Skocz do zawartości

i5 2500k Bardzo wysokie temperatury!

Recommended Posts

Witam! Nie wiem co się stało z tym prockiem! Jeszcze nie dawno grając w BF3 i Minecraft miałem MAX 67 stopni, potem było coraz gorzej, a teraz po zagraniu krótkiego meczyku w BF3 mam aż 80 stopni...

Jaka jest temperatura, że tak powiem maksymalna dla tego procka? Bo jak 80 stopni to za dużo, to muszę coś z tym zrobić...

Zamontowanie Fortisa i kupienie Enermaxów 12cm i 9cm dało by spadek, do powiedzmy 60 stopni?

Kurde daje like.

Lato, lato wszędzie i nic z tym nie zrobisz ;) 80 stopni to juz tak średnio i nie polecam utrzymywać proca na takich temperaturach ale nic się nie powinno stać, nie mniej jednak szczerze popieram jak najszybszy zakup jakiegoś chłodzenia ( może być fortis) oraz wentylatorów, bo czasami brak przewiewu w budzie jest większym problemem niz sam cooler proca. Jak w ogółe jest teraz z wentylacją w obudowie u ciebie? Są jakieś wiatraki? Akurat posiadam wspomniane przez ciebie chłodzenie i wentylatory i moge ten sprzęt z czystym sercem polecić. Jednak dokładnego spadku temperatury nikt ci nie jest w stanie precyzyjnie określić. Do fortisa możesz wziąć też tubke pasty np. MX-2

Edytowane przez Abizer

Hmm

Dobra, widzę, że trzeba sprostować.

80c to śmierć proca w kilka dni.

granice 70c są maksem. (oczywiście maks. 71/2c)

Na innych forach spotkałem się z nieco innymi opiniami ;)

http://www.tomshardware.co.uk/forum/334180-28-intel-core-2500k-safe-temp-speeds

Edytowane przez Abizer

To co ty dałeś za max bezpieczną temp. jest tak naprawdę max temperaturą obsługiwaną przez IHSa. Rdzenie i tak zawsze będą cieplejsze. Te 80 stopni to oczywiście nie są jakieś super warunki dla proca, ale nie można powiedzieć, że zdechnie w ciągu kilku dni. Jednakowoż jak mówiłem nie zaleca się utrzymywania takich temperatur.

http://www.overclockers.com/forums/showthread.php?t=690206

Nie chce mi się szukać więcej wypowiedzi na potwierdzenie

Niech autor zakupi śmigła i schładzacz, to powinno rozwiązać problem

Edytowane przez Abizer

Też się zdziwiłem, jutro zamawiam wiatraczki i jadę zabrać tego Fortisa z kompa w Wrocławiu.

Jeszcze jedna sprawa - tego Fortisa to tylko wypakowałem z pudełka, obejrzałem i schowałem z powrotem. Czy jego trzeba smarować, czy po prostu przykręcieć do procka?

Tak samo z wentylatorem 90mm Enermax UTCB9? Smarować trzeba?

Edytowane przez Skaciu

Posmarować i procka i chłodzenie z pod spodu tak aby lekko weszło pomiędzy te żebra a podstawkę. Wcześniej zdjąć naklejkę z chłodzenia o ile jest. Pasta powinna być w zestawie. 

Osobiście umieściłbym minimalną ilość pasty w tych otworach:

http://img.photobucket.com/albums/v621/johnip/HSP.png

Na boxie to normalna temp przy testach np LinX, może jest trochę cieplej, ale żeby aż tyle podskoczyło.
Sama pasta mi dała 13 C mniej w testach przy Boxowym coolerze, więc jeśli nie chcesz dużo wydawać to sama pasta może wystarczyć.

pulpit się zacinał :D

Ty to masz jednak przygody :-)

A co dot tematu,to temperatur rzeczywiście sporo za duże jak na 2500k, mój bez obciążenia w te upały ma 49 na rdzeń, natomiast w stresie nie dochodzi do 70. Jak masz możliwość tego fortona założyć, to nawet się nie zastanawiaj. Można też kupić na boxa wydajniejszego fana + dobrą pastę i te kilkanaście stopni zjedzie. Edytowane przez Bartlej