Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

8 godzin temu, gustine napisał:

Panowie, mam bracket am4 do krakena x52, czekam na procesory AMD bo chce pójść w nowa platforne, zastanawiałem się nad 13600 ale dużo opini że martwa platforma i nie ma się co w to pchać teraz. Pytanie - czy bracket am4 z krakena x52 będzie pasować na socket am5? Szukam opinii po necie i różnie piszą, na samej stronie nzxt piszą że będzie pasować ale rekomendują bracket am5

Jeżeli bracket krakena nie ma własnego backplate, to będzie pasował.
Jeżeli ma, to nie będzie, bo backplate AM5 wkręca się i trzyma socket AM5 na płycie (ma 4 dziury na montowanie chłodzenia i 4 dziury na montowanie socketu)

Cytat

Warto jednak zaznaczyć, że chłodzenie NH-L9a-AM5 nada się tylko do najsłabszych procesorów - na liście kompatybilności znajdziemy modele: Ryzen 5 7600, Ryzen 5 7600X, Ryzen 7 7700 i Ryzen 9 7900. W przypadku pozostałych, wydajniejszych jednostek chłodzenie jest zbyt słabe, przez co procesor będzie „zbijać” taktowanie bazowe.

@zbiku90, cytowany przez Ciebie news został przeze mnie użyty w celu zobrazowania sytuacji. Można zauważyć, że TDP zwiększa się oraz producenci procesorów ciągle zwiększają bezpieczną temperaturę pracy procesora. Dla budżetowych konstrukcji chłodzenia powietrzne są zrozumiałe i naturalne, ale czy chcąc więcej od sprzętu konsument nie będzie musiał w pewnym momencie sięgnąć po chłodzenie wodą? Kiedyś to była fanaberia, ale czy teraz nie staje się to koniecznością? 

Edytowane przez Eftar
9 godzin temu, Artok napisał:

@joker5513jak obejrzałeś to streść nam wnioski, będziemy wdzięczni. 

Wniosek jest taki że najpewniej wleci u mnie Aorus Elite X670 (oby był równie pozytywny co obecna karta od GB). Jeżeli pominąć słabą dźwiękówkę jest najlepszy. A wczoraj właśnie kupiłem Sound blastera (mam nadzieje że inwestycja na lata) to nie pozostaje nic innego jak po niego sięgnąć. Do tego koślawego biosu mam nadzieje że sie jakos przyzwyczaję. 

https://www.x-kom.pl/p/1075561-plyta-glowna-socket-am5-gigabyte-x670-aorus-elite-ax.html

Edytowane przez joker5513
1 godzinę temu, joker5513 napisał:

najpewniej wleci u mnie Aorus Elite X670

Tutaj dostępny 150 zł taniej

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne/plyta-glowna-gigabyte-x670-aorus-elite-ax

1 godzinę temu, joker5513 napisał:

wczoraj właśnie kupiłem Sound blastera (mam nadzieje że inwestycja na lata)

Proszę podać model, ocenimy czy był to dobry wybór.

3 godziny temu, Artok napisał:

https://pl.creative.com/p/b-stock/sound-blasterx-ae-5-plus-b-stock

Nie przewidziałem że konieczne jej jest zasilanie z molexa :( trochę to będzie upierdliwe (dodatkowy niepotrzebny kabel od PSU trzeba będzie ciągnąć). W Weekend wracam do mieszkania to będę montował

Edit: Uświadomiono mnie że molex potrzebny tylko jak ktoś potrzebuje oświetlenia LGBT więc mogę go spokojnie olać. 

Edytowane przez joker5513
W dniu 27.01.2023 o 08:54, Artok napisał:

Karta zainstalowana i w porównaniu z integrą to jest niebo do ziemi. W Grach zawsze miałem słuchawki na maksa ustawione - teraz 22% i rozsadza mi łeb. No i dźwięk nieporównywalnie czystszy i przeciwników słychać z większej odległości i łatwiej ich zlokalizować przestrzennie w grach. No a słuchając muzyki Edifierki mogą się wreszcie wykazać - gołym uchem inaczej i lepiej brzmią. Karta była droga (420zł) ale IMHO warta swojej ceny. I dalej czekam na ocenę profesjonalisty :D

• Lubię to 2
Godzinę temu, joker5513 napisał:

Karta była droga (420zł) ale IMHO warta swojej ceny. I dalej czekam na ocenę profesjonalisty :D

Wiesz, aby ocenić, czy coś jest warte swojej ceny należy mieć porównanie do lepszego sprzętu. Dla przykładu mam w domu telewizor 46" LED o rozdzielczości Full HD. Ma już 10 lat i gdybym kupił teraz najtańszego OLEDa prawdopodobnie byłbym wniebowzięty jakością obrazu i twierdził, że warto było go wybrać. Natomiast ktoś, kto rzeczywiście siedzi w temacie telewizorów prawdopodobnie oceniłby go jako szrota. Tak to działa. 

Nie wiem, jaką charakterystykę dźwięku oferują twoje Edifiery i jaki sprzęt w tym budżecie (~500 zł) dobrze by się z nim zagrał. A wybór jest szeroki - iBasso DC03 Pro, DC05, DC06. Nie można pominąć Creative SoundBlastera X1 i Lavaudio 1Mii DS100. Dla tradycjonalistów Dragonfly RED. Ewentualnie używany Lotoo PAW S1. 

Najważniejsze, że jesteś zadowolony z nowego nabytku. 

5 minut temu, Artok napisał:

Wiesz, aby ocenić, czy coś jest warte swojej ceny należy mieć porównanie do lepszego sprzętu. Dla przykładu mam w domu telewizor 46" LED o rozdzielczości Full HD. Ma już 10 lat i gdybym kupił teraz najtańszego OLEDa prawdopodobnie byłbym wniebowzięty jakością obrazu i twierdził, że warto było go wybrać. Natomiast ktoś, kto rzeczywiście siedzi w temacie telewizorów prawdopodobnie oceniłby go jako szrota. Tak to działa. 

Nie wiem, jaką charakterystykę dźwięku oferują twoje Edifiery i jaki sprzęt w tym budżecie (~500 zł) dobrze by się z nim zagrał. A wybór jest szeroki - iBasso DC03 Pro, DC05, DC06. Nie można pominąć Creative SoundBlastera X1 i Lavaudio 1Mii DS100. Dla tradycjonalistów Dragonfly RED. Ewentualnie używany Lotoo PAW S1. 

Najważniejsze, że jesteś zadowolony z nowego nabytku. 

miałem kilka amp/daców ( ale poszły w kąt bo chce mieć minimum śmieci na biurku :)  )  i ta AE5 jako wewnętrzna karta gra naprawdę bardzo fajnie, do tego napędzi chyba każde słuchawki, dodatkowy plus ma wejscie na mic. Ze spoko daców jakie miałem które miały opcje podłączenia mic to chyba najlepiej się sprawdzał mayflower arc 2.

• Popieram 1

Nie wiem. Nic już nie wiem. Zależy ile sobie za 7900x zaspiewaja. Dlaczego 7800x3d opóźniają o 2 miesiące??? Logiki w tym nie ma żadnej. Base clock nie podali dla 7800x3d. Może coś im się skaszaniło przy produkcji?? Coraz bardziej mnie to wkurw... 

Te 600 Dolca ciekawe jak się przełoży na ceny u naszych Januszeksów :(  Jaka myślicie w grach będzie różnica między 7800X3d a 7900X3D?

Damn.... akurat wczoraj przed snem pomyślałem sobie - opie na co ci te 12 rdzeni? Bier najtańszego 3d...

No to mam - wątpię czy starczy mi cierpliwości do kwietnia.

• Haha 1

Te 600 dolca za 7900X jak nic da ponad 3k cebuliona w sklepach. Do tego mobas circa 1500 i 900 pamięci. Nie jest to gra warta świeczki.

Chyba trzeba będzie zacisnąć zwieracze i do tego cholernego kwietnia poczekać. Szkoda bo na wiosnę/lato znajdą się inne zajęcia niż granie. Sprzęt by się przydał teraz gdy za oknem pada 24h białe gunwo... :( 

Ależ to był / jest Twój wybór, że czekasz™. AMD długo nie mówiło kiedy te procki dadzą i nigdy nie wspominało że to będzie szybko. 

Ja gdybym miał kupować AM5 to najtańszą przyzwoitą A620 oraz te nowe APU Phoenix (A780m), bo mnie ta Integra najbardziej ciekawi. 

Edytowane przez Rebelmind