Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Godzinę temu, joker5513 napisał:

a jak tam 5700X3D zadowolony jesteś?

Update zrobiłem głównie z myślą o MSFS i jego nowej nadchodzącej wersji 2024 i tutaj przyrosty są duże.

eb21cf7f-51d3-4c8b-8754-6d5734fc8076.jpg

Już nie wymedytuje postu wyżej, Kyrie eleison .... droga przez mękę.

Btw. Natomiast co do samego 5700X3D to taki ostatni update na którym jeszcze posiedzę pewnie sporo czasu.

Co -30 stabilne, ponoć da się więcej, ale nie miałem czasu się pobawić, cicho chłodno...

5912664e-1fce-4052-a110-fe71575a5d99.jpg

1 godzinę temu, Rebelmind napisał:

Typ ma ewidentnie wyjednane na to, bo on może poczekać do premiery Intela z re-testem gdyż uważa, że "swoje już w tym temacie zrobił". 

Wygląda na to że masz 100% racji

Przechwytywanie.jpg

Czyli czekamy na Intel Arrow Lake-S bo inaczej intel popuści w gacie jak zobaczy te testy i nie wyśle nam nawet sampli....

• Lubię to 1
  • Smutne 1
  • Haha 1

I tak w taki oto sposób największa redakcja w Polsce i jedna z lepszych w Europie podchodzi do istotnej dla sporej liczby czytelników kwestii. Bo co to by się stało gdyby nagle się okazało, że 2 (3?) lata testów CPU można o kont doopy rozbić? W tym samym też momencie pada dla mnie ostatni bastion PurePC, czyli RZETELNOŚĆ. Szkoda. 

• Popieram 2

Przechwytywanie.jpg

No to tu przynajmniej wprost napisał, że nie o żadne RTX 5090 czy "kilka nowych gier" chodzi a o premierę intela.

Jeszcze wczoraj wymówką było że to przecież insider i wiele może się zmienić.

No cóż...

7 minut temu, Rebelmind napisał:

Szkoda. 

• Smutne 1

Dla osób nie śledzacych wątek: PurePC nie powtórzy testu ani świeżutkich Ryzen 9000, ani 7800X3D, ani nawet 5800X3D bo nie mają czasu i czekają na premierę Intel Arrow Lake-S oraz Ryzen 9000X3D. Pomimo tego, że w niektórych przypadkach zyski względem starej wersji OS są rzędu 25-30%...

• Dzięki 5

Powiem wam, że w czasach gdy jeszcze pracowałem w PPC to Sebę trudno było złapać. Mieliśmy nawet na Signalu specjalną grupę do szybkiego kontaktu. Byli na niej wszyscy poza Oktabą :V Diabli wiedzą czym on jest tak zajęty. 

"Wspaniała" to była praca, nie zapomnę jej nigdy. Na początku cały nowy narybek w zasadzie robił na czarno - umowy do podpisania dostaliśmy po 2 miesiącach. Jak odchodziłem to nie dostałem zapłaty za swój najdłuższy artykuł, ale już mi się nie chciało z nimi szarpać. Generalnie to nie zamierzam tam wracać. 

• Lubię to 1
  • Że co, proszę? 1

No raczej! 

Nowe Biosy podnoszą TDP 9700x do poziomu poprzednika (105W), rzekomo podnosząc wydajność ~13%. Jeśli to prawda to faktyczny sumaryczny i generacyjny przyrost Zen4 vs Zen5 składa się na całkiem przyzwoite 18% średnio. 

https://videocardz.com/newz/msi-adds-tdp-to-105w-mode-for-ryzen-9700x-and-9600x-up-to-13-higher-cinebench-performance

• Lubię to 1
27 minut temu, Rebelmind napisał:

A podpowiesz jeszcze tylko o czym pisałeś? 

Głównie zajmowałem się newsami, natomiast jeżeli chodzi Ci o recenzje to na etapie gdy odchodziłem nowi jeszcze nie dostawali sprzętu na testy. 

12 minut temu, Rebelmind napisał:

Nowe Biosy podnoszą TDP 9700x do poziomu poprzednika (105W)

Szybko poszło. Ale z drugiej strony bez podniesienia TDP nie mogliby wydać Ryzena 9700 i 9600 bez X (nikt by się nie skusił na niższy zegar przy identycznym TDP(. 

Historycznie modele bez X wychodziły później bo były to odpady po "z X" (sztuki, które dla deklarowanych zegarów potrzebowaly wyższego niż przewidziane napięcie). Robiło się zatem downclock o te 200 MHz, przykręcało TDP i wychodziły wersję bez X zazwyczaj symbolicznie taniej. 

Cóż, rynkowe standardy są takie, że ciśniesz fabrycznie wszystko pod max możliwości i tak, żeby klient końcowy już nic więcej nie wykręcił. 

Jakże by inny byłby odbiór przynajmniej tych tańszych 9600x i 9700x gdyby od razu wyszły jako 9600 i 9700 w cenach od 50$ niższych za to z Biosem umożliwiającym poprzez OC / PBO puszczenie tych CPU na profilu energetycznym 105W.. 

@Rebelmind@pendzel_3 Zgodnie z tym cośmy ustalili na schoutboxie wgrałem tą opcjonalną aktualizację do win 11 23H2.

Pacjent - Ryszard Zen 4 7800X3D - PBO on, Curve optimizer -23 all core; MSI B650 Tomahawk i 2x16GB DDR 5 6000 CL30

Cinebench R23

Przed aktualizacją: multi 18387, single 1751

Po aktualizacji: multi 18408, single 1772

3d mark Time spy

Przed aktualizacją: 38011 Graphics score; CPU score 13433

Po aktualizacji: 38068 Graphics, CPU 13734

Wynik w CB niespecjalnie sie róóżni więcej niż potencjalny błąd pomiarowy, ale 300pkt w 3d marku już chyba o czymś świadczy. I teraz walka z forum - spróbuje wkleić screeny...

663b0a9dee26b.jpghttps://zapodaj.net/plik-eowFB1hd3c

8deafaf587add.jpghttps://zapodaj.net/plik-0PxwJRDMjb

0c8f4b8f19562.jpghttps://zapodaj.net/plik-sfIbqoIyFB

6f9ac2c1a9f4f.jpghttps://zapodaj.net/plik-AC0O2xS31f

Edytowane przez joker5513
  • Dzięki 1
8 godzin temu, Rebelmind napisał:

Dla osób nie śledzacych wątek

Przydałoby się jeszcze jakieś TLDR skąd w ogóle się wzięły te przyrosty. Strasznie zarobiony jestem ostatnio i nie mam nawet czasu szukać sensownego wyjaśnienia zbytnio.

10 godzin temu, zbiku90 napisał:

Przydałoby się jeszcze jakieś TLDR skąd w ogóle się wzięły te przyrosty.

W skrócie @zbiku90:  wygląda na to, że przynajmniej od ZEN3 (a może i wcześniej? cholera go wie, bo nikt nie zrobił testów), Poprawka zawarta do tej pory w insiderowym 24h2 a teraz wydana jako opcjonalna aktualizacji do 23h2 zwiększa wydajność w grach, ale przekrój tej poprawy jest nieliniowy, wg testów HU 0-30%.  Natomiast na chwilę obecną u innych te różnice wychodzą mniejsze ~0-15%.

10 godzin temu, joker5513 napisał:

ale 300pkt w 3d marku już chyba o czymś świadczy.

Dokładnie taką samą różnicę odnotowałem na moim 5700X3D.

10 godzin temu, joker5513 napisał:

Hymmm a dlaczemu w moich screenach pokazuje że mam WIN 10?? (confused emoji) ???

Niech się wypowiedzą inni ale u mnie tez pokazuje W10, wychodzi na to że CB R23 tak ma.

2 godziny temu, joker5513 napisał:

Następny Pan który twierdz, że nie będzie robił zen3 bo to za dużo roboty. ¯\_(ツ)_/¯

Przechwytywanie.jpg

• Lubię to 1

No to lipton no niestety. Ludzi interesuje tak na prawdę różnica w 3 CPU: 7800X3D, 13600k i 5800X3D. Zen5 nikt do gierek nie weźmie, a reszta pozostałych CPU wykaże identyko wyniki jak ta 3.

• Popieram 1