Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii 7xxx oraz Rx 2xx

Recommended Posts

Dokumentację zawsze można stworzyć :P

A przeciągając jeszcze temat CF, póki co jestem zadowolony. Czemu CF, a nie nowa karta? Ano z prostej przyczyny, prezent od narzeczonej to raz, a dwa miałem do wyboru: drugą 270-tkę albo nic. Pierwsza opcja wydała mi się bardziej optymistyczna :)

Powracając do tematu Crossfire, to musiałem wrócić do sterowników oznaczonych ostatnimi cyframi 1002, gdyż 1004 powodowały tzw. micro stuttering w 3Dmarkach i nie tylko. Klatki z 80-100 potrafiły spaść do nagle do 30-40 po czym wracały do swoich wartości. Reinstalacja sterowników 1004 nic nie dawała. Po powrocie do 1002 wszystko ustało i nie ma spadków.

Kolejna sprawa, Bios w obydwu kartach po flashu. Wartości domyślne w trybie performance to 1100/1500, bez podnoszenia napięcia. Limit taktowania rdzenia podniesiony do 1150, czyli wartość graniczna, jaką bez podnoszenia napięcia mogę osiągnąć. Krzywa wentylatora dostosowana pode mnie:

http://i.imgur.com/QyhmlTl.png

Chodzi znakomicie, nie narzekam. Wreszcie pozbyłem się kompletnie MSI Afterburner'a :)

Edytowane przez LuziQ
  • 4 tygodnie później...

Witam

Czy orientuje się ktoś z Was gdzie w Polsce można kupić adapter mini 4-Pin GPU, ale tak by końcówka była męska (taka jak przylutowana do karty graficznej w tym przypadku 7970 )

Przeszukałem już chyba cały internet i znalazłem adaptery z tym, że są żeńskie ;]

Dokładnie taki adapter :

http://www.moddiy.com/products/4%252dPin-PWM-Fan-Connector-%28Female%29-to-4%252dPin-Mini-GPU-Fan-Connector-%28Male%29.html

Edytowane przez Su2nny
  • 1 miesiąc temu...

W miejscach procesorowych I5 da z siebie wszystko wraz z gpu. Mogą być miejsca, gdzie CPU będzie nawet ograniczał tego radeona. Jednakże, że przeważnie to HD7850 będzie narzutować negatywnie na całokształt wydajności platformy. W teorii nie istnieje coś takiego, jak ograniczanie jednego podzespołu przez drugi, jest to tylko i wyłącznie założenie praktyczne!