Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Borykam się od pewnego czasu z następującym problemem, a mianowicie nie mogę uruchomić komputera.

Zaczęło się od tego że nie za każdym razem komputer(i3 , asus P7H55) się włączał, jednak jak sie włączył to mógł pracować i pracować,Z czasem jednak coraz rzadziej dawało się go uruchomić. Stwierdziłem że pewnie jest to wina płyty głównej( no bo przecież procki rzadko padają), wiec kupiłem nową płytę też asusa P7P55d-E pro. Po wymianie płyty objawy były te same, jednak płyta teraz dawała monit że to procek jest wadliwy ( POST state led świecił na czerwono w w miejscu CPU-LED) . Co jakiś czas jednak dawał znowu się uruchomić komp( 1 raz na jakieś 20 prób ) i znowu jak się włączył to wszystko pięknie chodziło itd.

Zacząłem szukać procka... jednak w międzyczasie kupiłem nową płytę pod LGA 1155 ( P8P67 Pro ) oraz do tego celeronka z serii g, dziś jakoś to wszystko zmontowałem i ..... WTF znowu to samo POST state led świecił na czerwono w miejscu CPU-LED. No ręce mi odpadły . Już sam nie wiem co jest w tym wszystkim nie tak. To jest przecież niemożliwe żebym miał 2 uwalone CPU. Wina grafiki też to raczej nie jest bo na H55 nieważne czy była wsadzona czy nie komp miał takie same objawy.

Obstawiam teraz że to wina ramów ( 4GB Kingstony BLUE - używałem ich we wszystkich konfiguracjach 3 płyt i w sumie banków na płytach też ), lub zasilacz ( Be quite dark power pro 430 W też był używany we wszystkich konfiguracjach ).

Bardzo proszę o jakaś pomoc, czego to może być wina, bo widzę że tak mogę te podzespoły wymieniać w nieskończoność :/

Jeszcze żeby nie było nie domówień Procesor dobrze wkładam w socket, chłodzenie tez dobrze montuje itd.

Na tej płycie nie ma integry, próbowałem kości we wszystkich bankach.

I komp wstał, jednak zanim sie załączy świecą sie po kolei wszystkie te POST state leds

Ok no to wracamy do pkt wyjścia, wyłączyłem kompa i znowu nie chce się włączyć :/

Edytowane przez Theman

Według mnie wina leży po stronie zasilacza, prawdopodobnie jak podepniesz nowy problem zniknie.

Jeśli poprzedni zasilacz stracił gwarancje możesz odkręcić śrubki i zobaczyć czy któryś z kondensatorów nie jest napuchnięty.

Nie, za duzy i za ciezki cooler box'owy raczej nie jest.

Na i3 mialem scyche samurai zz wiec tez do jakis wielikich nie nalezy.

Widze że to jedank wina zasilacz i nie tylko ja borykam sie z takim problemem http://allegro.pl/zasilacz-be-quiet-dark-power-pro-550w-niedziala-i2665356069.html

Temat do zamknięcia, winny był zasilacz :/

A ja w sumie kupiłem 2 komputer :P

Edytowane przez Theman