Johny3 3216 Napisano 21 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 (edytowane) Będę musiał w końcu wymienić mój HDD bo jednak muli bardzo mi komputer i zastanawiam się czy kupić szybsze HDD, np. WD Blue WD10EZEX 1 TB czy dokupić jakiś SSD 64 Gb lub tańszy 128 Gb powiedzmy do 300-350 zł. Obecnie mam WD Green WD10EARS. Co sądzicie? PS. Kupienie HDD i SSD nie wchodzi w grę, a i tak zastanawiam się czy nie lepiej najpierw kupić monitor, a dopiero potem dysk. Edytowane 21 Lutego 2013 przez Johny3 Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 21 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Nawet nie czytam. SSD! Cytuj Link to post Share on other sites
Didox 120 Napisano 21 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 A będziesz miał jakiś dysk magazynowy? Bo co Ci po szybkim dysku 64 Gb, a nawet i 128 Gb skoro nie będziesz miał gdzie przechowywać danych/gier etc. Kup sobie szybki dysk HDD na SATA III w zależności od potrzeb, ale teraz najbardziej opłacają się 1Tb jeśli chodzi (1 Tb vs 0,5 Tb). A jak w przyszłości złapiesz troche gotówki możesz dorzucić sobie SSD. Jeśli monitor działa to trochę się z nim pomęcz, bez działającego dysku na nic Ci się nie przyda. Jeśli masz wybierać połączenie kulawego(aktualnego) HDD z szybki systemowym SSD to mija się to z celem. Za wiele nie stracisz w rozwiązaniach 'domowych' kupując teraz dobry HDD, a w przyszłości dokupić sobie SSD. Bez tego da się żyć + w przyszłości technologia stanieje i będziesz mógł tańszym kosztem (szybciej) kupić wymarzony SSD badź kupić bardziej pojemny dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 21 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Tak fajna konfiguracja bez SSD i do tego z systemem na WD Green to delikatnie mówiąc nieporozumienie. Różnica w cenie między 64 a 128 GB jest obecnie nieduża i mniejsze dyski są zwyczajnie nieopłacalne. Uważam również, że warto dopłacić do czegoś lepszego, zamiast pakować się w budżetowe konstrukcje i później żałować. A będziesz miał jakiś dysk magazynowy? Obecnie mam WD Green WD10EARS. ... Kup sobie szybki dysk HDD na SATA III HDD nie wykorzystują w pełni SATA 2, więc to czy jest na SATA 2 czy na 3 to akurat żadna różnica. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Dysku nie kupilem bo braklo kasy, tak jak mowie albo kupie szybki hdd, albo do tego co mam dokupie ssd. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 21 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Ten Green na magazyn w zupełności wystarczy, takie zresztą jest jego główne przeznaczenie. Sam dorzucałem SSD dopiero po jakimś czasie od zmiany kompa i żałowałem, że nie zrobiłem tego wcześniej. Niebo a ziemia. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 21 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Potwierdzam opinie Bonuza/Nowaja. WD Green to dysk na magazyn danych, ustawienie na nim systemu to asceza. Po dokupieniu SSD na system/programy zauważysz niesamowity wzrost komfortu pracy, szybkości ładowania i działania programów, bootowania systemu (...) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 no na pewno bedzie roznica bo teraz komp mi muli jak wlacze 5 programow, a procek i RAM maja minimalne uzycie. Cytuj Link to post Share on other sites
maniek_100 576 Napisano 22 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Zastosuj się do powyższych porad i "pakuj" się w SSD. Nie pożałujesz....... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 No i chyba tak zrobie, zostawie mojego WD i dokupie SSD Samsunga 840 pro albo cos podobnego. Jedynie jeszcze sie zastanowie czy najpierw dysk czy monitor. Dzieki za rady. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts