Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Chcę kupić nowy komputer i zastanawiam się czy pójdą mi takie gry i na jakich wymaganiach:

Far Cry 3

Battlefield 3

Crysis 3

Simcity 5

Procesor: AMD PHENOM II X4 965 - 3.4 GHz, BOX / Black Ed., AM3 
Pamięć RAM: DDR3 PATRIOT - 8 GB / 1866 (2x 4 GB), CL9, XMP, Viper 3
Karta Graficzna: PCIex SAPPHIRE HD 7770 1024 MB DDR5, 128 bit, DVI, HDMI, D-PORT, OEM - 11201-17-10G 
System operacyjny: Windows 7

Dziękuję za pomoc, nagrodzę +. :) 

Pójdą, ale jeżeli ma to być komfortowa rozrywka, z wielu efektów będzie trzeba zrezygnować. Zależy też w jakiej rozdzielczości będziesz grał. Do procesora koniecznie dokup chłodzenie, a sporo go wykręcisz.

Jeżeli planujesz zakup, podaj swój budżet, części jakie już posiadasz i co chcesz kupić. Może uda złożyć się coś lepszego.

• Popieram 2

Dzięki, bardziej boję się o procesor niż o kartę. Co myślicie?

UP: Wyprzedziłeś mnie. :P

Moja rozdzielczość to 1920x1080, a mój budżet to 1500 - 1700 zł. Zależy mi na 8GB RAMu. To co sama uskładałam: 

http://www.arest.pl/konfiguracja-669473

Nie zdecydowałam się na Intela ze względu na cenę, a AMD ma 4 rdzenie, co np. jest potrzebne przy Crysisie 3.

Edytowane przez emikadol

Powiem Ci tak, mam Athlona II X4 651K BE, który jest słabszy od tego Phenoma. Wszystko pójdzie bo to dobre podzespoły, jednak z Full HD (1920x1080) będziesz musiała zrezygnować jeśli mówimy o komfortowej rozgrywce. 7770 wystarczy max do 1600.

• Popieram 1

Jeśli chodzi o HD7770 to powinno wszystko śmigać w 1080p na średnich, bez większych problemów. Jedynie Crysis może wymagać niższych ustawień. W takim budżecie intel powinien się zmieścić, ale co z płytą główną i zasilaczem?

• Popieram 1
Gość usunięty

A może coś takiego? Będzie wydajniej -

AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX/
AsRock 970DE3/U3S3 /AMD 770, AM3+/
Vertex3D Radeon HD7850 1GB DDR5 256bit (860/4800)
Crucial 4GB 1333MHz CL9
Samsung SH-224BB SATA (black)
Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATA600
Logic Concept A11 Black (b/z)
Aerocool VP-450 450W

Razem - 1782zł (esc.pl)

W przyszłości wystarczy dokupić tylko lepsze chłodzenie procesora. W sumie warto bo za zestaw z gorszą karta grafiki płacisz w sklepie arest.pl więcej. Ewentualnie mógłbyś wymienić obudowę na SilentiumPC Brutus 410 a wtedy wartość zestawu wyniesie 1832zł, co daje tylko 13zł więcej. Moim zdaniem warto :)

BTW- Gratulacje dla Piotra Żyły za pierwszą w karierze wygraną w Pucharze Świata! Brawo! :D

• Popieram 1

Faktycznie, gratulacje dla Piotrka. :D

Wracając do tematu złożyłam coś takiego, jeżeli mój budżet na to pozwoli to zdecyduję się chyba na ten zestaw w sklepie esc.pl

Cena wychodzi 1912 zł, ale jakoś to przełknę. :P

lub

Procesor:
AMD Phenom II X4 965 Black Edit /3.4GHz, 125W, BOX, AM3/
369 zł

Płyta główna:
AsRock 960GM-GS3 FX /AMD 760G, AM3+/
149 zł

Pamięć RAM:
Corsair 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Vengeance Blue
199 zł

Dysk twardy:
Western Digital Blue 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600
255 zł

Karta graficzna:
Vertex3D Radeon HD7850 X-Edition 1GB DDR5 256bit (1000/4900)
649 zł

Nagrywarka DVD / BluRay:
Samsung SH-224BB SATA (black)
69 zł

Obudowa:
I-BOX Orion 910B (b/z)
110 zł

Zasilacz:
ModeCom Feel II 520W 120mm FAN
130 zł
Edytowane przez emikadol

Pamięci zmień na  Crucial 8GB 1333MHz CL9 Spectek [sT102464BA1339] - podstawka AM3 i tak przetaktuje Ci pamięci do 1333 Mhz, a im niższe opóźnienia (CL) tym lepiej, zaoszczędzisz na tym trochę kasy nie tracąc nic na wydajności 

Zasilacz zostaw ten co polecił Ci Igorrodz

Tutaj masz kod do esc.pl na montaż gratis który trzeba umieścić w komentarzu X98TY2AZ

• Popieram 1

Dopłać 10 zł z zaoszczędzonej kasy z pamięci i kup Radeon HD7850 1GB DDR5 /256bit/ DVI/HDMI/DP

O wiele wydajniejsze chłodzenie, bardziej kulturalne podczas pracy, Vertex będzie wył do księżyca w obciążeniu 

Nie kupuj tak drogich pamięci, zostań przy Crucial 8GB 1333MHz CL9 Spectek [sT102464BA1339]

Dołóż lepiej do zasilacza, płyty, obudowy czy czegokolwiek innego. 

• Popieram 1
Gość usunięty

Sugerowałbym wymianę tego pseudo zasilacza, na coś pokroju Fortron'a Hexa.

Ewentualnie Thermaltake Litepower 500W jeśli nie ufasz temu, co Ci wyżej polecono, autorze ;)

BTW-

Kody komentarzu do zamówienia (sklep esc.pl):  X98TY2AZ + STG2 – montaż oraz pasta ZM-STG2 na CPU gratis

• Popieram 1
Gość usunięty

Zestaw wygląda ok ale martwi mnie tylko sekcja zasilania płyty głównej, która do procesora o TDP=125W jest ledwo-ledwo i po OC może nie wystarczyć. A bez podkręcania nie warto nic mocniejszego (jeśli chodzi o kartę grafiki) niż owe HD7770 pakować do tej skrzynki.

BTW- zasilacz odpowiedni, z zapasem mocy.

• Popieram 1

Dopłać 10 zł z zaoszczędzonej kasy z pamięci i kup Radeon HD7850 1GB DDR5 /256bit/ DVI/HDMI/DP

Kolega mnie ubiegł podobna cena ale lepsza firma lepsze chłodzenie wolałbym tego sapphire

i z zasilaczy raczej coś markowego wybierz (modecomy ibox i inne cuda do biurowych komputerów odrzuć lepiej)  

właśnie rzuciłem okiem na płytę którą wybrałeś i tak:

Po pierwsze płyta ma słabe zasilanie dla procesorów, widać nawet po tym że dodatkowa wtyczka zasilania do płyty głównej ma tylko 4 piny 

po drugie, niepotrzebna nam płyta główna ze zintegrowaną kartą graficzną jak w tym przypadku 

polecił bym taką ale to wiąże się z dopłatą około 200zł niestety

http://www.arest.pl/produkt/Plyty-glowne/59,250,,,0,0,0,,/30774/ASUS-M5A97-EVO-R2-0-ATX-AMD-970-4x-DDR3-2x-PCI-E-16x-RAID-S-AM3/

Płytę z czystym sumieniem polecam, procesor kręci się pięknie na tej płycie. System działa stabilnie i bez problemów 

• Popieram 1