rashal 0 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Witam, stawiam zestaw pod pracę z muzyką i mam jedno zasadnicze pytanie.Zanim je zadam, przedstawię podstawy, czyli: ZASTOSOWANIE: Praca z dźwiękiem, tworzenie muzyki MAKSYMALNA KWOTA: 3900zł - jest to sztywna cenaCZĘŚCI, KTÓRYCH POTRZEBUJĘ: Wszystko OC: Nie. ROZDZIELCZOŚĆ MONITORA: 1920x1080 FULL HD SPECJALNE WYMAGANIA: Mocny procesor, duża ilość RAM'u, cichy STARE CZĘŚCI: Brak. WŁASNA PROPOZYCJA ZESTAWU: i7 3770K + NT-H1SPC Spartan PRO H924 + Noiseblocker BlackSilent Pro Fan PE-1 (jeden chyba wystarczy, zastąpi oryginalny) MSI Z77A-G41Corsair Vengance 16Gb (2x8Gb) CL9 1866mhzSSD Samsung 840 Pro 128GbWD Caviar Blue 1TbLG GH24NS95RB Be Quiet! STRAIGHT POWER BQT E9-400WFractal Desing Define R4Zastanawiam się, czy grafika bardzo obciąży pc? Czy ma sens kupienie jakiegoś GPU za max 200zł (512mb/1gb) Cytuj Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 OC: Nie. i7 3770K Where is logic? Zastanawiam się, czy grafika bardzo obciąży pc? Chyba chciałeś zapytać, czy odciąży? Cytuj Link to post Share on other sites
Beznogi 97 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Coś mi się wydaje ze do muzyki to napewno przyda się dobra karta muzyczna Cytuj Link to post Share on other sites
rashal 0 Napisano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Tzn, czy korzystanie ze zintegrowanej grafiki obciąży procesor, o3770K z racji wydajności, OC może będę robił, ale to później i nie jakieś wysokie Coś mi się wydaje ze do muzyki to napewno przyda się dobra karta muzyczna Interfejs audio nie karta, inna bajka Zasilacz zmieniam na Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-430W Edytowane 4 Czerwca 2013 przez rashal Cytuj Link to post Share on other sites
randallandhopkirk 93 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 (edytowane) To na starcie kup sobie płytę z kontolerem FW albo dobry kontroler FW na PCIE. Osobiście mam płytę Asusa M5A99FX EVO z układem VIA 6308P - TC Powercore jak i Konnekt 6 i 48 chodzą bardzo ładnie i stabilnie. Edytowane 4 Czerwca 2013 przez randallandhopkirk Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 4 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 Zasilacz zmieniam na Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-430W Zostaw E9, bo to bardziej zaawansowana konstrukcja ze "złotym" certyfikatem. Cytuj Link to post Share on other sites
rashal 0 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) To na starcie kup sobie płytę z kontolerem FW albo dobry kontroler FW na PCIE. Taki mam plan choć nie mam interfejsu na FW, ale na przyszlosc na 100% sie przyda jak myślicie, dokupić np. 1gb/512mb z obsługą 1920x1080? Np taki GeForce 210? Edytowane 5 Czerwca 2013 przez rashal Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Nie ma sensu, zintegrowana grafika w procesorze będzie na podobnym poziomie. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez Pawel7 Cytuj Link to post Share on other sites
rashal 0 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Wrzucam Plextora, 840 Pro nie jest mi aż tak potrzebny 400W chyba starczy spokojnie http://files.tinypic.pl/i/00397/gdokht32on32.jpg Znalazły by się jakieś tańsze i dobre RAM'ki 16Gb Dual Channel z CL9? Nie chcę przepłacać za ładne radiatory Edytowane 5 Czerwca 2013 przez rashal Cytuj Link to post Share on other sites
randallandhopkirk 93 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Jeżeli zależy ci na ciszy to lepiej od razu zainwestować w wentylatory 12cm które przy dużo niższej szybkości obrotowej zapenią podobną wydajność, a to w prostej drodze oznacza większą ciszę - szczególnie polecam wentylatory BeQuiet SilentWings Pure 120mm, przez długi okres chodzą bezawaryjnie i cicho.Co do pamięci to z moich doświadczeń wynika że największą kompatybilność i najniższą awaryjność mają Kingstony, ot chociażby takie HyperX - mają niski radiator który nie koliduje z coolerem na CPU. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez randallandhopkirk Cytuj Link to post Share on other sites
rashal 0 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) W takim razie jaki cooler polecasz? Ponieważ na Spartana nie wejdzie 120mm Nie musi być hi end ani nic z tych rzeczy, nie musi być mega wydajny, Spartana wrzuciłem z racji tego, że nie ufam BOX'owym cooler'ą Katana 3ForisShuriken rev.BCoś może jeszcze? Edytowane 5 Czerwca 2013 przez rashal Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Trochę drożej masz Fera Pro, wentylator 12 cm i do tego dość cichy. Cytuj Link to post Share on other sites
randallandhopkirk 93 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Wymieniłbym go np. na SilentiumPC Fera Pro HE1224, w zależności od sklepu jest tylko niewiele droższy od Spartana, a zawsze większa powierzchnia się przyda na upały i ewentualne spokojne OC. Cytuj Link to post Share on other sites
rashal 0 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Ok, nie ma niestety na morele.net :cw takim razie coś innego + Enermax UCTB12 (zamiast pudełkowego wiatraka)?Czy lepiej ten BeQuiet! ? Edytowane 5 Czerwca 2013 przez rashal Cytuj Link to post Share on other sites
randallandhopkirk 93 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Osobiście mam złe doświadczenia z wentylatorami które mają zdejmowalny wirnik jak ten Enermax, po pewnym czasie jak osłabnie magnes wirnik zaczyna uderzać o elementy stałe wentylatora, a te BeQuiety mnie jeszcze nie zawiodły. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rashal 0 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Kwestia wiatraka już za mną, padło na BeQuiet! (Twoja rekomendacja + zasilacz L8 który mam)Teraz prosiłbym o poradę odnośnie cooler'a ponieważ Fera niestety nie widnieje w ofercie sklepu w którym składam cały zestaw komputerowy Edytowane 5 Czerwca 2013 przez rashal Cytuj Link to post Share on other sites
randallandhopkirk 93 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Zastanowiłbym się w takim razie nad Fortisem HE1225 lub ewentualnie nad Thermaltake'iem Contac 30. Cytuj Link to post Share on other sites
rashal 0 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Ehh, niech będzie ten diabelny Foris, unikałem go jak ognia, myślałem, że da radę wziąć coś tańszego i dobrego poniżej 100zł ale jeśli te 2 są jedyne opłacalne to wybór pada na Forisa, sprawdzony i przy okazji wspieram naszą gospodarkę Edytowane 5 Czerwca 2013 przez rashal Cytuj Link to post Share on other sites
randallandhopkirk 93 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Dobry radiator na CPU to inwestycja na lata więc czasami lepiej dodać te kilka złotych do lepszego coolera, ale powyżej tych stu kilkudziesięciu złotych inwestycja już nie jest wcale tak opłacalna, bo przy 2-3 krotnie wyższej cenie efektywnośc chłodzenia jest tylko trochę lepsza - inwestycja dobra, ale tylko dla miłośników ekstremalnego OC. Cytuj Link to post Share on other sites
rashal 0 Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Aktualny wygląd:http://pics.tinypic.pl/i/00397/yz0kldgr2jrc.jpgNawet taniej wyszło Wziąłem Vengance Low profile bo są tańsze a ta sama kostkaForis + BeQuiet!Zasilacz uciągnie spokojnie? Czy brać 450W?Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Jeżeli nie ma karty graficznej, to zasilacz spokojnie da radę. Sprawdź sobie tak od niczego ceny w Proline. Może będzie taniej. Cytuj Link to post Share on other sites
randallandhopkirk 93 Napisano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Jeżeli będziesz myślał w przyszłości o dodaniu karty graficznej to lepiej wziąć 450W.Osobiście wolę zarządzanie kilkoma ekranami w wykonaniu Nvidii a i odpalam często wtyczki VST oparte o CUDA, więc karta graficzna też może do czegoś się przydać :-) Cytuj Link to post Share on other sites
rashal 0 Napisano 6 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 W takim razie jaki układ proponujesz? Ważne, żeby wyświetlało w 1920x1080 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Pawel7 882 Napisano 6 Czerwca 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Jeżeli ma tylko wyświetlać, to grafika zintegrowana w procesorze będzie bez problemu spełniać to zadanie. Cytuj Link to post Share on other sites
randallandhopkirk 93 Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Na dzien dzisiajszy wystarczy ci integra dopiero w przyszłości możesz pomyśleć nad upgrade karty graficznej (np. typu GTX650), ale lepiej wziąć ten mocniejszy zasilacz na ewentualność przyszłą, żeby nie tracić dwa razy pieniędzy :-) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts