worm 17835 Napisano 29 Marca 2013 Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Pomyślałem sobie, że dobrze byłoby założyć oddzielny temat, w którym to będziemy mogli się dowiedzieć o wszelkich przyszłych wydarzeniach związanych z komputerami / konsolami z „poprzedniej epoki", włączając do tego również tzw.demo-scenę. Dla wielu osób interesujących się tą tematyką, takie spotkania z elektroniką i innymi pasjonatami przywołują miłe wspomnienia, a dla tych co nie mieli nigdy z tym styczności może ciekawość skusi do zapoznania się z historią szeroko pojętej informatyki. Mam nadzieję że informacje tutaj okażą się pomocne. Zaczynamy więc: W najbliższym czasie czyli:6-7 kwietnia 2013 we Wrocławiu oraz20-21 kwietnia 2013 w Łodzi pod nazwą: „Dawne Komputery i Gry" odbędzie się kolejna już impreza na której, oprócz ekspozycji retro-sprzętu (a jest tego dosyć sporo), można również wziąć udział w wielu konkursach z tą tematyką związanych jak np.„Rozpoznaj grę po zrzucie z ekranu". Z tym akurat zaprawieni w bojach w temacie Zgadywanki... czyli co to za gra ? nie powinni mieć większego problemu Jak się dowiedziałem, zapowiedziane są turnieje w gry takie jak: Duke Nukem 3d, Dyna Blaster, Warcraft I oraz Worms Armageddon, a być może dojdą kolejne klasyki gatunku. Więcej informacji można znaleźć na stronie organizatora: DKiG Zapraszam Na zachętę filmik z zeszłorocznej imprezy: Jeśli ktoś jest zainteresowany to na żywo można obejrzeć relację z Revision Easterparty w Saarbrucken : live . Cytuj Link to post Share on other sites
tjindy 4 Napisano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Pomyślałem sobie, że dobrze byłoby założyć oddzielny temat, w którym to...[CIACH] Jak już jest info, to może znalazłaby się osoba która mogłaby poświęcić się dla wspólnego dobra retrowiczów i zdała foto-video relację z pobytu ? Chodzi mi o jakiegoś tubylca of coz Najfajniej gdyby to była osoba zamiłowana w tematyce (bo z wysłannikami różnie bywa). Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17835 Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 tjindy - nie miałem przyjemności tam być, ale relacja jest z innego źródła więc wrzucam: Przy okazji info o nadchodzącej kolejnej imprezie: 15-16 CZERWCA 2013CENTRALNY DOM QULTURY (CDQ) UL. BURAKOWSKA 12; 01-066 WARSZAWA PIXELHEAVEN - pixelheaven.pl „Czujesz przyjemną nostalgię związaną z kultowymi komputerami lat 80. i 90 ubiegłego wieku? Nazwy ZX Spectrum, Atari, C64, Amstrad, Amiga budzą w Tobie miłe wspomnienia? Pamiętasz czasy Wyścigu Pokoju rozgrywanego w kapsle z przyjaciółmi pod blokiem? Spędzałeś czas w kultowych salonach arcade, grając w Moon Patrol i flippery? Twoimi ulubionym bohaterami byli Kajko i Kokosz? A może Tytus, Romek i A’Tomek? Ciągle lubisz spędzać czas przy grach na swoim współczesnym komputerze i konsoli? Jeżeli tak – masz tyle lat co my, a PIXEL HEAVEN 2013 to idealne miejsce dla Ciebie! W ciągu całego dnia, wieczora (a nawet nocy) zaplanowaliśmy szereg niepowtarzalnych atrakcji, wśród nich: 8/16 BIT PLAYZONE. Zagraj (w) to jeszcze raz, Sam GAME CONTEST. Beat the highscore! FLIPPER HEAVEN CUP. Zapanuj nad srebrną bilą WYŚCIG POKOJU. Pamiętaj – przynieś swój kapsel:) PRL KOMIX ZONE. Pokaż dzieciom, co znaczy prawdziwy humor i przygoda RETRO STORIES. Posłuchaj, co mają do powiedzenia ci, co pamiętają najwięcej LOW BIT BEATS. Koncert – niespodzianka NOC Z DEMOSCENĄ. Te maszyny potrafią o wiele więcej, niż się ich twórcom wydawało PLAY NOW! W końcu i dziś są produkcje, w które warto czasem zagrać A to nie wszystko! Szereg atrakcji, konkursów i niespodzianekprzygotują dla Was Partnerzy wydarzenia, a my ciągle myślimy co jeszczedodać do i tak już napiętego planu. Oczywiście przez cały czas do dyspozycji pozostaje bar i wyśmienita kuchnia w przystępnych cenach:) Powiadom znajomych, przyprowadź dzieci, żony, mężów i pokaż im, na czym polega prawdziwa rozrywka! Albo przyjdź sam, oderwij się na chwilę od codziennych spraw i poczujponownie niepowtarzalny klimat rozrywki lat 80. i 90., spędzając czas wprzyjaznej atmosferze w gronie wielbicieli komputerów 8/16 bit. To z pewnością będzie najlepsza sobota w całym roku 2013! Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17835 Napisano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Kolejne wydarzenie w retro -kalendarzu to: „Noc muzeów w Muzeum Historii Komputerów i Informatyki" 18 maja od 17:00 – 19 maja do 03:00 Katowice ul.11 listopada 13 „W programie przewidziane zwiedzanie ekspozycji muzeum z przewodnikiem – w rolę przewodników wcielą się aktorzy grupy teatralnej, co zapewni emocje większe niż zwykle - wejścia grupowe co 30 min. Zostanie zapewnione cofnięcie się do lat 60 tych i 70 tych ubiegłego wieku - będzie można porozmawiać z twórcami sprzętów informatycznych, oraz ludźmi, którzy tworzyli polską informatykę – między innymi twórcami komputera ODRA. Ożyją eksponaty, które są eksponowane jako przysłowiowe „rodzynki” a część z nich będzie uruchamiana przez swoich twórców, którzy musieli się często borykać z wieloma problemami aby je stworzyć. Będzie można zobaczyć całą masę gier komputerowych które bawiły świat od lat 70 tych do dziś. Muzeum zapewni niepowtarzalną okazję spotkania z ludźmi, którzy do chwili obecnej – przez blisko 40 lat - są ściśle związani z informatyką. Grupa teatralna przygotuje specjalne atrakcje, które uświetnią tę niesamowitą ekspozycję… sztuką? To, co będzie można zobaczyć jest prawdziwą sztuką, dosłownie i w przenośni. Aby poczuć całkowicie klimat zwłaszcza lat 80 tych zostanie ukazany prawdziwy retro-klub z fliperami, automatami do gier, w których ludzie zostawili fortuny. Przy paluszkach, krakersach będzie można pobawić się przy dźwiękach retro muzyki odtwarzanej z prawdziwych kaset magnetofonowych, którą będą serwować prezenterzy radiowi – znani z jednej z największych lokalnych rozgłośni radiowych. Liczne konkursy, gry i zabawy, będą wszystkich przygotowywać do niezwykłych doznań podczas naszej podróży do przeszłości… To tylko część atrakcji która będzie czekać na odwiedzających - jeśli ktoś chce dotknąć historii – nie tylko tej prawdziwej naukowej, zobaczyć jak dzięki nauce stworzono to, co dziś każdy ma w telefonach, oraz jak przenika się nowoczesna technologia z blisko 40 letnią – Muzeum Historii Komputerów i Informatyki zaprasza!" Więcej na stronie : Muzeum Historii Komputerów i Informatyki Mam nadzieję że zagoszczę tam i zdam relację Cytuj Link to post Share on other sites
karo710 0 Napisano 16 Października 2014 Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Kolorowy świat iMac'ów Jeśli chcecie prześledzić z nami historię Apple to koniecznie musicie być na naszym wydarzeniu w sobotę!! http://i.imgur.com/noKJwQUl.jpg 18 Października zostaje uruchomiona czasowa ekspozycja dotycząca historii produktów marki Apple w Muzeum Historii Komputerów i Informatyki w Katowicach. Uruchomione, kolorowe iMac’i poprzez zdjęcia nadesłane przez naszych facebookowych fanów, będą przypominać o ostatnich wakacjach i lecie. Jeśli chcecie prześledzić z nami historię Apple to koniecznie musicie być na naszym wydarzeniu w sobotę!! Event odbędzie się w siedzibie głównej muzeum na placu Oddziałów Młodzieży Powstańczej 1 w Katowicach, dnia 18.10.2014 r. start godz. 16:00, wstęp wolny. Serdecznie zapraszamy! Strona MHKI: www.muzeumkomputerow.edu.pl Strona Facebook MHKI: www.facebook.com/MuzeumHistoriiKomputerowIInformatyki Wydarzenie na Facebooku: www.facebook.com/events/671947542881550 Cytuj Link to post Share on other sites
_FEN_ 1247 Napisano 20 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 (edytowane) FOReVER 2015 (chyba nie muszę, ale przypomnę: ALL 8-bit comp.) 13-15 Marca 2015 Horna Suca, Slovakia Link do "inwitki" na portalu POUET Update: Z tych emocji i ciągłej pracy nad kodem do party zapomniałbym o najważniejszym, link do oficjalnej strony: FOReVER 2015 Edytowane 20 Lutego 2015 przez _FEN_ 3 Cytuj Link to post Share on other sites
_FEN_ 1247 Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Update 16 marca: No i po. Był ktoś z forum, rozglądałem się po identyfikatorach nieznanych mi dotąd ludzi, ale jakiś znajomych nicków nie mogłem się stąd doszukać? 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Iselor 5 Napisano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Podczas Nocy Muzeów 16 maja br. w Muzeum Włókiennictwa w Łodzi odbędzie się interaktywna wystawa starych komputerów. Będzie można obejrzeć i pograć na: Komputery Commodore Amiga: 1. zestaw dla prawdziwych hard-core'owców - Amiga 500 z kompletem działających dyskietek 2. Amiga 600; 3. Amiga 1000; 4. Amiga 1200; 5. Amiga 2000; 6. Amiga 3000; 7. Amiga 4000; Komputery Apple Macintosh: 1. Macintosh Classic; 2. Macintosh Classic Color; 3. Macintosh LC2; 4. Macintosh LC475; 5. Macintosh LC630; 6. PowerMac G3 Beige; 7. PowerMac G3 Mini Tower; 8. PowerMac G4 Digital Audio; 9. PowerMac G4 MDD; 10. iMac G3; 11. iMac G4; 12. PowerBook 190C; 13. PowerBook G4; Komputery Atari: 1. Atari ST Komputery PC: 1. Cyrix 486DX (Commander Keen, Wolfenstein 3d!); 2. Pentium 166MMX (Doom, Quake); 3. dodatkowo około 5 zestawów z procesorami Pentium3, spiętych w sieć do organizacji turniejów multiplayer; Każdy zestaw jest oczywiście wypchany po brzegi najlepszymi grami i dedykowanym oprogramowaniem z lat 80' i 90' Konsole do gier: 1. Sega Master System; 2. Sony Playstation (PSOne); 3. Nintendo 64; 4. Nintendo Game Cube; 5. PONG!; Oprócz tego na evencie pojawię się także ja. Na wystawę zabieram część ze swojej kolekcji big boxów:) Tak więc zapraszam, można się spotkać i pogadać Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez Iselor 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 26 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 W Karpaczu otwarto niedawno fajne muzeum konsol, naprawdę warto jeśli kogoś interesuje tematyka retro. Ceny biletów są przystępne a ilość eksponatów całkiem spora. Z minusów mogę jedynie wymienić braki w opisach sprzetu przez co mniej zorientowani w temacie nie wiedzą co dokładnie oglądają. Przy każdym eksponacie powinien być wyczerpujący opis a tego niestety brakuje bo opisy ograniczają się tylko do niektórych modeli konsol. Drugi minus to zauważony eksponat Atari 2600 z włączonym River Raid który działał z fatalną jakością obrazu która to jednak nie wynikała z wad architektury danej konsoli ale z jakichś usterek technicznych (uszkodzony kabel antenowy ? modulator ? coś nie tak z telewizorem ? ). Są to jednak błahostki a wkład pracy jaki ktoś włożył w zaprezentowanie tej kolekcji jest imponujący. Można pooglądać ale można też pograć i nikt czasu zwiedzania nie limituje. Poniżej mini relacja wideo z mojej wizyty w muzeum prezentująca tylko małą część całości tego co można zobaczyć na żywo, w filmiku wystąpiła Ewa 2 Cytuj Link to post Share on other sites
batyra 3 Napisano 26 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 W Karpaczu otwarto niedawno fajne muzeum konsol, naprawdę warto jeśli kogoś interesuje tematyka retro. Ceny biletów są przystępne a ilość eksponatów całkiem spora. Z minusów mogę jedynie wymienić braki w opisach sprzetu przez co mniej zorientowani w temacie nie wiedzą co dokładnie oglądają. Przy każdym eksponacie powinien być wyczerpujący opis a tego niestety brakuje bo opisy ograniczają się tylko do niektórych modeli konsol. Drugi minus to zauważony esponat Atari 2600 z włączonym River Raid który działał z fatalną jakością obrazu która to jednak nie wynikała z wad architektury danej konsoli ale z jakichś usterek technicznych (uszkodzony kabel antenowy ? modulator ? coś nie tak z telewizorem ? ). Są to jednak błahostki a wkład pracy jaki ktoś włożył w zaprezentowanie tej kolekcji jest imponujący. Można pooglądać ale można też pograć i nikt czasu zwiedzania nie limituje. Poniżej mini relacja wideo z mojej wizyty w muzeum prezętująca tylko małą część całości tego co można zobaczyć na żywo, w filmiku wystąpiła Ewa Jakoś nigdy nie miałem serca do konsoli - od zawsze byłem PCtowcem... ale świetnie że takie miejsca powstaną. Jak będę na wakacjach w okolicy będę musiał je odwiedzić! Dzięki za relację. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 26 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 @@batyra, Na zaprezentowanie historii IBM PC raczej zabrakłoby miejsca w tym lokalu Ale kilka komputerów też jest, Amiga 500, Commodore VIC 20, Commodore 16, C64, Spectrum. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 30 Maja 2017 Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Smuggler (red.nacz. CD Action) na forum Pixela informował że 16 czerwca do kiosków trafi specjalny, drugi numer Retro. Czasopismo ma nie zawierać reklam. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
hajper 743 Napisano 30 Maja 2017 Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 A on nie był w obsadzie SS? Zobaczę to to, jak będzie godne uwagi to kupię. Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 30 Maja 2017 Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Nie był, on jest z CDA. Część redaktorów ze wskrzeszonego SS (na całe dwa numery) przeszła do Pixela który niby miał zajmować się tematyką retro ale w mojej ocenie to się nie do końca udało. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17835 Napisano 31 Maja 2017 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Klimaty „retro" w tej branży, to moim zdaniem niszowa sprawa. Dokładając do tego formę papierową, ciężko liczyć na sukces czasopisma. Musiałby być stosunkowo mały nakład, a i treść na tyle dobra że warta zakupu. Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 18 Maja 2022 Udostępnij Napisano 18 Maja 2022 Jak ktoś ma blisko to mikro imprezka jest. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 19 Maja 2022 Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Pociąg do was dojeżdża? Bo autem nie jadę Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 19 Maja 2022 Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Oczywiście, że ze wsi do nas jeżdżą pociągi Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 20 Maja 2022 Udostępnij Napisano 20 Maja 2022 W dniu 19.05.2022 o 15:05, buszi napisał: Oczywiście, że ze wsi do nas jeżdżą pociągi A z Poznania też? Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 20 Maja 2022 Udostępnij Napisano 20 Maja 2022 (edytowane) A Poznań, już myślałem, że Warszawa. Czy pociągi to nie wiem ale podobno rykszę można zamówić. Edytowane 20 Maja 2022 przez buszi Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 28 Maja 2022 Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 Miałem iść na godzinkę, byłem ponad trzy 2 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 28 Maja 2022 Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 Spotkałeś cooger'a? Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 28 Maja 2022 Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 Nie dostał wolnego na budowie Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 28 Maja 2022 Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 6 godzin temu, buszi napisał: Miałem iść na godzinkę, byłem ponad trzy Pewnie darmowe piwo było 6 godzin temu, BlackCoffe napisał: Spotkałeś cooger'a? Drugi dzień naprawiam błędy poprzedników w temacie... otwór okienny. I jeszcze kilkanaście roboczogodzin na nie pójdzie jak nic. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14077 Napisano 28 Maja 2022 Udostępnij Napisano 28 Maja 2022 20 minut temu, cooger napisał: Drugi dzień naprawiam błędy poprzedników w temacie... otwór okienny. I jeszcze kilkanaście roboczogodzin na nie pójdzie jak nic. No to do d...pupy Ale im się pewnie czkało. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts