reff97 0 Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Cześć! Jest taka sprawa, że mam tylko Windows7 32 bit - dostałem go w prezencie do zestawu, jednak zamówiłem 4GB ram więc ta wersja nie wykryje ich w pełni. Czy jest możliwość bez żadnych komplikacji i utracenia danych zmiany na 64 bit? Wkrótce zapewne kurier przywiezie ale chodzi mi o to, czy jeżeli zainstaluję Windows7 32bit to po kilku dniach, a może nawet w ten sam będę mógł zamienić go na 64bit? Wiem że to głupie pytanie ale proszę o pomoc, bo to ważne. Cytuj Link to post Share on other sites
Jarzomb 2 Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Teoretycznie tak, ale czy jest sens się bawić? Nie lepiej poczekać jeden dzień już na 64-bit ? Myślę, że jeden dzień Cię nie zbawi Cytuj Link to post Share on other sites
reff97 0 Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Teoretycznie nie, ale.. jutro mam turniej w Counter'a, a nie jestem pewien czy dojdzie - jestem w podstawowej piątce i koledzy mnie potrzebują, tak myślę . @EDIT Więc bez żadnych obaw mogę taki manewr wykonwać? Wiem, że koniecznie będzie format Edytowane 2 Stycznia 2013 przez reff97 Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Jeśli z góry zakładasz format partycji, to czemu pytasz o utratę danych? Z formatem to wiadomo, że będzie git. Cytuj Link to post Share on other sites
reff97 0 Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Walker, dziękuję za pomoc A to można jakoś inaczej zmienić Windows bez formatu? Cytuj Link to post Share on other sites
Jarzomb 2 Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Możesz go po prostu zainstalować na dysku tylko później przy odpalaniu kompa będziesz musiał wybrać, który system odpalić (czego nie polecam) Cytuj Link to post Share on other sites
adasiex 2 Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Możesz go po prostu zainstalować na dysku tylko później przy odpalaniu kompa będziesz musiał wybrać, który system odpalić (czego nie polecam) oj wydaje mi się że wystarczy zrobić upgrade systemu i primo nie bedzie trzeba nic wybierac podczas uruchamiania due nie straci się zadnych danych i format nie bedzie potrzebny. U siebie zawsze mam dwie partycje c: na system d: na dane i nawet jak robie format to nie trace danych z d:. - mozesz wiec rozwazyc dwie partycje zawsze bezpieczniej no i nie musisz za kazdym razem danych zgrywac na pena lub przenosny hdd pozdrawiam Adam Cytuj Link to post Share on other sites
reff97 0 Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Tylko nie wiem jak stworzyć osobne partycje i przydzielić im odpowiednią ilość pamięci. W takiej sprawie napiszecie mi może tutaj czy założyć osobny wątek? Cytuj Link to post Share on other sites
Jarzomb 2 Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) @adasiex Zwracam honor. Kompletnie nie pomyślałem o partycjach @reff97 Nie pisz już kolejnego wątku. Ja osobiście nie pamiętam, ale powinna się znaleźć osoba, która ogarnia temat W ogóle do kiedy masz czas z tą "zabawą"? Edytowane 2 Stycznia 2013 przez Jarzomb Cytuj Link to post Share on other sites
adasiex 2 Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Tylko nie wiem jak stworzyć osobne partycje i przydzielić im odpowiednią ilość pamięci. W takiej sprawie napiszecie mi może tutaj czy założyć osobny wątek? Ok. Pamietaj tylko ze jezeli bedziesz partycjonował cały dysk to wszystkie dane które sa na nim zostana stracone. wiec jeżeli coś masz cennego to przegraj lepiej na inny dysk/pendrive samo partycjonoiwanie jest dziecinne proste i robi sie je podczas instalacji windowsa. osobiście na system przeznaczam 100-150GB ale to wedle uznania. co do tego jak to przeczytaj ten artykuł: http://pclive.pl/porady-komputerowe/windows-2/windows-7/jak-zainstalowac-windows-7-instrukcja-instalacji-systemu-microsoft-windows-7.html pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
reff97 0 Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Tak jak wspomniałem, zamawiam cały zestaw nowy - dysk również, pojemność 1TB więc na początku będzie pusty. Teraz tylko jedna sprawa - w tym poradniku, co podałeś, punkt 6: wybrać Uaktualnienie czy nową instalację? Skoro dysk będzie pusty i będzie na nim tylko 32bitowy Windows 7 + CS, którego ze steama pobiorę ~500mb to chyba nic ważnego nie ma. Tylko żebym nie zainstalował dwóch windowsów. Więc chyba lepiej wybrać format przed instalacją, czy to po prostu uaktualni się z 32bit na 64? Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Zrób np. 3 partycje: 100GB, 2(900/2)GB. A instalując 64bitówkę całkowicie wywal poprzedni windows. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 A czemu nie zainstalować od razu x64? Cytuj Link to post Share on other sites
Kiciuk 45 Napisano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 nie ma możliwości aktualizacji systemu z 32 bitowego do 64 konieczne jest wgranie systemu od nowa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts