Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Moim zdaniem ZEN będzie killerem czyli mega zaskoczeniem jak wszystko im pyknie albo totalną klapą z wydajnością na poziomie HSW

Duże nadzieje.

Przypominam ile razy to już AMD zapowiadało "killery" a wyszło jak ... to wszyscy wiedzą.

Mam kilka kompów i laptopów. AMD w grach zawsze gorzej niż Intel. Jedyna przewaga jaką widzę w AMD to programy typu Auto Cad i jemu podobne.

Musi być, w przeciwnym wypadku będzie bida.

Intel ma większe straty finansowe w stosunku do AMD lecz Intel ma więcej w zapasie :)

Nie jestem fanem ani AMD ani Intela, lecz z racji że składam co ileś nowego kompa to widzę gołym okiem przewagę Intela.

Teraz wymieniałem procka na fx-4300 do starego kompa, nowego nie składam na razie się wstrzymałem do czasu testów ZEN'a.

Wtedy będę wiedzieć czy kupować Intela czy AMD. Nie śpieszy mi się.

Co do AMD przypomniał mi się taki obrazek.

http://i1.kwejk.pl/k/obrazki/2014/10/e494e9b9-c780-4505-b402-b4db12a2e66f_original.jpg

Edytowane przez gandziorz
  • 3 miesiące temu...

Ja mam dość siedzenia na FXach od roku 2012, jak niektórzy z Was widzieli desperacko sprzedawałem swoje podzespoły byleby w przyszłym tygodniu kupić coś nowego (kartę za dwa tygodnie kupię). Celuję w i7 4790k + 16GB ramu i kartę wydajnościowo równą min. R9 290.

To jak takie te FXy złe to daj mi się pomęczyć z nim :D

Jak moje obecne APU na 3.4 wypala mi obudowę, co FX by zrobił :P

Co do twojego zakupu to zgaduje że 16GB ram na haswellu ze względu na aktualne już 8gb ddr3?

Edytowane przez PLSBX

Co do twojego zakupu to zgaduje że 16GB ram na haswellu ze względu na aktualne już 8gb ddr3?

Ano, szykuje się spory skok. Jakoś za to ciężko mi porzucić karty AMD, ze względu na wygodę operowania jaką dają sterowniki.

Dalej nie mogę zrozumieć jak gry nie złapały postępu w ilości rdzeni w procesorach. Duszą pojedyncze wątki zamiast użyć wielowątkowości. 

Wina leży po stronie... chichrałbym powiedzieć developerów ale tak patrząc na mniejsze produkcje itp. to nie jest łatwo znaleźć jakiś poradnik/opis jak pisać programy/gry pod wielowątkowość, również duże gotowe silniki gier korzystają głownie z jednego wątku

Czy jest ktoś wstanie mniej więcej wytłumaczyć jak bardzo trudne jest pisanie pod wielowątkowość? czy jest to tak jak z SLI/CF czy gorzej ?

Z drugiej strony, dx 12, ciśnienie na lepsze karty graficzne itp. i pewnie nikt nie dba za bardzo o procesor gdy za parę lat może być totalnie nieistotny dla gier

Edytowane przez mr-auto

Wina jest po stronie developerów, ale również wydawców. Wydawca chcąc grę na dany termin nie pozwala na spokojne tworzenie i zoptymalizowanie kodu pod wielordzeniowe procesory. 
Inna sprawa że cryengine używał wątków FXa i to całkiem sprawnie.. przykład FX8320 i i5. Oczywiście w crysis 3. 

A nawet z DX12 procesor będzie bardzo istotny.. a jak nie to zostawię swojego amdka.

• 1 miesiąc temu...

Ciekawe czy chodzi o CPU czy VRM :]

Swoją drogą ma ktoś pomysł dlaczego mój procesor na 3.4GHz (stock to 3GHz) leci na +0.05v, a na 3.5GHz nawet +1v nie pozwala? Wszyscy piszą że spokojnie robi 3.6GHz gdzie nie patrzę na fora, a mój nawet na 1.55v nie chce. 

Edytowane przez PLSBX
  • 1 miesiąc temu...

Ciekawe skąd taka decyzja.

AMD raczej kiepsko finansowo stoi obecnie, jeśli M$ zapłacił by im sporą sumę to kto wie..

https://blogs.windows.com/windowsexperience/2016/01/15/windows-10-embracing-silicon-innovation/

ogólnie jestem ciekaw jak to będzie działać, może się mylę ale instalując Windows starszy niż dany procesor nie mamy problemów z jego działaniem itp. mimo braku konkretnych aktualizacji dla tego procka

Piszą też że win 10 only, a co z linuxem ?