Skocz do zawartości

Recommended Posts

Będę musiał w końcu wymienić mój HDD bo jednak muli bardzo mi komputer i zastanawiam się czy kupić szybsze HDD, np. WD Blue WD10EZEX 1 TB czy dokupić jakiś SSD 64 Gb lub tańszy 128 Gb powiedzmy do 300-350 zł. 

Obecnie mam WD Green WD10EARS.

Co sądzicie? 

PS. Kupienie HDD i SSD nie wchodzi w grę, a i tak zastanawiam się czy nie lepiej najpierw kupić monitor, a dopiero potem dysk.

Edytowane przez Johny3

A będziesz miał jakiś dysk magazynowy? 

Bo co Ci po szybkim dysku 64 Gb, a nawet i 128 Gb skoro nie będziesz miał gdzie przechowywać danych/gier etc.

Kup sobie szybki dysk HDD na SATA III w zależności od potrzeb, ale teraz najbardziej opłacają się 1Tb jeśli chodzi (1 Tb vs 0,5 Tb). A jak w przyszłości złapiesz troche gotówki możesz dorzucić sobie SSD.

Jeśli monitor działa to trochę się z nim pomęcz, bez działającego dysku na nic Ci się nie przyda.

Jeśli masz wybierać połączenie kulawego(aktualnego) HDD z szybki systemowym SSD to mija się to z celem. Za wiele nie stracisz w rozwiązaniach 'domowych' kupując teraz dobry HDD, a w przyszłości dokupić sobie SSD. Bez tego da się żyć ;) + w przyszłości technologia stanieje i będziesz mógł tańszym kosztem (szybciej) kupić wymarzony SSD badź kupić bardziej pojemny dysk.

Tak fajna konfiguracja bez SSD i do tego z systemem na WD Green to delikatnie mówiąc nieporozumienie.

Różnica w cenie między 64 a 128 GB jest obecnie nieduża i mniejsze dyski są zwyczajnie nieopłacalne. Uważam również, że warto dopłacić do czegoś lepszego, zamiast pakować się w budżetowe konstrukcje i później żałować.

A będziesz miał jakiś dysk magazynowy? 

Obecnie mam WD Green WD10EARS.

...

Kup sobie szybki dysk HDD na SATA III

HDD nie wykorzystują w pełni SATA 2, więc to czy jest na SATA 2 czy na 3 to akurat żadna różnica.

• Popieram 1

Ten Green na magazyn w zupełności wystarczy, takie zresztą jest jego główne przeznaczenie. Sam dorzucałem SSD dopiero po jakimś czasie od zmiany kompa i żałowałem, że nie zrobiłem tego wcześniej. Niebo a ziemia.

• Popieram 1

Potwierdzam opinie Bonuza/Nowaja. 
WD Green to dysk na magazyn danych, ustawienie na nim systemu to asceza. Po dokupieniu SSD na system/programy zauważysz niesamowity wzrost komfortu pracy, szybkości ładowania i działania programów, bootowania systemu (...)

• Popieram 1