Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

na ich miejscu zmieniłbym, podstawkę, oraz chipset, szyna u AMD to wąskie gardło po podkręceniu widać różnicę ale wciąż za małą

Jedno należy oddać AMD. Trzymają się jednej podstawki jak długo się da. Może rzeczywiście czas na zmianę ale wszystko się okaże przed premierą nowych procków.

Wiesz właśnie to jest problem. AM3+ to dość stara podstawka, w porównaniu do ciągłych zmian Intela, które osobiście doprowadzają mnie do szału i są niczym innym wymuszone jak pazernością Intela i wykorzystywanie swojej pozycji na rynku. W sumie jakby AMD dało nową podstawkę to można być całkiem pewien, że posłuży dłużej niż Intelowskie LGA1156/55 i LGA 1550. Ja sam bym zmienił Intela na AMD, choćby po to żeby mieć spokój na dłuższy czas, bo teraz przeskakuje miedzy podstawkami co trzecią technologię (inaczej żona by mnie chyba zostawiła) kiedy dawniej na podstawce 775 siedziałem baaaaardzo długo.

Tak więc uważam że AMD jeśli machnie podstawkę z rodzaju AM4 to pewnie za jakiś czas da AM4+ ale można być pewnym że wsteczna kompatybilność zostanie zachowana co u Intela jest nie do pomyślenia.

2011 jest przykładem że można zrobić coś dobrego na lata, jak w reklamie toyoty. Ja uważam że AMD nie wypuści nowej podstawki przed 2015 z racji nieopłacalności finansowej. Zresztą w jakim celu ? Do 4 modułów i dual czanel ddr3 wystarczy am3+. Mogą co najwyżej odświeżyć trochę chipsety.

Nie ma żadnego logicznego powodu dla wypuszczenia na rynek nowej podstawki.

Natomiast czy obecne płyty dostaną wsparcie dla sr to już insza inszość.

Pierwszym powodem był by triple lub quad chanel, a w przyszłości wsparcie dla więcej niż 4 modułów lub całkowite przejście na ddr4 co jest na razie nawet u intela sprawą przyszłości.

Edytowane przez gshepherd

Tylko lga 2011 to inne pieniadze i inni docelowi klienci. Jak intel moze na czyms zarobic, to zostawia podstawke.

Lubie polityke AMD co do podstawek. Np. pare dni temu kumplowi modernizowalem komputer z 2007 roku na podstawce AM2 z plyta ASUS M2A-VM. Był tam stary Athlon 3200+ z jednym rdzeniem, 90 nm. Mulil juz strasznie. Jak sie okazalo, ta stara jak swiat plyta obsluguje calkiem jeszcze szybkie procki AM3. Za 100 zł na allegro kupilismy Athlona II 250 w rewizji C3 (cena sklepowa 170 zł), po aktualizacji biosu procek chodzi bez problemu. Nawet C1E mozna bylo wlaczyc ;) i spokojnie mozna go podkrecac.

Za kolejne 100 zł kupilo sie radeona 4850 ze zmienionym chlodzeniem Accelaro S1, na to jakis wentylator 80 mm z zasilacza @7V.

Jak athlon przestanie mu starczac, to nawet phenom ii x4 idzie na tej plycie. Wiadomo, ze sa pewne ograniczenia przez HT, ale to w koncu plyta z 2007 roku! Nawet jak sekcja na phenomie sie tam zagotuje, to kogo to obchodzi i tak jest niewiele warta.

Teraz kumpel moze sobie dalej powoli modernizowac, np. kupujac plyte AM3+, na ktora jego obecny Athlon II 250 pasuje. U intela taka ciaglosc od 2007 do 2013 roku jest nie do pomyslenia.

Wiecie jak porównuje AM do LGA775. Tyle lat na niej siedziałem i przeszedłem chyba wszystkie rodzaje CPU pod tą podstawkę - poczynając od Celerona przez dual Pentiumy aż po Quada. Zero problemów i więcej pieniędzy w kieszeni. Intel nic a nic nie zyskuje zmieniając podstawkę, jak to miało miejsce nie tak dawno przy zmianie z LGA1156 na LGA1155. To był jeden jedyny pin, ale wystarczyło aby całkowicie zablokować ludzi z starszymi podstawkami dla SB i IB. Czy coś nowego i odkrywczego wniosły nowe procki Intela. Owszem było szybciej i był wprowadzony do chipsetów standard SATA3 ale zasadniczo nic się nie zmieniło. Intel chciał sprzedać zarówno podstawkę z chipsetami jak i procki, czyli niejako podwoić zyski. To była zagrywka już mocno monopolistyczna ale oczywiście będą nam wciskać, że robią to dbając o klienta. Co za bzdura. Teraz wchodzi Haswell i już wiadomo, że rewolucji nie będzie (zysk na poziomie 10% i to nie zawsze) ale podstaweczkę już zmienili. Tutaj okazuje wielki respekt dla AMD za to że nie robą ludzi w balona. Mają podstawkę i się jej trzymają jak długo się da, a to że AMD przegrywa z Intelem to już rzecz względna. Są przecież zastosowania gdzie AMD góruje.

Uważam że jakby Intel okazał odrobinę myślenia to spokojnie Lynnefielda, IB, IV i haswella dałoby się zrobić na podstawce 1156.

Kiedyś byłem zagorzałym zwolennikiem AMD, nie fanboyem, bo tacy to tylko hejtują i trollują. Byłem wierny tej marce właśnie za długowieczność podstawek i całkiem przyzwoitą wydajność przy zachowaniu przystępnej ceny.

Jednak po przesiadce na intela zuważyłem jak bardzo góruje on nad konkurentem, za co niestety trzeba zapłacić :/

Prosty przykład to konwersja Video. Gdy robiłem ją na Phenomie II x4 955 @4.0 GHz, mogłem zapomnieć o jednoczesnym (komfortowym) przeglądaniu internetu, natomiast na i5 750 nie było z tym najmniejszczego plroblemu o obecnie posiadanym i5 3570 już nie wspomnę.

AMD jest fajne bo długowieczne i tanie, ale trzeba się liczyć z pewnymi ograniczeniami tej platformy :/

Wiesz kwestia podejścia. Jak ja konwertowałem w StaxRip'ie BluRay (przy niemałej rozdziałce) to mój stary i7 880 (dostałem w swoje ręce przez przypadek ale zasadniczo to był 870 z odrobinkę lepszym taktowaniem) też blokował bardziej sieć niż powinien. Tak czy siak AMD musi powalczyć o wydajność bo jeśli zbliżą się na odległość 10% od topowego Intela to obiecuję Wam, że mój następny CPU będzie z stajni AMD. Piękne w AMD jest to że chcąc przyspieszyć kompa nie trzeba wywalać wszystko z budy i kupować od nowa.

Mysle, ze przy konwersji video Vishera by sie rownie dobrze sprawdzila.

Mocy w GHz to on ma na tyle żeby topowym intelem pozamiatać podłogę ale kwestia jak to wykorzystuje program.

Mysle, ze przy konwersji video Vishera by sie rownie dobrze sprawdzila.

Niestety nie. Przy obciążeniu wszystkich rdzeni, zrobienie na kompie czegokolwiek innego niż to co właśnie obciąża pracka graniczy z cudem.

Wczoraj miałem u siebie FX 8320, zapuszczenie na nim 3D Maxa powodowało cakłowitą blokadę kompa, w międzyczasie nie dało się uruchomić na nim niczego więcej :/ To samo podczas testu w OCCT. Natomiast na moim i5 3570 w trakcie testu OCCT mogę bez przeszkód przeglądać internet, a nawet odpalić filmik na YT w 720p!

@up

Mogę to potwierdzić. To samo miałem na 8320 przy puszczonym w tle 3dsmax. Pod 2700k tak nie jest. Nie wiem co było tego przyczyną, logicznie rzecz biorąc na 8320 powinno być tak samo lub lepiej. Oczywiście po zmianie priorytetów na fx było ok, ale na i7 nie muszę niczego ruszać.

Gość JonathanArcherPL

Niestety nie. Przy obciążeniu wszystkich rdzeni, zrobienie na kompie czegokolwiek innego niż to co właśnie obciąża pracka graniczy z cudem. Wczoraj miałem u siebie FX 8320, zapuszczenie na nim 3D Maxa powodowało cakłowitą blokadę kompa, w międzyczasie nie dało się uruchomić na nim niczego więcej :/ To samo podczas testu w OCCT. Natomiast na moim i5 3570 w trakcie testu OCCT mogę bez przeszkód przeglądać internet, a nawet odpalić filmik na YT w 720p!

ja np. w AMD Overdrive robię test i też da się oglądać, w OCCT też a 3dmaxa nie mam, więc znów ciekawe pytanie czemu u ciebie tak jest xD :P, komp  się wieszał jak miał za mało wolciszy a tak to działa, :P

Niestety nie. Przy obciążeniu wszystkich rdzeni, zrobienie na kompie czegokolwiek innego niż to co właśnie obciąża pracka graniczy z cudem.

Wczoraj miałem u siebie FX 8320, zapuszczenie na nim 3D Maxa powodowało cakłowitą blokadę kompa, w międzyczasie nie dało się uruchomić na nim niczego więcej :/ To samo podczas testu w OCCT. Natomiast na moim i5 3570 w trakcie testu OCCT mogę bez przeszkód przeglądać internet, a nawet odpalić filmik na YT w 720p!

Co do FX-ów się nie wypowiem ale na swoim Phenomie 965BE@3,9GHz podczas obciążenia testem OCCT (tym najcięższym - 1 zakładka) mogłem robić to samo co opisujesz. Czyli przeglądać strony www, pisać coś itp - oczywiście nie grać w Crysis. Spokojnie odpalałem program do odbioru poczty, kilka stron itp. Także ja tego nie potwierdzam odnośnie OCCT i Phenoma. Może w czym innym jest problem. Konwersji wideo nie robiłem, więc nie wiem.

Widzę, że potwierdza to JonathanArcherPL. Podobne odczucia. Tylko jaki to proc Phenom czy FX?

Edytowane przez omar2033

Po FX-8350 wielu rzeczy się spodziewałem, ale nie tego po OC na 4,7 GHz przy 1,475 V %-).

http://img23.imageshack.us/img23/7710/1005587l.jpg

Pięknie poszła z dymem wtyczka od Platimaxa 1000 W %-).

Edytowane przez tomcug