jacekgothic 18788 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Właśnie te pytania padają najczęściej. Zgadnijcie jakie są najczęstsze odpowiedzi ? Chłodzenie - Fortis, Macho Pasta - MX2, STG2 Są dziesiątki chłodzeń i past, no ale nie ... Czasem jak ktoś założy nowy temat, z góry wiadomo co zostanie mu polecone... nuda... Jedynie kilku "zawodników" np t.luk potrafi czymś zaskoczyć a reszta, cóż mam wrażenie, że zna nazwy dwóch past, cooler'ów i tak bezmyślnie poleca byleby tylko posty nabijać. Pewnie znajdzie się wielu, którzy napiszą, że to najlepsze opcje na rynku a ja wam napiszę " gó**o prawda " I nie mam zamiaru podawać wam przykładów , sami sobie poszukajcie u wuja http://emoty.blox.pl/resource/414.gif. No, to byłoby na tyle w tym temacie . @ A pisanie takich postów, to ... http://screenshu.com/static/uploads/temporary/jl/en/pv/dozq6c.jpg 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Co do chłodzeń to w 100% się zgodzę. Wszyscy polecają Forisa, a ja się pytam, za co? Miałem go kilka dni i totalny średniak. Jakość wykonania pozostawia wiele do życzenia, dołączany wentylator jest po prostu głośny, wydajnością sam cooler też nie grzeszy. Macho? Wielki kloc, w życiu nie wsadziłbym czegoś takiego do budy. Jeśli chodzi o pasty, to MX2 to akurat jedna z najlepszych cena/wydajność, ale jest oczywiście wiele innych - Prolimatech'y, Gelid'y, Arctic Silver(22g za 25zł). Cytuj Link to post Share on other sites
Mikro1 23 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Macho? Wielki kloc, w życiu nie wsadziłbym czegoś takiego do budy. Przepraszam bardzo, ale co masz do zarzucenia coolerowi Macho ? Wygląd, gabaryty ? - Dla ogromnej liczby osób liczy się wydajność, a nie jakiś "dizajn"... Cytuj Link to post Share on other sites
bodek_ 27 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 To się nazywa "Owczy pęd" polecanie czegoś bez konkretnego uzasadnienia bo inni to polecają... Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Mikro1 nie spinaj się tak, nie ma powodu Przepraszam bardzo, ale co masz do zarzucenia coolerowi Macho ? Nic, chyba nie zrozumiałeś mojego pierwszego posta Cytuj Link to post Share on other sites
Mikro1 23 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Ten post kierowałem do "Eklerka" Cytuj Link to post Share on other sites
mi96 384 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Moim zdaniem osoby piszące tematy typu "jaki cooler i pasta?" powinny zamieszczać w nich choćby namiastkę informacji o tym, do czego będą owe chłodzenie wykorzystywać. Czy liczy się dla nich tylko wydajność, czy może równie ważny jest wygląd. Czy będą przeprowadzały OC? Powinny podać kolorystykę (jeśli chodzi też o wygląd), jaką mają obudowę itp. Co do past to powinna znaleźć się informacja o tym czy mają zamiar podkręcać sprzęt, czy są doświadczonymi osobami w nakładaniu pasty czy też będą to robiły pierwszy raz. Trafia mnie jak widzę tematy, w który poleca się IC Diamond 7, a osoba, która założyła temat nie wie nawet jak nakłada się pastę. Moim zdaniem powinno znaleźć się coś takiego jak wzór pisania tematu... Jak będę miał wolny czas to postaram się coś takiego napisać, ale niczego nie obiecuję. Edytowane 28 Października 2012 przez mi1996 Cytuj Link to post Share on other sites
Sleeveking 58 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 A nie lepiej podpiąć temat, Lista polecanych coolerów, past, chłodzeń itp. pod temat, tak jak na konkurencyjnym forum i tępić/przenosić użytkowników zakładających nowe tematy z pytaniami właśnie typu Jaki cooler ? Jaka pasta ? bleble. Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 @Mikro1 Może nie każdy chce takie monstrum. Potem pojawiają się kłopoty z montażem itd. Tak jak dobrze jacek zauważył Macho i Fortis to jakby jedyne znane przez forumowiczów coolery. Trzeba każdemu dopasować go indywidualnie... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mikro1 23 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Rozumiem, ale gdzieś to ciepło musi się rozchodzić, dlatego takie "monstrum" ;> Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 VenomousX jest 2x mniejszy, a wydajniejszy ;D Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 To się nazywa "Owczy pęd" polecanie czegoś bez konkretnego uzasadnienia bo inni to polecają...Powiedział ten, co ciągle poleca przede wszystkim Arctica....Pomijam już fakt, że i Fortis i Macho to jak najbardziej uzasadnione wybory (test, test, test). @ Eklerek Venomos X jest tylko troszkę wydajniejszy i wcale nie jest 2x mniejszy Cytuj Link to post Share on other sites
bodek_ 27 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Macho to jak najbardziej udana konstrukcja i warto go polecać. Thermalright od dawna przoduje na rynku wydajnych coolerów i Macho jest tego dobrym przykładem, a teraz jego mniejszy brat z wentylatorem 120mm to świetne i przemyślane posunięcie tej firmy. Fortis już taki cudowny nie jest. Na pewno za zaletę nie można uznać to, że nie dolega do całej powierzchni procesora. http://aac.com.pl/images/fortis_przyleganie.jpg Może w nowej wersji producent to poprawi bo powinno wyglądać to tak http://aac.com.pl/images/Freezer_A30_przyleganie.jpg Ciasno ułożone względem siebie heat pipe, że nie ma między nimi wolnych przestrzeni powodują to, że cała powierzchnia IHS procesora dolega do radiatora, a tym samym lepsze jest odprowadzanie ciepła. Kolejna sprawa to nie najwyższych lotów wentylator. Tego typu wentylator nie nadaje się do tak gęstego radiatora, a co najwyżej do przewietrzania obudowy. W Thermalright Macho nie ma to większego znaczenia ponieważ ten ma rzadkie użebrowanie i tam wystarczy lekki powiew, aby uzyskać dobry efekt. Dzięki temu dobrze się też sprawdza w pracy pasywnej. Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Zróbmy listę polecanych past i coolerów i po problemie. Na PCL (wszyscy wiemy o co chodzi) mają taki temat do każdej z kategorii i jest porządek, a jak ktoś i tak założy głupi temat to wystarczy dać link i po kłopocie. Listę możemy opracować w tym topicu, co wy na to? Cytuj Link to post Share on other sites
mi96 384 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 @UP Jestem za. Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Do tego dać poradniki jak nakładać pastę itp. Dobra, to ja już założę temat z szablonem, tylko na początek piszcie tutaj a nie tam. Temat będzie WiP. Już jest: http://forum.benchmark.pl/topic/62609-cooler-cpu-i-pasta-listy-i-poradniki-dla-poczatkujacych/ Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Dorzuć Phanteksa. Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Moglibyście mi dawać pełne nazwy lub już gotowe do wpisania wg wzoru? Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Phanteks PH-TC14PE 389zł LGA 2011/1155/1156/1366/775 FM1/FM2/AM3+/AM3/AM2+/AM2 Recenzja Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Dzięki. I nie chcę się narazić więc recenzje daję tylko od Benchmarku. Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Narazić? Niby komu? Tutaj redakcja ma wy***ane na forum, także śmiało Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Serio? o.0 To dodaję. Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Dokładnie, polecam zwłaszcza te na chlodzenie.net Cytuj Link to post Share on other sites
Jaazik 162 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Ok, czekam na kolejne propozycje. A ST może podpinać? Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Ja mogę Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts