Skocz do zawartości

HD 7970 + FX 8350 Problem z FPS i wykorzystaniem karty

Recommended Posts

Naprawdę nie mam pojęcia już co jest nie tak. Można by odesłać podzespoły na gwarancje, ale jakie? Teoretycznie każde z osobna działa ale razem coś nie bardzo. Nie sądze żeby było to coś od złych ustawień UEFI itp. Przecież normalnie wszystkim działa na defaultowych.

Problem w tym, że jak zacznę reklamować każde podzespoły to mi wyjdzie 2 miechy bez kompa.

• 4 tygodnie później...

Trochę to wszystko trwało i nie miałem za bardzo czasu na ogarnięcie tego. Zamieszczam link do filmiku nagranego MSI... Widać tam użycie GPU. Próbowałem nagrać telefonem ekran z monitora aby było widać też użycie procka lecz niestety bez AF ciężko.

trochę to mało powiedziane :P Hehe

U ciebie problem polega na tym, że masz za małą rozdzielczość monitora :P jak dobrze pamiętam gdy jest większa w Efinity to proc trzyma max wydajność, a jak mniejsza to są dropy?

Ten problem jest tak nietypowy, że ciężko wyrokować o co tu chodzi.

Idąc po najmniejszej Iini oporu, rozwiązaniem będzie monitor z większa rozdzielczością.

Próbując rozkminić o co kaman? Wychodzi na to, że gra lub system nie jest w stanie właściwie rozdzielić zadań na poszczególne rdzenie i procesor się nudzi :/ A co za tym idzie nudzi się karta graficzna i mamy do czynienia ze spadkami FPS w grach.

Pewnym wyjściem z sytuacji może być wykręcenie tego proca to granic jego możliwości. Wtedy wzrośnie wydajność pojedynczego rdzenia, od której "defakto" są uzależnione obecne gry i automatycznie powinna wzrosnąć wydajność w grach :)

@Bakak

Dobrze mówisz coś w ten deseń jest. Monitor to 23" i ma FullHD rozdziałke. Na mniejszych rozdzielczościach jest praktycznie podobnie a teoretycznie powinno być więcej FPS niż na wyższej.

Tak dla żartów się śmiałem że trzeba by dokupić jeszcze 2 x23" i zrobić EF i cieszyć się wydajnością. Kwestia tego że nie mogę stwierdzić jednoznacznie co jest walnięte. Każde z osobna działa poprawnie. Nie ma żadnych innych oznak uszkodzeń. A razem jakoś to nie działa.

Jest opcja wysłania proca, płyty i grafy na gwarancje, ale jaki powód im podam? Że coś nie działa? :D

Ciekawe jest to, że nie znalazłem podobnego problemu do tego wyżej opisywanego.

Oc proca hmmm ok ale za dużo go się nie wykręci bo jest on dość ciepły.

Podobny temat:

http://forum.benchmark.pl/topic/76545-fx-8150-i-hd7950-pc-s%C5%82abo-dzia%C5%82a/

CPU THERMAL THROTTLE - disabled(POD ŻADNYM POZOREM NIE WYŁĄCZAJ TEJ OPCJI,JEŻELI MASZ ZA WYSOKIE TEMPERATURY PROCA.NAJLEPIEJ ŚCIĄGNIJ BOCZNE ŚCIANKI OBUDOWY I WTEDY WYŁĄCZ TĄ OPCJĘ. PRZECZYŚĆ KOMPUTER KOMPRESOREM :)

AMD APPLICATION POWER MANAGEMENT - disabled

Cool 'n' Quiet - disabled

Zobacz czy to coś da.

Pierwsza opcja (gdy ją wyłączysz)nie będzie ci zbijała taktowania do 1.4GHz %-)

Jedyna gra gdzie są spore spadki to skyrim bo korzysta z 2 rdzeni . Dlatego może spaść poniżej 40 fps ale w bf3 ten cpu napewno zapewnia 100+

Prawda, nie bez powodu procek poleca redakcja w benchmarku. Czasami wydaje się mi, że Intel jest lepszy, bo ma więcej fanboyi %-) . A Archer, o ile pamiętam Był zawziętym obrońcą FX'ów.

Edytowane przez Gornik Steve

Troche gorący ten procek się robi. Maxymalna temperatura pracy na rdzeniu nie powinna przekraczać 60 stopni. Praca przy temp 70 i więcej może skonczyć się trwałym uszkodzeniem procesora. CPU to nie grafika. Tutaj obowiązują inne zasady. Procesor sam będzie zmniejszał swoje taktowanie, aby nie doprowadzić do przegrzania. W najgorszym wypadku się wyłączy.

kakinowaty, sprawdź gdzie podpięty jest CPU-fan. Upenij się, że to na pewno gniazdo na wiatrak pocesora (CPUFAN) - a nie np SYSFAN lub CHAFAN.

Z tego co widzę, to wh monitor nie raportuje obrotów wentylatora cpu-może się pomyliłeś przy podpinaniu. Dodatkowo odczytuje zaniżone temperatury. 15'C na procu w ilde? Trzymasz komputer w lodówce?

Dodatkowo:

CCC lubi strzelać errorami przy przechodzeniu na turbo mode. Najlepiej w biosie wyłączyć turbo. 

Najlepiej ściagnij AIDA i tym zrób stress test. 

Te temperatury są trochę dziwne szczególnie w IDLE. Wentylator jest podpięty prawidłowo. Wyłączono turbo już mam. AIDA Test zrobię.

Wszystko zostało włożone do nowej budy i została Noctua założona. Wstawiam link do OCCT już z niższymi temperaturami.

http://s22.postimg.org/mpa3hjoo1/NOCTUA.jpg

• 2 tygodnie później...