Skocz do zawartości

Nie można dostać się do strony ustawień routera

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez darasz89,

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Otóż gdy wpisuję swoje IP, które wcześniej znalazłem za pomocą CMD (10.0.0.1). Dostaję się do strony logowania wpisuję nazwę użytkownika i hasło które podane są pod routerem. Strona mówi że są błędne. 

Mój router: TL-WR740N.

Edytowane przez Borosiu96

Router to nie twój komputer więc ma inne ip niż komp :). Wpisanie ip swojego komputera nic nie da. Należy wpisać IP routera, które albo jest domyśle i z reguły jest do sprawdzenia w manualu lub naklejce na urządzeniu albo ustawione inne. Jeżeli ustawione inne i się go nie pamięta to zrobić reset urządzenia do ustawień fabrycznych.

Dodatkowo trzeba wiedzieć, że jeżeli router i komputer nie są w tej samej podsieci to nie wejdziesz w jego menu konfiguracyjne.

Pozdrawiam :)

Napisano (edytowane)
Akurat dla tego routera to np.192.168.0.1

Akurat gdy próbuje wpisać to IP w wyszukiwarce to po dłuższym czasie oczekiwania pojawia się okno nie uzyskano połączenia z serwerem.

Na spodzie urządzenia podanie są tylko podane hasło i nazwaa użytkownika. A jako ip tplinklogin.net. Gdy wpisuje to nie ma wogóle okna w którym moge wpisać swoje hasło i nazwę użytkownika

Edytowane przez Borosiu96

Ale to cmd to odpalasz na kompie więc będzie wyświetlane IP komputera, a nie router... Ty chcesz się dostać na routera, a nie na swój komputer więc trzeba wpisać IP routera. W tym wypadku ustawić wspólną podsieć to zmienić tymczasowo IP i maskę w komputerze np. na 192.168.0.2/24 (notacja ze ukośnikiem oznacza to to samo co 192.168.0.2 i maska 255.255.255.0)  i wpisać w przeglądarce adres 192.168.0.1.

z cmd wybierasz adres bramy domyslnej bo pewnie dhcp działa w routerze

Jak pojawia sie pytanie o login i hasło IP wpisujesz prawidłowe tylko prawidłowo nie zresetowałes routera. Jak zresetujesz prawidłowo to wbikesz sie na adres 192.168.0.1 admin/admin nie musisz przypisywać recznie bo po resecie w tym ustrojstwie serwer dhcp jest uruchomiony

ja np...mam neta z vectry... i jak jest podłączony do neta to nie da się wejść na rooter...bo dostawca internetu sam sobie grzebie w nim jak Tylko chce...a ja nic nie mogę zmienić..odłącz go od neta i wtedy pewnie będziesz mógł wejść ;) ale jak pozmieniasz wszystko to nie będziesz miał neta:D tak to u mnie działa:) pozdrawiam

sieć-masz tam pod infrastruktura sieci swój ruter, klikasz PPM-właściwości- zakładka urządzenie sieciowe- adres strony web i od razu klikasz w link do logowania...hasło admin, login admin

• Rozwiązanie
Napisano (edytowane)

po 1. IP tego routera po resecie to 192.168.1.1 z maską 255.255.255.0

po 2. tutaj jest manual: http://www.atel.com.pl/doc/UM_TL-WR740N.pdf

po 3. PC podłączasz do routera pod jeden z portów LAN, a nie port WAN

po 4. reset routera, ustawienie na PC adresu na 192.168.1.2 z maską 255.255.255.0 i z bramą 192.168.1.1, a następnie wpisanie w przeglądarce 192.168.1.1 pozwoli Ci dostać się do panelu zarządzania routerem [login: admin, haslo: admin]

Edytowane przez darasz89
  • Popieram 1
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...