Skocz do zawartości

Problem z 7970 GHz Gigabyte

Recommended Posts

<Refresh>

Jakies postepy w sprawie karty? Moja już trzeci raz pojechała do serwisu. Raz nie stwierdzili usterki i raz "naprawiono".

Oczywiscie dalej zbija takty.

MSI OSD na pewno pokazuje dobre wartosci bo wydajnosc po zbiciu spada nawet o ponad 30%.

GIGABYTE nie potrafi sprawdzic swoich produktow czy robi sobie przyslowiowe jaja z klienta?

W prawdzie już nie mam tej karty, lecz z tego co pamiętam to tylko AB pokazuje takie "anomalie".
W innych programach pokazuje spadek do wartości 1050MHz.
Na przykładzie FarCry'a pamiętam, że robiłem jakiś test. I ilość klatek faktycznie spadła, lecz nie aż tak, by móc powiedzieć, że AB pokazuje prawdziwe wartości (u mnie wahania były na poziomie 500-900MHz, a mimo to wydajność była zadowalająca).
Zrób test:
ustaw zegary na sztywno na bardzo niskie wartości typu 700MHz na rdzeniu. I sprawdź wydajność. Jeżeli będzie podobna ilość klatek, co w przypadku tych wahań to masz pewność, że AB pokazuje prawdziwe wartości.
Mimo wszystko nie sądzę, że wszystkie inne programy się mylą, a Afterburner pokazuje prawdę.
Pozdrawiam,
Karol. ;)

Pokaż jakieś screen'y z takiego porównania, jeżeli je masz.
Kurcze, naprawdę ciężko mi uwierzyć w aż taki spadek wydajności...
I mimo wszystko bardziej ufam kilku programom, niż jednemu AB.
Ale powodzenia Chłopie z problemem. Dawaj znać jak coś się wyjaśni, bo sam jestem ciekaw ;)
Pozdrawiam!

Jedyne co moge teraz wrzucic bez karty w kompie:

http://imageshack.com/a/img560/5558/eig5.png

http://imageshack.com/a/img841/3125/4hu4.png

Jak sie robi zeby link byl aktywny na forum? :P Nie akurat na tym screenie ale mierzylem w furmarku, to po zbiciu FPSy lecialy z 72 do 45 tak samo w OSD i frapsie

Przypomne, ze zasilacz przez ccaly czas daje 12V z dokladnoscia wieksza od +-0,1V (najczesciej cos pomiedzy 12,0 a 12,1)

Nvidia ma taką opcję jak preferuj maksymalną wydajność , dzięki temu karta pracuję cały czas na pełnym booscie , Radeony też posiadają taką opcję ,poszukajcie w opcjach catalyst 

ps. 

Sam zamierzam kupić gigabyte radeon 7970 , w proline mają jeszcze kilka sztuk w sklepach na półce :) cena chyba 1100zł więc się opłaca 

Edytowane przez Hunter18

Dobry filmik byłby, gdybyś patrzył ciągle w jedno miejsce. Jeżeli fps by się zmieniał wraz ze zmianą taktowania to faktycznie karta by "latała po taktach". W tym Crisisie ciężko powiedzieć na sto procent, lecz wg mnie karta pracuje ciągle na jednym taktowaniu. Inaczej byś miał szaleństwo fps (że tak to pięknie ujmę) ;)
Winy w zasilaczu bym nie szukał, bo to zbyt popularny problem. Ja tak miałem zarówno na BeQuiet L7 630W i obecnym Seasonic'u.

Jeżeli Ci to przeszkadza to polecam zmienić po prostu kartę. Teraz, póki są jeszcze w cenie ;)
Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...

"serwisant" stwierdził, że jest to normalne zachowanie karty aby nie dopuścić do przegrzania....

Jak karta "zaciąga"powietrze o temp. pokojowej i jest za gorąca to jest wada fabryczna!!! (np za słaba sekcja zasilania do tego taktowania nie potrafiąca przepuścić wystarczającej ilości elektronów przez złącza)

Ciekawe co by było jak by im w serwisie samochodowym powiedzieli, że nie mogą nikogo wyprzedzić bo akurat w tym momencie silnikowi się ciepło zrobiło...żenada

Jakie kurde normalne zachowanie karty. Co to ma znaczyć. Produkują bubla a potem męcz się człowieku. Dziadostwo nie serwis. Jeśli masz korespondencję z tym serwisantem możesz spokojnie powołać się na niezgodność towaru z umową ponieważ usterka karty jest wynikiem wady fabrycznej. Możesz żądać zwrotu kasy. Kiedyś męczyłem się z podobnym problemem z 7870 też GB. Karta za nic nie chciał działać stabilnie. Różne cuda tam wyczyniałem, zmiana zasilacza itp. Pomogło. Do czasu nowych sterowników. Musiałem ostatnio podnieść delikatnie napięcie rdzenia z 1,219 na 1,3. Bo nie dało się grać. Co chwila błąd DX, Skoczyła temperatura ale jest ok. Spróbuj zrobić podobnie wyłącz też w sterownikach funkcję AMD Overdrive o ile tego nie zrobiłeś i w MSI AB wymuś stałe napięcie. Może to coś pomoże. 

Mam pewien pomysł...
Ustaw taktowanie karty na sztywno na powiedzmy 700MHz. Zobacz jaka wtedy jest wydajność... a jestem prawie pewien, że będzie gorzej od tego przekłamanego Afterburner'a podczas skoków taktowania.
Druga rzecz to ustaw na sztywno 1050MHz. I wtedy porównaj wyniki 1050 vs. 1100 ze skakaniem taktów. Powinny być praktycznie identyczne. Oczywiście nie należy uwzględniać skakania taktów w przypadku ustawienia rdzenia na 1050MHz, gdyż zakładam, że nie będzie żadnej różnicy (bo skoki taktów = stałe 1050MHz według innych programów).
Mam nadzieję, że jakoś w miarę zrozumiale to wytłumaczyłem... sam jestem ciekaw takich wyników, bo mimo mojego braku wiary w te skoki, mam nadzieję, że uda Ci się w końcu dojść do tego problemu.

Pozdrawiam,
Karol. ;)

Problem z MSi AB jest taki że wszyscy używają wersji 2.3.1 a ta nie obsługuje wpełni nowych kart ATI i Nvidia. Beta 3.0.0 18 działa dobrze i nic mi nie przekłamuje. Tylko na becie udało mi się zmienić napięcie  na 2.3.1 nie dało rady.

• 10 miesięcy temu...