Skocz do zawartości

Ulepszamy sprzęt benchmarkowców: trzecia edycja

Recommended Posts

A ja zagłosowałem na 19arek93. Zanim zagłosujcie zobaczcie na Niego. Często udziela się na forum, w komentarzach, jest młody wiec nie zarabia, a kompa ma.. no rdzewieje chyba powoli :P. Myślę, że powinien wygrać ten konkurs.

Ale.. przecież nie będę zapominał o sobie:P

Mój E2160 jeszcze sobie z chęcią pochodzi

Ale na lepszym MoBo, bo G31M do OC to trochę za mało :)

RAMu mam 2GB + 1GB więc nie narzekam.

No a na pewno pożegnać bym się chciał z 8600GT.. bo do grania w GTA IV przy fulHD chyba nie wystarczy :D

A i zasilacz by się przydał inny, ale nie jakieś tam znowu bydle - zwykłe skromne Volcano 750W w sam raz by mi odpowiadało na kolejne modernizacje :)

Ja też o sobie przypomnę :P Kompa ma w miarę nowego ale zasilacz, grafikę i chłodzenie można by zmienić :)

Przeczytałem właśnie 3 ostatnie strony forum i widzę że trwa zażarta dyskusja czy jest sens modernizować/wymieniać stare kompy? Moim zdaniem jak najbardziej jest sens. Może kogoś nie stać na wymianę płyty, procka grafiki i zasilacza ale jak benchmark wymieni mu podstawowe elementy to ta osoba dokupi sobie sama zasilacz modecoma 400W za 120pln i trochę ramu za 100 i będzie się cieszyła. Zaraz ktoś napisze ze taki sisilacz to kicha a zestaw bez oc napewno pociągnie a ktoś z czasem zmieni sobie na lepszy, dokupi dysk itp. Szanse muszą mieć wszyscy. Moim zdanie większym wyzwaniem jest modyfikacja starej platformy niż nowej! I to napięcie i te dyskusje co oni tam wstawię, co można zrobić za 1k. Pozdrawiam :)

Witajcie,

Początkowo chciałem głosować na siebie :) (a w zasadzie to na komp dzieciaków, żeby wreszcie mogły sięgnąć po jakieś fajne nowe gry :P ), ale jednak postanowiłem oddać głos na lucass3

Płyta główna: Soltek SL 75DRV

Zasilacz: Chieftec 350W

Grafika: Geforce 4 MX440

RAM: 1x256MB i 1x512MB DDR

Procesor: Duron 1,2GHz

Mój zestaw choć podobny, jest mimo wszystko odrobinę lepszy:

Płyta główna: Asus A7V333 (VIA KT333)

Zasilacz: Feel 300W

Grafika: Geforce 6800GS (AGP)

RAM: 2x256MB DDR i 1x512MB DDR

Procesor: Athlon 1800+

Ciekawi mnie jaki maksymalnie wysoki uda się uzyskać przyrost wydajności dla jego słabej konfiguracji (po wymianie czego się tylko da :) ) na komponenty za kwotę ok 1000zł.

Wten sposób oprócz zaspokojenia swojej ciekawości uzyskam też informację nad czym warto by popracować by wymienić w dinozaurze łobuziaków :-)

Jasne że nie opłaca się gmerać przy takich starociach. Karty na AGP są absurdalnie drogie w stosunku do ich wydajności. majwydajniejszy procek jaki możesz kupić to barton 3200+ ... oczywiści o ile płyta go ubsłuży. A sama cena tak starego procka zakrawa na śmiech. Wydasz lekką łapą 1000zł na coś czego potem nie będzie się dało unowocześnić , a nowe gry i tak będą chodzić ślamazarnie.

Jeśli myślisz matematycznie to policz sobie. Władujesz 1000zł teraz w tego kompa(na którym i tak nie pograsz za bardzo) , a za rok czy półtora będziesz musiał kupić nowego i wydasz 2500zł. To już lepiej teraz kupić kompa za te 2500zł który będzie miał jako taki potencjał rozbudowy na przyszłość i cieszyć się już w tym momencie że możesz grać w nowe gry. A tak to poprostu 1000zł w błoto i na marne idzie ... tylko po to by ktoś się mógł cieszyć , że wcześniej miał 2500pkt w 3Dmarku 2006 , a teraz ma dwa razy więcej. I co z tego jeśli i tak sobie nie zagra w nic nowszego.

Z jednej strony masz rację, bo rozbudowa staroci jest nieopłacalna z racji problemów ze wsparciem przez sprzęt obecnych technologii implementowanych w grach czy aplikacjach a także w OS typu Vista.

Ale z drugiej strony są modyfikacje, które wg mnie warto zrobić i podam to snobistycznie na własnym przykładzie.

Mam MB ze wsparciem dla RAID i planuję zakup dwoch szybkich dysków 320GB, które i tak będę mógł wykorzystac w przypadku zakupu nowego komputera. Tak samo pamięć RAM DDR1 jest w sprzedaży zarówno jako nowa (horrendalne ceny) jak i uzywki (nieco lepiej). Chcę rozbudować pamięć do 3GB co znów będzie poprawą wydajności ogólnej, choć ciężko będzie wykorzystac w przyszłości.

Faktycznie problemem będzie CPU. Zakup AMD 3200+ jest wyczynem, a nawet jak sie uda to jest to cały czas jeden rdzeń, bez nowych instrukcji programowych i jego wydajność w nowych aplikacjach będzie słaba.

Wg mnie należy szukać jakiegoś rozsądnego środka przy modernizacji "starocia", skupiając się an wąskim zakresie jego przeznaczenia. I wtedy szukac konkretnych rozwiązań. Bo całościowo patrząc na zagadnienie to faktycznie nie jest to opłacalne. I mówimy jednak (zgodnie z zasadami konkursu) o elementach nowych. Bo używki to zupełnie inna para kaloszy :)

Mój konfig

http://images48.fotosik.pl/65/f727486c8c279f7am.jpg

Proszę o głosy użytkowników i czytelników serwisu benchmark.pl. Z góry dziękuje.

http://www.benchmark.pl/ankiety/ankieta ... esc-3.html

Na TVN 24 i TVN CNBC BIZNES jest emitowany Pr@gram i w audycji tej współpracują z PClab.pl może więv redakcja benchmarku też gdzieś by zagościła na antenie.

Kto chce głos ? :twisted:

Zgłaszać się szybko bo czasu mało :)

Możesz zagłosować na mnie :D

Ja bym zagłosował na Yeske, bo ma przekozackiego avatara na forum. Za takiego avatara należy mu się przynajmniej 2x 4870. Niestety - zmarnowałem już swój głos.

Ale ja też mam takiego samego :) I to od dłuższego czasu.

Mój konfig

http://images48.fotosik.pl/65/f727486c8c279f7am.jpg

Proszę o głosy użytkowników i czytelników serwisu benchmark.pl. Z góry dziękuje.

http://www.benchmark.pl/ankiety/ankieta ... esc-3.html

ZeTek, ta autoreklama robi się nudna, to już kolejny raz w tym temacie :!:

Co do konkursu, to chyba już czas napisać bota :twisted: Hehe... :P

Ja oddałem głos na Darkenersa, moim zdaniem na to zasługuje, dużo się udziela.

Co do konkursu, to chyba już czas napisać bota :twisted: Hehe... :)

Właśnie tego się obawiałem, a nawet jak ni bot, to ktoś może sobie założyć 100 kont i wygrać.

Losowanie jest najlepszym wyjściem, a żeby ominąć prawo to możecie to nazwać wybraniem użytkownika, a tak naprawdę będzie to losowanie.

Właśnie tego się obawiałem, a nawet jak ni bot, to ktoś może sobie założyć 100 kont i wygrać.

Z tym botem to żartowałem :D Chciałem trochę rozluźnić atmosferę, bo tutaj prawie same autoreklamy :)

mICh@eL

Byłeś pierwszy i wygrałeś mój głos :mrgreen:

Powodzenia :!:P/quote]Dzięki bardzo, jak już mówiłem każdy głos się liczy :)

Co do kompów, to może wyciągnąć z piwnicy kompa z AMD-K6, albo Pentium MMX :) :) Albo jeszcze lepiej - wyciągnę starą Amigę :D

A fe jaki nieprzemyślany zestaw!

Mogłeś napisać więcej.

Teraz po aktualizacji biosu do 1604 lub 1701 można Phenoma II zainstalować oraz 8Gb G.Skill F2-8500CL5D-4GBPK

http://img26.imageshack.us/img26/4534/phenom2benchm2nsliai1.th.jpg

, a więc płyta M2N SLI Deluxe jest dobrą podstawą tego zestawu. Miałlbym zestaw oparty na procesorze Core-Duo i stosownej płycie ASUSA, ale względy finansowe wówczas i inne czynniki zadecydowały, że zostało wybrane AMD. Konfig mam zbliżony do Jareka Madeja który wygrał 2 edycję konkursu, ale u mnie jest większe pole do modernizacji podzespołów i stworzenie czegoś nowego na bazie tej płytki Asusa M2N SLI DELUXE.

Chciałem się nieskromnie pochwalić, że włąsnie skończyłem instalację mojego pierwszego chłodzenia wodnego xD Cena niska nie była, bo zabuliłem 1000zł (więc tragedii nie ma :D ), jednak myślę iż się opłacało. Temperatura proca w spoczynku 30 stopni xD w stresie 42 LOL xD Później powrzucam jakieś zdjęcia jak to u mnie wszystko wygląda :) Aha... Proceswor narazie chodzi na 3.7GHz z napięciem 1.52v dla CPU, 1.3 dla NB, RAM taktowany 1053MHz 2.2v. Sorki, że tutaj piszę, ale nie mogę się powstrzymać :P Procesor będę kręcił do 4.0GHz ewentualnie jak się uda spróbuję osiągnąć stabilne 4.1 - 4.2GHz :)

Teraz po aktualizacji biosu do 1604 lub 1701 można Phenoma II zainstalować oraz 8Gb G.Skill F2-8500CL5D-4GBPK, a więc płyta M2N SLI Deluxe jest dobrą podstawą tego zestawu. Miałbym zestaw oparty na procesorze Core-Duo i stosownej płycie ASUSA, ale względy finansowe wówczas i inne czynniki zadecydowały, że zostało wybrane AMD. Konfig mam zbliżony do Jareka Madeja który wygrał 2 edycję konkursu, ale u mnie jest większe pole do modernizacji podzespołów i stworzenie czegoś nowego na bazie tej płytki Asusa M2N SLI DELUXE.

A może 16GB i PII 940BE :) :)

Jeśli masz konfig zbliżony do Carnivor'a, to po co ulepszać podobny konfig, skoro można wziąć słabszy i wtedy redakcja musiałaby się trochę natrudzić. Poza tym wcale nie masz takiego słabego kompa (Athlon X2, 7600GS, 'wypasiona płyta') i mógłbyś sobie zarobić na modernizację.

Atutem nowego procesora Phenom II odAMD jest jego wsteczna kompatybilność ze starymi płytami głównymi. Do płytki Carnivor'a nie bylo biosu wspierającego nowsze procesory, a więc zainstalowano najwyższy dostępny model X2, a u mnie jest możliwość zastąpienia jednej generacji procesora drugą i moim zdaniem redakcja powinna podążyć tą drogą.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...