Morf3usz 6 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam wszystkich, i proszę o porade. Tydzień temu zakupilem telewizor LG LM620S wszystko było pięknie ładnie do wczoraj póki nie żauważylem jednej malej białej kropki na środku ekranu. Poszperałem troche w internecie i z tego co wyczytałem wychodzi na to że to tzn martwy lub zawieszony piksel/subpiksel sam nie wiem. Dokładnie wygląda to tak że np na czarnym tle robi sie on taki jasniutki biały że trudno go dostrzec, natomiast na pomarańczowym czy czerwonym nie da sie zauważyc i stąd mam takie pytanie czy oplaca się iść i próbować go reklamować i czy skoro zaraz po zakupie zrobił się jeden to zaraz nie posypią sie następne. Daje fotkę: http://vpx.pl/i/2012/11/02/Hbrtv.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) O reklamacji możesz zapomnieć ponieważ uznają taką wadę dopiero od 4 martwych pikseli lub 10 subpikseli w górę bodaj. Co nie zmienia faktu iż jest pare sposobów aby taki piksel ożywić, aczkolwiek szansa na powodzenie jest jak 1 do 15 i można nabawić się kolejnych złych pikseli na ekranie. Sposób pierwszy jest taki: pocierasz delikatnie palcem dane miejsce z pikselem poprzez sciereczkę dostarczoną razem z tv. Drugi sposób jest taki iż odpala się na dłuższą chwilę specjalny film, który teoretycznie ma pobudzić taki piksel do życia - http://udpix.free.fr/. Zapewne, to i tak nic nie da, kiedyś bawiłem się tym przy Samsungu. Straciłem czas a na moje szczęście w nieszczęściu pikseli wysypało się po 2 dniach więcej i uznali to już na gwarancji jako poważną wadę matrycy. Edytowane 4 Listopada 2012 przez Szarik_Komputerowiec Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17835 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Proponuję skontaktować się z jakimś przedstawicielem LG i zadzwonić do tego sklepu gdzie kupiłeś, bo to za szybko coś się wysypało. Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Pamiętaj, że masz 10 dni na zwrot towaru do sklepu bez podania przyczyny, jeśli tylko sprzęt był zakupiony na odległość przez internet. Cytuj Link to post Share on other sites
Morf3usz 6 Napisano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Niestety, ale telewizor był kupiony w lokalnym sklepie "Media Expert" Co do tego programu UDPixel to co mam tam ustawić i jak z niego korzystać? Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) http://youtu.be/kXJjXI5XvwQ Filmik instruktażowy co do tego programu, napisałbym Ci dokładniej co i jak ale jestem w pracy i trochę jestem zajęty. Program nie dotyczy oczywiście tylko martwych pikseli ale również zawieszonych itp. Edytowane 4 Listopada 2012 przez Szarik_Komputerowiec Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17835 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Skontaktuj się z Media Expert reklmacje powinni Ci wyjaśnić co i jak zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
Morf3usz 6 Napisano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Czyli muszę czekać do jutra bo widzę że dzisiaj to nic nie załatwię Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) te programy nic nie dają , tez mi szybko wyskoczył sub pixel trzeba z tym żyć ale Lg kiedyś sie chwaliło że wymienienia nawet z 1 subpixelem, także pytaj serwisie lg lub w sklepie , ale najlepiej w serwisie ze strony lg ,zadzwoń Edytowane 4 Listopada 2012 przez wiwat Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) Spróbować zawsze można, znam przypadek gdzie ten program naprawił zawieszony zielony piksel. Jak sklep jest ok to teoretycznie powinien uznać Ci reklamacje. @up, Fakt. Mieli kiedyś taką promocję, jeśli pojawią się martwe piksele, uszkodzone subpiksele itd. w ciągu 30 dni od daty zakupu telewizora to z miejsca zostanie on zastąpiony modelem takim samym bez owych wad. Edytowane 4 Listopada 2012 przez Szarik_Komputerowiec Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 ja mam czerwony , tarłem , chuchałem,dumuchałem , programiki i nic , pecha mam a też przeżyć nie mogłem tv wtedy kosztował mnie ponad 4 tysie Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Niby taka nowoczesna technologia produkcji a sypie tymi uszkodzonymi pikselami zupełnie jak kiedyś za czasów pierwszych lcd. Cytuj Link to post Share on other sites
Morf3usz 6 Napisano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Dokładnie teraz kupić telewizor pozbawiony wad to graniczy z cudem Pierwszy jaki kupiłem miał clouding, drugi smużył tak że odbierał całą przyjemność z grania, a teraz trafił się z martwym pikselem. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17835 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Pierwszy jaki kupiłem miał clouding, drugi smużył tak że odbierał całą przyjemność z grania, a teraz trafił się z martwym pikselem.Dlatego kupiłem sobie prostą plazmę Panasa i mam spokój Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Spokój czasem nie mija w chwili przyjścia rachunku za prąd? . Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17835 Napisano 4 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Właśnie że nie. Telewizor leci w zasadzie tylko popołudniami. Pobór mocy w/g instrukcji to 215W, lecz jak wiadomo jest on różny w zależności od wyświetlanego obrazu. Z ciekawości zmierzyłbym jakimś testerem jakbym miał Cytuj Link to post Share on other sites
Morf3usz 6 Napisano 5 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Taką odpowiedz otrzymałem od LG: "dziękujemy za kontakt z naszym działem. Informujemy, że wedle normy ISO 13406 odgórnie narzuconej na producentów telewizorów dopuszczalna liczba wypalonych pikseli to: 4 czarne lub 4 białe piksele lub 10 kolorowych subpikseli 1 wypalony piksel mieści się w normie Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 5 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Tak myślałem, że tak będzie. Dla nich takie normy są ok szkoda tylko, że dla użytkownika sprzętu już nie...to tak jakby kupić okulary z rysą na środku prawego szkła. Masz pecha, że akurat wywaliło ci go na środku ekranu, żeby chociaż gdzieś w rogu matrycy ech. Właśnie że nie. Telewizor leci w zasadzie tylko popołudniami. Pobór mocy w/g instrukcji to 215W, lecz jak wiadomo jest on różny w zależności od wyświetlanego obrazu. Z ciekawości zmierzyłbym jakimś testerem jakbym miał Wiem wiem, napisałem tak na w pół serio posta. Stosunkowo młode plazmy pobierają tyle samo prądu po odpowiedniej kalibracji co niektóre ledy. Edytowane 5 Listopada 2012 przez Szarik_Komputerowiec Cytuj Link to post Share on other sites
Morf3usz 6 Napisano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Dzisiaj wyskoczył kolejny tym razem w lewym dolnym rogu. Cytuj Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Dokładnie teraz kupić telewizor pozbawiony wad to graniczy z cudem Pierwszy jaki kupiłem miał clouding, drugi smużył tak że odbierał całą przyjemność z grania, a teraz trafił się z martwym pikselem. Właśnie że nie,trzeba wiedzieć tylko z jakiej firmy już na pewno nie LG i mniej bajerów.A tyle razy pisałem nie kupować nic z firmy LG jak widać nie którzy lubią ryzykować. Ja kupiłem PHILIPS i odpukać wszystko działa,żadnych smużeń,ciemnych pasków na bokach ani powypalanych pixeli a mam go już hoho. Jak wyskakują to dobrze lepiej wcześniej niż po gwarancji ,przynajmniej szybciej zareklamujesz dziada.Gorzej jak wymienią ci na kolejny chłam w którym będą zaś się wypalać to masz nie kończącą się opowieść o pixelach w LG.. Cytuj Link to post Share on other sites
Morf3usz 6 Napisano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 LG czy inny to jest po prostu loteria, jakoś mam jeszcze 2 inne telewizory też LG i z żadnym nie miałem problemów. Po prostu trafiła się lipna i sztuka. Cytuj Link to post Share on other sites
ALF 28963 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Dokładnie, takie cyrki mogą się przytrafić w sprzęcie każdej firmy. Wystarczy choćby wpisać "clouding" w googlach w grafice i popatrzeć na markę oraz model danego tv w opisie obrazka Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17835 Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Co to za shit ten "clouding" ? ... God bless the plasma Cytuj Link to post Share on other sites
Morf3usz 6 Napisano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) Widzę że "Każda sroczka swój ogon chwali" Wytłumacz mi jak mam niby używać plazmy jako monitor? Edytowane 9 Listopada 2012 przez Morf3usz Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17835 Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) jak mam niby używać plazmy jako monitor TV ?nie bardzo rozumiem do czego chcesz używać plazmy ? Jako monitora do kompa ?? Telewizor służy do oglądania telewizji i do tego go kupiłem. Poza tym jak kupujesz TV za parę tysi na którym jest z założenia obraz z tyłka, jakieś plamy itp. to chyba coś nie tak jest. Edytowane 9 Listopada 2012 przez wormadam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts