sznib 887 Napisano 30 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Kilka porad ode mnie odnośnie podłączenia komputera kabelkiem optycznym do amplitunera (z karty zintegrowanej na mobo): - wszystkie kodeki HD Audio Realteka mają sprzętową możliwość obsługi Dolby Digital, ale w standardowych sterownikach nie ma tej opcji (nie wykupili licencji czy cuś). Można znaleźć mod odblokowujący ten tryb, ale jego instalacja jest dość kłopotliwa, najlepsza opcja na dziś to pobranie pakietu Dolby Home Theater i instalacja go zamiast standardowych sterowników. http://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-home-theater-v4.html pobrać można np. tu (win 7): http://support.lenovo.com/pl/pl/downloads/ds029566 W ustawieniach dźwięku ustawiamy "Dolby Digital" i możemy się cieszyć dźwiękiem przestrzennym, przy czym jest on sporo lepszy niż na standardowych sterownikach. - gry. Pomimo zainstalowanego pakietu DHT w "Wiedźminie 3" nadal dźwięk był w stereo. Zacząłem szukać rozwiązania problemu, bo gra sygnowana "Dolby Digital", i problemem okazały się biblioteki XAudio Microsoftu. Problem znany od dawna, ale M$ nic z tym nie zrobił, za to zrobili userzy. Aby uzyskać dźwięk DD w "Wiedźminie" i wielu innych grach opartych na XAudio (m. inn. Far Cry 4, Fallout 4, Śródziemie: Cień Mordoru i innych) należy podmienić dwa pliki systemowe na ich zmodyfikowane wersje. Instrukcja postępowania i już zmodyfikowane pliki do ściągnięcia znajdziecie tutaj: a tutaj dyskusja na forum Reddit: https://www.reddit.com/r/witcher/comments/36h29c/surround_sound_51/ Cytuj Link to post Share on other sites
Zibowskyy 0 Napisano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Cześć kupiłem słuchawki ''gamingowe'' Natec Genesis H59 i mam problem dot dźwięku przestrzennego a tak ogółem nie mam go wcale dźwięk jest tak jakby po środku można coś z tym zrobić ? Cześć kupiłem słuchawki ''gamingowe'' Natec Genesis H59 i mam problem dot dźwięku przestrzennego a tak ogółem nie mam go wcale dźwięk jest tak jakby po środku można coś z tym zrobić ? Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2017 Udać się do sklepu ,zwrócić ,zapomnieć i kupić inne (normalne). Cytuj Link to post Share on other sites
Dzemek85 0 Napisano 6 Sierpnia 2017 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Siemano! Mam dwa zestawy logitech z 5500 i chciałbym je podłączyć razem pod jeden panel sterujący. Jeden zestaw mam podłączony kablem coax do komputera stacjonarnego i kabel optical do ps3 i to wszystko, drugi zestaw w kartonie. Czy podłączajac dwa zestawy jakość dźwięku będzie ta sama jak przy jednym zestawie czy parametry pójdą w dół przy dwóch zestawach Pozdrawiam dżemek Wysłane z mojego G8231 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
NelsonPL 8 Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Siemka. Sam uzywam zestawu Logitech 5.1 DTS + karta z wyższej półki za ponad 1200zł --Efekty--MIAZGA. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Jeszcze powiedz ,że podłączasz optykiem. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 No a jakżeby inaczej? Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 28 Września 2017 Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Siemka. Sam uzywam zestawu Logitech 5.1 DTS + karta z wyższej półki za ponad 1200zł --Efekty--MIAZGA. Jakie efekty jeśli można zapytać ? Cytuj Link to post Share on other sites
NelsonPL 8 Napisano 29 Września 2017 Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Jak jakie efekty? Słuchanie muzyki--jakość dźwięku jest wspaniała. (5.1 DTS) (JakośćTHX) (Bass aż trzęsie ścianami) Gry--Efekty dźwiękowe w grach np Battlefield 1 itd są niesamowite. Filmy-- Jak w kinie. Dźwięk wgniata w fotel. Jakich głośników używam? Głośniki Karta dźwiękowa w Moim komputerze: https://www.youtube.com/watch?v=svC_oR1A Jestem MEGA zadowolony. Polecam. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 29 Września 2017 Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Wspaniałe - niesamowite - wgniata. Szczególnie ta muzyka w 5.1 Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 29 Września 2017 Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Zabawne, no ale cóż Ważne, że mu się podoba, choć daleko do dobrego dźwięku. Cytuj Link to post Share on other sites
KOXsu 123 Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 I ten niesamowity basssss ciągnący się echem. Trzęsie jak kopalnia w Bytomiu. Przepraszam za offtop, a jak już zacząłem to zapytam. Jak to jest ze słuchawki maja dwie kopułki a człowiek parę uszu i że niby słyszy dzięki przestrzenny tylko w "życiu codziennym" a w słuchawkach już nie? Emulowanie dźwięku do przestrzennego w grach może być wysoce podobne to tego który nas otacza codziennie. Mamy i tak jedną parę uszu a słuchawki są właśnie przystosowane do nich. Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Bo duzo przy tym roboty i molo komu przy produkcji gry chce się siedzieć przy dźwięku. Lepiej te zasoby przerzucić na na coś co będzie zauważalne w grze. Poza tym i tak jakiejś dramy nie ma wszystko zależy na czym słuchamy . Bo dobra przestrzeń i głębia to niestety domena drogich układów audio. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Jak to jest ze słuchawki maja dwie kopułki a człowiek parę uszu i że niby słyszy dzięki przestrzenny tylko w "życiu codziennym" a w słuchawkach już nie? Emulowanie dźwięku do przestrzennego w grach może być wysoce podobne to tego który nas otacza codziennie. Mamy i tak jedną parę uszu a słuchawki są właśnie przystosowane do nich. No bo uszy to odbiornik, a głośniki to nadajniki symulujące dźwięki otoczenia. W systemie 5.1 i pokrewnych masz głośniki z przodu i z tyłu, można dźwięk wiec zlokalizować. W słuchawkach masz dwa głośniki tuż przy uszach, więc jak mogą one symulować dźwięk dochodzący z przodu lub z tyłu? Niby są słuchawki symulujące dźwięk przestrzenny, ale nie testowałem, więc się nie wypowiem. Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 A uszy jak wylapuja dziwię "różnica w czasie miedzi jednym a drugim uchem" mózg już to sobie interpretuje zależnie od natężenia różnic w opóźnieniu itd itp. Przecież uszu z tyłu nie masz wiesz ze dźwięk dobiega z tyłu bo ma inną barwę jest przytlumiony Cytuj Link to post Share on other sites
KOXsu 123 Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Wiadomo że zależy od gry ale np. w Battlefieldzie bez dźwięku przestrzennego nie mam szan na zlokalizowanie przeciwnika. W najnowszej odsłonie tej gry niestety nie jest już tak dobry jak wcześniej gdzie mogłem liczyć ilość domków za którym był przeciwnik. Wszystko zależy od źródła dźwięku.Sam zestaw 5.1 czy 7.1 bez odpowiedniego źródła nie jest w stanie odtworzyć dźwięku przestrzennego a jedynie zasymulować efekt echa. Jeśli ktoś jest amatorem dźwięku i układów dźwiękowych polecam Battlefield 1 w trybie przestrzennym ustawionym w grze i na karcie.(oby nie realtek bo miałem nieprzyjemność spróbować) Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 A co tam za dźwięk przestrzenny został zaimplementowany ? Jeśli coś takiego zrobi, to od razu nasuwa mi się pytanie ,dlaczego nie zrobili tego na poziomie udźwiękowienia audio samej gry ,tylko przy jakiś rozwiązaniach programowych. Zapewne dlatego, że chcieli dać namiastkę spektakularnej sceny muzycznej , do tej pory zarezerwowanej dla dobrej jakości torów audio, gdzie takowe rozwiązania programowe (a inaczej dodatkowa nakładka audio) tylko psuły wrażenia pod tym względem, czyniąc muzyczny przekaz karykaturą, obłożoną o zbyt duże pogłosy i zniekształconą barwę. No, ale komputerowcy/konsolowcy, to jeszcze raczej inna masa w tym aspekcie i minie wiele jeszcze lat zanim prawdziwe, trójwymiarowe pozycjonowanie ugości na stałe w średnim segmencie dla przeciętego zjadacza chleba, pod postacią recenzji "wspaniałego dźwięku" układów Creativa czy Asusa. Cytuj Link to post Share on other sites
piotrmikolaj1977 0 Napisano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Hej, posiadam kartę creative sound blasterx ae-5 plus podłączona wejściem optycznym do kina domowego sony bdv e690. Używam oprogramowania Sound Blaster Commander testując w programie działają głośniki prawidłowo w systemie 5.1 ustawione jest na tryb DTS problem jest ze sterowaniem głośnością 5.1, lub z wymuszonym 5.1 gdzie grają wszystkie głośniki, muszę mieć w ustawieniach dźwięków -Właściwościach SPDIF-Out - zezwalaj aplikacją... co powoduje że muszę dzwiękiem sterować osobno z każdej aplikacji . Jak to ominąć , może są inne ustawienia. Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 hej, głupie pytanie jak płyta główna ma dobrej jakości dźwiękówkę w miarę to wpinajac słuchawki i mikrofon do "dziurek" na obudowie w panelu na froncie mamy to samo jak wpinając się do "dziurek" na tyle kompa bezpośrednio w płycie głównej? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts