Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

2 minuty temu, kozak245 napisał:

Nigdy więcej tego nie zrobię raz tak zrobiłem za czasów ps3 i więcej już tego błędu nie popełnię. Only PC :D

Kazdy robi jak chce, ale porownaj te podzespoly z konsoli i popatrz na cene, no nie da sie przejsc obojetnie.

Dokładnie tak jak kolega wyżej wspomina. Każdemu niedzielnemu graczowi odradzałbym z góry PC. Te nowe konsole wyglądają bardzo sensownie i o ile w każdym tytule będzie możliwość wyboru 60 FPS minimum - to nic tylko korzystać. Spokój na wiele lat. Co innego jeżeli gramy w FPS'y - wtedy only PC z mojego punktu widzenia. Każe rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. 

6 minut temu, Eftar napisał:

Ewentualnie zostawcie sobie PCty i korzystajcie z usług streamingowych od MS i Sony. U tych ostatnich exy jak God of War w te wakacje wylądowały w PS Now. Chyba wilk syty i owca cała.

Mnie tam exy nie obchodza, wzialem kalkulator i moj blaszak jest gorszy od xboxa series x a drozszy, wiec idzie w odstawke. 3000zl premium za przywilej dziwnych bugow? nie, dziekuje xD

Edytowane przez uberas

Niby tak tylko na konsolach gry droższe nieraz o połowę i konieczność płacenia abo za granie online :/ No i żal by mi było trochę tych ponad 300 tytułów które nakupowałem okazyjnie na PC a połowy pewnie nawet nigdy nie zainstaluję bo czasu nie starczy :D W sumie to teraz wystarczy się na epic logować co tydzień i nie trzeba grosza wydawać żeby mieć w co grać. Konkretny telewizor też droższy od monitora. Wszystko ma swoje plusy i minusy ale jeśli chodzi o opłacalność samego grania to dla mnie PC = konsole. Tylko że na kompie można jeszcze przy okazji wiele więcej rzeczy zrobić.

• Lubię to 2
17 minut temu, zbiku90 napisał:

Niby tak tylko na konsolach gry droższe nieraz o połowę i konieczność płacenia abo za granie online :/ No i żal by mi było trochę tych ponad 300 tytułów które nakupowałem okazyjnie na PC a połowy pewnie nawet nigdy nie zainstaluję bo czasu nie starczy :D W sumie to teraz wystarczy się na epic logować co tydzień i nie trzeba grosza wydawać żeby mieć w co grać. Konkretny telewizor też droższy od monitora. Wszystko ma swoje plusy i minusy ale jeśli chodzi o opłacalność samego grania to dla mnie PC = konsole. Tylko że na kompie można jeszcze przy okazji wiele więcej rzeczy zrobić.

odpowiedz to VPN na turcje i xbox live gold (konwersja za 4zl na ultimate) i uzywanie monitora jako tv :"D

• Lubię to 1

Sens? Jaki - kupowanie skrzynki dla grania, wyłącznie samego grania? I tu jest jakiś sens? Buhaha.

Absurd. Wolę mieć skrzynkę i poza graniem móc zrobić inne rzeczy. A to że wam coś nie idzie na max detalach - czy na konsoli występuje jakiś suwak? Tam z góry macie ustalone detale - częśto, wróć bardzo często mocno obniżone do tych z ultar PC. Co stoi na przeszkodzie, aby i samemu na PC również je obniżyć? A może to świadomośc że gra może wyglądać lepiej a przez konfigurację, nie możesz cieszyć się takimi ustawieniami?

Sam dla siebie wolę skrzynkę, na której zrobię coś więcej niż machanie gajgą i wciskanie bezmyślnie przycisków ;)

• Lubię to 1
  • Popieram 3

Jest wiele osób, którzy kochają gry jednak nie znają się kompletnie na komputerach. Jest wiele osób co sobie ludzi siąść przed telewizorem po pracy i zrelaksować się wieczorem. Jest wiele RÓŻNYCH ludzi. Każdy ma swoje własne upodobania. Dlatego zarówno rynek PC jak i rynek konsol ma się dobrze. Do przeglądania Internetu wystarczy zwykły laptop. Znam bardzo dużo takich ludzi. Nie widzę sensu negowania jakiegokolwiek rozwiązania. Każdy ma swoje upodobania i na tym polecam zaprzestać argumentowanie wyższości PC nad konsolami czy odwrotnie. Nie zapominajmy również o ludziach, którzy mają zarówno PC jak i konsole i tutaj pewnie też znajdzie się jakiś przypadek, który zaneguje takie rozwiązanie. Na tym skończmy ten off-top i wróćmy do procesorów AMD. 

Jak tam Marucins - jakieś info na temat procesora ? Doczekasz się nowego w tym roku ? U mnie po update BIOS'u lata aż miło. Żadnego błędu WHEA. 

Poleciał do Proshop, tak jak pisałem. W poniedziałek do nich dotarł we wtorek już miałem info że dostanę nowy.

I tyle tego dobrego :)

Cytat

Oczekiwana dostawa między 30.12.2020 - 06.01.2021

Tak jak piszą na stronie dopiero 28 grudnia dostaną nową partię CPU. Czyli najszybciej u mnie 30, ale znając naszych kurierów, to 2021 wydaje się bardzo prawdopodobny.

Jaki masz teraz BIOS?
Co zmieniłeś do tej pory że zaczęło działać?

PS. Trącając raz jeszcze temat konsol. Wiem że wiele osób potrzebuje tylko maszyny do grania, do oderwania się od realiów, ale dalej uważam że PC jest lepszy do tego. Jak mówiłem - mimo wszystko wolę mieć wybór (dziś będę grał, jutro oglądał serial, a pojutrze zrobię chałturę dla koleżanki z chrzcin).

Edytowane przez Marucins

Nic nie zmieniałem. Tylko zaktualizowałem bios. Mimo, że nie piszę nic o naprawie WHEA a jedynie o wsparciu SAM to błędy WHEA już nie występują. Czytałem na wielu forach, niemieckich, angielskich o problemach. Wiele ludzi potwierdzało występowanie podobnych problemów. Aktualizacja BIOS naprawiła ten problem. Jednak testów Prime 95 nie przechodzi procesor. OCCT z Linpackiem przechodzi bez problemu bez żadnych błędów - gdzie wcześniej po parunastu sekundach sypało błędami. Temperatury z chłodzeniem Dark Rock 3 pro są bardzo wysokie... około 92-95 stopni przy pełnym obciążeniu. Na pewno muszą jeszcze poprawić BIOSy - może uda się go ustabilizować przy niższym napięciu. Aktualnie ustawione 4.5 GH/z all core z napięciem 1.3 V. 

Ciekaw jestem co wprowadzi nowa AGESA poza mistycznym IF 2000.

Wkurza mnie to że na premierę Ryzen 3000 był mętlik właśnie z AGESA i BIOSEm i w końcu udało im się to ogarnąć i teraz kolejna premiera i sytuacja się powtarza. 
To ja już nie wiem, czy to AMD, czy producenci płyt, którzy nie umieją ogarnąć porządnie softwareu przed premierą jednostek.

Sam widzisz, jakie terminy koniec grudnia - absurd - czyli co przez ponad miesiąc nic nie przyjdzie do sklepu, żadna dostawa? Wprost idealnie, duże brawa... i znowu tylko komu?

11 minut temu, Marucins napisał:

Ciekaw jestem co wprowadzi nowa AGESA poza mistycznym IF 2000.

Wkurza mnie to że na premierę Ryzen 3000 był mętlik właśnie z AGESA i BIOSEm i w końcu udało im się to ogarnąć i teraz kolejna premiera i sytuacja się powtarza. 
To ja już nie wiem, czy to AMD, czy producenci płyt, którzy nie umieją ogarnąć porządnie softwareu przed premierą jednostek.

Sam widzisz, jakie terminy koniec grudnia - absurd - czyli co przez ponad miesiąc nic nie przyjdzie do sklepu, żadna dostawa? Wprost idealnie, duże brawa... i znowu tylko komu?

Z Biosem to się zgodzę, ale z tym drugim nie.

5800x i 5900x możesz od ręki kupić w normalnych cenach. 5600x dość drogo, tylko 5950x jest niedostępny, ale był dostępny przez ponad tydzień po premierze bez problemu w różnych sklepach.

No i to, że w obecnym okresie (pandemia, więc problemy na każdym kroku produkcji) procesora z najwyższej półki wymagającego dwóch perfekcyjnych CCX'ów może nie być przez miesiąc to coś dziwnego?

• Lubię to 1

Powiedzmy że ZEN 3 jest w dobrze znanym procesie technologicznym 7nm to nawet nienowe 5nm, a robione od kilku lat 7nm. Wiec uzysk jest OK. To nie Samsungowy 8nm (10nm), który pierwszy raz dorwał się do tak dużych układów - mowa o Amper. TSMC umie ogarniać układy i trochę sobie za to liczy (dlatego nVidia poszła gdzie indziej).

Sądze że do ostatnich dni dłubali nad procesorami. Moja sztuka 5950X padaka i co najlepsze, nie tylko moja... https://www.overclock.net/threads/replaced-3950x-with-5950x-whea-and-reboots.1774627/ ludzie łudzą się że nowy BIOS naprawi wszystko. Tak, szczególnei że wsadzasz CPU do innej płyty i tam masz ten sam cyrk. Ale inna jednostka śmiga aż miło. Pojawiają się hasła napięcia - sa też i tacy gdzie nowy BIOS usunął błędy WHEA (kolega Krzyzak).

Myślę że pęd do dominacji nad Intelem odbił się właśnie na błędach i dostępności.

13 minut temu, Marucins napisał:

Powiedzmy że ZEN 3 jest w dobrze znanym procesie technologicznym 7nm to nawet nienowe 5nm, a robione od kilku lat 7nm. Wiec uzysk jest OK. To nie Samsungowy 8nm (10nm), który pierwszy raz dorwał się do tak dużych układów - mowa o Amper. TSMC umie ogarniać układy i trochę sobie za to liczy (dlatego nVidia poszła gdzie indziej).

Sądze że do ostatnich dni dłubali nad procesorami. Moja sztuka 5950X padaka i co najlepsze, nie tylko moja... https://www.overclock.net/threads/replaced-3950x-with-5950x-whea-and-reboots.1774627/ ludzie łudzą się że nowy BIOS naprawi wszystko. Tak, szczególnei że wsadzasz CPU do innej płyty i tam masz ten sam cyrk. Ale inna jednostka śmiga aż miło. Pojawiają się hasła napięcia - sa też i tacy gdzie nowy BIOS usunął błędy WHEA (kolega Krzyzak).

Myślę że pęd do dominacji nad Intelem odbił się właśnie na błędach i dostępności.

7nm nie jest nowe, ale 8 rdzeni w jednolitym CCX już tak. I do 5950x muszą mieć dwa CCX z wszystkimi 8 rdzeniami na chodzie, z czego jeden musi trzymać 4.9 ghz. Uzysk zawsze jest, ale pewnie nie aż tak, bo wtedy nie robiły by się niższych tierów, jakby wszystkie osiągały standard najwyższego.

Z biosami się już zgodziłem, nie będę się zgadzał jeszcze raz. Napomknę tylko, że skoro części osób nowy Bios pomógł, to może jednak serio wina biosa, a ty po prostu miałeś pecha i dostałeś lewego proca, zawsze się zdarza, nawet w najlepszym (rozsądnym) QA. Np pod temperaturą mu było dobrze (na granicy), ale w transporcie było za zimno i coś poszło, nie znam się dokładnie, ale wiem, że zawsze są jakieś promile, nie ważne co to by było. 

C7H otrzymał support Zen3.

ROG CROSSHAIR VII HERO (WI-FI) BIOS 4001
1. Update AMD AM4 AGESA V2 PI 1.1.8.0 for new CPU support
2. It’s highly recommended not to update this beta BIOS when using AMD AM4 Socket for AMD Ryzen™ 3000 Series/ 2000 Series/ 1000 Series/ A-Series Desktop Processors.
3. This beta BIOS can only be reversed by BIOS Flashback.

Czyli co za dobry ten 4500U?

Ja polowałem dla Teściów na laptop z Ryzenem, albo nie było albo za drogie to kupiłem z Intelem w sumie do przeglądania neta/oglądania filmów to wsio ryba chyba.

Edytowane przez wrobel_krk
  • Popieram 1

przed wakacjami mialem lenovo ideapada 4500u 16gb ramu do kupienia za 1800 zl ale stwierdzilem ze mi niepotrzebny, ale bym sie cofnal do tych czasow... teraz 2500 zl 4500u 8gb

no ale coz chociaz 8gb w dualu wiec tragedii nie ma. znaczy 2667 cl20.. XD

csgo na 720p JAKOS tam chodzi 80-150fps

Edytowane przez uberas
3 godziny temu, Revenant napisał:

C7H otrzymał support Zen3.

ROG CROSSHAIR VII HERO (WI-FI) BIOS 4001
1. Update AMD AM4 AGESA V2 PI 1.1.8.0 for new CPU support
2. It’s highly recommended not to update this beta BIOS when using AMD AM4 Socket for AMD Ryzen™ 3000 Series/ 2000 Series/ 1000 Series/ A-Series Desktop Processors.
3. This beta BIOS can only be reversed by BIOS Flashback.

Wow zamówiłem b550 gaming edge a tutaj faktycznie dzisiaj jest bios dla mojej x470 prime pro, a mówili że bios będzie dopiero w kwietniu.

Edytowane przez kozak245