mordzik 27 Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Debian Testing. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 28 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 @@Los_Emilos, dystrybucja to tylko początek. Jako środowisko na takim sprzęcie polecam LXDE, niestety żadna przeglądarka nie zmieści się na 512 MB, bo jednak strony internetowe dzisiaj są dość rozbudowane. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
IdeaArt 0 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Witam mam pytanie chce zaczac z linuxem poprostu win i jego BS mnie dobijaja kampa uzywam do pracy w photoshopie i przegladania neta czy poradze sobie z tym na ubuntu czy wine udzwignie ps i jakies gry? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 @UP Napisz jeszcze, jaką masz konfigurację swojego peceta? Cytuj Link to post Share on other sites
IdeaArt 0 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) AMD Athlon II x4 (dalej bylo 600 cos ale nie pamietam a jestem na wakacjach ale podkrecony do 3.20 ghz) GeForce Gts250 Ram 4gb DDR3 To chyba wystarczy Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez IdeaArt Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Ten komputer spokojnie da radę każdej dystrybucji Linuksa, nawet Ubuntu, które jak wiadomo jest zasobożerne. WINE będzie pod tym działało ale nie każda Windosowa gra uruchomi się bez problemów. Co do Phitoshopa to jego odpowiednikiem dla Linuksa jest aplikacja GIMP. Cytuj Link to post Share on other sites
IdeaArt 0 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Tylko ze ja grafika zajmuje sie zawodowo i niestety nie moge przejsc na gimpa bo jest lekko uposledzony jak dlamnie WINE poradzi sobie z PS? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Powinien. Nigdy na nim PS nie testowałem ale powinien. Ewentualnie dla testów zrób instalację Linuksa + WINIE + PS na oddzielnej partycji (jako drugi system operacyjny) i spróbuj. Możesz to samo zrobić też na wirtualnej maszynie. Cytuj Link to post Share on other sites
IdeaArt 0 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 A jakie srodowisko graficzne polecasz szukam czegos eleganckiego i minimalistycznego sory za ten spam ale jestem zielony w sprawach ubuntu Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 To akurat kwestia indywidualna - jednemu podoba się Gnome, innemu KDE a jeszcze innemu XFACE. Powinieneś sam wypróbować i zdecydować, co wolisz - jest tyle różnych dystrybucji Linuksa, że naprawdę jest co testować. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Co do Photoshopa: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=17 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Widzę, że ściągnąłeś link z innego postu pewnego moderatora Napisz nam teraz, co to wszystko w nim znaczy, bo przyznam Ci się, że trochę sam tego nie ogatrniam Cytuj Link to post Share on other sites
dawidkam 0 Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 a ja od siebie polecę debiana. w stable wszystko działa jak trza. Zawiera tylko wolne oprogramowanie w domyślnych repo ale można przecież repo dodać. Stabilny, nie sprawia kłopotów, a przedde wszystkim wolny i darmowy., jest bazą wielu distro Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) @IdeaArt, której wersji PS używasz? Starsze działać powinny z tego, co wiem (przyznaję, że nie testowałem), nie wiem, jak z nowszymi. Zajrzyj tutaj, znajdź swoją wersję i poczytaj o niej: http://appdb.winehq.org/ Jeszcze ciekawym rozwiązaniem może okazać się PlayOnLinux. EDIT: Tak nawiązując jeszcze do tego "zniżania" się do poziomu konsoli, to w Linuksie najlepsze jest to, że masz wybór. Możesz korzystać z systemu jak z Windowsa (praca myszką, jak się coś sypie to format ), ale jak chcesz to możesz wycisnąc z pingwina drzemiący w nim ogromny potencjał. Owszem, znajomość konsoli nie jest obowiązkiem i nikogo do tego nie zmuszam, ale wiele rzeczy ułatwia i usprawnia, jeśli chodzi o pracę z systemem i jego obsługę. Poza tym od nauczenia się paru tekstowych komend jeszcze nikt nie umarł Edytowane 18 Sierpnia 2013 przez 030366 Cytuj Link to post Share on other sites
Mistic92 68 Napisano 18 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Mam już dość linuxa a klepałem w konsoli może z 2h Postawiłem sobie na hyper-v ubuntu server, na nim mysql i teraz jak połączyć się z bazą z workbencha na windows? Wyedytowałem mu plik konfiguracji czy jakoś tak gdzie trzeba zmienić na ip serwera ale nadal nic. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Widzę, że ściągnąłeś link z innego postu pewnego moderatora Napisz nam teraz, co to wszystko w nim znaczy, bo przyznam Ci się, że trochę sam tego nie ogatrniam Nie widziałem, żeby ten link tutaj wcześniej padł, a appdb znałem długo zanim się pojawiłem na forum. Po prostu kliknij na wersję PS, której chcesz używać i będziesz miał tabelkę jak to działało w Wine w różnych wersjach i różnych dystrybucjach (zwykle to ma niewielki wpływ na działanie). Platinium - igła, gold - prawie dobrze (np. drobne błędy wyświetlania albo trzeba coś przestawić, żeby odpaliło), silver to już kiepsko, bronze jeszcze gorzej, a garbage nawet nie odpalisz. Cytuj Link to post Share on other sites
Mistic92 68 Napisano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Jak totalnie wywalić serwer mysql wraz z bazami itp? Cytuj Link to post Share on other sites
Andre Linoge 1 Napisano 1 Października 2013 Udostępnij Napisano 1 Października 2013 A jakie srodowisko graficzne polecasz szukam czegos eleganckiego i minimalistycznego sory za ten spam ale jestem zielony w sprawach ubuntu -xfce- Cytuj Link to post Share on other sites
mordzik 27 Napisano 1 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Wiecie jak wyglada sprawa fglrx na ubuntu ?. Poniewaz na archlinux i aka Debianie to tragedia jest ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) @@mordzik, Pewnie podobnie... Ja już dawno sobie odpuściłem i jadę na otwartych sterach (nie wiem, jaką masz dokładnie kartę, ja mam starego laptopa) - do netu itp. wystarczy, ale o jakichkolwiek bardziej wymagających sprawach (gry) to od razu zapomnij... Nigdy więcej Radeona! Edytowane 6 Listopada 2013 przez 030366 Cytuj Link to post Share on other sites
mordzik 27 Napisano 30 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Ja dokladnie jak w sygnaturce 2x 6970 spiete w CF. Ale coz kiedys bawilem sie archem smigalo supper ostatnio chcialem. Wgrywam stery freeze i koniec Cytuj Link to post Share on other sites
030366 1145 Napisano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Cóż, fglrx jest non-free i tego nie przeskoczysz, kupując kartę ATI/AMD musisz się liczyć ze stosunkowo krótkim wsparciem sprzętu przez producenta. Ja jakbym miał teraz wybierać grafę do nowego sprzętu, to pewnie padłoby na NV... Cytuj Link to post Share on other sites
Gość miomol Napisano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Ja mam nvidię i nigdy więcej tego szrotu nie kupię. Co do sterowników: pacman -S catalyst bodajże.BTW. Ze sterami N$ męczyłem się 2 dni. Nie działa poprawnie nawet jeden monitor, brak kontroli wentylatora. To mają być sterowniki? Wolne żarty. Na windowsie problemy, na linuxie problemy, karta na pulpicie chodzi w 3D i się gotuje. Powinni zająć się robieniem płyt grzewczych a nie kart graficznych, chociaż pewnie i z nimi byłyby problemy. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez miomol Cytuj Link to post Share on other sites
lunarossa 1 Napisano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Ja mam nvidię i nigdy więcej tego szrotu nie kupię. Co do sterowników: pacman -S catalyst bodajże. BTW. Ze sterami N$ męczyłem się 2 dni. Nie działa poprawnie nawet jeden monitor, brak kontroli wentylatora. To mają być sterowniki? Wolne żarty. Na windowsie problemy, na linuxie problemy, karta na pulpicie chodzi w 3D i się gotuje. Powinni zająć się robieniem płyt grzewczych a nie kart graficznych, chociaż pewnie i z nimi byłyby problemy. Dokładnie to samo mogę powiedzieć o Radeonach. Na otwartych sterach problemy (brak 3D, zamrażanie ekranu co chwilę), na zamkniętych problemy (problemy z rozdzielczością, obraz przez D-Sub jest lepszy niż przez HDMI, ekran potrafi się zmrozić, choć nie tak jak na otwartych) i na Windzie też problemy (również ekran potrafi się zmrozić, ale nie wiem jak z obrazem przez HDMI). Wychodzi na to, że tylko Intel robi dobre sterowniki. A Catalysty pod Archem instalujemy z AUR, ew. z nieoficjalnych repo. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość miomol Napisano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Jak freezuje to oddaj na gwarancję a nie obrzucasz błotem najlepszy sprzęt. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts