Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

BF4 robi pożytek z +4 rdzeni szczegolnie jak się uruchomi mantle. Co innego BF3 który używa 3+trochę wątków.

Ciężko jest polecić obecnie PII ktory w nowych grach dostaje baty od A860K ale miał okres kiedy odstawiał swojego konkurenta (C2Q) i z biegem czasu okazał się lepszym prockiem.

PII mozna jeszcze porównać z iCore 1gen. ale nie hsw...

Z tą ukrytą mocą AMD to jest jak z Yeti. Wszyscy o nim słyszeli ale nikt go nie widział. Praktyka jest taka że gier wykorzystujących powyżej 4 wątków to ze świeczką szukać. Nawet jak już się taką wyjątkową grę znajdzie, np. Max Payne 3 to wyniki są dalekie od tego jakie chcieliby widzieć fani AMD. Phenom II X6 1045T osiąga wydajność równą i3-3240. Taki efekt niskiego taktowania i znacznie niższego IPC względem konstrukcji Intela (a to tylko Ivy Bridge). Podobnie było z Battlefieldem 4 w multiplayer który według powszechnie panującej na forum opinii pozwalał rozwinąć skrzydła dla wielowątkowych procesorów AMD i miał bardzo słabo działać na dwurdzeniowych i3. Byli tacy co w wątku "czy i3 wystarczy do gier" straszyli spadkami fps, przycięciami... na i3 miał być dramat a gra grywalna komfortowo dopiero od 4 rdzeni. Wtedy nagrałem ten filmik i wątek się urwał. Bo 4 wątki to jest ilość wystarczająca jak na dzisiejsze czasy a wysokie IPC Haswella wraz z HT jest w stanie przegonić dwa dodatkowe ale powolne rdzenie z Phenoma II.

Nie kwestionuje tego jak sam możesz zobaczyć mam 4770k ale kupiłem AMD karte i procka bo nigdy nie miałem nic z ich stajni. Po prostu chciałem się przekonać jak to jest posiadać coś od AMD ;)

2,7 + 3,2Ghz na Turbo to niewiele fakt ale jednym ruchem bez prób ( poczytałem fora internetowe ) przetaktowałem go na 3,8Ghz za pierwszą próbą temperatury wzrosły o ok 5-8st , myśle że 4,0Ghz jest w zasięgu ręki.

Po tym przetaktowaniu do 3,8Ghz róznica była zauważalna w AMD overdrive w benchmarku + 30% do wydajności.

Może się okazać że jak gry zaczną używać więcej jak 4 rdzenie to FX i Phenom II będa już za stare i za słabe by je pociagnąć.....

Do gier na dzień dzisiejszy też bym wybrał Intela, spróbuje wykręcić go na 4ghz i powalczyć z 4170 od teścia w WOTa ;)

Ps pewnie pobór prądu będzie 2,5x w porównaniu z 4170

zazwyczaj i3 skopie go 5x zanim pchenom sie ruszy z miejsca :rotfl:

1 jaskółek wiosny nie czyni :>

Na stocku tak ale po podkręceniu do 4Ghz wątpie

Edytowane przez davidoff

No nie . Co to za test .W single core to jest min 50-60 % lepsze ipc w i3 to jak moze być  7.5 vs 8.5 :rotfl:

http://www.cpu-monkey.com/en/cpu_benchmark-cinebench_r11.5_single_core-2

No dobra troche przesadziłem . Phenom 3.3 X 1.42 = i3 haswell 3.4 w single core  ale w grach jest róznica na korzyśc i3 i to spora o ile gpu nie ograniczy i da sie to zauważyć 

BF4 robi pożytek z +4 rdzeni szczegolnie jak się uruchomi mantle. Co innego BF3 który używa 3+trochę wątków. Ciężko jest polecić obecnie PII ktory w nowych grach dostaje baty od A860K ale miał okres kiedy odstawiał swojego konkurenta (C2Q) i z biegem czasu okazał się lepszym prockiem. PII mozna jeszcze porównać z iCore 1gen. ale nie hsw...

Tak samo jest w przypadku Phenoma II i FX  teraz 965 mimo wyższego  IPC nie ma startu do fx 8320

• 1 miesiąc temu...

Panowie, a jak sobie radzi w dzisiejszych czasam fx 8320? Jest on w stanie utrzymać stabilne 60kl/s w nowych grach? Pytam, bo mam tego procka z tym, że na r9 270 i wąskim gardłem jest raczej karta, niż procek. Chodzi mi o praktykę, nie testy z pclola, bo często było tak, że mijały się z prawdą :)

Edytowane przez johnnyjonjc
Panowie, a jak sobie radzi w dzisiejszych czasam fx 8320? Jest on w stanie utrzymać stabilne 60kl/s w nowych grach? Pytam, bo mam tego procka z tym, że na r9 270 i wąskim gardłem jest raczej karta, niż procek. Chodzi mi o praktykę, nie testy z pclola, bo często było tak, że mijały się z prawdą :)

Jak masz oryginalną winde 7/8 to rób aktualizacje do 10 i sprawdź. Poprawa jest widoczna.

Ale masz jakieś testy, czy tylko piszesz o subiektywnych odczuciach ? Bo dużo ludzi pisze o poprawie a jak się poszuka i znajdzie testy na "aktualnym" i tym samym sofcie/sterownikach to różnice są tak marginalne, że bez mierzenia ich nie widać.

Edytowane przez MasterBarti

był na czysto zainstalowany system 8.1 ma ok 2msc i zrobiłem aktualizacje do W10 niesamowite moje ździwienie było jak odpaliłem WOT z ciekawości jak działa poprzedno było ok 30-40kl/s na standardowych zegarach X6 1045T zaktualizowałem system do W10 + wgrałem nowe sterowniki dedykowane dla AMD pod W10 i BACH 50-60kl/s przecierałem oczy jak to zobaczyłem..... Wcześcniej nie miałem zainstalowanego PROJECT CARS zainstalowałem i chodzi bardzo płynnie jeszcze nie sprawdzałem ile jest FPSów ale wydaje się być bardzo płynny wybralem tą gre bo wiem że AMD ma z nią problem i co się okazuje też jest SUPER muszą właczyć frapsa albo coś innego i sprawdzić ile jest klatek.

aha i gram FHD jakby ktoś pytał ;)

moim zdaniem Intel + NV dostały BOOSTa ale nie aż takiego jak AMD w W10+ nowe stery ....... to dobrze może jest szansa teraz powalczyć w grach taki FX8320 z jakąś i5 :) przydały by sie nowe testy

PS to jest chaba logiczne że nie w każdej grze będzie duży przyrost ale na pewno zauważalny.

Edytowane przez davidoff

Amd bardzo mocno poprawiło narzut na cpu w nowych sterownikach. Windows 10  też ma udział, ale jest to jedna dziesiąta co efekt sterowników. Po prostu po zmianie systemu to czuć, gdyż dziesiątka dostaje najnowsze sterowniki z repo(nowsze niż ze strony amd).

Polecam przeczytać ten temat:

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=398858(Chociaż ostatnie 5 stron.)

Tu porównanie sterowników w teście api overhead.

http://forums.guru3d.com/showpost.php?p=5131600&postcount=27

Na wynik ma wpływ wydajność procka, architektura gpu i api.

Amd + amd chyba największego na windzie 10 i sterownikach 15.7. Poczytajcie w necie jak ludzie się wypowiadają o nowych strach. Ja kupiłem r9 290 i dostane ja w poniedziałek, wiec potestuje jak aktualnie wygląda sprawa. Ciesze się, że mój fx, za którego dałem bodajże niespełna 500zl tak dobrze sprawdza się w grach. Przydało by się zrobić aktualizacje testów na portalach, bo z tego co widzę, to karty jak i procki od AMD mocno przyspieszyly, a legendarny narzut sterownika na procesor również staje się mitem. Robi się coraz ciekawiej

dlatego co poniektórzy nie wierzą że dostalem takiego boosta do X6 1045T+ R9 270 ale tak +20kl/s w WORLD OF TANKS gdzie właśnie procek był wąskim gardłem.... zaczynam powątpiewać teraz w opłacalność i5 przecież ten procek kosztuje 1000zł a FX8320 prawie połowe taniej...... wnioski narzucają się teraz same co teraz lepiej opłaca się kupić.