Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Przy ustawieniach na 100% różnica może 1-2 stopnie, zakładam że blok fizycznie nie ma jak odebrać ciepła, więc pojemność układu i prędkość wentyli nie ma tu znaczenia. 

Montaż zakładam, że poprawny. Pasta mogłaby być lepsza, ale bez przesady, MX-4 do tragicznych nie należy.

@kingisdead

Zdecydowanie intrygujący temat. Nie zauważyłem jeszcze tej opcji u siebie ale na pewno będę sprawdzał! Gdzie jej szukać w Biosie msi (1.1.0.0 Patch C)?

Jeżeli mój 5600x jakkolwiek zbliży się do 5.0GHz (nawet 4.9+) to będzie szok...

motherboard

ppt/edc/tdc jest u mnie w jednym i mam na 200w

wszędzie jest 3.7ghz cały czas. 

ale to tak w ramach ciekawostki, ja i tak albo sztywne oc na jak najniższym vcore albo tą krzywą ogarnę bo obiecująco wygląda. Sam trafiłem na nią w biosie i jak zacząłem czytać to może być fajna sprawa. 

On miał ustawione minus 15 na mocnych rdzeniach i minus 5 na słabych. Mocne/słabe oceniał na podstawie indywidualnego boost'u.

Tabela z rozpiska jak ustawienie wpływa na napięcie.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vRde51vH6MJCMLQPc8cgqqPOVIVsWG1qUOyXWiS4YLQvVSKyfD4DQghgUHb46-VIIzl3BQvX-hYt0D4/pubhtml

Post od którego się zaczęło:

https://www.overclock.net/threads/ryzen-9-5950x-curve-optimizer-to-5-1-ghz-pbo-and-overclocking.1774434/

Co do PBO to indywidualne ustawienia na limitach AMD nie przynoszą zbyt dobrych rezultatów. Manualne limity też nie specjalnie się sprawdzały. Ale wszystkie testy robiłem na plus 200, a z tego co czytałem większość ludzi wysokie zegary uzyskuje na mniejszych nastawach (plus 50 - 100). 

Najlepsze wyniki (efktywne zegary w HWinfo, lub te z Ryzen Mastera) mam na PBO enabled, reszta ustawień stock (single 4850 MHz, multi 4550 MHz all cores), ale widze, że wtedy limity PBO ustawione sa na predefiniowane motherboard, co podbija je solidnie e.g. ppt na 540W za 140, TDC na 300A z 95, EDC na 210A ze 142. Pozostaje mi jeszcze pokombinować z tymi limitami i mniejszymi podbiciami zegarów (plus 25-100).

Edytowane przez kingisdead

To są dokładnie Ryzeny 3000 z doklejoną kartą graficzną. Różnica względem Ryzena 3600/3700X rozbija się o taktowanie.

Po za taktowaniem różnic jest więcej choćby budowa gdzie w APU Renoir na 1 CCX przypada 4MB cache L3 a w Matisse na 1 CCX przypada 16MB cache L3.
  • Popieram 1

Z tym BIOSem to jakieś cyrki. Mamy już wersję F31h dla GIGABYTE a błędy i restarty jak były tak dalej są.

Coraz bardziej przekonany jestem że problem może dotyczyć również CPU :\ Nie wszystkich, ale tych felernych, dla których 4 BIOS z kolei, nie rozwiązuje problem cieknącego szamba.

A skad go można już mieć? Nic na stronie GB nie znalazłem... Ostatni to F31e

Edit: z tweaktownforum ???

Tu masz zawsze najnowszy BIOS. Nie ważne czy beta czy wydanie finalne, zanim pojawi się na oficjalnej stronie, stąd będziesz mógł pobrać go najpierw.

https://www.tweaktownforum.com/forum/tech-support-from-vendors/gigabyte/28656-gigabyte-latest-beta-bios#post28656

• Popieram 1