Skocz do zawartości

Wielka prośba o ocenę zestawu do 5k PLN [grafika, biuro, obróbka video, gry]

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Feril,

Recommended Posts

Witam wszystkich! :)

W myśl forumowego posta http://forum.benchmark.pl/topic/56768-kupujesz-nowy-komputer-stop-gotowcom/ postanowiłem w końcu (w sumie 2gi raz) złożyć samodzielnie PCeta.

Skorzystam z forumowego wzoru:

• Zastosowanie komputera : generalnie grafika, dość często obróbka video, praca z dokumentami oraz od czasu do czasu gry
  • Maksymalna kwota : 5000 PLN [aczkolwiek fajnie by było do 4 - 4,5K]
  • Których części potrzebuję : to co znajduje się w obudowie ;) (jednostka centralna)
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Zdecydowanie nie
  • Rozdzielczość mojego monitora WUXGA (1920x1200), w niedalekiej przyszłości planowana wymiana na "lepszy" lub jakieś wygodniejsze rozwiązanie
  • Specjalne wymagania : stosunkowo duża wydajność
  • Części z poprzedniego komputera : monitor, obudowa, napęd optyczny, dyski 3,5", jakieś kabelki, przejściówki
  • Własna propozycja zestawu :

Jak coś to nie trolluje, zdaję sobie sprawę, że mogłem wszystko źle zaplanować, bo to będzie drugi składak od ~7, a może i więcej lat... Pomiędzy tym okresem eksplatowałem dość mocno lapki, które były słabo wyposażone. W końcu zrozumiałem, że jednak potrzebuję więcej "mocy".

1. Procesor - AMD FX-8350

2. Płyta główna - M5A99FX PRO R2.0 AMD 990FX (mam nadzieję, że wystartowałaby od razu po po podłączeniu procesora, nie mam możliwości włożenia (pożyczenia) starszego AMDeka)

3. Grafika (i tu chyba najśmieszniejszy element układanki, ale mi najbardziej "pasuje") - SAPPHIRE Radeon HD7970 wersja 3GB lub 6GB (wolałbym tą 6stke)

4. Pamięć operacyjna - DDR3 Corsair 8GB 1333MHz CL9

5. Zasilacz (tu mam największe obawy czy wszystko uciągnie) - Be Quiet! SYSTEM POWER 7 700W

6. Dodatkowo pewnie dokupie dysk SSD ok. 64gb, jednak troche później niż całość

Już z góry bardzo dziękuję za porady, podpowiedzi :)

• Rozwiązanie

No to jedziemy :)

Procesor: Intel i7 3770k

Płyta Główna: MSI Z77A-G45 bądź MSI Z77A-G43

Karta Graficzna: Gigabyte GeForce GTX 770 OC 2GB bądź Gigabyte GeForce GTX 670 OC 4GB

Pamięć operacyjna: W porządku

Zasilacz: SilentiumPc Deus G1 600W

Propozycja moja, czekam na ewentualne poprawki ^^

• Popieram 1

zestaw kolegi wyżej całkiem dobry ale dodałbym SSD i zdecydowanie drugie tyle RAMU, jeśli głównym zastosowaniem jest grafika, obróbka video i te sprawy:

http://www.morele.net/inventory/info/egKvXn/ + chłodzenie http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-he1225-spc043-309589/

Razem bedzie ok 4440 zł.

Wiem, że napisałeś:

Czy będę podkręcać sprzęt? : Zdecydowanie nie

ale jeśli chcesz "stosunkową dużą wydajność" w tej kwocie to przemyśl tą kwestię. Dlatego w mojej propozycji odblokowany i7 i cooler.

Dodałem Ci też bardzo dobry dysk SSD - Samsunga 840 Pro.

Czy potrzebujesz tak wydajnej karty graficznej do grania od czasu do czasu?

Jaką masz obudowę? Żeby się nie okazało, że jakaś słabo wentylowana :) bo do tych podzespołów ważna jest dobrze wentylowana obudowa.

Edytowane przez BlueMike
  • Popieram 2

Intel Core i7 3770K 3.5GHz  BOX 1269,00 zł

Thermalright HR-02 Macho   189,00 zł

MSI Z77A-G45 377,00 zł

Corsair DDR3 2x8GB 1600MHz CL10 Vengeance Blue Low Profile    469,00 zł

Samsung SSD840 Pro MZ-7PD128BW (2.5", 128GB, SATA/600)   514,00 zł

Gigabyte GeForce GTX 770 OC 2GB DDR5 PCI-E BOX   1679,00 zł

XFX XXX 650W Modular 80+ Bronze SLI PSU   350,00 zł

Suma  4862,00 zł

Autorze nie bierz procka od AMD. Masz tu dużo wydajniejszego Intela ;) 

Edytowane przez eVerest
  • Popieram 1

Wow, super dziękuję bardzo za odpowiedzi :) Naprawde Amd takie słabe? No cóż szkoda, będę "zmuszony" zakupić Intela i NV. SSD na pewno będzie, nie wliczam go aż za bardzo w koszta. Obudowe posiadam Thermaltejka xaser vi mx, otrzymałem ją już jakiś czas temu w prezencie, więc jeśli jest jakaś "niepoprawna" to nie ma kłopotu, abym zakupił nową (max 500-600 PLN). Kręce viedo "amatorsko", nawet materiał 3minutowy to masakra (bo żeby utworzyć dobre 3 minuty to porażka, więcej materiału i nerwów, niż efektów, a chyba nie o to chodzi w dodatkowym hobby). Obecnie z video to najwieksza lipa, ledwo montuje materiały, ale zamierzam zakupic Vegas-a Pro 11, zawsze chciałem go mieć, ale bałem się, że wyrzucę kasę w błoto, bo będzie mi niewygodnie (i długo) się pracowało, więc planuje go kupić na nową maszynę. PS to oczywiste, myślałem o CS6 (praca w dużej mierze na Raw-kach i ogólnie grafika). Coreldr sporadycznie, jednak co do niego to nie mam specjalnych wymagań, od czasu do czasu "strzele" sobie w nim wizytówke, ogólnie mocno sentymentalny dla mnie program, bo korzystam z niego bardzo długo, może z jakieś 10 lat (oczywiście z przerwami)... W najbliższym czasie planuję nauczyć się modelowania 3D, program jaki zakupie to wielka niewiadoma, ale zawsze wydawało mi się, że 3D najwięcej wymaga. Czasami wkradnie się CAD dla mojej gf, ale ja nie wiem co tam dla niej potrzebne, chcę PC-eta dla siebie, dla niej przy okazji.

Zestaw w sumie fajny, bo i podobny jak i Feril-a jak i v2 eVerest-a oraz BlueMike-a, nigdy bym na to nie wpadł. Ale mi namieszaliście w głowie... Skoro w większości propozycje się powtarzają, to coś w nich musi być (jest moc).

No i zapomniałem oczywiście jest masa programów, któych nie wymieniłem, np. programy do tworzenia postaci, plansz w stylu 8-bit, jednak one mają niewielkie wymagania.

Edytowane przez graficzek

Nie dziwię się :P Kiedy sam planowałem zestaw to każda porada, coraz bardziej mąciła mi w głowie, ale za 2 tygodnie zestaw zakupuję i jestem pewny, że będę zadowolony :) Także bierz gtxa 770, i7 3770k i msi g45. Dla cb najważniejszy będzie procesor i grafika, a lepszych w rozsądnej cenie nie uświadczysz. No i oczywiście 16 gb ramu.

Edytowane przez Feril
  • Popieram 1

Ok, faktycznie, słabe jest w sensie optymalizacji przez aplikacje.

Ale pod Intelka chyba jest większy wybór płyt, niż Amd oraz pod Amd to rzadko kiedy widziałem płyte z pci 3.0, a pod Intela łatwiej i taniej (?).

A GTX770 to super nowość, dopiero teraz zdałem sobie sprawę :D Więc będzie lepsza niż radek 7970 Ghz edit ? Szczególnie zastanawia mnie czy będzie lepsza, albo porównywalna z tą szafirowską wersją 6gb. Bo skoro dopłata wyniesie mnie jakieś 600 PLN to przeboleje jakoś. Tyle że co do szafirka 7970 6gb mam obawy co do jego apetytu na prąd (jakoś to trzeba zasilić...) no i trwałości, bo to raczej wysilona karta? Czy spokojnie można ją obciążać? Jescze jest w sumie gtx 680, ale tego to już chyba nie warto kupować, bo lepszym wyborem jest 770? Co do i7 faktycznie, nic nie znajdzie się innego. Mobo Msi też mi się podoba :) Ale dylemat kartowy na pewno pozostał w mojej głowie (no i przy radku chyba zasilacz jeszcze musi być lepszy?).

Radeon ciągnie więcej prądu = więcej kasy idzie. Gtx 680 to w tym momencie najmniej opłacalna karta na rynku, bo 770 to 680 na sterydach. Zieloni mają CUDA, która jest dla grafiki i obróbki video jak najbardziej wskazana. Ja bym brał tego gtxa 770, co zresztą w najbliższym czasie uczynię ^^

• Popieram 1

A oprócz prądu radek jest lepszy? :) Tzn. czy radek szafirka hd7970 6gb ma zdecydowanie wiekszą wydajność niż gtx770? Tym bardziej, że ma jakieś magiczne 6gb ramu...

Wielkie dzięki za rozjaśnienie sprawy z nv, bo skoro gtx770 wydajniesza, wiec gtx680 nawet nie biorę już pod uwage.

A właśnie, a ta obudowa - xaser vi mx - jest ok? Bo nie wiem czy ją wykorzystać, czy kupić inną  :D

6gb ramu przyda ci się do olbrzymiej rozdzielczości np. jak będziesz chciał łączyć 4 monitory, ewentualnie jak będziesz robił chorych rozmiarów video z trylionem efektów specjalnych. 2gb jest zdecydowanie wystarczająco, ewentualnie możesz poczekać na wersję 4gb gtx 770. Co do obudowy to szczerze to nie wiem za dużo o niej, ale z tego co patrzę jest w miarę okej. Niech wypowie się ktoś kto w obudowach jest bardziej obeznany :>

• Popieram 1

Dałem taką grafikę ze względu na to, że autor często obrabia video, a ta karta jest bardzo wydajna jak na swój koszt, zwłaszcza gtx 770.

W samym renderingu różnic pomiędzy GTX660 a droższymi modelami GTX660Ti / GTX670 i prawdopodobnie GTX770 nie zauważy

Zieloni mają CUDA, która jest dla grafiki i obróbki video jak najbardziej wskazana

Czerwoni zaś mają OpenCL, dla wyjaśnienia :menda: 

No i oczywiście 16 gb ramu

Jeżeli w grę wchodzi np AAE to 16 GB potrafi być zjedzone na starcie, dając więcej ram trzeba wyposażyć się w odpowiednią wersję systemu, albo W7 Profesional albo W8 64Bit 

• Popieram 1

Niestety na początku odpalę Ubuntu... Ale tylko żeby sprawdzić czy wszystko działa (ew. zsotawię sobie na 2gim dysku) :D Potem (2-3dni) zakupię 7 pro lub ulti.

Poszperałem przed chwila i mam napęd optyczny! Jest to dokładnie ten Asus http://prohardver.hu/dl/cnt/2007-07/1648/drive/drw1814_box_b.jpg , niestety widzę z tyłu złącze IDE :/ Rozumiem, że do proponowanej przez Was płyty Msi musiałbym go podpiąć przez przejściówkę ide-sata? Szkoda, gdyby ten napęd nie zadziałał, bo użyłem go może 3 czy 4 razy (był drugim napędem).

A co do wykresów to BF3 zajmuje jakieś 70-75% pamięci karty (chyba, że jestem ślepy)? To dużo, a co w wypadku gdy coś odpalone jest w tle?

Czyli jakim zasilaczem trzeba by było zasilić szafira hd7970 6gb? Ten dałby rade Be Quiet! SYSTEM POWER 7 700W

? Bo do gtx770 padły już propozycje zasilaczy, za co wielkie dzięki!

be quiet straight power e9 580W CM jeśli szukasz czegoś solidnego, cichego i wysokiej sprawności. 7970 pobiera trochę więcej mocy ale bez przesady aby była do niej potrzebna elektrownia :P

Co do grafiki to gdybym miał wybierać pomiędzy 7970 a 770 to zdecydowanie 770.

• Popieram 1

Kilka lat temu składałem komputer do podobnych celów, wtedy wziąłem Intel Q6600 i teraz zdecydowanie też brałbym Intela. 

Reszta konfiguracji zależy od tego jakie filmy i grafiki będziesz obrabiał. Co innego operować na psd-kach o wielkości 10 MB, a co innego na plikach, które mają po 1 GB. Podobnie z filmami, czy będziesz dodawał efekty, czy filmy będą w Full HD?

Przy podstawowej pracy 8 GB RAM-u w ostateczności wystarczy. W innym przypadku zapomnij o 8 GB, 16 GB to minimum, a dla Adobe Premiere czy After Effects zastanowiłbym się nawet nad 32 GB. 

• Popieram 1