Skocz do zawartości

Phenom X4 965 + Radeon 7950

Recommended Posts

Z tego co widzialem to jedyne spadki w fps mozna zobaczyc na phenomie II z pomoca frapsa grajac w crysisa3 na frapsie widzialem jak raz czy 2 spadlo do 18 ale to musial byc jakis ulamek sekundy .. bo ja dalej mialem plynna gre... Mysle ze na uzytek w singlu absolutnie lepszego proca nie trzeba natomiast do multi nie wiem sadze ze tez dalby rade. Niemniej trzeba pamietac o jednym. Wychodza nowe konsole zatem mozliwe ze w ciagu 1-2 lat wyjda gry wymagajace o wiele wiecej niz  crysis 3 i wtedy trzeba bedzie zmienic nie tylko phenoma ale i  gtx 680 :P

jak zrobisz OC phenoma do 3,8- 4,0 to 7950 spokojnie siądzie, jak na stock to będą dropy np w far cry 3 poniżej 25 klatek, po OC fps nie spada niżej 35, także tylko wykręcić i się robi całkiem wydajnie

Dopóki nie trafi w grach na miejsca typowo procesorowe. W takiej sytuacji wydajność drastycznie siądzie względem Intela.

Niestety ale dla Phenoma X4 955@ 4.0Ghz najbardziej optymalną karta, która nie będzie się marnować nawet w takich procesorowych miejscach jest 7850/7870 lub GTX 660. 

@UP

Ale bzdura :P

Czy będzie to  HD 7950, czy 7870, bedą podobne spadki na tym samym CPU tylko, że na 7950 będzie to spadek z powiedzmy 70 KL/s do 40 KL/s, a na 7870 z 60Kl/s do 35 KL/s :P

Zawsze na słabszej karcie sapdek będzie bardziej odczuwalny!

• Popieram 1

Bierz spokojnie ta 7950, w grach siedzacych na gpu zrobi swoje.Proca podkręć i będzie ok. Może i czasami bedziesz mieć spadki ale bez włączonego frapsa nawet tego nie zauważysz. Klatek będziesz miec napewno wiecej niż na polecanych tu przez co niektórych 7850/7870.

bo zapewniła by tam pełną płynność gdyby nie to, że proc jej nie pozwala
a gdyby była pusta mapa bez drzewek , wodospadów itd tylko byłoby pełno wrogów i procesor zapewniałby 25 klatek ( np phenom ) a drugi zapewniałby 35 klatek (np i5 ) i jest to miejsce procesorowe w którym grafika np max działałaby w 50%  to przecież procesor karty nie ogranicza ;P 

ale majac 35 klatek byś grał płynnie, mając 25 karta się jeszcze bardziej wynudzi, czyli proc ograniczy w jakiś sposób coś z czym grafa sobie radzi spokojnie

no wiesz o co mi biega :) to tak jakby dać do c2duo 2160 karte typu 7870, i wszędzie w każdej nowszej grze byś miał około 20 klatek, więc grafa była by ograniczona mocno

Polecacie Phenoma II X4 965@4.0Ghz do 7950 jak on nie radzi sobie z 6950 w Crysis 3!

Phenom II X4 955@4.0Ghz +6950

i7 920@4.0Ghz + 6950

Widać, że wykorzystanie GPU spada do 70% w momencie gdy procesor jest obciążony w 100% . Osoba mająca 7950 musi się liczyć z utratą 50% wydajności ze względu na procesor.

Zobaczcie 1.45s jak idę wzdłuż wagonu. ;)

Edytowane przez DjXbeat

@jarnuszkiewiczm

@PxSv96

Panowie prosze was o nie pisanie takich pierdół. Uogólnienie, które tutaj występuje nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Oczywiście są tytuły, które bedą dużo bardziej uzależnione od wydajnści CPU niż GPU i w nich będzie widoczy większy spadek FPS na Phenomie II jednak nigdy nie będzie to spadek powodujący brak grywalnośći.

Tu jest przykład gry która bardzo dobrze działa na PII i wykorzystuje jego potencjał mimo, że jest to 4-letni CPU

Sam też robiłemn testy na PII @4,0 GHz i HD 7970 gdzie Phenom niewiele ustepował i5 3570 @4.3 GHz

http://images41.fotosik.pl/1970/797f4c167da1324c.jpg

Natomiast tutaj przykład gry w której PII na ogromne tyły do i5, gdyż gra jest słabo optymalizowana pod wielowatkowośc i zadowala się dwoma rdzeniami.

Bakak ma rację. Ja jakoś 3 miesiące siedziałem na Phenomie 965BE@3,9GHz i HD 7970OC i było bardzo ok.

Teraz mam intela 3570K i tego samego radka. W BF3 różnicy 5-7FPS raczeni nie odczuwam przy wielkościach 80-90-100FPS.

Generalnie spodziewałem się większego kopa po przejściu z Phenoma na Intela. Tak wszyscy pierdzielili, że proc ogranicza kartę itp.

Bzdura - mocna karta to zawsze jest mocna karta. Zawsze lepiej mieć mocne GPU. I zawsze lepiej mieć mocniejsze GPU od CPU.

Większość gier siedzi na GPU i dla gracza to jest istotniejsze.

Skoro lepiej zawsze mieć mocniejsze GPU od CPU polecam włożyć titana do i3 na 100% pogracie na multi przy 64 graczach :)
na i5 i hd 6850 zmniejszając detale do medium-high w multi przy 64 graczach spokojnie przy 40fps + da sie grać za to jeśli zmniejszycie detale do low i 800 x 600 na i3 i tak nie pogracie bo procesor nie nadąży . 

Proszę Cię nie podawaj takich przykładów bo są zupełnie bez sensu. i3 tylkoudaje czterordzeniowy procesora a Phenom II x4 nim jest, dlatego też lepiej będzie sie sprawował w takim BF3, ale zestaw ta i3 z SC2 i okaże się wydajniejsza od PII bo SC2 jest optymalizowany pod 2 rdzenie, a i3 mam mocniejszy jeden wątek!

A żeby było jeszcze śmieszniej i3 kosztuje średnio 100-150zł więcej niż Phenom! 

czyli mam kupić i3 + titana tylko po to żeby pograć w SC2 ? już nie mówiąc że karta w tej grze nie odgrywa prawie żadnej roli. Fakt intel ma wydajniejszy rdzeń i do gier typu SC2 , BF3 , Crysis 3 czy nadchodzące GTA V wolałbym mieć lepszy CPU niż GPU .

A co powiecie na ograniczanie w takim lapku jak  GX60 - a ludzie grają i większość chwali, oprócz tych którzy go kupili do mmo :D.

Ale jest całkiem dobry jak się go pociśnie na turbo 2,7 ghz + wszędzie na ultra grafika (traci ponad 30% do lapka z i7, ale kosztuje praktycznie 50% jego ceny 3300 zł vs 4900 zł). Tam to powinnien (i jest) bottleneck jak nie wiem, ale jednak i tak jest nieźle w tej cenie.

Bakak, czy tylko ja mam wrażenie, że Phenom II x4 to najlepszy wybór pod gry ? Na takich samych faktach 7970 masz identyczny FPS phen. 4,0, co i5 ivy 4,3 ? Rozumiem,że na phenomie kamera w glebe/niebo poszła :P

Z tego wynika, że Phenom ma mocniejszy wątek ? Proponuję poprawnie przeprowadzić test.

Proponuję poprawnie przeprowadzić test.

Ja też ale nie w bf3 gdzie phenom zapwnia 100fps i w ultra zdusi nawet gtx680 a w Crysis3 po patchach na low i najlepiej min rozdzielczość ,choć to drugie nie konieczne bo i tak będzie ogromna różnica już przy karcie pokroju hd7850 /gtx660 :)