Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii 7xxx oraz Rx 2xx

Recommended Posts

Stare sterowniki nvidii wywalone przy pomocy np "display driver uninstaller" ? Jeśli nie, to przy pomocy tego programu wywal (w trybie awaryjnym systemu), uruchom ponownie oraz znowu w trybie awaryjnym wywal też te z radeona, uruchom ponownie i już na normalnie odpalonym systemie zainstaluj jeszcze raz do radeona, najnowsze 14.9 ze strony amd.

Jak to nie pomoże, to zapodaj wyniki jakiegoś 3dmarka by można było porównać z innymi kartami.

Edytowane przez MasterBarti

Stare sterowniki nvidii wywalone przy pomocy np "display driver uninstaller" ? Jeśli nie, to przy pomocy tego programu wywal (w trybie awaryjnym systemu), uruchom ponownie oraz znowu w trybie awaryjnym wywal też te z radeona, uruchom ponownie i już na normalnie odpalonym systemie zainstaluj jeszcze raz do radeona, najnowsze 14.9 ze strony amd.

Jak to nie pomoże, to zapodaj wyniki jakiegoś 3dmarka by można było porównać z innymi kartami.

Wygląda na to, że wszytsko ok, dzięki za pomoc. W razie czego zgłoszę się jeszcze do was.

To źródło sprzedaje wszystkie informacje - przede wszystkim wzięte z kosmosu/czyjejś bogatej wyobraźni.

Pół biedy, gdyby wrzucali po prostu wszystko co znajdą w necie, ale te ich własne przemyślanie czasem ocierają się o absurd.

Tutaj pewnie jak zobaczyli, że roadmapa HBM zaczyna się pod koniec 2014 roku to bankowo chodzi o Radeony. Co z tego że nie wiadomo czy chodzi o masową produkcję czy próbki inżynieryjne ani czy AMD jest ich pierwszym klientem ani nawet czy te pamięci trafią do radków. Parę miesięcy poszedł przeciek, że Carrizo ma zawierać HBM.

• Popieram 1

bo żyjemy w Polsce :) i takie ceny są nirealne

Może komuś się przyda do OC 

MSI R9 270X GAMING 2GB 

Wszystko stabilnie bez artefaktów ponad 4h grania w Middle Earth Shadow of Mordor bez problemu 

Jakiego wzrostu doświadczyłeś? Bo dla 2 czy 3 klatek nie wiem czy jest sens.

Widzę, że masz 71stC pod obciążeniem. Masz jakiś osobny nawiew? Bo u mnie w zamkniętej obudowie z 2 wiatrakami aby tylko wymuszały obieg mam na def spokojnie 82st.

bo żyjemy w Polsce :) i takie ceny są nirealne

Róźnica jest taka, że u nas gtx 970 na stanach w sklepach nie ma (a jak są to w cenach "premium", w Scan.co.uk są) Także i presja na ceny mniejsza, ale to chwilowe.

No, ale mimo wszystko W Polsce ceny też lecą i np. są oferty sklepowe poniżej 1200 za Sapphire z niereferencyjnym chłodzeniem Tri-X, chocby w Morele, techplanet czy Net-s z gdańska.

Cześć, ostatnio kupiłem sobie nową kartę Club3D Radeon R7 260X royalQueen 2GB DDR5 PCI-E BOX , wcześniej miałem gtx 460 gainwarda. Po przesiadce czuję wyraźny spadek wydajności i lagi w grach mimo, iż karta jest lepsza. Reszta to amd phenom ii x4, 8 gb ramu, silentium pc vero l1 550w, mobo asus m4a79xtd evo. Jakieś pomysły ?

Cześć pisałem do was ostatnio, po wykonaniu waszych instrukcji zniknęły wszystkie ujemne efekty, jednak w dalszym ciągu gry bez zmian ustawień lagują mimo nowszej karty. Co mam zrobić ?

dracoonpl1 5.09 napisałeś:

Wygląda na to, że wszytsko ok, dzięki za pomoc. W razie czego zgłoszę się jeszcze do was.

Czyli że przez ponad miesiąc grałeś z takim "przymulaniem"? Czy problem powrócił z niewiadomej przyczyny?

Odpal program do monitu np. speccy i sprawdź czy temperatura nie dochodzi do jakiś astronimicznych wartości.

Użyj jakiegoś benchmarka w oknie i sprawdź co się dzieje.

dracoonpl1 5.09 napisałeś:

Czyli że przez ponad miesiąc grałeś z takim "przymulaniem"? Czy problem powrócił z niewiadomej przyczyny?

Odpal program do monitu np. speccy i sprawdź czy temperatura nie dochodzi do jakiś astronimicznych wartości.

Użyj jakiegoś benchmarka w oknie i sprawdź co się dzieje.

Nie 5.09, a 5.10 :) Nie, po prostu nie miałem czasu grać. Po tamtym poście zrobiłem krótką sesyjkę i wyglądało, że jest ok. Wczoraj jak usiadłem dłużej to przy większej ilości przeciwników i walce w Borderlnds 2 zaczęło strasznie lagować.

PS: Jakie benchmarka mam użyć, nie znam się na tym ?

Edytowane przez dracoonpl1
dracoonpl1, poradnik osd w grze.

Aktualnie programy minimalnie się różnią bo po aktualizacji została trochę zmieniona ich szata graficzna ale ogólnie są teraz bardziej czytelne i powinieneś poradzić sobie bez problemu. Tak to teraz wygląda w hwinfo64.

Wrzucisz sobie na ekran:

- temperatury cpu, gpu i sekcji płyty głównej,

- taktowania cpu i gpu

- użycie poszczególnych rdzeni procka i

- użycie karty graficznej.

W momencie tych lagów machnij kilka screenshotów i prawdopodobnie będziemy już wszystko wiedzieć.

Mniej więcej tak to będzie wyglądać w grze

• Popieram 1

Nie śmiejcie się, że w takiej formie, ale każdy screen był czarny...

http://zapodaj.net/3de19f7060cd7.jpg.html
http://zapodaj.net/3fcec038211f9.jpg.html

Edit trochę to ucywilizowałem:
http://zapodaj.net/c52841c5f330f.jpg.html
http://zapodaj.net/423583ea70676.jpg.html

Edytowane przez dracoonpl1

Wygląda na to, że procesor się dławi, na ostatnim screenie widać 100% na jednym rdzeniu. Co prawda jest to uchwycone tylko na jednym screenie ale to chyba to. Możesz jeszcze w ustawieniach hwinfo zmienić "scan interval" na ~200ms, będzie z taką prędkością odświeżane (tutaj lepiej nie przesadzać), łatwiej będzie dostrzec czy to procek na pewno się dławi.

Jeszcze całkiem nie dawno miałem podkręconego Phenoma II x4 955 @4.1GHz, NB@2,6GHz + HD6870 (karta troszkę słabsza od r7-260x) i przeszedłem na nim całe Borderlands 2 w 1080p, max bez physx i gra chodziła świetnie, najniższy fps oscylował >40. Oczywiście gra miała wgrane aktualne patche. Nie wiem czy to ich kwestia ale jak mniemam masz phenoma 945 i aż takich spadków w tej grze nie powinno być skoro u mnie było dużo więcej na niewiele szybszym procku :/

Skoro physx wyłączony to może problem tkwi w włączonym vsync ? Ale te 100% na jednym rdzeniu słabo wygląda :/

Dobrze by było, jakbyś założył swój temat na to, żeby tutaj syfu nie robić.

Edytowane przez MasterBarti