philips 78 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Lada dzień mam zamiar złożyć reklamację tego panelu niestety już/aż po raz trzeci. Zawsze powód jest ten sam - wyświetlacz, który jakby się "wypalał", tzn. wartości zauważalnie bledną. Wcześniej reklamowałem w sklepie "normalnie" tzn. z tytułu gwarancji i za każdym razem dostałem nowy egzemplarz. W związku z tym chciałbym się dowiedzieć czy jestem skazany na ten felerny jak dla mnie panel od Scythek'a czy istnieje jakieś inne wyjście np. zwrot gotówki? W przypadku nowego wyświetlacza wszystko świeci się idealnie, równomiernie, a obecnie prezentuje się to tak. - na żywo wygląda jeszcze gorzej (oczywiście chodzi o wartości w kolorze niebieskim ulokowane na środku wyświetlacza.) Najwyżej później pokażę jeszcze zdjęcie gdy wentylator jest wyłączony i widnieje napis OFF, wtedy cała literka "O" daje ładnie po oczach, ponieważ u mnie zawsze z lewej strony wyświetlony jest parametr dla pierwszego kanału, który akurat rzadko przekracza wartość 990rpm. http://i.imgur.com/EsvbbnX.jpg http://i.imgur.com/dVYcDnd.png Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Spróbuj reklamować na podstawie niezgodności towaru z umową, tylko wtedy masz szansę na wymianę na inny lub zwrot pieniędzy. Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 generalnie jeśli 3 raz reklamujesz produkt (nieważne, że za każdym razem wymieniają na nowy egzemplarz) to jeśli dobrze pamiętam masz prawo do zwrotu gotówki lub wymiany sprzętu na inny. No ale przygodę z handlem zakończyłem 5 lat temu więc sporo się mogło pozmieniać. Cytuj Link to post Share on other sites
kastefan4 106 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Ja jak oddawałem jakieś pół roku temu i7-2600k trzeci raz, to poprosiłem o i5-3570K i zwrot różnicy. Nie było z tym żadnych problemów, więc u ciebie też powinni wymienić na inny, albo oddać kasę Cytuj Link to post Share on other sites
xPOW3Rx 90 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Co Ci się działo z 2600k? Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 16 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Panel kupiłem w okolicznym punkcie komputronika i patrząc teraz na ich ofertę to w przypadku wymiany uciekałbym jak najdalej od paneli Scythek'a i skierował się na Lamptrona FC5 V2, który wydaje się w porządku, zauważyłem także, że na forum też jest polecany i ogólnie jest praktycznie w tej samej cenie, lecz akurat w komputroniku niestety z ceną przesadzili. Za tą kwotę można nabyć Lamptrona FC Touch Fan, a fakt faktem nie chcę aż tak przepłacać bo niby dlaczego. Na obsługę w punkcie jak i ogólnie na KT nigdy nie narzekałem, zawsze wszystko było idealnie ale teraz mam małe obawy, bo co jeśli powołam się na ustawę i dostanę z powrotem nowy/naprawiony panel Scythek'a? Wymiana lub zwrot kosztów ponoć jest ostatecznym krokiem dopiero wtedy gdy wymiana/naprawa będzie niemożliwa lub jej koszty będą zbyt wysokie, a w obecnej sytuacji naprawa/wymiana jest możliwa. Także nie wiem co zrobić. Uwzględnić to, że w związku trzeciej reklamacji, notorycznie z tego samego powodu chciałbym zwrot gotówki? Jakie w ogóle są szanse, że moja prośba zostanie rozpatrzona pozytywnie? Cytuj Link to post Share on other sites
manfred86 109 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Wymiana lub zwrot kosztów ponoć jest ostatecznym krokiem dopiero wtedy gdy wymiana/naprawa będzie niemożliwa lub jej koszty będą zbyt wysokie, a w obecnej sytuacji naprawa/wymiana jest możliwa. . Wymiana i zwrot dotyczy również wielokrotnej reklamacji danego produktu. I nie ma znaczenia tutaj, że w ramach gwarancji dostałeś nowy sprzęt. Gwarancja i tak liczy się od zakupu pierwotnego i warunki są niezmienne nawet w przypadku dostania nowego egzemplarza tego samego sprzętu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Może najpierw na spokojnie porozmawiaj z obsługą i wyjaśnij im sytuację. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Pismo reklamacyjne na podstawie niezgodności towaru z umowa, z zadaniem zwrotu gotówki, w uzasadnieniu z opisem sytuacji. Amen, nie ma tu nic wiecej do dodania. Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Oczywiście jak już pojawię się w sklepie to się popytam co i jak, lecz w razie wuu chciałbym być już przygotowany. Proszę, rzućcie jeszcze okiem czy poniższy wniosek reklamacji jest poprawny. -> <spoiler> I od razu też chciałbym się upewnić w paru kwestiach: 1) datą zakupu jest oczywiście data kupna zawarta na fakturze, zgadza się? 2) daty odebrania obecnego panelu nie trzeba uwzględniać? -> 16.10.2012 http://i.imgur.com/VHW7bOa.png Święcące O/zero http://i.imgur.com/AyuWcNs.jpg http://i.imgur.com/qdLdXZ9.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Dopisałbym na początku : Działając na podstawie art. 8 ust. 1 ustawy z dn. 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, reklamuję................ a następnie zamienić: "domagam się" na "oczekuję" zwrotu gotówki w kwocie: 180 zł (słownie: sto osiemdziesiąt złotych) brutto. Pamiętaj, że sklep nie może narzucić Ci swojego wzoru pisma reklamacyjnego i ma obowiązek przyjęcia tego w takiej formie. Wydrukuj w dwóch egzemplarzach, jeden dla Ciebie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 OK, poprawki wprowadziłem. Serdeczne dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Nie ma sprawy, daj znać czy się powiodło jak rozpatrzą. Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 No to pierwsze koty za płoty, wniosek przyjęty (z uśmiechem ), i teraz pozostaje czekać przez te 14 dni co z tego wyniknie. Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Trzymam kciuki. Dla Twojej informacji mój Scythe Kaze Master Pro Ace nie ma tego problemu więc to ewidentnie felerny model... Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 17 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Dzięki. Mam nadzieję, że KT mnie nie zawiedzie tak jak uczynił to Scythe'k ze swoim panelem - trzy felerne sztuki? To trzeba mieć chyba naprawdę pecha albo tak jak mówisz, felerny model pod zastosowania 24h.Dobrze, że Ace nie szwankuje, niech Ci on służy jak najdłużej. Z wielką chęcią też chciałbym go przygarnąć, ponieważ front ze szczotkowanego aluminium prezentuje się wręcz bajecznie wraz z CM'ką - co akurat w Twoim worklogu bdb to widać. Jednak wyświetlacz zdaje się być ten sam co w starszej wersji, także wolę dmuchać na zimno i prędko "ućknąć" od paneli Scythe'ka. Niemniej jednak jak już dowiem się co wyniknie z tej reklamacji i tak raczej będę musiał znaleźć nieco więcej czasu na rozeznanie się w panelach obecnych na rynku, także ten na razie cierpliwie poczekam. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Wiesz, to tylko elektronika więc wiadomo, że mogą się zdarzać wadliwe sztuki... Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 W dniu dzisiejszym dostałem maila, że reklamacja została uznana. Także odetchnąłem z ulgą, jestem zadowolony i dziękuję za pomoc. Teraz nachodzi pytanko cóż dalej... Na chwilę obecną postanowiłem dorzuć troszkę grosza i jednak ukierunkowałem się w stronę Lamptrona FC Touch Fan Controller, zatem mam pytanko właściwie skierowane do Ciebie t.luk. Jak wygląda sprawa z podświetleniem panelu w warunkach nocnych gdy stopień podświetlenia zostanie ustawiony na minimum i jednocześnie panel zostanie wyłączony za pomocą "powera"? Z tego co widzę to ikonka powera mimo wszystko będzie widoczna, więc panel jednak jest wciąż podświetlony w pewnym stopniu... Tylko nigdzie tego konkretnego przypadku nie znalazłem, a fajnie byłoby gdyby nie stawał się on wtedy źródłem jakiegokolwiek światła. Natknąłem się jedynie na poniższą demonstrację 3-stopniowej intensywności podświetlenia w ciemności (od 3:19min) i ogólnie wydaje się całkiem OK tylko, że to jest filmik i nie wiadomo jak to wygląda normalnie w pokoju - od Scyteka takie światło biło, że można by przy nim czytać mówią ...mówiąc na wyrost. I przy okazji pytanko czysto orientacyjne, Lamptron CW611 jest wart swojej ceny? Dostępny (na zamówienie) tylko u darmacza za 369 zł. Od marca dostępny w sprzedaży a u nas już lipiec i ani widu ani słychu. A przyznam, że ciekawie się prezentuje choć patrząc po filmikach na yt jego obsługa jest nieco skomplikowana - w sensie, za dużo zabawy by móc wyregulować jeden kanał a gdzie tu wspomnieć o kilku. Natomiast odnośnie Scytheka, cóż... raczej mogę powiedzieć, że wiem już czego można się spodziewać po tych panelach (nie mam wcale namyśli usterek aczkolwiek sama myśl o montażu i demontażu mnie zniechęca - wszystkie przewody upięte tak by nie ruszać ), także jestem bardzo ciekaw panelu od Lamptrona, które ponoć są klasą samą w sobie. Spróbuję czegoś nowego i mam nadzieję, że nie będę musiał tracić czasu na reklamacje. http://www.youtube.com/watch?v=Mciw0-IYGWk Cytuj Link to post Share on other sites
DarkFalcoN 2618 Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Kupiłem w tamtym tygodniu Lamptrona Touch i jestem mega zadowolony. Jeśli chodzi o podświetlenie to nie razi w oczy jedynie prześwituje przez szczeliny zatoki 5,25 ale można to łatwo uszczelnić. W moim Fractalu widać też jasną poświatę przy kratkach wentylacyjnych po bokach frontu. 3 stopniowa regulacja jest płynna i gdy jest jasno w pokoju to dobrze wszystko widać, w nocy zaś podświetlenie nie bije po oczach. http://i.minus.com/i2Plki5vqrc7m.jpg http://i.minus.com/iu0GAVTgo3kZ2.jpg 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 @ philips Ten nowy Lamptron to po prostu rozwinięcie koncepcji FCT (dodano np. bardziej szczegółowy wskaźnik temperatury). 2 Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Poświata gdzieś z tyłu/boku obudowy mi nie przeszkadza, ważny dla mnie jest nieoświetlony przedni panel a jeśli coś będzie przebijać (na CM'ce 690 II jest to raczej bardziej niż pewne) to spróbuję jakoś to zniwelować. Także zamówię Fan Touch'a jakoś na dniach, dzięki za posty . @t.luk Czyli nie ma sensu czekać i dopłacać do tego panelu. Cytuj Link to post Share on other sites
DarkFalcoN 2618 Napisano 4 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Panelik jest nie podświetlony gdy jest wyłączony. Widać jedynie znaczek power, który też zmienia poziom jasności w 3 stopniach. Jedynie cały czas widać poświatę od wewnątrz, w moim przypadku przez wspomniane kratki wentylacyjne po bokach zatok 5,25. Ps. Na tej recenzji, którą wkleiłeś przy rozpakowaniu widać, że przewody od wentylatorów i czujników są nie oplecione, a w moim przypadku (kupowane w morele.net) wszystkie kable są w ładnych czarnych oplotach. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 @ UP Owszem, od jakiegoś czasu są w sprzedaży wersje z oplecionymi przewodami Cytuj Link to post Share on other sites
philips 78 Napisano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Wielkie dzięki DarkFalconN za te informacje, zobaczę jak to u mnie będzie wyglądać i najwyżej z obudową nic nie będę kombinował a spróbuję uszczelnić miejsca/panel z których "ulatnia się" światło. Także zamówienie już złożyłem na cooling.pl i liczę, że trafię na panel z oplecionymi druciorami. Przy okazji, najzwyczajniej w świecie dałem ciała z płatnością.pl (w pośpiechu nic się nie robi ) i moje zamówienie musiało zostać anulowane, a na odpowiedź mailową od Pana Marcina O. czekałem aż 8min! Toż to skandal! Że w innych sklepach trzeba czekać od kilku godz. kończąc wręcz niekiedy na dniach. Cytuj Link to post Share on other sites
DarkFalcoN 2618 Napisano 5 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Nie ma sprawy od tego jest forum. Pochwal się fotami jak przyjdzie zamówienie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts