jacekgothic 18790 Napisano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Prościej i szybciej dać link do dobrego testu. Dokładnie tak To nie to samo. Komu się chce czytać recenzje. A no, chce się komuś kto zamierza kupić. Ja przed kupnem czegokolwiek zawsze czytam recki i opinie innych użytkowników Bodek czemu niby Żaden prywatny test nie może być obiektywny. Tylko testy niezależnych portali gwarantują rzetelną opinie. Niezależnych, a który portal nie jest przez nikogo sponsorowany ? Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 29 Października 2012 Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Jak komuś zależy na wyborze dobrego sprzętu, to przeczyta nawet kilka recenzji. Cytuj Link to post Share on other sites
bodek_ 27 Napisano 29 Października 2012 Udostępnij Napisano 29 Października 2012 @jacekgothic w Twoim pytaniu zawarta jest odpowiedź lub w moim podpisie. Dla mnie to oczywiste. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Dla mnie to oczywiste. "Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" Cytuj Link to post Share on other sites
bodek_ 27 Napisano 29 Października 2012 Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Też tak to można rozumieć. Jak jesteś stroną w sprawie to nie możesz być obiektywny... Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Jak jesteś stroną w sprawie to nie możesz być obiektywny... Do mnie pijesz Cytuj Link to post Share on other sites
bodek_ 27 Napisano 29 Października 2012 Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Nie. To ogólne stwierdzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2012 A co do tematu to powinny być polecane coolery, pasty, zasilacze i obudowy w odpowiednich progach cenowych. Obudowy i zasilacze to nie ten dział. Aczkolwiek co do obudów, ludziska mają problemy i wątpliwości czy dany cooler zmieści się w konkretnej budzie. No ale... nie ten dział. Cytuj Link to post Share on other sites
morro 69 Napisano 29 Października 2012 Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Ja bym doradzał dodać do listy dodać Coolinka Coratora Ds (kategoria do 300zł, do dostania w okolocach 200zł) Cytuj Link to post Share on other sites
FeelFree 108 Napisano 29 Października 2012 Udostępnij Napisano 29 Października 2012 (edytowane) Bardzo dobry pomysł aby stworzyć poradnik! Jeśli możesz proponuję dodać takie coolery jak: -Zalman Performa 119zł -Thermalright VenomousX 190zł -Thermalright Macho 120mm 149zł -Thermalright Archon 234zł -Thermalright Archon SB-E 309zł -Thermalright True Spirit 140 178zł -Prolimatech Panther 162zł -Prolimatech Megahalems 222zł -Prolimatech Armagedon 222zł -Alpenfohn K2 287zł -NZXT Havik 140 270zł -Scythe Yasya 170zł Horyzontalne: -Scythe Grand Kama Cross 152zł -Scythe Rasetsu 137zł -Enermax ETD-T60-VD 209zł -BQ Shadow Rock TopFlow 195zł -Noctua NH-C14 294zł Edit: sorki nie zauważyłem, jacekgothic jeśli możesz wywal ten post do odpowiedniego tematu Dzięki, będę wstawiał na bieżąco, w miarę jak czas pozwoli. Edytowane 30 Października 2012 przez jacekgothic Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 30 Października 2012 Udostępnij Napisano 30 Października 2012 To nie to samo. Komu się chce czytać recenzje.To chyba oczywiste, że recenzje chce się czytać osobom zainteresowanym? Co z tego, że napisze się tutaj coś w stylu "mega-wydajność" kiedy okazuje się, że okupione jest to ogromnym hałasem i/lub ogromnymi gabarytami coolera? Jak dla mnie Twój pomysł jest co najmniej chybiony...A Twój tekst z "niezależnymi testami" wręcz mnie rozbawił. Pokaż mi takie testy proszę oraz wykaż, że w moich testach coś jest niejasne. Wykaż też, że np. w teście PCLabu też wszystko jest jasne a dziwne wyniki Freezera 13 i Lokiego wcale nie są dziwne (uderzam m.in. do Twojej chybionej teorii wagowej a propos coolerów CPU). W przeciwnym wypadku nie pisz bzdur skoro sam nie masz swoich testów...A przepraszam, swoich testów też byś nie mógł mieć bo nie byłyby "niezależne" (vide jawne sympatyzowanie z Arctic). Zrobienie czegoś takiego rozpatrywaliśmy m.in. ja i Dawid_M ale on też miał / ma chyba za dużo na głowie na tak zaawansowany temat...W każdym razie jest na pewno całe mnóstwo coolerów CPU, które są warte polecenia ale to ostateczne wymagania użytkownika (oraz jaką ma obudowę i pamięci RAM) zadecydują czy wystarczy mu coś małego i kompaktowego (bez OC), coś horyzontalnego (umiarkowane OC ale nawiew na sekcję zasilania) czy też coś naprawdę potężnego (bardzo mocny overclocking). Poza tym jest też aspekt ceny. Ja proponuję po prostu "widełki normalnych cen" (średnia cena z Alledrogro/Skąpca/Ceneo +/- 10 zł). Warto też przy danym coolerze wpisać jakiś szczególny aspekt na który trzeba uważać. Oczywiście lepiej chyba dać spis alfabetyczny (ceny i tak każdy będzie sprawdzał tam gdzie chce ). Coolery CPU, które bym tutaj widział: Coolery typu tower: Alpenfohn K2 Arctic Freezer 13 Arctic Freezer 13 PRO Akasa Venom (uwaga: bardzo wysoki, na max. obrotów głośny) be quiet! Dark Rock Pro 2 (uwaga: bardzo wysoki) Cooler Master Hyper TX3 EVO (uwaga: na max. obrotów głośny) Noctua NH-D14 NZXT Havik 140 PHANTEKS PH-TC14PE (uwaga: bardzo wysoki) Prolimatech Armagedon (uwaga: trzeba dokupić wentylator) Prolimatech Megahalems rev. C (uwaga: trzeba dokupić wentylator) Prolimatech Panther Scythe Mugen 2 Scythe Mugen 3 (uwaga: słabszy od Mugena II) Scythe Ninja 3 SilentiumPC Fera PRO HE1224 SilentiumPC Fortis HE1225 SilentiumPC Spartan LT HE912 (uwaga: na max. obrotach słyszalny) SilentiumPC Spartan PRO HE924 (uwaga: na max. obrotach słyszalny) Thermalright Silver Arrow SB-E (uwaga: bardzo wysoki) Thermalright Venomous X (uwaga: trzeba dokupić wentylator) Thermalright Hr-02 Macho rev. 2 Thermalright Hr-02 Macho Black White Thermalright Hr-02 Macho 120mm Thermalright True Spirit 120 Thermalright True Spirit 140:zł (uwaga: bardzo wysoki) Thermaltake Contac 30 (uwaga: na max. obrotów bardzo głośny) Xigmatek Prime SD1484 Zalman CNPS10X Optima (uwaga: na max. obrotów głośny) Zalman CNPS10X Performa (uwaga: na max. obrotów bardzo głośny) Coolery horyzontalne: be quiet! Shadow Rock TopFlow Cooler Master GeminII SF524 Enermax ETD-T60-VD (uwaga: na max. obrotów bardzo głośny) Noctua NH-C14 Noctua NH-L12 Prolimatech Samuel 17 (uwaga: trzeba dokupić wentylator) Scythe Grand Kama Cross Na razie to chyba tyle co do samej koncepcji bo jeszcze przy cenach byłoby mnóstwo roboty 2 Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2012 t.luk Dzięki wielkie http://emoty.blox.pl/resource/cool_grin.gif Cytuj Link to post Share on other sites
Skeletor 1688 Napisano 30 Października 2012 Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Bardzo ładnie wam to wyszło. Brakuje mi jeszcze jednej ważnej rzeczy: Cooler zasłania bank pamięci: Tak/Nie. Dla niektórych to arcyważne (jak mają dużo kości, albo z wysokim radiatorem) Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Cooler zasłania bank pamięci: Tak/Nie. t.luk napisał o tym aspekcie. Tyle tylko, że niektóre coolery będą pasowały do pamięci low profile a już do high profile nie. Więc można by zaznaczyć tyko czy dany cooler zasłania banki i ewentualnie ile. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 30 Października 2012 Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Z tą kolizją z pamięciami RAM to też kwestia indywidualna czasem jest. Na niektórych płytach głównych banki pamięci są bardzo blisko procesora a w niektórych są dalej. Cytuj Link to post Share on other sites
bodek_ 27 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 (edytowane) Proponuję usunąć te coolery, które nie są już kontynuowane: Scythe Yasya Scythe Rasetsu AC Freezer Xtreme Scythe Katana 3 - zastąpiona przez Scythe Katana 4. W kategorii do 100zł proponuję też dodać Alpenfohn Civetta 67zł - (słyszalny na max obrotach) - Recenzja Edytowane 31 Października 2012 przez bodek_ Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 nie są już kontynuowane: Wyrażaj się jaśniej . Cytuj Link to post Share on other sites
bodek_ 27 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Wycofane z produkcji. Jeśli jeszcze gdzieś są to ostatnie sztuki. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 A nawet jeśli ich nie produkują, wcale nie znaczy, iż nie są godne polecenia / używki również można kupić / Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 akurat katany nie są godne polecenia, słabizna to była zawsze Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 A jak się wam podoba mój sposób przedstawienia listy polecanych coolerów ? http://forum.benchmark.pl/topic/62832-lista-coolerow-cpu/ t.luk co myślisz o takim sposobie przedstawienia tego ? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 A da radę zrobić taki spolier przy każdym? Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Tak,spoilery będą przy każdym, na razie mam dwa gotowe Mnóstwo z tym pracy . Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Dlaczego kasowałeś mój wątek? Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18790 Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Dlaczego kasowałeś mój wątek?\ Nie skasowałem, odpiąłem po prostu. Za kolorowo tam było/jest, za mało przejrzyście. Pospieszyliśmy się z pisaniem i podpinaniem tego. To trzeba zrobić z głową, aby było przejrzyście i zrozumiale dla wszystkich, a przy okazji z jak największą liczbą info. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts