartfonie. Myślę, że Nexus to dobry wybór i jeśli nic szalonego nie strzeli mi do głowy, to pewnie się na niego zdecyduję. :)

Ja bym polecał xperie sp wydajność na poziome nexusa lepszy aparat dość dobry ekran i nakładka sony, 

która ma mase przydatnych funkcji walkman xloud bravia engine 2 no i jest dużo ładniejsza od czystego androida.

Jakość wykonania, na której tutaj tak bardzo zależy to w samsungu kpina. Polecam aluminiowe HTC, potem dopiero Sony. Aczkolwiek te nowe HTC często gęsto (o ile nie wszystkie) mają zintegrowane baterie - jak zalejesz i ją zlasujesz, to jest problem.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...