Skocz do zawartości

Co myślicie o studiach? Warto iść?

Recommended Posts

Jak myślicie opłacało się robić te studia co macie ( kierowane do drachenfeles'a ) czy technikum ??

ja jestem po ogólniaku, w tamtych czasach technika leżały i kwiczały, nie to co teraz, teraz wybrałbym Technikum Łączności w Krakowie

a co do studiów, jeżeli chcesz mieszkać i pracować w Polsce, to tak jak napisałem - musisz mieć magistra i tyle (wiele osób chodzi na byle jakie studia, byle mieć papierek), może nie w każdym przypadku jest to konieczność, ale w zdecydowanej większości,

napisz o jakim kierunku/uczelni myślałeś

ja myslalem aby isc gdzies w strony i pracowac w 2 firmach ( marketing informatyczny + informatyka/grafika komputerowa ) aby po prostu bylo sie za cos utrzymac. Dodatkowo czy to jest wgle mozliwe z moimi kwalifikacjami ?? Kurde nie rozumiem juz niczego w tej polsce. Kumple po tech jada do norwegii czy niemiec zaraz po technikum i maja od zaraz prace w studiu graficznym po 5k euro, a w tej polsce ciezko... w sumie a kto powiedzial ze zycie jest lekkie. Macie może jeszcze jakies porady dotyczace pracy odnosnie w polsce ??

- mieć oczy szeroko otwarte i uszy też

-nie dać sobą pomiatać -pamiętać o tym że współpracownicy patrzą tylko na swoje tyłki i jak nadarzy się okazja to wbiją kose w plecy ( nieważne jak bardzo wydaja się spoko)

-nie dać się wykorzystywać ( wielu w pierwszej pracy myśli że trzeba się pokazać z jak najlepszej strony i przy marnym wynagrodzeniu dają z siebie 150 % co często i gęsto jest później wykorzystywane przez pracodawców)

-trzeba umieć się zaprezentować jeżeli chodzi o rozmowę kwalifikacyjną po co mam gadać jakie szkoły pokończyłem itp i opowiadać co lobię robić w wolnych chwilach ( jeżeli szukają kogoś do zarządzania siecią a mnie to interesuje i lubię to robić to wystarczy że zacznę mówić właśnie o zarządzaniu siecią o technikach, komendach, programach sprzęcie fachowym językiem wtedy od razu widać że człowiek się na tym zna )

Ogólnie jest wiele tematów w necie jak pisać cv jak się zachowywać na rozmowie o prace itp temat rzeka tak samo jak religia czy piractwo komputerowe. Moim zdaniem jeżeli ktoś jest dobry w tym co robi i robi to z pasją to znajdzie prace.

Edytowane przez Razzielus

Moim zdaniem jeżeli ktoś jest dobry w tym co robi i robi to z pasją to znajdzie prace.

tak, w IT jako programista/sieć owszem, jak będzie nie tylko dobry, ale bardzo dobry to mu papier aż tak nie potrzebny, ale tak poza tym... bez szans nawet jako grafik nie jest łatwo bez dyplomu

Jak kogoś ciekawi co oferują niektóre kierunki studiów, to coś ode mnie

http://forum.pclab.pl/topic/445769-marynarka-wojenna-RP/page__st__80__p__10956690entry10956690

Dodam, że choć z samego toku studiów nie jestem do końca zadowolony (jakby nie patrzeć - jak zawsze wina po prostu niektórych nędznych wykładowców, no ale chyba nie ma uczelni, na której wszyscy byliby w porządku i uczyli w przystępny sposób, to pewnie frustracja każdego w polskim systemie) to z korzyści jakie z niego płyną ogromnie - pół roku urlopu, ogromna kasa, ciekawa robota, jak się dobrze poszuka kontraktu to i zwiedzanie całego świata - za friko.

jak masz okazje na dzienne to idz na dzienne więcej się nauczysz niz na zaocznych. na zaocznych wiesz tyle ile Ci powiedzą w weekend po tyg zapomnisz. taka prawda. bo na zaocznych jak sam sie nie wezmiesz za nauke to nie myśl ze w sobote po 12 godz pitolenia przez wykładowców bedziesz cos weidział

taa nie uwierze........................sieczka w głowie

też mialem isc na informatyke lecz bylo za malo osob u mnie by rozpoczeli rok i co i musialem isc na ekonomie rachunkowosc i zarządzanie firmą

jestem po studiach (reklamują się jako jedna z najlepszych prywatnych uczelni i najstarsza w europie wschodniej) mam dyplom i co szczerze mogę sobie nim tyłek podetrzeć bo jest to popularny kierunek na pracę nie narzekam ale mam ją tylko po ojcu (rodzinny business, gdybym nie miał znajomości rodziny itp musiał bym się dobrze starać i kombinować aby wyciągnąć powyżej 2000zł na łapkę

Jak studia to tylko dobry kierunek raczej ścisły (matematyka,fizyka, robotyka) no chyba że jesteś humanistą z krwi i kości i masz przebicie

Ale niczego nie odradzam, chcesz to idź może Ci się powiedzie.

Edytowane przez elvismt

Na studia napewno warto iść, sam mam wyższe wykształcenie mimo, że jestem kierowcą zawodowym :). Aczkolwiek dziś bardziej liczy się doświadczenie zawodowe niż kwitek ze szkoły nawet tej dość dobrej, zupełnie inne czasy niż kiedyś. Według mnie nieco gorsze pod tym względem ponieważ doświadczenie zawodowe i tak trzeba gdzieś zdobyć.