kosmita 545 Napisano 3 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Być może jest to specjalnie zagranie ze strony AMD, aby zmniejszyć różnicę między topowymi kartami AMD i NV. U mnie na HD7970 + mantle średni wzrost może ~15-20 kl/s z i7 w serii. Z tym że większe spadki mam pod nowym API czasem do 3 fps, a praktycznie przy każdym większym wybuchu gdzie procek liczy jak lecą odłamki ścian spada do 30 fps, a średnia 75-80 fps. Pod Dx takich spadków nie zauważyłem. Edytowane 3 Lutego 2014 przez kosmita Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 3 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Panowie to dopiero początek tego API, cudów nie ma co się spodziewać tym bardziej że Mantle trafiło do gry jako patch. Ten patch "Mantle" to nic innego jak, shim (biblioteka tlumaczaca) DirectXa na mantle co pozwala zaoszczędzić na zużyciu CPU. Strona graficzna jest niezmieniona i nadal używa starego directx'owego sposobu zarządzania treścią, zatem tych wszystkich którzy piszą (a na różnych forach piszą) że na mantle są lepsze cienie, że grafika w ogóle ładniejsza...mogą sobie takie sugetsie w bajki wsadzić Potrzebny jest czas i przede wszystkim gry które będą pisane od podstaw z użyciem Mantle wtedy HD7xxx jak i GCN'y 2.0 dostaną "kopa" Cytuj Link to post Share on other sites
darkatraz 884 Napisano 3 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Czyli mowa o nowym Thief Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 3 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Tak, pierwszą grą która będzie od "podstaw" bazować na Mantle to Thief, pożyjemy... zobaczymy jak będzie się spisywać nowe API. Edytowane 3 Lutego 2014 przez Hezen Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 3 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Na filmikach widać spadki do 30kl/s podczas wybuchów, po dokładniejszej analizie zauważyłem że występuje tylko gdy włączona jest synchronizacja, i tylko w Mantle. W DirectX tego nie zauważyłem. Też tak macie? CPU jak GPU nie kręcone. Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Odblokowałem ACE23, fajnie się nią gra (w końcu dodatnie K/D). Szkoda ze w grze czasem brakuje dźwięku Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Po wczorajszych (krótkich) testach doszedłem do wniosku, że to całe Mantle jest o kant du*y rozbić. Wykorzystanie CPU spadło o 20% a przy każdym większym wybuchu spadek do 30FPS... Zdecydowanie lepiej wygląda to na DirectX, procesor dostaje dużo bardziej w du**ę ale za to nie ma takich spadków FPS i przycinek obrazu... Zobaczymy co będzie za 3 tygodnie po premierze Thief. Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Jacek, Mantle miało za zadanie przenieść część operacji z CPU na GPU, a nie od dziś wiadomo że ten drugi jest w prostych liczeniach kilkadziesiąt razy szybszy. Tak jak pisałem w #8477 Patch Mantle to nic innego jak "emulator" instrukcji Directa, trzeba czekać na optymalizację bo to dopiero początek tego API. Może lepiej zoptymalizowane mantle dostaniemy we wspomnianym Thief Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Dokładnie jak piszesz, a już myślałem że tylko u mnie te spadki tylko występują. O to właśnie mi chodziło na filmikach w poście http://forum.benchmark.pl/topic/7810-temat-ogólny-battlefield/?p=1306481 Edytowane 4 Lutego 2014 przez kosmita Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk155 395 Napisano 4 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Panowie - szybkie pytanko - czy nadal przy komunikacie o wywaleniu z gry traci się uzyskane doświadczenie (w trakcie gry kilka razy miałem disconnecta i na dole czerwony pasek o wywaleniu z serwera albo coś z połączeniem). Nie wiem sam czy to naprawili. Cytuj Link to post Share on other sites
Mofixil 135 Napisano 5 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Panowie - szybkie pytanko - czy nadal przy komunikacie o wywaleniu z gry traci się uzyskane doświadczenie (w trakcie gry kilka razy miałem disconnecta i na dole czerwony pasek o wywaleniu z serwera albo coś z połączeniem). Nie wiem sam czy to naprawili. Oficjalnie jest tak, że gdy wyjdziesz z serwera to raport dostaniesz dopiero gdy na serwerze skończy się runda, jeśli wejdziesz ponownie na serwer to twoje osiągnięcia zostaną wyzerowane (debilizm). W innym przypadku (padnięcie serwera) tracisz wszystko. Cytuj Link to post Share on other sites
mynameisBON 338 Napisano 6 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 (edytowane) Takie pytanie mam odnosnie BF4.... mialem raz w pakiecie bojowym, ze przez godzine grania cos tam jest naliczane lepiej. Czy jest to nalicznane, obojetnie kiedy po otwarciu przez pierwsza godzine grania . Czy moze w ogole przez godzine od jego otwarcia? Edytowane 6 Lutego 2014 przez mynameisBON Cytuj Link to post Share on other sites
Mofixil 135 Napisano 6 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Naliczany jest podczas gry. Możesz zagrać 15 minut, odpocząć, zagrać następnego dnia pozostałe 45. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Avest_PL 2 Napisano 6 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Czy battlefield 4 odpali mi na FULLHD i średnich przy ok 60fps? Procesor: Intel Pentium 3.2ghz (G 3220) 1150 Karta graficzna : Sapphire HD 7770 Ghz Edition Ram: 4gb Kingston Genesis Cytuj Link to post Share on other sites
Mofixil 135 Napisano 6 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 (edytowane) <maniakalny śmiech> Nie. Ma. Szans. Edytowane 6 Lutego 2014 przez Mofixil 2 Cytuj Link to post Share on other sites
boroski 16 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Panowie jeszcze dobrze nie pograliśmy w BF4 a już przecieki na temat piątki... http://gry.onet.pl/wiadomosci/battlefield-5-pierwsze-przecieki-nowa-gre-robi-visceral-games/b7tqn Edytowane 7 Lutego 2014 przez boroski Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Największy plus w serii BF jest taki że możemy używać maszyn wojskowych, a co nam pozostanie grając SWAT-em to raczej strzał w kolano. Cytuj Link to post Share on other sites
walazz 99 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) BF4 = lipa. BF3 to najlepiej dopracowana gra z serii. BF4 to przerost formy nad treścią, gra odchodzi od kierunku symulacji do trefnego produktu dla dżojpadowca. Jednie graficznie jest lepiej. Gra tak niedopracowana że $%^&*( ją pomimo ok 1500-1800h grania w poprzednie tytuły z serii. BF5 w mniej niż rok po wydaniu 4? Szykuje się dalsze wyłupywanie pieniędzy od ludzi. Sprzedadzą syf który ma przede wszystkim zarabiać. Niech w ogóle zmienią nazewnictwo i BF będzie wychodził jak fify i PES - co roku. NP. BATTLEFIELD 2014. Bzdura , chamstwo, komercja, wyzysk, zniszczenie dorobku lat. Mało które gry są kultowe. Np. STARCRAFT, ELDER SCROLLS.......... niewiele już zostało gier w których przoduje pasja a nie komercja. Seria BATTLEFIELD poszła wp***u po prostu jak dla mnie. Do numeru 3 to jest battlefield. Od nr.4 to już jest tasiemiec. Obecnie gram w WAR THUNDER i gra przebija dla mnie niedopracowaną 4. No i w dodatku jest za darmo. Już wolałbym odpalić BF3. Ale prawda jest taka. Jedyną dobrą grą multiplayer która będzie na lata to starcraft. Opiera się komercji mimo lat. Z innych są już tasiemce. Edytowane 7 Lutego 2014 przez walazz Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 BF5 w mniej niż rok po wydaniu 4? Przerodzi się w COD-a, to kwestia czasu. Cytuj Link to post Share on other sites
Hezen 86 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Nie zabija się kury znoszącej złote jaja, był CoD, był NFS teraz czas na BF i AC (bo coś czuje że na 4 części się nie skończy) Jedno jest pewne, z roku na rok coraz większy chłam Cytuj Link to post Share on other sites
walazz 99 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Tylko że w starcrafta to będą grać jeszcze nasze dzieci. A BF .......... bedzie dodawany do kolorowych gazet za kilka lat Cytuj Link to post Share on other sites
Mofixil 135 Napisano 7 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Przerodzi się w COD-a, to kwestia czasu. CoD wychodzi co roku ale tylko co drugi (obecnie co trzeci) CoD jest wydany przez to samo studio, EA musiałoby kolejnego geld kuraka znaleźć żeby nie wysrywać BFa co rok. Cytuj Link to post Share on other sites
kosmita 545 Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 (edytowane) Widział ktoś może testy lub grał w BF4 na AMD Phenom x3 710 2,6Ghz + GF630 + 6gb ram???? Pytam bo znajomemu chciałem udostępnić konto, internet 2 mb. Nie wiem czy jest sens sciągać 24 gb:) Przy takiej bestii Edytowane 8 Lutego 2014 przez kosmita Cytuj Link to post Share on other sites
Mofixil 135 Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 (edytowane) Nie ma najmniejszego sensu. Edytowane 8 Lutego 2014 przez Mofixil Cytuj Link to post Share on other sites
Kz3Ko. 72 Napisano 8 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 (edytowane) Znajomy ma GF630 i gra. Tylko że ma 25 klatek, ale jak zapewnia jest to całkowicie płynnie i jemu wystarcza. Edytowane 8 Lutego 2014 przez Kz3Ko. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts