Skocz do zawartości

LG 42LM620S subpiksel

Recommended Posts

Witam wszystkich, i proszę o porade. Tydzień temu zakupilem telewizor LG LM620S wszystko było pięknie ładnie do wczoraj póki nie żauważylem jednej malej białej kropki na środku ekranu. Poszperałem troche w internecie i z tego co wyczytałem wychodzi na to że to tzn martwy lub zawieszony piksel/subpiksel sam nie wiem. Dokładnie wygląda to tak że np na czarnym tle robi sie on taki jasniutki biały że trudno go dostrzec, natomiast na pomarańczowym czy czerwonym nie da sie zauważyc i stąd mam takie pytanie czy oplaca się iść i próbować go reklamować i czy skoro zaraz po zakupie zrobił się jeden to zaraz nie posypią sie następne.

Daje fotkę:

http://vpx.pl/i/2012/11/02/Hbrtv.jpg

O reklamacji możesz zapomnieć ponieważ uznają taką wadę dopiero od 4 martwych pikseli lub 10 subpikseli w górę bodaj. Co nie zmienia faktu iż jest pare sposobów aby taki piksel ożywić, aczkolwiek szansa na powodzenie jest jak 1 do 15 i można nabawić się kolejnych złych pikseli na ekranie. Sposób pierwszy jest taki: pocierasz delikatnie palcem dane miejsce z pikselem poprzez sciereczkę dostarczoną razem z tv. Drugi sposób jest taki iż odpala się na dłuższą chwilę specjalny film, który teoretycznie ma pobudzić taki piksel do życia - http://udpix.free.fr/. Zapewne, to i tak nic nie da, kiedyś bawiłem się tym przy Samsungu. Straciłem czas a na moje szczęście w nieszczęściu pikseli wysypało się po 2 dniach więcej i uznali to już na gwarancji jako poważną wadę matrycy.

Edytowane przez Szarik_Komputerowiec

http://youtu.be/kXJjXI5XvwQ

Filmik instruktażowy co do tego programu, napisałbym Ci dokładniej co i jak ale jestem w pracy i trochę jestem zajęty. Program nie dotyczy oczywiście tylko martwych pikseli ale również zawieszonych itp.

te programy nic nie dają , tez mi szybko wyskoczył sub pixel trzeba z tym żyć

ale Lg kiedyś sie chwaliło że wymienienia nawet z 1 subpixelem, także pytaj serwisie lg lub w sklepie , ale najlepiej w serwisie ze strony lg ,zadzwoń

Edytowane przez wiwat

Spróbować zawsze można, znam przypadek gdzie ten program naprawił zawieszony zielony piksel. Jak sklep jest ok to teoretycznie powinien uznać Ci reklamacje.

@up,

Fakt. Mieli kiedyś taką promocję, jeśli pojawią się martwe piksele, uszkodzone subpiksele itd. w ciągu 30 dni od daty zakupu telewizora to z miejsca zostanie on zastąpiony modelem takim samym bez owych wad.

Pierwszy jaki kupiłem miał clouding, drugi smużył tak że odbierał całą przyjemność z grania, a teraz trafił się z martwym pikselem.

Dlatego kupiłem sobie prostą plazmę Panasa i mam spokój ;)

Właśnie że nie. Telewizor leci w zasadzie tylko popołudniami.

Pobór mocy w/g instrukcji to 215W, lecz jak wiadomo jest on różny w zależności od wyświetlanego obrazu.

Z ciekawości zmierzyłbym jakimś testerem jakbym miał ;)

Taką odpowiedz otrzymałem od LG:

"dziękujemy za kontakt z naszym działem.

Informujemy, że wedle normy ISO 13406 odgórnie narzuconej na producentów telewizorów dopuszczalna liczba wypalonych pikseli to:

4 czarne lub 4 białe piksele lub 10 kolorowych subpikseli

1 wypalony piksel mieści się w normie :(

Tak myślałem, że tak będzie. Dla nich takie normy są ok szkoda tylko, że dla użytkownika sprzętu już nie...to tak jakby kupić okulary z rysą na środku prawego szkła. Masz pecha, że akurat wywaliło ci go na środku ekranu, żeby chociaż gdzieś w rogu matrycy ech.

Właśnie że nie. Telewizor leci w zasadzie tylko popołudniami. Pobór mocy w/g instrukcji to 215W, lecz jak wiadomo jest on różny w zależności od wyświetlanego obrazu. Z ciekawości zmierzyłbym jakimś testerem jakbym miał ;)

Wiem wiem, napisałem tak na w pół serio posta. Stosunkowo młode plazmy pobierają tyle samo prądu po odpowiedniej kalibracji co niektóre ledy. Edytowane przez Szarik_Komputerowiec

Dokładnie teraz kupić telewizor pozbawiony wad to graniczy z cudem :/ Pierwszy jaki kupiłem miał clouding, drugi smużył tak że odbierał całą przyjemność z grania, a teraz trafił się z martwym pikselem.

Właśnie że nie,trzeba wiedzieć tylko z jakiej firmy już na pewno nie LG i mniej bajerów.A tyle razy pisałem nie kupować nic z firmy LG jak widać nie którzy lubią ryzykować.

Ja kupiłem PHILIPS i odpukać wszystko działa,żadnych smużeń,ciemnych pasków na bokach ani powypalanych pixeli a mam go już hoho.

Jak wyskakują to dobrze lepiej wcześniej niż po gwarancji ,przynajmniej szybciej zareklamujesz dziada.Gorzej jak wymienią ci na kolejny chłam w którym będą zaś się wypalać to masz nie kończącą się opowieść o pixelach w LG..

Dokładnie, takie cyrki mogą się przytrafić w sprzęcie każdej firmy. Wystarczy choćby wpisać "clouding" w googlach w grafice i popatrzeć na markę oraz model danego tv w opisie obrazka :)

jak mam niby używać plazmy jako monitor TV ?

nie bardzo rozumiem do czego chcesz używać plazmy ?

Jako monitora do kompa ?? Telewizor służy do oglądania telewizji i do tego go kupiłem.

Poza tym jak kupujesz TV za parę tysi na którym jest z założenia obraz z tyłka, jakieś plamy itp. to chyba coś nie tak jest.

Edytowane przez wormadam