setos 15 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Hmm a ja zamieszam, zgodzę się z Mistic92, że lepiej bezlusterkowca, bo jeśli miał by być używany aparat w trybie auto(wybacz jeśli cię przez to obraziłem) to to troszeczkę mija się z celem, bo nie ważne jak dobry sprzęt byśmy kupili w auto nie wyciągniemy jego maksymalnych możliwości. Przy czym ja polecił bym albo któregoś z PEN'ów Olympusa albo Lumixa (system m4/3) tym bardziej, że u obu producentów obiektywy są wymienne między firmami(Panas robi aparaty na licencji Olka), a przede wszystkim są mniejsze, a jakością nie ustępują konkurencji jak np. Olympus E-PL3 (ok.1400zł z kitem) spokojnie dorównuje 600D Canona, o ile nawet go nie prześciga. Możliwością, są też Canony z oprogramowaniem ML, ale to już jest znowu zabawa, choć nie powiem, warta zachodu. Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Panas robi aparaty na licencji Olka Nikt na niczyjej licencji nie robi aparatów. System Micro 4/3 obejmuje tylko obiektywy i jest on stworzony przez Panasonica i Olympusa. Pierwszym aparatem z M 4/3 był Panasonic DMC-G1 z 2008 roku, Olympus pierwszy aparat z M 4/3 wypuścił w 2009 roku. Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez Pawel7 1 Cytuj Link to post Share on other sites
setos 15 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Wybacz w takim razie za mój błąd, sam zostałem w takiej sytuacji wprowadzony w błąd. I dziękuję za uświadomienie mi mojego błędu. Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Nie ma sprawy. Warto wiedzieć, że obiektywy M 4/3 robi też np. Carl Zeiss, Schneider Kreuznach, Sigma, Tamron i pewnie inne firmy. Ostatnio pojawiło się też wiele adapterów i można podpiąć nawet obiektywy np. Canona FD, Nikona F i Leica M. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts