Fenio 1708 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 W jaki sposób ma to zrobić jeśli bios nie wykryje procesora ? Cytuj Link to post Share on other sites
dexter1023 0 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Hm sprawdziłem, czy jest gdzieś oznaczenie wersji BIOSu na płycie i znalazłem - 1.80, czyli już wspiera FM2+ Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 (edytowane) http://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A88X%20Extreme6+/?cat=CPU wedlug Asrocka to plyta wspiera procki athlon FM2+ od biosu 3.30 FM2+* Athlon II X4 AD860KXBI44JA 95W Kaveri 3700MHz 2MBx2 A1 P3.30 Edytowane 12 Października 2014 przez bossk Cytuj Link to post Share on other sites
dexter1023 0 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Eh to chyba zostaje mi pozyczenie od kogos procka pod fm2 albo kupno 760 Cytuj Link to post Share on other sites
Fenio 1708 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Musisz koniecznie pchać się w FM2+ ? Do czego ma być ten sprzęt i ile chcesz na to wydać ? Cytuj Link to post Share on other sites
dexter1023 0 Napisano 12 Października 2014 Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Płyta jest zakupiona, czas przeszły Głównie do gier, raczej mało wymagających, może oprócz BF3, dlatego uznałem że przy tej grze 4 wątkowy Athlon będzie się lepiej sprawdzać od G3258. Do tego nie wiem czy znalazłbym płytę z 8 fazową sekcją, dobrą kartą dźwiękową i z takimi możliwościami za 250zł Zakupie najprawdopodobniej A8-6600k, bo jest za 340zł, czyli za dodatkowe 30 dostaję zintegrowaną kartę, która może się przydać Cytuj Link to post Share on other sites
marcinik 21 Napisano 22 Października 2014 Udostępnij Napisano 22 Października 2014 AMD obniżyła wczoraj ceny procesorów). Nowe ceny obowiązują od tej chwili, więc niebawem można spodziewać się korekt w cennikach polskich sklepów detalicznych. Przypominamy, że procesory z tej rodziny zapewniają funkcje HSA, sprzętową obsługę DirectX 11.2, technologii Mantle, AMD TrueAudio, OpenCL 1.2 oraz OpenGL 4.4. Zapewniona będzie również obsługa nadchodzących DirectX 12, OpenCL 2.0 oraz Project FreeSync. Obniżkami objęto także wciąż dostępne na rynku modele procesorów APU poprzedniej generacji (Richland). Do końca października przy zakupie procesorów AMD A10 (zarówno Kaveri jak i Richland) można bezpłatnie otrzymać jedną z trzech gier: Murdered: Soul Suspect, Thief lub Sniper Elite 3. Sklepy internetowe, w których można skorzystać z promocji, wyświetlają na swoich stronach bannery informujące o niej i/lub w opisach produktów informują o możliwości otrzymania gry wraz z procesorem. Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 22 Października 2014 Udostępnij Napisano 22 Października 2014 http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_amd_a107850k_kaveri_steamroller_i_radeon_r7?page=0,24 jak chcesz pograc w 720p na srednich detalach to mozna brac, ja wolalbym starego Phenoma/ i5 750 i karte pokroju 7770 Cytuj Link to post Share on other sites
RaaKoo 74 Napisano 24 Października 2014 Udostępnij Napisano 24 Października 2014 AMD obniżyła wczoraj ceny procesorów). Nowe ceny obowiązują od tej chwili, więc niebawem można spodziewać się korekt w cennikach polskich sklepów detalicznych. Przypominamy, że procesory z tej rodziny zapewniają funkcje HSA, sprzętową obsługę DirectX 11.2, technologii Mantle, AMD TrueAudio, OpenCL 1.2 oraz OpenGL 4.4. Zapewniona będzie również obsługa nadchodzących DirectX 12, OpenCL 2.0 oraz Project FreeSync. Obniżkami objęto także wciąż dostępne na rynku modele procesorów APU poprzedniej generacji (Richland). Do końca października przy zakupie procesorów AMD A10 (zarówno Kaveri jak i Richland) można bezpłatnie otrzymać jedną z trzech gier: Murdered: Soul Suspect, Thief lub Sniper Elite 3. Sklepy internetowe, w których można skorzystać z promocji, wyświetlają na swoich stronach bannery informujące o niej i/lub w opisach produktów informują o możliwości otrzymania gry wraz z procesorem. miałem 5600k w dualu 1866Mhz ,podkręcając integre można spokojnie grać tak jak kolega wyżej wspomniał w 720p i średnich (ja grałem w dirt3 ,wrc3,wieśka 2,nawet w c3 w niskich) Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 18 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 AMD will disclose Carrizo, an integrated processor with its latest x86 core. The 28 nm chip measures 244.62 mm2 and packs more than 3.1 billion transistors. Its new Excavator core is 23% smaller and uses 40% less power than AMD’s previous x86 core. Wersja dla tych, co w szkole się norweskiego uczyli: AMD opowie o Carrizo, zintegrowanym procesorze z ich najnowszymi rdzeniami x86. Chip w 28nm zajmuje powierzchnię 244.62 mm2 i zbudowany jest 3.1 miliarda tranzystorów. Moduł Excavator jest mniejszy o 23% i zużywa 40% mniej energii niż poprzednia generacja. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 http://www.kitguru.net/components/cpu/anton-shilov/amd-to-reveal-technical-details-about-carrizo-apu-early-next-year/ Wygląda to nieźle. Może w końcu jakieś APU, które spełni moje potrzeby . Oby tylko cena była rozsądna. Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 na papierze to sporo rzeczy niźle wygląda , ale również jestem ciekawy co z tego wyjdzie Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Wszystko fajnie, ale co z desktopowym Excavatorem? Taka zmiana nie wróży zbyt dobrych zegarów. Steamroller "ciekł" jak szalony po przekroczeniu 3.5GHz, a tu wygląda jakby miało być jeszcze gorzej. Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 właśnie to apu jest na excavatorze, tak jak A10-7850k czt Athlon 860k są na rdzeniu Steamroller Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Tyle że to mobilne APU Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 tak, ale Carrizo ma być kompatybilne z podstawką FM2+ więc chyba wyjdą tez desktopowe procki Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Nie całkiem, ale mniejsza o nazewnictwo, wróćmy do tego co napisałem wyżej. Nie wiem co oni zrobili, że osiągnęli taki rezultat, ale zazwyczaj upakowanie większej ilości tranzystorów w mniejszej powierzchni powoduje gorsze oddawanie ciepła. Efekt? Niższe szczytowe zegary. Takie Kabini na LN2 ledwie przekracza 3.0GHz, bo jest gęsto upakowane. Zobaczymy co z tego będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
ojamma 10 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 tak, ale Carrizo ma być kompatybilne z podstawką FM2+ więc chyba wyjdą tez desktopowe procki Czyli można liczyć na FX Excavator? Cytuj Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 nie Cytuj Link to post Share on other sites
ojamma 10 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Szkoda,bo coraz więcej gier zaczyna korzystać z procesorów wielowatkowych a moduły spisują się całkiem przywoicie w nowszych produkcjach ciekawi mnie kiedy powiedzą coś więcej o AMD ZEN Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 19 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Bardzo mała szansa na FX z XV. W eterze jest jeszcze coś zwanego Basilisk, ale wiem tylko, że to APU i prawdopodobnie ma dodatkową pamięć (HBM?). Zena pewnie za jakieś pół roku zaczną produkować próbki inżynierskie i wtedy może coś wycieknie. Albo AMD coś powie przy okazji premiery Carrizo. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Kabini nie osiąga wysokich zegarów z powodu architekury skierowanej na wysokie IPC przy niskim zegarze a nie przez upakowanie. W EX prawdopodobnie dodali drugie FPU i każdy rdzeń ma teraz swoje. Pozostanie tylko wspólny Cashe L2. Sam cashe też prawdopodobnie będzie próbą prototypem tego z ZEN bo pamięć podręczna to największa kula u nogi w prockach AMD. Możliwe że FPU będzie pojedyncze ale będzie pochodzić z ZEN. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Kabini nie osiąga wysokich zegarów z powodu architekury skierowanej na wysokie IPC przy niskim zegarze a nie przez upakowanie. Kabini ma niskie IPC, nie dogonił pod tym względem nawet K10, który 3GHz wyciągał bez problemów. W EX prawdopodobnie dodali drugie FPU i każdy rdzeń ma teraz swoje. Pozostanie tylko wspólny Cashe L2. Sam cashe też prawdopodobnie będzie próbą prototypem tego z ZEN bo pamięć podręczna to największa kula u nogi w prockach AMD. Możliwe że FPU będzie pojedyncze ale będzie pochodzić z ZEN. Nie wiem po co mieli by to robić. Poza tym znana dokumentacja wspomina jedynie o powiększeniu FMACów do 256 bitów, a nie dodawaniu drugiego FPU. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Zegar w zegar jaguar ma trochę wyższą wydajność jak K10.5. (zależy od testu i konfiguracji bo sam rdzeń ma sporo ograniczeń) Zresztą im niższe IPC tym mozna osiągnąć wyższe zegary (netbust, buldożer). Co do nowych architektur to przecieków jest tyle co źródeł. Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 22 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2014 Zależy w jakie testy patrzyłeś. O ile kojarzę to czasami potrafił wygrać z K10, ale generalnie miał niższe IPC. Zależność jest trochę inna, zmiany prowadzące do wyższych zegarów zwykle obniżają IPC. Jaguar nie ma ani wysokiego IPC ani nie może osiągnąć wysokich zegarów, ale to dlatego że miał być mały i pobierać mało energii. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts