Numik 400 Napisano 16 Marca 2013 Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Studia a profil liceum to trzy różne rzeczy. Jak ktoś chce się uczyć to i po klasie polonistycznej utrzyma się na mechanice i budowie maszyn. Trzeba najpierw zobaczyć jakie przedmioty są najbardziej punktowane i na nich się skupić przed maturą. A jak będzie już na samych studiach to już będzie zależeć tylko i wyłącznie od chęci i zaangażowania a nie od profilu liceum. Edytowane 16 Marca 2013 przez Numik Cytuj Link to post Share on other sites
kubaset97 62 Napisano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 No tak ale mam pewne wątpliwośći. Wszyscy w szkole mówią że najlepiej iść na profil związany ze studiami, że inaczej nie ma szans na cokolwiek... Teraz ten kolega sam nie wie co zrobić. jest to cholernie ciężi wybór... Cytuj Link to post Share on other sites
p.kovalsky 4 Napisano 16 Marca 2013 Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Zawsze możesz pójść do wojska... Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 16 Marca 2013 Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Peplanie, nic nie będzie miał.. Trzeba chcieć, ale wiadomo, że lepiej iść na kierunek choć trochę związany ze studiami - będzie miał łatwiej. Cytuj Link to post Share on other sites
kubaset97 62 Napisano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Nie orientujecie się może czy po inżynierii chemicznej i procesowej albo coś w tym stylu można liczyć na pracę na stanowisku inżyniera produktu/procesu/produkcji? Cytuj Link to post Share on other sites
p.kovalsky 4 Napisano 16 Marca 2013 Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Jak masz dobre "WTKI" to i możesz premierem zostać... Cytuj Link to post Share on other sites
piterrrxd 2308 Napisano 16 Marca 2013 Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Byłem na budownictwie 2 lata i nie dziwię się, że po studiach nie jest łatwo o pracę. Zakuwanie takich przedmiotów jak fizyka czy mechanika teoretyczna, z których człowiek i tak nic nie pamięta plus jakieś zapychacze czasu, by zrobić pokręcony plan, a praktyk prawie wcale (ot w ostatnim roku). System nauki jak za czasów rusyfikacji - odmóżdżający. Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 16 Marca 2013 Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Piter odnośnie mechatroniki to z tego co się orientuje w obecnych technikach mechatronicznych jest dużo mniej teorii a więcej praktyki. Cytuj Link to post Share on other sites
p.kovalsky 4 Napisano 16 Marca 2013 Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Co z tego że masz magistra, doktora jak w naszym je****m kraju takich spotykasz na "dole" niby mądrzy, wykształceni a za**********ą na najniższym uposażeniu za byle gó**o. Wiem jak jest bo pracowałem już w nie jednym naszym Państwowym Zakładzie i wiem co się dzieje, jak to młodzi chłopacy z wykształceniem za**********ą na przodku z łopatą. El doktore magistrate a młode łby po zakładówce mają po ok. 700 zł więcej bo na maszynie robi. A taki el doktorro wp***u łopatą wciąż za*******a.... Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 16 Marca 2013 Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 W mojej byłej firmie, Dr. Mgr. pracowali za grosze sprzątając chłodnię . Wykształcenie nie da doświadczenia i poparcia pracowników, a bez tego prezesem ciężko zostać. Cytuj Link to post Share on other sites
p.kovalsky 4 Napisano 16 Marca 2013 Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Bez własnej firmy prezesem nie zostaniesz. Chyba że mu pałe opierdolisz.. Chodź musiałbyś być w chyj przystojny Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 16 Marca 2013 Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Już przestań pisać głupoty wyższe stanowiska to nie tylko układy i znajomości. W mojej starej firmie dorobiłem się stanowiska kierownika całej chłodni ponieważ poprzedni wybrany po znajomości "szef" był ci**ą nie umiejącą podejmować racjonalnych decyzji i oczywiście w du**e miał nawet skargi pracowników. Długo nie popracowałem bo poza dobrymi zarobkami, musiałem wstawać dwa razy w nocy i pracowałem od 6:00 do 22:00... Edytowane 16 Marca 2013 przez matt105 Cytuj Link to post Share on other sites
Numik 400 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Jeżeli twojego znajomego interesuje Mechanika i Budowa Maszyn to może jakieś technikum, na przykład elektroniczne / elektrotechniczne. Zawsze to na początku jak będą takie przedmioty jak elektrotechnika to będzie miał przynajmniej jakieś podstawy. I znajomość rysunku technicznego. No ale to zależy gdzie mieszka i czy tam są jakieś technika na przyzwoitym poziomie. Cytuj Link to post Share on other sites
matt105 56 Napisano 17 Marca 2013 Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) No właśnie odnośnie tej szkoły popytałem po znajomych, i jeśli jest dobry z matmy i całkiem szybko przyswoił by nową wiedzę informatyczną to w Technikum Mechatronicznym mogło by być dobrym wyborem, tylko pozostaje kwestia jak bardzo chce się uczyć, i czy bardzo ma zamiar harować w robocie, ponieważ jest wiele kierunków dalszego rozwoju po technikum. Edytowane 17 Marca 2013 przez matt105 Cytuj Link to post Share on other sites
kubaset97 62 Napisano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Jak myślicie czy po dobrej polskiej szkole np. AGH Kraków, polibuda w Wawie i znając perfect angielski trudno jest dostać pracę w Nowym Jorku? Cytuj Link to post Share on other sites
Sasior 52 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Do sprzątania kibli zawsze się ktoś przyda.. Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Nigdy nie szydź z kogoś kto po Tobie sprząta i podaje Ci jedzenie. Złota zasada. Cytuj Link to post Share on other sites
Sasior 52 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Ale czy tu ktokolwiek z kogokolwiek szydzi? Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 8 Maja 2013 Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Wyczulem pogarde dla tych co sprzątają. Może niepotrzebnie Cytuj Link to post Share on other sites
markietanka 3 Napisano 9 Maja 2013 Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Dzisiaj ważne jest to, że ma się wogóle jakąkolwiek pracę, czasami i ten wykształcony podejmuje się każdej, aby tylko utrzymać swoją rodzinę. Sprzątanie nie jest znowu najgorszym zajęciem, bywają gorsze,a mimo to podejmują się tego. Zresztą w obecnych czasach, żadna praca nie hańbi, dobrze, że ją się ma. A jeśli chodzi o naukę, profil należy wybierać taki, gdzie wiemy,że damy sobie radę. Zresztą jeśli ktoś myśli poważnie o przyszłym życiu zrobi wszystko, aby nie tylko profil, ale i dalsze studia przyniosły kiedyś efekty. Bo jak wiemy, dla chcącego nie ma nic tru7dnego. Chociaż,ktoś kiedyś powiedział...... jeśli chcesz coś osiągnąć w życiu,musisz zbroić się jak czołg, mieć cel i nie zważać na przeciwności.... I tego należy się trzymać. Cytuj Link to post Share on other sites
kubaset97 62 Napisano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 W tym miesiącu trzeba podjąć w końcu decyzję o szkole ponad gimnazjalnej. Mojego kolegę interesuje później architektura, medycyna, inżynieria chemiczna, mechanika i budowa maszyn i automatyka i robotyka. Myśli tylko o tych kierunkach i musi wybrać profil w LO. Do wyboru ma (ze względu na to, że małym mieście nie ma wiele szkół do wyboru) mat-fiz-ang, biol-chem-mat, mat-chem, mat-fiz. Jak myślicie który będzie najbardziej uniwersalny i taki, po którym jest szansa dostać się i ukończyć w/w kierunki? Daję plusiki za mądre rady. Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 15 Maja 2013 Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Może sam tego "kierunku" LO nie kończyłem, ale mat-fiz-ang wygląda solidnie pod inzynierke. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts