Skocz do zawartości

Proline czy Morele ?a moze inny sklep?

Recommended Posts

Ja nigdy nie zawiodłem się na Agito.pl - kilka razy tam kupowałem. Kupowałem też w Arest.pl i mam miłe doświadczenia z serwisem (nagrywarkę wymienili mi od ręki). W Proline.pl kupowałem raz więc nie mogę nic konkretniejszego napisać, w Coolingu.pl tez robiłem zakup - to firma / sklep w porządku, dostałem nawet rabat ;)

I drobne info na koniec: godny polecenia jest też stacjonarny 'sklep na mieście' Optimal.pl (szczególnie oddział w Cieszynie). :)

Kupowałem w Agito, czas dostawy w normie (zamówiłem w weekend, w środę otrzymałem paczkę), szybko odpowiadają na pytania. Morele omijałem, bo spotkałem się z negatywnymi opiniami na ich temat.

Edytowane przez ehhhm

Na wysyłkę towaru czekałem półtora tygodnia, pudełko z procesorem wyglądało jak psu z gardła wyjęte, podarte, poobdzierane - na pewno nie stało się to w czasie transportu. Nie miałem czasu, aby bawić się z nimi w wymiany, gdyż komputera potrzebowałem od razu. Jednak, nigdy więcej już nic u nich nie kupię.

Witam,

Jes to sklep w który dość cżęsto kupuje na znaczne kwoty. Nie będe ich bronił, tylko opiszę moje doświadczenia. Zawsze szybko i bezproblemowo, kontak bdb. To samo jeśli chodzi o reklamację nie było problemu. W jednym z produktów po doebraniu odkryłem błąd w opisie na stronie a stanem faktycznym zawartości pudełka, bezproblemu: przeprosiny i zwrot różnicy w pieniążkąch jako zadośc uczynienie. A wina nie lezała po ich stronie tylko producenta/dystrybutora, bo w innych sklepach internetowych ten sam bład jest powielany. Więc dla mnie jako sklep pod kątem sprzedaż-reklamacja-zadośćuczynienie - są OK, nawet bardziej niż OK. To samo mogę powiedzieć o Techplanet i Proline. W każdej sytuacji: sprzedaż, reklamacja czy zwrot towaru - zero porblemów, szybko miło i sympatycznie.

Pozdrawiam Paweł

Edytowane przez szemhazej
  • 2 tygodnie później...

Igor ale sprawdzaj informacje

http://forum.pclab.pl/topic/677912-O-tym-jak-sklep-Morelenet-traktuje-klient%C3%B3w/ - tutaj gosc kombinował i chciał wyłudzić kasę wystarczy wczytać się w temat

http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=262885 - tutaj cała seria w całej dystrybucji płyt zwalona, nie mówiąc o tym że sklep przecież się elegancko zachował

takie same posty można znaleźć o każdym sklepie. Widzę że na wszystkich forach jedziesz po Morele - miałeś z nimi jakieś przygody?

Moim skromnym zdaniem kupowanie z wysyłką kurierską paczek ze sprzętem komputerowym to dość spore ryzyko szczególnie przy polskich kurierach i legendach jak to traktują paczki w transporcie. Kurier się wiecznie spieszy, nie chce mu się czekać aż sprawdzisz czy przyszło to co miało a już tym bardziej czy działa, często też zostawiają paczki u sąsiadów.

Bezpiecznie jest zamówić towar w internecie ale do odbioru w salonie komputerowym. Przychodzisz, mówisz żeby to podłączyli czy działa i czy faktycznie to jest to co chciałem i dopiero kasa na stół.

Moim skromnym zdaniem kupowanie z wysyłką kurierską paczek ze sprzętem komputerowym to dość spore ryzyko szczególnie przy polskich kurierach i legendach jak to traktują paczki w transporcie. Kurier się wiecznie spieszy, nie chce mu się czekać aż sprawdzisz czy przyszło to co miało a już tym bardziej czy działa, często też zostawiają paczki u sąsiadów.

Nie wiem, skąd bierzesz takie bajki, ale chyba nigdy niczego kurierem nie zamawiałeś, albo masz 13 lat. Każdy kurier poczeka, bo taki ma obowiązek, aż sprawdzisz zgodność zawartości z zamówieniem. Wymaganie od niego, żeby czekał, aż z poszczególnych części złożysz sobie kompa to chyba trochę za dużo, nie sądzisz ? "-Pan tu sobie stanie i poczeka te 3-4 godzinki, a ja w tym czasie wszystko poskręcam, zainstaluję system i puszczę tak z 3-4 pętle 3DMark'a , żeby zobaczyć, czy wsio jest oki. " Najbezpieczniej jest zamawiać za pobraniem, odpada problem z zostawianiem u sąsiadów i kłopoty ze zwrotem kasy za anulowane zamówienia.

Bezpiecznie jest zamówić towar w internecie ale do odbioru w salonie komputerowym.

Taaa tylko, że duże sklepy, które mają sieci salonów, mają również wysokie ceny, bo za coś muszą te salony i pracujących w nich ludzi opłacić. To najczęściej mniejsze firmy, prowadzące jedynie wysyłkową działalność, mają najniższe ceny.
  • Popieram 2

Do Nowaj

Mam 28 lat jeśli bardzo musisz wiedzieć i nie jednego pcta już przeżyłem i nie jedną paczkę w życiu z kurierem do domu zamawiałem, w myśl "żeby było szybciej i wygodniej bez jeżdżenia do sklepu" i nie raz się wku....em bo coś było nie tak

Można by zrobić osobny temat o przygodach z dostarczaniem paczek przez kurierów i nie mówię już tylko o komponentach komputerowych bo tych akurat trzy w życiu zamówiłem w sumie z czego dla przykładu we wcześniejszym kompie procek i karta u sąsiadów leżała tydzień. Innym razem zasilacz też u sąsiadów został podpisany moim nazwiskiem jako odebrane. Oczywiście ze strony kuriera czy firmy żadnego telefony czy meila inaczej tydzień by u kogoś nie zalegało.

e;

Jasne może miałem pecha te kilka razy ale się zraziłem do dostarczania rzeczy przez kurierów. W drodze wyjątku teraz książkę bym tak zamówił ale na pewno nie znacznie bardziej wartościowy sprzęt pc.

Teraz kupuję tylko w oddziale.

Nie prawda że sklepy posiadające salony w całej Polsce mają ceny wyższe. Teraz w Proline w Bytomiu zamówiłem sobie gtx 670 TF PE OC za niecałe 1550 pln gdzie ta sama karta w Komputroniku kosztuje blisko 1770 pln. W morele który ma sklep w Katowicach ta sama karta też kosztuje blisko 1550. Czyli na trzy sklepy z salonami posiadające te same karty dwa mają względnie tanio ten sprzęt.

Edytowane przez Wakinashi

bo tych akurat trzy w życiu zamówiłem w sumie z czego dla przykładu we wcześniejszym kompie procek i karta u sąsiadów leżała tydzień. Innym razem zasilacz też u sąsiadów został podpisany moim nazwiskiem jako odebrane. Oczywiście ze strony kuriera czy firmy żadnego telefony czy meila inaczej tydzień by u kogoś nie zalegało.

Musisz być w takim razie wyjątkowo pechowy, a sąsiedzi raczej za tobą nie przepadają, skoro nie tylko odbierają za ciebie przesyłki, ale i trzymają je po kilka dni. Wystarczyłby jeden telefon do lokalnej centrali przewoźnika z opisem sytuacji, żądaniem przeprosin i groźbą procesu (kurier nie ma absolutnie żadnego prawa zostawić przesyłkę gdzieś indziej, a fałszerstwo i potwierdzenie jej przez kuriera to już grubsza sprawa), a miałbyś pewność, że od tej pory kurier będzie czekał z paczką w zębach, aż wrócisz do chaty. Ale to wymagałoby odrobiny ikry, a nie tylko biadolenia na forum, że dostarczyciel nie poczeka, aż zmontujesz blaszaka. Od ładnych kilku lat zamawiam dosłownie wszystko kurierem, poza sprzętem komputerowym jest to również AGD i RTV, przeważnie o sporej wartości. Nigdy nie miałem żadnych problemów, kurier przed wyjazdem z bazy zawsze dzwoni z pytaniem, czy jestem w domu, a jak nie, to na którą można się ustawić (robią tak przedstawiciele wszystkich firm spedycyjnych). Porównywanie cen do Komputronika, który swoje bierze kompletnie z kosmosu i nijak mają się one do rzeczywistości, nie świadczy zbyt dobrze o twoim rozeznaniu.

• Popieram 1