pendzel_3 4598 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Godzinę temu, joker5513 napisał: a jak tam 5700X3D zadowolony jesteś? Update zrobiłem głównie z myślą o MSFS i jego nowej nadchodzącej wersji 2024 i tutaj przyrosty są duże. Już nie wymedytuje postu wyżej, Kyrie eleison .... droga przez mękę. Btw. Natomiast co do samego 5700X3D to taki ostatni update na którym jeszcze posiedzę pewnie sporo czasu. Co -30 stabilne, ponoć da się więcej, ale nie miałem czasu się pobawić, cicho chłodno... 1 godzinę temu, Rebelmind napisał: Typ ma ewidentnie wyjednane na to, bo on może poczekać do premiery Intela z re-testem gdyż uważa, że "swoje już w tym temacie zrobił". Wygląda na to że masz 100% racji Czyli czekamy na Intel Arrow Lake-S bo inaczej intel popuści w gacie jak zobaczy te testy i nie wyśle nam nawet sampli.... 1 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia I tak w taki oto sposób największa redakcja w Polsce i jedna z lepszych w Europie podchodzi do istotnej dla sporej liczby czytelników kwestii. Bo co to by się stało gdyby nagle się okazało, że 2 (3?) lata testów CPU można o kont doopy rozbić? W tym samym też momencie pada dla mnie ostatni bastion PurePC, czyli RZETELNOŚĆ. Szkoda. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia No to tu przynajmniej wprost napisał, że nie o żadne RTX 5090 czy "kilka nowych gier" chodzi a o premierę intela. Jeszcze wczoraj wymówką było że to przecież insider i wiele może się zmienić. No cóż... 7 minut temu, Rebelmind napisał: Szkoda. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Dla osób nie śledzacych wątek: PurePC nie powtórzy testu ani świeżutkich Ryzen 9000, ani 7800X3D, ani nawet 5800X3D bo nie mają czasu i czekają na premierę Intel Arrow Lake-S oraz Ryzen 9000X3D. Pomimo tego, że w niektórych przypadkach zyski względem starej wersji OS są rzędu 25-30%... 5 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Zarobieni w tym pjur pisi widze jak w kopalni. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Powiem wam, że w czasach gdy jeszcze pracowałem w PPC to Sebę trudno było złapać. Mieliśmy nawet na Signalu specjalną grupę do szybkiego kontaktu. Byli na niej wszyscy poza Oktabą :V Diabli wiedzą czym on jest tak zajęty. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia O, to Artoku czemu nie chwaliłeś się, że życiowe drogi przeprowadziły Cię jeszcze nie tak dawno przez poletko PurePC? Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia "Wspaniała" to była praca, nie zapomnę jej nigdy. Na początku cały nowy narybek w zasadzie robił na czarno - umowy do podpisania dostaliśmy po 2 miesiącach. Jak odchodziłem to nie dostałem zapłaty za swój najdłuższy artykuł, ale już mi się nie chciało z nimi szarpać. Generalnie to nie zamierzam tam wracać. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia A, czyli zamiast prawdę, czyli pisać źle nie zamierzałeś o byłym pracodawcy pisać wcale. A podpowiesz jeszcze tylko o czym pisałeś? Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 8 minut temu, Rebelmind napisał: A podpowiesz jeszcze tylko o czym pisałeś? @Rebelmind widzę chce dostać mordki z avatara Jokera. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia No raczej! Nowe Biosy podnoszą TDP 9700x do poziomu poprzednika (105W), rzekomo podnosząc wydajność ~13%. Jeśli to prawda to faktyczny sumaryczny i generacyjny przyrost Zen4 vs Zen5 składa się na całkiem przyzwoite 18% średnio. https://videocardz.com/newz/msi-adds-tdp-to-105w-mode-for-ryzen-9700x-and-9600x-up-to-13-higher-cinebench-performance 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 27 minut temu, Rebelmind napisał: A podpowiesz jeszcze tylko o czym pisałeś? Głównie zajmowałem się newsami, natomiast jeżeli chodzi Ci o recenzje to na etapie gdy odchodziłem nowi jeszcze nie dostawali sprzętu na testy. 12 minut temu, Rebelmind napisał: Nowe Biosy podnoszą TDP 9700x do poziomu poprzednika (105W) Szybko poszło. Ale z drugiej strony bez podniesienia TDP nie mogliby wydać Ryzena 9700 i 9600 bez X (nikt by się nie skusił na niższy zegar przy identycznym TDP(. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Nie chcą robić testów? niech nie robią... Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Historycznie modele bez X wychodziły później bo były to odpady po "z X" (sztuki, które dla deklarowanych zegarów potrzebowaly wyższego niż przewidziane napięcie). Robiło się zatem downclock o te 200 MHz, przykręcało TDP i wychodziły wersję bez X zazwyczaj symbolicznie taniej. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Innymi słowy - cała efektywność energetyczna poszła w diabły 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Cóż, rynkowe standardy są takie, że ciśniesz fabrycznie wszystko pod max możliwości i tak, żeby klient końcowy już nic więcej nie wykręcił. Jakże by inny byłby odbiór przynajmniej tych tańszych 9600x i 9700x gdyby od razu wyszły jako 9600 i 9700 w cenach od 50$ niższych za to z Biosem umożliwiającym poprzez OC / PBO puszczenie tych CPU na profilu energetycznym 105W.. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia (edytowane) @Rebelmind@pendzel_3 Zgodnie z tym cośmy ustalili na schoutboxie wgrałem tą opcjonalną aktualizację do win 11 23H2. Pacjent - Ryszard Zen 4 7800X3D - PBO on, Curve optimizer -23 all core; MSI B650 Tomahawk i 2x16GB DDR 5 6000 CL30 Cinebench R23 Przed aktualizacją: multi 18387, single 1751 Po aktualizacji: multi 18408, single 1772 3d mark Time spy Przed aktualizacją: 38011 Graphics score; CPU score 13433 Po aktualizacji: 38068 Graphics, CPU 13734 Wynik w CB niespecjalnie sie róóżni więcej niż potencjalny błąd pomiarowy, ale 300pkt w 3d marku już chyba o czymś świadczy. I teraz walka z forum - spróbuje wkleić screeny... https://zapodaj.net/plik-eowFB1hd3c https://zapodaj.net/plik-0PxwJRDMjb https://zapodaj.net/plik-sfIbqoIyFB https://zapodaj.net/plik-AC0O2xS31f Edytowane 28 Sierpnia przez joker5513 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 8 godzin temu, Rebelmind napisał: Dla osób nie śledzacych wątek Przydałoby się jeszcze jakieś TLDR skąd w ogóle się wzięły te przyrosty. Strasznie zarobiony jestem ostatnio i nie mam nawet czasu szukać sensownego wyjaśnienia zbytnio. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia Hymmm a dlaczemu w moich screenach pokazuje że mam WIN 10?? (confused emoji) ??? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 18 minut temu, joker5513 napisał: pokazuje że mam WIN 10 A jak myślisz skąd ten wzrost wydajności? Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia http://youtube.com/post/Ugkx7XYrmLoDftJ7ROpbyCrBshZboCv6blKT?si=n6YJOpuqwiVt0EDX Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 10 godzin temu, zbiku90 napisał: Przydałoby się jeszcze jakieś TLDR skąd w ogóle się wzięły te przyrosty. W skrócie @zbiku90: wygląda na to, że przynajmniej od ZEN3 (a może i wcześniej? cholera go wie, bo nikt nie zrobił testów), Poprawka zawarta do tej pory w insiderowym 24h2 a teraz wydana jako opcjonalna aktualizacji do 23h2 zwiększa wydajność w grach, ale przekrój tej poprawy jest nieliniowy, wg testów HU 0-30%. Natomiast na chwilę obecną u innych te różnice wychodzą mniejsze ~0-15%. 10 godzin temu, joker5513 napisał: ale 300pkt w 3d marku już chyba o czymś świadczy. Dokładnie taką samą różnicę odnotowałem na moim 5700X3D. 10 godzin temu, joker5513 napisał: Hymmm a dlaczemu w moich screenach pokazuje że mam WIN 10?? (confused emoji) ??? Niech się wypowiedzą inni ale u mnie tez pokazuje W10, wychodzi na to że CB R23 tak ma. 2 godziny temu, joker5513 napisał: http://youtube.com/post/Ugkx7XYrmLoDftJ7ROpbyCrBshZboCv6blKT?si=n6YJOpuqwiVt0EDX Następny Pan który twierdz, że nie będzie robił zen3 bo to za dużo roboty. ¯\_(ツ)_/¯ 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia No to lipton no niestety. Ludzi interesuje tak na prawdę różnica w 3 CPU: 7800X3D, 13600k i 5800X3D. Zen5 nikt do gierek nie weźmie, a reszta pozostałych CPU wykaże identyko wyniki jak ta 3. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Z drugiej strony trochę się nie dziwię redakcjom, masa roboty właśnie poszła do kubła. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Widzę że teza nie pasuje do narracji. Chcecie więcej FPS to zainstalujecie win 7 1703 xd Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts