Skocz do zawartości

Nowo złożony komputer nie chce się włączyć

Recommended Posts

Próbowałeś w ogóle przed pierwszym uruchomieniem wyjąć bateryjkę z płyty głównej na chwilę, lub nacisnąć guzik (czy co to tam jest) Clear CMOS? Najlepiej jakby składała wam osoba doświadczona, bo jak dla mnie mogliście sami coś uwalić i nieumiejętnie zrobić. Pamiętam nawet takiego znajomego, który przypadkowo sobie zwarcie płyty zrobił. Takim ludziom nie należy dawać sprzętu do rąk i powinno walić takich ludzi pałą przez łeb aż się nauczą..., ale to taki mój mały offtop :).

Akurat to jedyna osoba którą dobrze się zna na komputerach,we wszystkim był obeznany i ze wszystkim sobie poradził,próbował różnych sposób podłączenia,zobaczę jak będzie z innym zasilaczem.

Miałem podobny przypadek na ASUS SOCKET 754(chipset VIA)

Okazało się że płyta poszła do świata palonych tranzystorów.

No ale do cholery,jak kupuję nową płytę to chyba wymagam aby ona działała,a nie że nie wiadomo z jakich przyczyn tranzystory,zwarcia i inne gówna się działy.Tak wiem mogło się coś podczas montażu uwalić,ale nic na to nie wskazuję,wszystko dobrze podłączone,po dociskane,nie było żadnego zwarcia,ze coś zaskrzypiało,strzeliło,nic na płytę nie zleciało,nie dotykaliśmy pinów i wszystko bardzo bardzo delikatnie i mimo to od pierwszego uruchomienia się tak dzieje

Edytowane przez Yamakasi51

Wyciągnij wszystko z budy. Płytę z prockiem (i chłodzeniem) połóż na pudełku i działaj tylko na zasilaczu, płycie głównej (jak odpali komputer to wtedy podłącz monitor pod płytę/kartę zintegrowaną), pamięci i procku. Jak dalej nie odpala to masz jeden z 4 podejrzanych.

Zasilacz możesz sprawdzić zwierając ze sobą dwa piny - zielony i czarny (ale nie jestem pewny), sprawdzałem tak moje stare zasilacze do komputera i żadnego nie uszkodziłem.

jak nie jesteś [pewny to nie pisz gościu , zepsuje , spali się coś , oddasz mu kasę?

Idź do serwisu

Obstawiam że któryś z pinów jest niepodłączony do płyty głównej. Zobaczcie w instrukcji płyty jest wszystko pokazane gdzie się wpiąć.

Miałem kilka zasilaczy z Chiefteca i nigdy nie było z nimi problemów.

Zrób zdjęcia tej płyty i może ktoś z nas coś zauważy i tak w niedziele nie znajdziesz serwisu.

Przypomnę że płyta główna to : MSI B75A-G43 i gościu coś wspominał że płyta może potrzebować dodatkowego zasilania,ale ten kabel który potrzebuję jest za krótki,ogólnie powiem tak że ja się znam na składaniu,tylko na częściach do komputerach ale ich składanie itd to kompletnie zielony jestem.Czy ta płyta potrzebuję dodatkowego zasilania?Chodziło tu o takie wejście(czy tam też trzeba podłączyć jakiś kabel)?

http://img248.imageshack.us/img248/9645/whot.jpg

Teoria ze zwarciem moźe jest extremalna, ale co macie do stracenia.

Śmiejcie się, miałem kiedyś (parę ładnych lat) identyczny kropka w kropkę problem. Komputer złożony nowy, wydana kupa forsy (bo płyta Gigabyte k8nxp-sli, 2gb ramu od twinmosa i geforce 6800 kiedyś były naprawdę drogie :D), a tu po podłączeniu do prądu i naciśnięciu power kilka ledów zaczyna świecić, wiatraki rozkręcają się na 5 sekund i wszystko cichnie, komputer nie działa, sprawdziliśmy każdą część, którą mogliśmy sprawdzić w domu. W końcu dałem za wygraną i oddałem komputer do zaprzyjaźnionego serwisu, tamci głowili się wcale nie mniej, aż zaczęli sprawdzać napięcia na płycie i okazało się, że przez jakąś dziką śrubkę, co ciekawe, wcale nie luźną, tylko wkręconą na swoje miejsce, prąd fruwał po całej płycie. Zmieniona śrubka, komputer naprawiony. Życzę wszystkim mającym problem ze sprzętem takiej przyczyny, mimo wszystko, taniej.

Ludzie,rozwiązałem problem,spokojnie wszystko wam wytłumaczę.Kolega dobrze się znał na komputerach,mówił że niektóre płyty nie potrzebują dodatkowego zasilania,a niektóre potrzebują,chciał podłączyć pod to wejście ale niestety takiego kabla 8pin nie było w zasilaczu,przyniósł swój ocz StealthXStream 2 i podłączył pod to zasilanie i komputer ruszył zainstalowałem win7 i wszystko ładnie poszło,i teraz muszę zdecydować albo kupić przejściówkę na 8pin albo kupić lepszy zasilacz...

Oprócz tego coś głośno chodzi w komputerze ale z tego co się dosłuchiwałem to wskazuję na to że chłodzenie intel tak głośno chodzi ;/

jak nie jesteś [pewny to nie pisz gościu , zepsuje , spali się coś , oddasz mu kasę?

Idź do serwisu

Jak by mu ten sposób przypadł do gustu, to może sobie sprawdzić o które piny dokładnie chodzi. Ja mówię tylko, że taki sposób istnieje i działa, a nie karzę mu go robić.