SKOJNET 0 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Witam przymierzam do kupna płyty głównej ale nwm o co chodzi z tym 256mb maks w płycie MSI Z77A-G45 czy może kupić Asrock Z77 Extreme3 ?? Pod i5 3570k i radeon flex hd7870 . Cytuj Link to post Share on other sites
dominator-gt 43 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Przydzielona pamięć dla zintegrowanego gpu, a raczej jej maksymalny limit. Zupełnie nie istotne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
SKOJNET 0 Napisano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Czyli nie patrzeć na to i mogę brać MSI ? Cytuj Link to post Share on other sites
dominator-gt 43 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Tak, jeśli odpowiada Ci ta płyta to czemu nie. Tylko, że na tej płycie są zaledwie 4 fazy i zamiast osobno offset + llc jest jedynie wymyślone przez msi offset v drop control. Czyli chcąc kręcić z offsetem zabawa kończy się w okolicach 4.2 ghz. Wyższe oc możliwe jest na stałym napięciu, ale nie ma wtedy możliwości całkowitej kompensacji v dropa. Na 2500k przy 4.5 ghz miałem v dropa 0.04v, wyżej bałem się kręcić na tej płycie. ASROCK Z77 Pro3 też ma 4 fazy ale już jest biosowo/softwarowo lepszy, poprawnie działa llc, offset, wszystko łatwe w konfiguracji, jedyna wada to brak trybu fixed voltage. Sekcja zasilania jest jednak jeszcze słabsza niż na MSI. Extreme 3 ma już mocniejszą sekcje, podobno działa też tryb fixed, jednak w życiu nie dałbym tyle pieniędzy za płytę od ASRocka. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez walker15130 Wprowadzenie w błąd 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tridefy 229 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Jakie 4 fazy? Ma 8 faz zasilania procesora(6+2). MSI jest sporo lepszy i nie warto brać pod uwagę Asrocka, dopiero od Extreme 4 zaczyna się sens ich kupna. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tejwer 3 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 (edytowane) ja bym jednak polecił płytę MSI Z77A-G55 ja osobiście mam zamiar kupić tą płytę do procesora i5 3570k i myślę, że to bardzo dobry pomysł Edytowane 9 Czerwca 2013 przez Tejwer 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dominator-gt 43 Napisano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Walker. Nie znasz się nie poprawiaj. Pewnie nawet tej płyty nie miałeś w ręce. VRM jest 4+2 w tym cztery fazy zasilają cpu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts