Skocz do zawartości

[TEMAT OGÓLNY] PlayStation 4

Recommended Posts

A puste pudełka do lidla odniesione? 

Dajże spokój. Kilka fpsów w plecy, bo jeszcze mało kto umie dobrze pisać pod nowy hardware a jak najszybciej chcą wydać gry. Wypadkowa wg. mnie i tak jest niezła.

Toi było z przekąsem i żartobliwie raczej, z żadnym pudełkiem do Lidla nie biegnę. Znałem ryzyko i to, że jako posiadacz telewizora 1080p nie wykorzystam tyle na ile mógłbym ale akurat u mnie przeważyły takie czynniki:

1. Jestem posiadaczem PS4 oraz .. połowy Xboxa One na spółkę z kuzynem. Okazuje się, że nie dość, że mam na tyle mało czasu, że ledwo mogę wykorzystać jedną konsolę nie mówiąc o dwóch to jeszcze to w co gram i tak jest na obu konsolach a najczęściej na PS4 jest lepiej zrobione/ lub są znajomi do grania w te rzeczy na PS4. Decyzja o zmianie z obu konsol na jedną "mocniejszą" weszła w życie dlatego, że mogę pozbyć się niechcianej "połówki" Xboxa, dopłacając efektywnie może 250 zł do wymiany na Pro.

2. Jestem fanem technologii i Pro wydaje mi się ciekawszym sprzętem pod względem tego co się będzie wokół niego działo.

3. Mam wysoką nietolerancję na spadki fps i fuszerki graficzne i założyłem, że na Pro występować one muszą albo tak samo albo rzadziej niż na zwykłej. Potencjalnie więc mogę zyskać trochę spokoju ducha jeśli pojawi się stosowny patch. Jako przykład - Bloodborne, gra w którą bardzo chciałem się zagłębić ale niski framerate i bardzo duży aliasing sprawiły, że po prostu czułem odrzucenie do tej gry. Jeśli kiedyś pojawi się jakiś patch to teoretycznie mógłbym jeszcze do tej gry wrócić. 

4. Downcalowanie > upscalowania - nawet nie mając telewizora 4K, co pewien czas w pojedynczych produkcjach mogę zobaczyć przyrost jakości z dowsnalowanego 4K lub "qasi - 4K: - super przykładem jest tutaj Battlefield 1. Na pewno pojawi się więcej takich okazji w innych grach.

5. Pro jest na pewno ciut bardziej futureproof od zwykłej wersji

Dość dobrze śledziłem też techniczną stronę sprzętu więc nie krzyczę, że jest lipa jak nie mam HDR i 4K .. ale bardzo niechciałbym, żeby firmy nie wykorzystały tej okazji w sposób rozsądny i sadziły nam takie dziwactwa jak w The Last of Us czy DeusExie. Jeśli będę miał 90% takich doświadczeń jak na PS4 a 10% doświadczeń lepszych to już będę zadowolony. Uważam tylko, że nie ma absolutnie prawa być tak, że choćby kilka % tych doświadczeń było gorszych niż na podstawowym modelu .. stąd "żarcik" o niezgodności towaru z umową. Konsolę trzymam i z ciekawością patrzę co się będzie działo.

PS Konsola wywarła na mnie wizualnie lepsze wrażenie niż poprzednia wersja - wydaje się być solidniejsza prawdopodobnie za sprawą większej wagi, nie zauważyłem też skrzypienia plastiku. Kabel zasilający oraz wtyczka też są bardziej konkretne. Mimo tego, że na zdjęciu mi się nie podobała, na żywo podoba mi się bardzo.

Edytowane przez Cepheus119
Mam wysoką nietolerancję na spadki fps i fuszerki graficzne i założyłem, że na Pro występować one muszą albo tak samo albo rzadziej niż na zwykłej. Potencjalnie więc mogę zyskać trochę spokoju ducha jeśli pojawi się stosowny patch. Jako przykład - Bloodborne, gra w którą bardzo chciałem się zagłębić ale niski framerate i bardzo duży aliasing sprawiły, że po prostu czułem odrzucenie do tej gry. Jeśli kiedyś pojawi się jakiś patch to teoretycznie mógłbym jeszcze do tej gry wrócić. 

no to daj sobie na razie spokój ,gdyz gry po patchu na PRO aliczaja wieksze dropy niz wersja puszczona na ps4 - wszystko przez renderowanie w locie na wyzszej rozdzielczosci i poznejszy downscalling na 1080p - jest o wiele lepszy AA i szczegółowość obrazu nawet na 1080 lecz dropy wieksze 

Witam,zamierzam kupić PlayStation 4 Slim 500GB i bardzo zależy mi na jak najbardziej budżetowym rozwiązaniu.Od razu powiem że chcę kupić nową konsolę.W Media Markt PS4 SLIM 500GB z Fifą 17 i dwoma padami (najlepszy możliwy dla mnie zestaw) kosztuje 1699zł. Jak myślicie czy popularne sieciówki MEDIAMARKT,Saturn zrobią jakąś super promocje na święta? Kiedy i gdzie najbardziej będzie mi się opłacało kupić ps4? Może są jakieś kupony rabatowe o których nie mam pojęcia? Po prostu chciałbym wiedzieć jak Wy byście to rozegrali. Pozdrawiam!

Drogi pamiętniku .. to był dobry rok :) :

1. Gry do otrzymania "domyślnych wrażeń" jak zamierzał to pokazać producent wymagają komputera powyżej 5 tyś zł

2. Apple wreszcie postanowiło dodać słuchawki do telefonu w formie DLC ... w cenie taniego telefonu

3. Zastępca Macbooka Air - "laptopa dla studenta" czyli podstawowy model Pro został wyceniony na 7500 zł .. 87% drożej niż poprzednik

4. Zastępca podstawowego Macbooka Pro wyceniony na 9000 zł .. 63% drożej niż poprzednik

5. Sony również wydało swoje "Pro" - z którego częściowo usunięto zdolność grania w 30 fps. Sony obiecało również, że w tej sprawie podejmie zdecydowany brak kroków !

sorki, że tak złośliwie z rana ;)

PS @cenior wiem, że pisałeś, że interesuje Cie tylko nowa konsola, gdyby jednak zdecydował aspekt ekonomiczny to sprzedaję 2,5 miesięcznego PS4 500GB CUH-1216A w stanie idealnym, bez żadnej ryski. Za 900 zł mogę puścić bo kupiłem wersję Pro, gwarancja oczywiście jest.

• Popieram 1

Póki co testuje Tomb Raidera i wrażenia poki co mam takie: tryb 4K robi różnicę zdecydowanie nawet na telewizorze FHD. Zgodnie z analizą DigitalFoundry - wygląda to w praniu jak wysokiej jakości antialiasing - szczególnie obiekty na dalszym planie jak budynki czy drzewa są dużo ostrzejsze - tam gdzie było rozmazane można na przykład dostrzec gałęzie. Tryb "enhanced" natomiast, który miał być moim domyślnym trybem nie robi aż takiego wrażenia - gdzieniegdzie dodana kępka krzaków - gdzieniegdzie lekko lepszej jakości skała, w zasadzie trzeba się doszukiwać. To nastraja optymizmem, że wiekszość materiałów 4K po prostu dobrze będzie wyglądało na FHD .. pod warunkiem, że nie zwiększy to dropów fps. Czy warto dopłacać - dość indywidualna sprawa .. dla jednych to nie ma żadnego sensu a ja wiem, że zazdrościłbym "lepszego AA" itp i tak na przykład lada moment kupując BF1 wiem, że coś tam zyskałem. Póki co to bardziej dla mnie zabieg psychologiczny - wiedza, że jest szansa, że za półtora roku nie zostane totalnie olany i będę w tej samej lub lepszej pozycji niż PS4 - mniej wąskich gardeł konsoli. 

że jest szansa, że za półtora roku nie zostane totalnie olany i będę w tej samej lub lepszej pozycji niż PS4 - mniej wąskich gardeł konsoli.

No trochę przesadziłeś. Jestem prawie pewien, że za półtora roku ujrzymy zapowiedź PS5 (PSS - pewnie wymyślą coś z S zamiast 5, by wyglądało bardziej pro niż pro, i bedzie jakiś kryptonim pokroju PS Superior) :)

No trochę przesadziłeś. Jestem prawie pewien, że za półtora roku ujrzymy zapowiedź PS5 (PSS - pewnie wymyślą coś z S zamiast 5, by wyglądało bardziej pro niż pro, i bedzie jakiś kryptonim pokroju PS Superior) :)

Trudno ;) telefonu nie wymieniam co generację to i konsolę będę co 2 - 3 iteracje zmieniał .. skoro tak pogrywają :)

Jak się pojawią w miare budżetowe konstrukcje TV z 4K i HDR .. w sensie nie więcej niż 3000 pln powiedzmy za 48 cali to się wtedy będzie myślało. Najgorsze jest to, że coś wydajność tych konsol się z wydajnością gier nie skaluje.. albo nie zawsze skaluje .. część gier skorzysta z powiedzmy 12 TeraFlopsów ale połowa twórców to oleje i będzie tworzyć gry "25 fps". Nie wiem czy się to kiedyś zmieni :(. Ciekaw jestem czy wezmą się też za starsze giery. Taki Bloodborne by bardzo potrzebował upgrade'u. Do GTA też bym chętnie zawitał, online im tyle kasy przynosi, że się dziwie, że jeszcze jakiegoś "Pro patcha" nie ma. Może za mała baza użytkowników, z drugiej strony to Sony ich powinno zachęcać jak chcą trochę tego sprzętu sprzedać. Największą zachętą obecnie jest chyba śmieszna różnica ceny między zwykła a Pro. Jeśli skupimy się na 1TB pamięci to różnica sklepowa wynosi 1350 vs 1700 zł.... to śmieszne wręcz.

PS pomysł z nazwą całkiem słuszny ... jako naturalny wróg Scorpiona proponuję: PS Scolopendra :DDD

• Popieram 1

Zastanawiam się jeszcze nad podłączeniem proplejaka 4 do monitora 1440p .. wiem, że skalowanie w drugą stronę było liche - nawet w menu widać było, że obraz jest mniej wyraźny. Poza tym to dość specyficzna rozdzielczość, ale w dobie wszechobecnej dynamic resolution, checkerboard renderingu i innej magii może i to będzie działać ;)

Niestety to wynika z faktu, że co by nie mówić to Sony w pewien sposób zrobiło sporo swoich Klientów w wuja wydając pro. Pierwszy raz chyba w historii konsol wydali tak dużo mocniejszą wersję niby tej samej generacji. A, że ludzie podchodzą do tego strasznie emocjonalnie i nie potrafią rozmawiać na poziomie to wiadomo jak się to kończy :)