MasterBarti 945 Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 (edytowane) Stare sterowniki nvidii wywalone przy pomocy np "display driver uninstaller" ? Jeśli nie, to przy pomocy tego programu wywal (w trybie awaryjnym systemu), uruchom ponownie oraz znowu w trybie awaryjnym wywal też te z radeona, uruchom ponownie i już na normalnie odpalonym systemie zainstaluj jeszcze raz do radeona, najnowsze 14.9 ze strony amd. Jak to nie pomoże, to zapodaj wyniki jakiegoś 3dmarka by można było porównać z innymi kartami. Edytowane 5 Października 2014 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
dracoonpl1 0 Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Stare sterowniki nvidii wywalone przy pomocy np "display driver uninstaller" ? Jeśli nie, to przy pomocy tego programu wywal (w trybie awaryjnym systemu), uruchom ponownie oraz znowu w trybie awaryjnym wywal też te z radeona, uruchom ponownie i już na normalnie odpalonym systemie zainstaluj jeszcze raz do radeona, najnowsze 14.9 ze strony amd. Jak to nie pomoże, to zapodaj wyniki jakiegoś 3dmarka by można było porównać z innymi kartami. Wygląda na to, że wszytsko ok, dzięki za pomoc. W razie czego zgłoszę się jeszcze do was. Cytuj Link to post Share on other sites
Karol1701 2379 Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Nowe info o radkach 20nm. http://wccftech.com/amd-20nm-r9-390x-feautres-20nm-hbm-9x-faster-than-gddr5/ To źródło sprzedaje wszystkie informacje - przede wszystkim wzięte z kosmosu/czyjejś bogatej wyobraźni. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 7 Października 2014 Udostępnij Napisano 7 Października 2014 To źródło sprzedaje wszystkie informacje - przede wszystkim wzięte z kosmosu/czyjejś bogatej wyobraźni. Pół biedy, gdyby wrzucali po prostu wszystko co znajdą w necie, ale te ich własne przemyślanie czasem ocierają się o absurd. Tutaj pewnie jak zobaczyli, że roadmapa HBM zaczyna się pod koniec 2014 roku to bankowo chodzi o Radeony. Co z tego że nie wiadomo czy chodzi o masową produkcję czy próbki inżynieryjne ani czy AMD jest ich pierwszym klientem ani nawet czy te pamięci trafią do radków. Parę miesięcy poszedł przeciek, że Carrizo ma zawierać HBM. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Grzesiek1010 23 Napisano 7 Października 2014 Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Może komuś się przyda do OC MSI R9 270X GAMING 2GB Wszystko stabilnie bez artefaktów ponad 4h grania w Middle Earth Shadow of Mordor bez problemu Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 8 Października 2014 Udostępnij Napisano 8 Października 2014 W każdej plotce jest ziarno prawdy. Dla nas użytkowników najlepiej było by aby seria 3xx zdeklasował a GTX 9xx. Lepsze ceny i wieksza konkurencja. Poza tym 20nm to lekki przełom. Szkoda ze jeszcze poczekamy na kolejna generację. Cytuj Link to post Share on other sites
Toni0 20 Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 http://www.scan.co.uk/products/4gb-xfx-radeon-r9-290-28nm-5000mhz-gddr5-gpu-947mhz-boost-1000mhz-2560-streams-dp-dvi-hdmi Nie wiem jak w Polsce , ale w UK za 1075 zl mozna miec nowego radka 290 Cytuj Link to post Share on other sites
bolso 5 Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 http://www.scan.co.uk/products/4gb-xfx-radeon-r9-290-28nm-5000mhz-gddr5-gpu-947mhz-boost-1000mhz-2560-streams-dp-dvi-hdmi Nie wiem jak w Polsce , ale w UK za 1075 zl mozna miec nowego radka 290 bo żyjemy w Polsce i takie ceny są nirealne Może komuś się przyda do OC MSI R9 270X GAMING 2GB Wszystko stabilnie bez artefaktów ponad 4h grania w Middle Earth Shadow of Mordor bez problemu Jakiego wzrostu doświadczyłeś? Bo dla 2 czy 3 klatek nie wiem czy jest sens. Widzę, że masz 71stC pod obciążeniem. Masz jakiś osobny nawiew? Bo u mnie w zamkniętej obudowie z 2 wiatrakami aby tylko wymuszały obieg mam na def spokojnie 82st. Cytuj Link to post Share on other sites
broodeeck 527 Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 bo żyjemy w Polsce i takie ceny są nirealne To co powiesz o tej cenie za r9 290X? http://www.ceneo.pl/28114451 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13233 Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Daj przykład z konkretnego sklepu a nie cenno. Cytuj Link to post Share on other sites
broodeeck 527 Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Sorry nie wiedzialem, ze ceneo.pl odwala taka kiche. W opisie jest 290X a przypisuja ceny kart bez X. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Żeby tylko to, już nie raz wchodziłem na ceneo, widzę fajną cenę, klikam i przechodzi do sklepu gdzie cena całkiem inna. Cytuj Link to post Share on other sites
sulaa 0 Napisano 9 Października 2014 Udostępnij Napisano 9 Października 2014 bo żyjemy w Polsce i takie ceny są nirealne Róźnica jest taka, że u nas gtx 970 na stanach w sklepach nie ma (a jak są to w cenach "premium", w Scan.co.uk są) Także i presja na ceny mniejsza, ale to chwilowe. No, ale mimo wszystko W Polsce ceny też lecą i np. są oferty sklepowe poniżej 1200 za Sapphire z niereferencyjnym chłodzeniem Tri-X, chocby w Morele, techplanet czy Net-s z gdańska. Cytuj Link to post Share on other sites
dracoonpl1 0 Napisano 10 Października 2014 Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Cześć, ostatnio kupiłem sobie nową kartę Club3D Radeon R7 260X royalQueen 2GB DDR5 PCI-E BOX , wcześniej miałem gtx 460 gainwarda. Po przesiadce czuję wyraźny spadek wydajności i lagi w grach mimo, iż karta jest lepsza. Reszta to amd phenom ii x4, 8 gb ramu, silentium pc vero l1 550w, mobo asus m4a79xtd evo. Jakieś pomysły ? Cześć pisałem do was ostatnio, po wykonaniu waszych instrukcji zniknęły wszystkie ujemne efekty, jednak w dalszym ciągu gry bez zmian ustawień lagują mimo nowszej karty. Co mam zrobić ? Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 10 Października 2014 Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Najlepiej byłoby sprawdzić czy coś się wzajemnie nie ogranicza lub czy nie ma throtthlingu cpu lub gpu i temperatury w czasie grania przez osd riva tuner static server i hwinfo. Coś czuję że lagi o których wspominasz są z winy procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
dracoonpl1 0 Napisano 10 Października 2014 Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Najlepiej byłoby sprawdzić czy coś się wzajemnie nie ogranicza lub czy nie ma throtthlingu cpu lub gpu i temperatury w czasie grania przez osd riva tuner static server i hwinfo. Coś czuję że lagi o których wspominasz są z winy procesora. Mógłbyś mi napisać krok po kroku co zrobić/sprawdzić jestem laikiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 dracoonpl1 5.09 napisałeś: Wygląda na to, że wszytsko ok, dzięki za pomoc. W razie czego zgłoszę się jeszcze do was. Czyli że przez ponad miesiąc grałeś z takim "przymulaniem"? Czy problem powrócił z niewiadomej przyczyny? Odpal program do monitu np. speccy i sprawdź czy temperatura nie dochodzi do jakiś astronimicznych wartości. Użyj jakiegoś benchmarka w oknie i sprawdź co się dzieje. Cytuj Link to post Share on other sites
dracoonpl1 0 Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 (edytowane) dracoonpl1 5.09 napisałeś: Czyli że przez ponad miesiąc grałeś z takim "przymulaniem"? Czy problem powrócił z niewiadomej przyczyny? Odpal program do monitu np. speccy i sprawdź czy temperatura nie dochodzi do jakiś astronimicznych wartości. Użyj jakiegoś benchmarka w oknie i sprawdź co się dzieje. Nie 5.09, a 5.10 Nie, po prostu nie miałem czasu grać. Po tamtym poście zrobiłem krótką sesyjkę i wyglądało, że jest ok. Wczoraj jak usiadłem dłużej to przy większej ilości przeciwników i walce w Borderlnds 2 zaczęło strasznie lagować. PS: Jakie benchmarka mam użyć, nie znam się na tym ? Edytowane 11 Października 2014 przez dracoonpl1 Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Aa i wszystko jasne, procesor nie wyrabia bo na 99% włączyłeś physx w grze. Ta opcja zarezerwowana jest dla kart geforce, przy radeonie jest liczona przez cpu i zarzyna dosłownie każdy procesor. Cytuj Link to post Share on other sites
dracoonpl1 0 Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Aa i wszystko jasne, procesor nie wyrabia bo na 99% włączyłeś physx w grze. Ta opcja zarezerwowana jest dla kart geforce, przy radeonie jest liczona przez cpu i zarzyna dosłownie każdy procesor. Tyle, że ja odinstalowałem phsyx razem ze sterownikami nvidii, a ta opcja jest aktualnie na szaro w ustawieniach gry. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 dracoonpl1, poradnik osd w grze.Aktualnie programy minimalnie się różnią bo po aktualizacji została trochę zmieniona ich szata graficzna ale ogólnie są teraz bardziej czytelne i powinieneś poradzić sobie bez problemu. Tak to teraz wygląda w hwinfo64. Wrzucisz sobie na ekran: - temperatury cpu, gpu i sekcji płyty głównej, - taktowania cpu i gpu - użycie poszczególnych rdzeni procka i - użycie karty graficznej. W momencie tych lagów machnij kilka screenshotów i prawdopodobnie będziemy już wszystko wiedzieć. Mniej więcej tak to będzie wyglądać w grze 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dracoonpl1 0 Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 (edytowane) Nie śmiejcie się, że w takiej formie, ale każdy screen był czarny...http://zapodaj.net/3de19f7060cd7.jpg.htmlhttp://zapodaj.net/3fcec038211f9.jpg.html Edit trochę to ucywilizowałem:http://zapodaj.net/c52841c5f330f.jpg.htmlhttp://zapodaj.net/423583ea70676.jpg.html Edytowane 11 Października 2014 przez dracoonpl1 Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 11 Października 2014 Udostępnij Napisano 11 Października 2014 (edytowane) Wygląda na to, że procesor się dławi, na ostatnim screenie widać 100% na jednym rdzeniu. Co prawda jest to uchwycone tylko na jednym screenie ale to chyba to. Możesz jeszcze w ustawieniach hwinfo zmienić "scan interval" na ~200ms, będzie z taką prędkością odświeżane (tutaj lepiej nie przesadzać), łatwiej będzie dostrzec czy to procek na pewno się dławi. Jeszcze całkiem nie dawno miałem podkręconego Phenoma II x4 955 @4.1GHz, NB@2,6GHz + HD6870 (karta troszkę słabsza od r7-260x) i przeszedłem na nim całe Borderlands 2 w 1080p, max bez physx i gra chodziła świetnie, najniższy fps oscylował >40. Oczywiście gra miała wgrane aktualne patche. Nie wiem czy to ich kwestia ale jak mniemam masz phenoma 945 i aż takich spadków w tej grze nie powinno być skoro u mnie było dużo więcej na niewiele szybszym procku Skoro physx wyłączony to może problem tkwi w włączonym vsync ? Ale te 100% na jednym rdzeniu słabo wygląda Dobrze by było, jakbyś założył swój temat na to, żeby tutaj syfu nie robić. Edytowane 11 Października 2014 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 ile jest wart używany asus r9 290 niereferent na gwarancji? Cytuj Link to post Share on other sites
Amok2 940 Napisano 13 Października 2014 Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Patrząc na oferty to około 900-1000 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts