Tarrok 253 Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Miałem podobny przypadek na ASUS SOCKET 754(chipset VIA) Okazało się że płyta poszła do świata palonych tranzystorów. Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) Próbowałeś w ogóle przed pierwszym uruchomieniem wyjąć bateryjkę z płyty głównej na chwilę, lub nacisnąć guzik (czy co to tam jest) Clear CMOS? Najlepiej jakby składała wam osoba doświadczona, bo jak dla mnie mogliście sami coś uwalić i nieumiejętnie zrobić. Pamiętam nawet takiego znajomego, który przypadkowo sobie zwarcie płyty zrobił. Takim ludziom nie należy dawać sprzętu do rąk i powinno walić takich ludzi pałą przez łeb aż się nauczą..., ale to taki mój mały offtop . Akurat to jedyna osoba którą dobrze się zna na komputerach,we wszystkim był obeznany i ze wszystkim sobie poradził,próbował różnych sposób podłączenia,zobaczę jak będzie z innym zasilaczem. Miałem podobny przypadek na ASUS SOCKET 754(chipset VIA) Okazało się że płyta poszła do świata palonych tranzystorów. No ale do cholery,jak kupuję nową płytę to chyba wymagam aby ona działała,a nie że nie wiadomo z jakich przyczyn tranzystory,zwarcia i inne gówna się działy.Tak wiem mogło się coś podczas montażu uwalić,ale nic na to nie wskazuję,wszystko dobrze podłączone,po dociskane,nie było żadnego zwarcia,ze coś zaskrzypiało,strzeliło,nic na płytę nie zleciało,nie dotykaliśmy pinów i wszystko bardzo bardzo delikatnie i mimo to od pierwszego uruchomienia się tak dzieje Edytowane 27 Października 2012 przez Yamakasi51 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 A nie przekładałeś tych pamięci przy włączonym kompie? Albo formułując inaczej - odcinałeś zasilanie przed zabawą z ramem? Nie raz sobie tak gamonie płyty popalili. Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) Pamięci przy włączonym kompie nie przekładałem,zawsze podczas odłączenia ramu wyłączałem zasilacz,ale nie wyłączałem listwy,ale co to ma do rzeczy jak od pierwszego uruchomienia się tak działo? Edytowane 27 Października 2012 przez Yamakasi51 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 A próbowałeś podpiąć zasilanie do kontaktu, bez listwy? Więcej nietypowych pomysłów nie mam, daj znać jak sprawy się mają na innym zasilaczu. Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Nie podpinałem,bez listwy ale kupiłem nową porządną acar f5,jutro sprawdzę w innym zasilaczem i tym kontaktem,na innym forum gościu miał podobny problem z tą samą płytą i wystarczyło uruchomić z innego zasilacza raz,i na poprzednim też działał,dziwne Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 27 Października 2012 Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Skoro tak, to zrób ten myk z baterią od biosu zanim zaczniesz się bawić zasilaczami (o ile jeszcze tego nie robiłeś). A listwa... no cóż, mogła być felerna i coś tam mieszać po drodze. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Maniek87 0 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Ja skladalem kompa 3 dni temu i mialem taki przypadek ze jak wlaczalem kompa wiatraki diody sie swiecily i po chwili komp sie wylaczal powod byl tym ze zapomnialem podlaczyc kabla zasilania procesora jak go podlaczylem wszystko zaczelo smigac - 4 lub 8 pin podlaczyles go?? sprawdz Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 idź do jakiego miejscowego serwisu na poziomie niech ci zdiagnozują , zapłacisz parę groszy zaoszczędzisz czasu i nerwów Cytuj Link to post Share on other sites
sn4ake 3 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Zasilacz możesz sprawdzić zwierając ze sobą dwa piny - zielony i czarny (ale nie jestem pewny), sprawdzałem tak moje stare zasilacze do komputera i żadnego nie uszkodziłem. Cytuj Link to post Share on other sites
OldSmuggler 48 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Wyciągnij wszystko z budy. Płytę z prockiem (i chłodzeniem) połóż na pudełku i działaj tylko na zasilaczu, płycie głównej (jak odpali komputer to wtedy podłącz monitor pod płytę/kartę zintegrowaną), pamięci i procku. Jak dalej nie odpala to masz jeden z 4 podejrzanych. Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Zasilacz możesz sprawdzić zwierając ze sobą dwa piny - zielony i czarny (ale nie jestem pewny), sprawdzałem tak moje stare zasilacze do komputera i żadnego nie uszkodziłem. jak nie jesteś [pewny to nie pisz gościu , zepsuje , spali się coś , oddasz mu kasę? Idź do serwisu Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Obstawiam że któryś z pinów jest niepodłączony do płyty głównej. Zobaczcie w instrukcji płyty jest wszystko pokazane gdzie się wpiąć. Miałem kilka zasilaczy z Chiefteca i nigdy nie było z nimi problemów. Zrób zdjęcia tej płyty i może ktoś z nas coś zauważy i tak w niedziele nie znajdziesz serwisu. Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Przypomnę że płyta główna to : MSI B75A-G43 i gościu coś wspominał że płyta może potrzebować dodatkowego zasilania,ale ten kabel który potrzebuję jest za krótki,ogólnie powiem tak że ja się znam na składaniu,tylko na częściach do komputerach ale ich składanie itd to kompletnie zielony jestem.Czy ta płyta potrzebuję dodatkowego zasilania?Chodziło tu o takie wejście(czy tam też trzeba podłączyć jakiś kabel)? http://img248.imageshack.us/img248/9645/whot.jpg Edytowane 28 Października 2012 przez Yamakasi51 Cytuj Link to post Share on other sites
dawid1119 0 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Z tego co wiem to musisz wpiac w tamta wtyczke zasilanie Cytuj Link to post Share on other sites
lor3ddr8d 205 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) No jasne że tak To jest chyba zasilanie procesora 8pin. Fajnie ten Twój kolega zna się na składaniu... Edytowane 28 Października 2012 przez lor3ddr8d 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Eneyy 0 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Bez tego na pewno nie ruszy xD Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Chyba sobie jaja robicie. Serio ? Nie podpięliście tego ? To fest kolega ogarnia składanie widzę... Cytuj Link to post Share on other sites
woleczek 2 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Teoria ze zwarciem moźe jest extremalna, ale co macie do stracenia. Śmiejcie się, miałem kiedyś (parę ładnych lat) identyczny kropka w kropkę problem. Komputer złożony nowy, wydana kupa forsy (bo płyta Gigabyte k8nxp-sli, 2gb ramu od twinmosa i geforce 6800 kiedyś były naprawdę drogie ), a tu po podłączeniu do prądu i naciśnięciu power kilka ledów zaczyna świecić, wiatraki rozkręcają się na 5 sekund i wszystko cichnie, komputer nie działa, sprawdziliśmy każdą część, którą mogliśmy sprawdzić w domu. W końcu dałem za wygraną i oddałem komputer do zaprzyjaźnionego serwisu, tamci głowili się wcale nie mniej, aż zaczęli sprawdzać napięcia na płycie i okazało się, że przez jakąś dziką śrubkę, co ciekawe, wcale nie luźną, tylko wkręconą na swoje miejsce, prąd fruwał po całej płycie. Zmieniona śrubka, komputer naprawiony. Życzę wszystkim mającym problem ze sprzętem takiej przyczyny, mimo wszystko, taniej. Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 a pytałem czy wszystko podłączone... Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Ludzie,rozwiązałem problem,spokojnie wszystko wam wytłumaczę.Kolega dobrze się znał na komputerach,mówił że niektóre płyty nie potrzebują dodatkowego zasilania,a niektóre potrzebują,chciał podłączyć pod to wejście ale niestety takiego kabla 8pin nie było w zasilaczu,przyniósł swój ocz StealthXStream 2 i podłączył pod to zasilanie i komputer ruszył zainstalowałem win7 i wszystko ładnie poszło,i teraz muszę zdecydować albo kupić przejściówkę na 8pin albo kupić lepszy zasilacz... Oprócz tego coś głośno chodzi w komputerze ale z tego co się dosłuchiwałem to wskazuję na to że chłodzenie intel tak głośno chodzi ;/ Edytowane 28 Października 2012 przez Yamakasi51 Cytuj Link to post Share on other sites
wiwat 112 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 zwałka , masz szczęście eksperyment się udał Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Mam w zasilaczu jeden kable 4pin ale jakbym kupił przejściówkę z molex na drugie 4pin tak abym to połączył i byłoby 8 pinów to kabel będzie za krótki,istnieje przejściówka z 4pin na 8pin? Edytowane 28 Października 2012 przez Yamakasi51 Cytuj Link to post Share on other sites
sn4ake 3 Napisano 28 Października 2012 Udostępnij Napisano 28 Października 2012 jak nie jesteś [pewny to nie pisz gościu , zepsuje , spali się coś , oddasz mu kasę? Idź do serwisu Jak by mu ten sposób przypadł do gustu, to może sobie sprawdzić o które piny dokładnie chodzi. Ja mówię tylko, że taki sposób istnieje i działa, a nie karzę mu go robić. Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Mam w zasilaczu jeden kable 4pin ale jakbym kupił przejściówkę z molex na drugie 4pin tak abym to połączył i byłoby 8 pinów to kabel będzie za krótki,istnieje przejściówka z 4pin na 8pin? Istnieje przejściówka z 4pin na 8pin aby podłączyć pod zasilanie procesora? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts