Skocz do zawartości

Wybór odpowiedniej mocy zasilacza i5/hd7770/ssd

Recommended Posts

Witam.

Jutro zamierzam zamówić zestaw komputerowy o następującej specyfikacji:

Intel i5-3570 3.40 Ghz

Asus Radeon HD7770 1024MB DirectCu OC V2

Samsung 120GB SATA SSD Seria 840

MSI Z77A-G43

ASUS DRW-24B5ST SATA

Kingston 4096 1600MHz HyperX Blue CL9

Sprzedawca polecił mi zasilacz:

Be Quiet 630W Pure Power L7 BOX za 309 zł.

Moje pytanie brzmi:

Czy to dobry wybór do mojego zestawu, oraz czy potrzebuję aż 630W mocy. 

Wolałbym zdecydowanie kupić słabszy zasilacz i dołożyć kilka złotych i dokupić jeszcze jedną kość pamięci. Oczywiście jeśli faktycznie jest możliwość kupienia słabszego zasilacza.

Dodam tylko że w niedalekiej przyszłości mam zamiar dokupić dysk HDD 7200obr. 

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi!

szczerze mówiąc to nie za bardzo wiem co znaczy modularny / niemodularny.

Jeśli chodzi o koszty to fajnie było by się zmieścić w przedziale około 200 zł. Wtedy bez większego problemu mógłbym dokupić kość RAM.

Problem jest jeszcze jeden. Z listy zasilaczy którą podał kolega wyżej nie ma żadnego który mógłbym kupić w sklepie X-Kom, czyli tam gdzie zamawiam zestaw.

Oto lista dostępnych zasilaczy:

http://www.x-kom.pl/g-5/c/158-zasilacze-komputerowe.html

Zastanawiam się teraz również nad ewentualnym zamówieniem zestawu z Saturion.pl bo ceny podzespołów są niższe, ale nie wiem czy poradzę sobie ze zmontowaniem całego zestawu.

Akurat ten L7 jest OK, jest to konstrukcja HECa identyczna jak w L8.

Jeżeli zależy Ci na ciszy, to warto rozważyć BQ L8 430W, którego można trafić w promocjach za około 200 zł.

Do tego zestawy będzie nawet na wyrost i spokojnie pociągnie w przyszłości mocniejszą grafikę.

No dobrze panowie, ale kolega mówi X-Kom. Tam pewnie mu będą składać, więc tam musi kupić. Jest to wygodniejsze rozwiązanie i bardzo dobrze go rozumiem, jak sam nie chce tego instalować. 

Ten spokojnie styknie, ale nie będzie za cicho:

http://www.x-kom.pl/p/66341-zasilacz-komputerowy-chieftec-500w-gpa-500s8-oem.html

Swoją drogą:

http://www.x-kom.pl/p/149635-zasilacz-komputerowy-silentiumpc-500w-deus-g1-80plus-bronze.html

Zamów - do 200 zł jedna z najlepszych opcji. Mocna lini 12V, niezależna regulacja napięć,  całkiem cichy, gwarancja Door to Door (2 lata, ale DtD daje Ci pewność, że nie poniesiesz żadnych kosztów i to bez wychodzenia z domu) i naprawdę fajne okablowanie.

Chwilowo go nie mają, ale zapytaj sie powinien niedługo go mieć. 

Niezły jeszcze jest ten OCZ, ale to już ponad 250 zł:

http://www.x-kom.pl/p/70677-zasilacz-komputerowy-ocz-550w-zs-series-sli-box.html

Masz na to jakieś dowody - testy głośności. Wykresy jak pracuje wentylator w zależności od obciążenia.

Bo ja właśnie siedzę teraz na tym zasilaczu i kompletnie tego nie potwierdzam.

Co jakiś czas mam różne zasilacze i doskonale potrafię wyłapać hałas jeśli takowy wydaje.

Edytowane przez omar2033

Słyszałem go na żywo, i nie był rewelacyjny (niestety nie miałem możliwości zrobić pomiarów, ale na oko to on się kreci na 1000+ obrotów w iddle). Wiesz pojęcie głośności to bardzo subiektywna sprawa. Ja bym go w iddle słyszałem wyraźnie ponad cały komputer. Zdecydowanie nie można go nazwać cichym zasilaczem (no chyba, że ta szt. co słyszałem była jakaś felerna - ale raczej nie wydaje mi się). 

Zresztą zauważ, że pisałem, że nie będzie za cicho - nic o tym, że będzie głośno nie napisałem ;) A twoja wypowiedź troszkę na to wskazuje ;P 

Na oko to wiesz ............

Dla mnie Deus nie należy do cichych, a miałem styczność z kilkoma - więc to nie sprawa felernej sztuki

Czasem przemyśl co piszesz bo rady na oko to żadne rady.

Ten chieftec super rewelacyjny nie jest ale za 130zł jest dobrą ofertą.

http://www.4max.pl/pl-PL/produkt/867388/413/Obudowy-i-zasilacze/Chieftec-Zasilacz-iArena-GPA-500S8-500W-80

Edytowane przez omar2033

No super, a twoja rada to jest jaka? Masz jakiś pomiar aby udoowdnić, że jest on cichy? Sorry, ale tak to możemy się w 2 strony bawić. Jak ty mówisz swoją opinię na bazie własnego doświadczego/odczucia, ja mam do tego takie samo prawo. Dodatkowo ja fizycznie mierzyłem obroty sporej ilości wentylatorów, i też w sporej ilości zasilaczy. Wtedy możesz wyrobić sobie pewną ocenę "na oko" i na "ucho", ale fakt bez pomiarów to nigdy nie ma sie pewności.

Poszukałem chwile i zobacz Rafałek zrobił test z fizycznymi pomiarami:

http://www.infobit.pl/kategoria/hardware/chieftec-gpa-500s8/5

I zobacz troszkę ponad 1000 obr. w iddle ;) Nie jest to głośny zasilacz, w swoim przedziale jest nawte cichy. Jednak tak jak pisałem, dla mnie był wyraźnie słyszalny i dobrze go oceniłem na "ucho". 

Co do szt. to sorry, ale zawsze się może zdażyć, zwłaszcza w tanim zasilaczu (a dla mnie ten Chieftec to najniższa półka z nowości jaką akcpetuję). Do tego ty chyba źle zrozumiałeś, ja nie mówię że ty masz dobrą sztukę, tylko że ta co ja słuchałem była jakaś słabsza ( w tą stronę się cześciej zdaża). Fizycznie słuchałem 1 szt. więc ciężko na tej bazie się o całej serii wypowiedzieć w 100%.Do tego w przypadku budżetowych kostrukcji z dostawy na dosatwe mogą wystawiąc jakieś zmiany. Nie masz nigdzie podanej specyfikacji wentylatory w oficjlanych danych, to zawsze mogą go zmienić na inny model (cichszy/głośniejszy). 

I tak jak go poleciłem tak samo jak ty, więc nie wiem dlaczego uważasz jak bym jechał po tym zasilaczy. Za 130 zł to najlepszy teraz wybór z takich sklepowych zasilaczy. Jednak nie jest to nic rewelacyjnego i jak ktoś może dołożyć do G12S+ lub już do Deusa/SmartSE/Core to warto.  

Dla mnie też Deus nie należy do cichcy bo mam na tym punkcie lekkiego bzika. Jednak tutaj masz już fizycznie pomiary 800-900 obr. w iddle. 1000-1200 w stresie (ok. 300-400W). Łożysko w wentylatorze nie jest słyszalne, nie ma żadnych dodaktowych dźwięków elektroniki. To są dane z fizycznych pomiarów. Do tego w teście np. Rafała na InfoBit/PCC wyszły, że są jeszcze cichsze (u niego chyba niecałe 800 obr. miały w iddle). Pomiary na PcFosterze zgadzają się z tymi zrobionymi przezemnie. Więc porównując fizycznie dwa testy na tych samych narzędziach pomiarowych (u Rafała) wyraźnie widać, że Deus jest cichszy do tego Chieftec-a. 

Edytowane przez Mareczq

I właśnie o to mi chodzi. Twoje na oko i na ucho są dla mnie kompletnie bezużyteczne. Wreszcie wkleiłeś link do testu i teraz każdy może wyciągnąć wnioski.

Co do deusa. Znalazłem 3 testy.

http://www.infobit.pl/kategoria/hardware/silentiumpc-deus-g1-500-w/4

http://infobit.pl/kategoria/hardware/silentiumpc-deus-g1-500-w/5

Kultura pracy w recenzowanym wyrobie przedstawia się nie najgorzej – w spoczynku wentylator kręci się z prędkością ok. 750 rpm, co oznacza dość cichą, choć niekoniecznie niesłyszalną pracę. Wraz ze wzrostem obciążenia rozkręca się on stopniowo, osiągając ok. 1300 rpm pod pełnym obciążeniem. Ogółem, Deus pod względem ciszy powinien zadowolić większość nabywców, choć istnieją cichsze jednostki (np. be-quiet! L8).

Czyli jak widzisz jednak zdaniem testera nie jest on niesłyszalny.

I wersja 600W

http://pccentre.pl/article/show/silentiumpc-deus-g1-600w-80-plus-bronze/id=17916;page=4

... gdzie pod dużym obciążeniem wentylator wielkości 120mm zaczyna osiągać 1350-1360obr.

Pod maksymalnym obciążeniem zaczynają dochodzić do 1500obr/min.

http://www.overclock.pl/images/articles/content/artykuly/2012/12/deus_g1_600w/tabele/3.png

Przy ma­łych ob­cią­że­niach wen­ty­la­tor pra­cu­je z pręd­ko­ścią 919 obr./min, by przy peł­nej mo­cy osią­gnąć mak­sy­mal­ną pręd­kość 1500 obr./min.

Każdy średnio doświadczony użytkownik wie, że wentylator 120mm już powyżej 1200 obr/min jest już wyraźnie słyszalny.

Myślę, że po tych linkach autor bądź inny użytkownik czytający ten temat będzie wiedział znacznie więcej niż po stwierdzeniach "na ucho" czy "na oko". Wiesz każdy ma inny słuch i wzrok. Myślę, że teraz rozumiesz o co mi chodzi.

Co do tego, który z nich jest cichszy ogólnie i odczuwalnie to żaden z testów nie odpowiedział na to pytanie.

Brak pomiaru natężenia dźwięku w jednakowych warunkach. Dodatkowo to, że chieftec ma 1012 obr (w teście brak informacji w jakim stanie) daje do myślenia. Czy to pod obciążeniem czy też w spoczynku. Może ja tego nie zrozumiałem. 

Stąd ja miałem takie odczucia "na ucho" że Chieftec jest cichszy. Tyle, że średnio to komuś może pomóc bez rzetelnych wyników-pomiarów poziomu hałasu.

Edytowane przez omar2033

A gdzie my rozmawialiśmy o Deusach i ich niesłyszalności? Pokaż mi gdzie ja napisałem, że to są zasilacze dla Cichofila, czy kogoś kto lubi ciszę wyjątkowo?  Nigdy tak nie twierdziłem ;) Co najwyżej, że na tle konkurencji są równie ciche albo cichsze w swoim przedziale cenowym. Tylko BeQuiet L8 tutaj wybija się ponad tłum i to też w iddle co ważne. Zawsze dla ludzi, którzy pisza priorytek to cisza polecam dokładać do L8.  

Rozmowa była o S8, i ty przeszedłeś na Deusy (troszkę na siłe, ale spoko ja lubię dyskutować). Wyciągasz jakie info o max obrotach przy dużym obciążeniu (550W).  Jaki to ma sens? :) Ja napisałem, że S8 to nie jest cicha konstrukcja. Napisałem, że oceniłem to na ucho. W obu przypadkach podważyłeś moją opinię twierdzac, że twoje doświadczenie ma rację (też opinia na bazie własnego "ucha" i "doświadczenia" z tego co się orientuje). Potem podałem test i okazuje się, że jednak miałem rację. Ja naprawdę nie odżucam czyiś opini tak jak ty, bo czasami potrafią powiedzieć więcej niż testy. 

Tak masz rację bez pomiarów pewnym być nie można, jednak 90% opini tutaj są właśnie takimi jakie sam odżucasz. Opinie i porady , które ty dajesz czesto takie są. Do tego nie zawsze właśnie pomiary są wystarczające. Np. takie Thermaltake SE mają po 800 obr. w iddle i przy średnim obciążeniu dochodza do 1000 obr (fizyczny pomiar ~ 300-400W obciążenia).. Na bazie tego mógł byś uznać, że to nawet cichy zasilacz. Jednak okazuje się, że wentylator 140 mm + słabe łożysko powodują, że już tak nie jest. 

Co do tego, który z nich jest cichszy ogólnie i odczuwalnie to żaden z testów nie odpowiedział na to pytanie.

Brak pomiaru natężenia dźwięku w jednakowych warunkach. Dodatkowo to, że chieftec ma 1012 obr (w teście brak informacji w jakim stanie) daje do myślenia. Czy to pod obciążeniem czy też w spoczynku. Może nie ja tego nie zrozumiałem.

Stąd ja miałem takie odczucia "na ucho" że Chieftec jest cichszy. Tyle, że średnio to komuś może pomóc bez rzetelnych wyników-pomiarów poziomu hałasu.

Masz info w jakim stanie (masz napisane , że obroty są zmierzone w teście 1, zobacz sobie wczęśneij to jest tryb iddle dokładnie opisany). 

Wiesz, może u Ciebie jest cichszy, ja tego nie odżucam. Deus ma regulację termiczną, może u CIebie z jakiś powodów od razu startował na 1000 obr. Może coś innego się zmieniło. Tutaj jest dużo zmiennych . 

Ja słuchałem S8 i Deusów, oba dla mnie za głośne, ale według mnie na "ucho" Deus jednak cichszy. Do tego max obroty u Deusa 500W to 1400 obr, jeśli w S8 się nic nie zmieniło to tam masz wentyl 2000 obr. (mała uwaga Deus 600W ma wentylator max 1600 obr, więc jest min. głośniejszy). 

Ps. Modyfikujesz ten swój post szybciej niż mogę odpisywać, zaczyna to nie mieć sensu już :) Skończy to bo temat jest o czymś innym. 

Edytowane przez Mareczq

http://www.ixbt.com/power/psu/chieftec-gpa500s8.shtml

http://www.coolenjoy.net/bbs/boardc.php?id=review&no=12319&p=4

wentyl w srodku:

HA1225M12S-Z

http://dghonghua.l247.bizcn.com/EN/products_view.php?id=598

To sa max obroty, a tutaj jak w deusie termiczna regulacja. Pewnie trzeba 100% obciążenia i ok. 50-60 stopni aby osiągnął taki wynik. Widać, po Deusie i też Chieftecu, że Infobit testuje pewnie w miarę niskiej temperaturze. 

Deus G1 500W ma max 1400 obr. 

Edytowane przez Mareczq

No popatrz czyli fizycznie montują dwa różne wentyle (min. dwa różne). Może ja fizycznie słuchałem tej sztuki z głośniejszym wentylatorem. 

Jak ma 1650 max, to powinien +/- być na poziomie Deusa 600W, zależnie od regulacji jaką zastosowali. W teorii deus ma regulację od 800 obr. w iddle. Więc w Iddle powinien być min. cichszy. 

A jak go obciążałeś, że masz pewność, że wyciągnołeś z niego 100%? Dawałeś mu 400W na lini 12V , i miałeś w budzie powyżej 50 stopni? 

Podpinałem 2 karty GTX 660 w SLI na ir 3570K OC do 4,5.

Taka platforma dobija do 400W.

Do tego o jakiej ty temperaturze piszesz ?

Gdzie miałem mieć te 50c w obudowie. No wybacz nie sądzę bym kiedykolwiek zanotował takie temperatury w budzie.

Może latem na tarasie ;)

Edytowane przez omar2033

Chodzilo mi o obudowe zasilacza. Zresztą według twojej filozofi, nie ma pomiarów, opinia nie ma znaczenia. Tak?:P 

Ponawiam pytanie kiedy kupiles? Test IB jest z 

02 października 2011 

Ten rosyjski co podalem z 2012, a Chiński z 2013 roku.

Może w między czasie zmienili wentylatory i teraz te w sklepach są z tymi mocniejszymi? 

Ja słuchałem sztuki tak z 2-3 miechy temu, więc raczej z dostaw z tego roku.