Skocz do zawartości

komputer dla gracza do 2900zł (+/- 50zł) MAX!

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Bakak,

Recommended Posts

A jeszcze namieszam :D

Poniżej masz trzecią propozycję:

http://i.imgur.com/3GeA7JV.jpg

Cena tego zestawu, to 3232zł, więc przekracza Twój budżet, ale :

do HD7950 są kody do gier, które można sprzedać i na pewno zejdziesz z ceną do zakładanego budżetu.

Druga sprawa, to ten nieszczęsny CD/DVD :D - napisałeś, że gry kupujesz na płytach, ale w każdym opakowaniu poza płytą, są kody i to one są najważniejsze. Za pomocą kodów można pobrać grę ze strony internetowej i zainstalować i grać :D (zrobisz jak chcesz, ja tylko szukam oszczędności ;) )

Trzecia sprawa i najważniejsza (w/g mnie) - w tym zestawie masz procesor Haswell i5 4570 (DUŻO wydajniejszy od 3470 i 3350) oraz płytę pod LGA 1150. Jak zapewne sam wiesz, Haswell jest to najnowsza generacja procesorów intela i starczy Tobie na dłużej niż Ivy.

Ba, w necie można znaleźć testy, gdzie i5 4570 przewyższa wydajnością 3570K (stock)

Co Ty na to??

• Popieram 1
Haswell jest to najnowsza generacja procesorów intela i starczy Tobie na dłużej niż Ivy.

A procesory robione nad tą wspaniała podstawkę mają jeszcze gorszą margarynę pod IHS'em niż poprzednicy z LGA 1155.

Czepiam się argumentu, a nie zestawu, który... wyszedł mocno poza budżet i serio? Pobierać gry z neta? ...

@down

Nie kurde, ułożenie gwiazd na zachmurzonym niebie we Wrocławiu.

Oczywiście, że o temperatury mi chodzi.

Przy procku nie do oc jest to średnio ważne, ale jak już mówimy o "przyszłościowej podstawce" jaką lga 1150 jest o kant d#@# wartą, to zakładam, że ewentualny upgrade byłby na procek z możliwością OC.

PS. A i tak za rok ma wyjść nowy chipset z97, nie ma 100%  pewności, że będą one kompatybilne, jak to było przy SB na 1155, a na niektórych mobo z Z77 i tak się nie dało podkręcać SB :rotfl:

@down

No właśnie! Dlatego jestem przeciwny gadaniu, że LGA 1150 to "przyszłościowa" podstawka.

Edytowane przez Gwynbleidd
  • Popieram 1

masz na myśli temperatury?

ok.

Jak dla mnie, to nierozsądne jest rezygnować z wydajniejszego procesora, z powodu tego, że pracuje w wyższych temperaturach.

Przecież jak będzie chłopak grał, to go lizać nie będzie :rotfl:

PS. A i tak za rok ma wyjść nowy chipset z97, nie ma 100%  pewności, że będą one kompatybilne, jak to było przy SB na 1155, a na niektórych mobo z Z77 i tak się nie dało podkręcać SB :rotfl:

a za dwa lata wyjdzie jeszcze coś innego, za trzy jeszcze coś i tak w kółko - przecież to takie naturalne ;)

• Popieram 1

Panowie, cała debata tutaj jest trochę nadmuchana. 

Jaki by Autor zestaw nie wybrał, czy GTX 760 + 3470 na Z68 z możliowścią OC CPU pod 4.0 GHz, czy też 3350p / 4570  na chipsetach bez OC z 7950, to będzie to dobry wybór. Zestawy są do siebie bardzo zbliżone wydajnością, każdy ma swoje wady i zalety, jednak każdy też jest tutaj tzw "złotym środkiem"

Dyskutujemy o różnicach kilku fspów, które będzie i tak ciężko odczuć

4570 + 7950 - najwydajniejszy zestaw, ale i poza budżetem o prawie 300 zł gdzie Autor trzyma się kurczowo budżetu

3470 + Z68 + GTX 760 - najmocniejszy CPU, kosztem różnicy na GPU względem 7950, która i tak jest bardzo mała

3350p + 7950 - odwrotność zestawu wyżej

Co Autor nie kupi będzie i tak zadowolony w 100%, wady każdego z zestawów można wyciągać w nieskończoność

Idealny złoty środek wg mnie to zestaw nr 2 z posta #56 ale, póki co kupić tam 4 GB DDR3, zrezygnować z pasty na CPU i włożyć tam 7950 - uzyskując najmocniejszy z wszystkich tutaj podanych CPU oraz 7950. Ram można dokupić w dowolnym momencie, a 4 GB DDR3 wystarczają do każdej gry. Pastę zmienisz sobie przy zakupie coolera pod OC

Ale nie musisz kupować w tym sklepie :) 

A jak blisko mieszkasz,  to ja Ci go złożę  :) - obojętnie gdzie go kupisz.

Ale nie musisz kupować w tym sklepie  :) 

A jak blisko mieszkasz,  to ja Ci go złożę   :) - obojętnie gdzie go kupisz.

A złoty środek (tutaj zgadzam się z kajitsu.), wygląda tak:

Intel Core i5-3470 Ivy Bridge LGA1155 BOX

MSI Z68A-G43 (G3) Intel Z68 LGA1155 (PCIE/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3)

Kingston DDR3 4GB(2x2GB) 1600MHz HyperX Blu. CL9

Seagate Barracuda 1TB SATA3 (ST1000DM003)

SilentiumPC Deus G1 500W

Sapphire ATI Radeon HD7950 BOOST Lite 3GB DDR5/384bit DVI/HDMI/DP PCI-Express

SilentiumPC Brutus M23 Pure Black

LG nagrywarka DVD GH24NS95 czarny OEM

TP-LINK TL-WN781ND (Wi-Fi)

Razem: 3031zł (cena z techplanet.pl - mają też montaż za 1zł)

Wiem, że powielam słowa, ale jestem też tego zdania, żebyś pastę kupił sobie dopiero jak będziesz kupował cooler'a na CPU.

No to chyba odwieczna zagadka rozwiązana :banan: 

P.S.

uzyskując najmocniejszy z wszystkich tutaj podanych CPU oraz 7950.

......z tym CPU, to pomyłka :co: 

Edytowane przez SKEEPER46
  • Popieram 1

@Skeeper

Zastanawiam się jaka pomroczność Cię ogarnęła, że polecasz FX 8150? Ten procek nadaje się na farelkę nie do gier! Jeśli FX to tylko 8320 w tej cenie ma jakiś sens i tylko w połączeniu z kartami Nvidia, gdyż ich sterowniki lepiej rozkładają zadania na wiele rdzeni niż AMD.

@do autora

zestaw z drugiego postu jest sensowny :) nie mam większych uwag do niego.

• Popieram 1

8320 wtej cenie ma jakiś sens

Faktycznie, chyba chwilowy brak dostępności w sklepie sprawił, że go ominąłem - ale to już bez znaczenia :)

@do autora

zestaw z drugiego postu jest sensowny :) niemam wiekszych uwag do niego.

Sugerujesz, że 3570k + 7870 jest bardziej wydajny niż 3470 + 7950? 

• Popieram 1

Każdy tutaj zestaw nie jest zły - ale chodzi o wyłonienie tego jedynego :) ...... i w żadnym z nich nie ma FX'a. :)  (nie jestem fanboy'em) ;)

Kolega ma do wydania niemałą kasę i zapewne chciałby mieć zestaw jak najlepszy do swoich wymagań. Zaufał nam oczekując  od nas pomocy, opinii, sugestii. Wiem, że to nie jest nasza kasa i niektórym może nie zależeć na tym co piszą.

Zdaję sobie sprawę, że nie wiem też wszystkiego, ale laikiem też nie jestem i pomagam najlepiej jak potrafię, choćby poświęcając temu czas. Bakak, domyślam się, że z powodu Twojej sygnaturki pod avatarem, oczekuje się od Ciebie więcej niż od innych i nie wykluczam, że Toje słowo pisane może być wyrocznią w tej sprawie - więc ogarnij się :D  i napisz nam np. , który z tych zestawów byś kupił (jak dla siebie).

A można zrobić tak, że do zestawu nr2 który podałem zamiast gtx'a 760 wziąć tego radeona 7950 X-vapor, nie brać pasty to wyjdzie 3018zł

Złoty środek - napisał o tym Kajitsu w poście nr 60 - a obraz w całości tego złotego środka masz w poście nr 62  :)

Ja, jak już nie mógłbym dołożyć do Haswell'a, to brałbym "złoty środek, czyli właśnie  (i5 3470 + HD7950)

• Popieram 1
  • Rozwiązanie

Zestaw na Haswell

Procesor:

Intel Core i5-4430 /3.0GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

720 zł

Płyta główna:

AsRock B85M Pro4 /intel B85, LGA 1150/

315 zł

Pamięć RAM:

Crucial 8GB 1333MHz CL9 Spectek

179 zł

Dysk twardy:

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

239 zł

Karta graficzna:

Asus GeForce GTX 760 DCII OC 2GB DDR5 256bit (1152/6008)

1099 zł

Karta sieciowa:

TP-Link TL-WN722N /N150, USB, antena 4dBi/

45 zł

Obudowa:

SilentiumPC Brutus M23 Pure Black (bez zasilacza)

149 zł

Zasilacz:

Fortron HEXA 500W (120 mm 80 Plus)

179 zł

Cena 2925 zł brutto 

Ten zestaw jest na najtńszym Haswelu i płycie nie umożliwiającej O/C za pomocą mnożnika, można jedynie próbować podnieść szynę BCLK co da 100-150 MHz więcej. Niestety ze względu na ceny samych procesorów i płyt na LGA 1150 Możliwości rozbudowy tej platformy są słabe. Pozostaje tylko wymiana procesora na wyższy model i ewentualnie dokupienie drugiej kości RAM, ale przy 8GB na starcie raczej nie bedzie takiej konieczności. Grafika powinna wystarczyć na najbliższe 2 lata, posiada rewelacyjne chłodzenie co powinno pozwolić na wysokie O/C. Trochę Kuleje tutaj zasilacz i dobrze by było do niego dołożyć, np: do SPC Deues G1 500W lub XFX Core 450W tak 450 W starczy jeszcze z lekkim zapasem :P ta platforma będzie pobierać koło 300-320 W pełnym stresie i to tylko przy 100% obciążenia, a to się zasadniczo nie zdarza :P

Zestaw na Ivy Bridge

Procesor:

Intel Core i5-3470 /3.2GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

740 zł

Płyta główna:

MSI Z68A-G43 rev.G3 /intel Z68/

249 zł

Pamięć RAM:

Crucial 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 Ballistix

199 zł

Dysk twardy:

239 zł

Karta graficzna:

Gigabyte GeForce GTX 760 OC 2GB DDR5 256bit (1085/6008)

1099 zł

Karta sieciowa:

TP-Link TL-WN751ND /N150, PCI/

45 zł

Obudowa:

149 zł

Zasilacz:

Fortron HEXA 500W (120 mm 80 Plus)

179 zł

Cena 2899zł brutto

Ten zestaw jest na zablokowanym Ivy Bridge, ale da sie z niego wycisnąć około 3,9-4 GHz :) Płyta na starszym chipsecie Z68 w przyszłości pozwoli na O/C za pomocą mnożnika i stabilny zegar w granicach 4,5 GHz a kto wie czy nie wiecej ;)W przyszłości można wymienić procesor na wyższy model i ewentualnie dokupić drugi komplet kości RAM, ale przy 8GB na starcie raczej nie bedzie takiej konieczności. Grafika powinna wystarczyć na najbliższe 2 lata, posiada rewelacyjne chłodzenie co powinno pozwolić na wysokie O/C, tym razem zastosowałem wersje od Gigabyte, żeby było urozmaicenie. Również tutaj trochę Kuleje zasilacz i dobrze by było do niego dołożyć, np: do SPC Deues G1 500W lub XFX Core 450W... tak 450 W starczy jeszcze z lekkim zapasem :P ta platforma będzie pobierać koło 300-320 W pełnym stresie i to tylko przy 100% obciążenia, a to się zasadniczo nie zdarza :P

Zestaw na AMD FX

Procesor:

AMD X8 FX 8320 /3.5GHz, 125W, 16MB, BOX, AM3+/

599 zł

Chłodzenie:

SilentiumPC Fortis HE1225

120 zł

Płyta główna:

Asus M5A97 R2.0 /AMD 970, AM3+/

325 zł

Pamięć RAM:

Crucial 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 Ballistix

199 zł

Dysk twardy:

239 zł

Karta graficzna:

Asus GeForce GTX 760 DCII OC 2GB DDR5 256bit (1152/6008)

1099 zł

Karta sieciowa:

TP-Link TL-WN722N /N150, USB, antena 4dBi/

45 zł

Obudowa:

149 zł

Zasilacz:

SilentiumPC Deus G1-500W 80+ Bronze

199 zł

Cena 2974 zł brutto

Zestaw na odblokowanym FX 8320. Dlaczego? Bo też można i też będzie wydajnie, a nadchodzące Konsole dają niewielkie światełko w tunelu, że gry w końcu będą czerpać pełnymi garściami z wielordzeniowców :)

Płyta od Asusa pozwoli na O/C i stabilny zegar w granicach 4,5-4,7 GHz a kto wie czy nie więcej, mimo że ma 6 fazową sekcje zasilania to jest ona bardzo solidna i rewelacyjnie chłodzona ;)W przyszłości można wymienić procesor na wyższy model i ewentualnie dokupić drugi komplet kości RAM, ale przy 8GB na starcie raczej nie będzie takiej konieczności. Grafika powinna wystarczyć na najbliższe 2 lata, posiada rewelacyjne chłodzenie co powinno pozwolić na wysokie O/C, Asus mi się bardziej podoba wiec wróciłem do niego, poza tym wg mnie jest cichszy pod dużym obciążeniem. Zasilacz będzie wystarczający ale można rozważyć kupno czegoś mocniejszego, np: do SPC Deues G1 600W lub XFX Core 550W...ta platforma będzie pobierać koło 320-370 W pełnym stresie i to tylko przy 100% obciążenia i po sporym O/C, a to się zasadniczo nie zdarza :P Natomiast co do rachunków za prąd to nie będzie tragedii. Przy założeniu, że będziesz grać 2-3h dziennie, różnica wyniesie jakieś 1-2 zł miesięcznie. W spoczynku czy tez przy przeglądaniu internetu i filmów, pobór prądu FXów jest bardzo niski, niewiele im brakuje do inteli.

Wszystkie zestawy złożone w ESC.pl

Wszystkie mieszczą się w cenie ~2900zł

Wszystkie też mają pamięci 1333MHz, gdyż w grach nie ma to znaczenia, a każde z nich da się podkręcić bez większego problemu do 1600 MHz, wiem bo tak robiłem, tylko że to zbędne :P

• Popieram 2

Złoty środek - napisał o tym Kajitsu w poście nr 60 - a obraz w całości tego złotego środka masz w poście nr 62  Ja, jak już nie mógłbym dołożyć do Haswell'a, to brałbym "złoty środek, czyli właśnie  (i5 3470 + HD7950)

W twojej propozycji  jest tylko 4gb ramu, a zestawy są prawie takie same, lecz w mojej propozycji jest radeon 7950 Vapor-X i 8gb ramu. Ceny są prawie takie same w twoim 3031zł a w moim 3018zł

Widać, że w techplanet ceny są wyższe, więc raczej będę na esc.pl będę zamawiał

Jeszcze pytanie który radeon jest lepszy Vapor-x czy BOOST lite ???

Na haswell'u raczej nie chciał bym zestawu po podobno się grzeje mocno, raczej wolał bym zastaw na tym i5 3470 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...