Skocz do zawartości

gtx 460 w spoczynku 50 stopni

Recommended Posts

Witam mam taki problem na nie podkręcanej grafice GF GTX 460 temperatury w spoczynku sięgają 50 stopni nie wiem o co w tym chodzi , czytałem że to może być wina sterowników ale, to nie jest gdyż próbowałem na tych dołączonych do pudełka i nic , potem na 301 i teraz mam 306 dalej to samu i nic nie pomaga ale podczas gry w shoguna 2 total war temperatury są też bardzo wysokie i nie jestem grać na takich ustawieniach co wcześniej ale to mniej ważne kiedyś podczas pisania na gadu itp temperatura miała 35/39 na wentylu 100% miała do 29/28 ze zdjętym bokiem budy , jaka może być wina takiej temperatury . stara pasta ale tego nie mogę zmienić do 8 stycznia gwarancja czy może zawalony kurzem radiator ? proszę o szybką pomoc

Jeśli jak sam piszesz wcześniej temperatura była niższa a teraz radiator jest zakurzony, to bierz sprężone powietrze i przedmuchaj.

To podstawa, potem ewentualnie można drążyć temat dalej...

Sprawdź, czy wentylator na pewno się obraca z pełną prędkością, może się uszkodził jakoś... Takie nagłe wzrosty temperatur nie są normalne. Jak jest czysto już i nadal się grzeje, to oddaj na gwarancję, skoro sam nie możesz zmienić pasty itp...

dla mnie normalna praca komputera to jest pisanie na GADU , ten program co powiedziałeś tylko obniży mi traktowanie GPU więc odpada 460 do demonów szybkości nie należy ,wentyl przy 100% ma problem zbić temperatury na 38/39 czyli komputer idzie na gwarancję chyba że ktoś mi tu wyczaruje jakiś sposób na naprawę tego *******, czyszczenie ponowne pomogło zbić temperaturę z 50 na 46 czyli coś jest zakurzone tylko tego nie mogę tyka bo jest gwarancja

Edytowane przez dentor23

Spróbuj jakimś delikatnym narzędziem (np. patyczkiem do ucha :D) usunąć przyczepione grudy kurzu, które nie chcę odpaść przy użyciu powietrza. Oczywiście jeśli masz układ chłodzenia pozwalający na taki zabieg. I przedmuchaj ją ze wszystkich możliwych stron...

Z tego co widzę to obudowę karty można zdemontować, jeśli niczego nie połamiesz :D to nie stracisz gwarancji. Jak zdejmiesz obudowę to będziesz miał dostęp do całego radiatora, wtedy przedmuchasz go dokładnie ew. poprawisz pędzelkiem.

Edytowane przez kargulec12

No to nie masz innej opcji, jak oddać ją na gwarancję. Z jednej strony jest to złe, bo byle czyszczenie musi wykonać autoryzowany serwis, a to trwa z tydzień, a z drugiej, to ich rozumiem, bo unikają amatorów (takich, jak ja), którzy z ciekawości rozkręcają kartę i przy okazji coś niszczą...

---

A jak na żadnych śrubkach nie ma żadnych nalepek (GTX560 MSI), to znaczy, że się nie traci gwarancji przy zdjęciu? Bo ja już zdążyłem pastę zmienić :D

Witam karta jest właśnie na gwarancji i teraz mam pytanie jak z gwarancją u Gainward ? i czy cena tej karty graficznej w 2011 r to był wydatek oko 600 - 700 zł . teraz kolejna część pytanie czy jeśli uznają gwarancję to pchać się dalej w tą samą kartę czy zabrać pieniądze

i dopłacić do radeona hd 7850 lub 7870 , tylko nie wiem jak z obsługą u tych kart pci-e 2.0 czy są ono kompatybilne z tym wejściem ? i czy nie trzeba w moim wypadku podkręcać procesora żeby grafika nie była ograniczana

Mam palita 460, identyko jak twoja karta tylko że inny kolor wiatraka, no i niestety tam na radiatorze tworzy się korzuch z kurzu, ja też miałem gwarę ale odkręciłem tą plastikową atrapę z wiatrakiem, nalepka ledwo co się trzyma, pewnie przez to że pcb osiąga duże temperatury, na twoim miejscu jednak bym spróbował, temperatura spadnie o około 5-10 stopni.

Gainward to nie to co kiedyś, teraz to jedna z najtańszych kart, zeszli na psy, możliwe że ktoś poskąpił pasty i jest słabo posmarowany rdzeń.

Edytowane przez Ostrowin

karta w styczniu będzie miała 2 lata , a nawet jeśli bym zabrał pieniądze i kupił tego Radka 7870 bo na tego chcę zapolować przy jakieś lepszej okazji , to i tak potem bym kupił jakąś najtańszą kartę GeForca tylko dla fizyki tzw physx ale dzięki za info bo jak nie uznają gwarancji to tą gware mam w dup** i wymieniam chłodzenie i kręcę tę kartę dosyć trochę bo to

co daje na standardowych taktowaniach już w Shogunie 2 nie wystarcza i to boli bardzo boli :-/

Edytowane przez dentor23