Greg3or 637 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Siemanko, chcę w przyszłym tygodniu zakupić grafikę, ale nie wiem dokładnie jaką brać. Miałem upatrzony model MSI GTX 680 Lighting, Jest po prostu piękna, ale jak zawsze coś musi być nie tak i tu jak zobaczyłem testy na jej głośność to oniemiałem, toć to istna suszarka do włosów. Zawsze miałem karty nvidii, dlaczego ano dlatego, że raz kupiłem czerwonych i mi system padł po zainstalowaniu sterowników. Nie wiem jak to wygląda teraz u nich, więc może warto się skusić na ich produkt. I tu chciał bym prosić Was o pomoc w wyborze grafy. Moje typy to EVGA GTX 680 Superclocked signature2 Gigabyte GTX 680 OC Asus GTX 680 Top VS PowerColor HD 7970 PCS + Vortex 2 Sapphire AMD Radeon HD 7970 Sapphire Radeon HD 7970 Toxic 6gb ram- warto inwestować tyle kasy w nią ?? Liczę na obszerną dyskusje na temat wyboru najlepszej. Wnętrze w kompie mam z dodatkami niebieskiego, więc te czerwone dodatki na grafikach hmmm, no ale chyba jakoś sobie je przemaluje w razie czego hehe. I się zaczną wojny... Zrobi się burdel = zamykam temat. //Sn1PeR Cytuj Link to post Share on other sites
creatinfreak 48 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Też mialem tylko jedną karte czerwonych i mimo,że spisywała się dobrze i byłem z niej zadowolony to więcej mialem problemów związanych ze sterownikami niż na trzech gtx. Może akurat miałem pecha. Vapor odpada w przedbiegach bo nawet zwykły radek ma dość pamięci nawet na 3 monitory, nie mówiąc o jednym. Z tego co podałeś to evga ( chciaż podejżewam,że jest większą suszarka niż lighting) albo zwykły szafirek Edytowane 21 Września 2012 przez creatinfreak Cytuj Link to post Share on other sites
Dip79 147 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 @Up Chyba tylko w starszych kartach były takie problemy . Ja aktualnie nie doświadczyłem, a i AMD odpuściło sobie regularne wypuszczanie łatki, która zamiast pomóc mogła zaszkodzić. Teraz stawia bardziej na jakość i wypuszcza wtedy, kiedy wie że jest dobra . Z GTX680 brałbym wersję od Gigabyte ze względu na chłodzenie, które jest cudne. Z Radeonów to Toxica jedynie do kilku monitorów, a i tak jak creatin napisał nie wykorzystasz tego . Bardziej bym się skłaniał ku normalnemu Sapphire, lub wersji od Gigabyte. Która lepsza? Zależy. Jak dobra sztuka ci się trafi i będziesz podkręcał, to ten HD7970 potrafi przegonić GTX680, a w dodatku ma więcej vram + szyna. Jak już jesteś zdecydowany na Nvidie, to lepszym rozwiązaniem byłby GTX670. Cytuj Link to post Share on other sites
creatinfreak 48 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Nie mówie,że amd jest beee.Miałem 6950 i byłem zadowolony.A greg skoro ma kase na lightinga to 670 nie będzie się interesować tylko topowym modelem. Ja akurat z braku kasy staram sie wybierać wydajność/ cena,ale jak bym miał kase to brałbym 680;p Cytuj Link to post Share on other sites
kamar59 264 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 670 680 nie opłaca się albo 7970 Cytuj Link to post Share on other sites
creatinfreak 48 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 670 bardziej opłacalna. Ale 680 wydajniejsza, tak więc jeżeli ma kase i chce najwydajniejszą to 680. Cytuj Link to post Share on other sites
Huzar 88 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Podpisuję się pod tym co napisał Dip79. Poza tym GTX 680 jest tylko trochę wydajniejszy od 670, a parę ładnych stówek droższy. Ten drugi więc się bardziej opłaca. Prawdą jest także, że HD7970 w niektórych grach i konfiguracjach przegania GTX 680. Warto też rzucić okiem na to zanim zdecydujesz się na którąś kartę, a najlepiej poszukać jeszcze więcej testów. Generalnie co byś nie wziął z tej półki będziesz zadowolony bo wszystkie te karty to bardzo dobre konstrukcje ze swoimi wadami i zaletami ale ja osobiście... poczekałbym do stycznia na premierę HD 8850/70 Cytuj Link to post Share on other sites
Tridefy 229 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Jeżeli grasz w rozdzielczości większej niż FullHD to radeon bedzie chyba lepszym wyborem w FullHD jest GTX który jest szybszy ,chociaż w wersji GHZ są praktycznie równe w FullHD . Ja bym wybrał zwykłą wersje 7970 który kosztuje 1600zł bo i tak wystarczy na wszystkie gry w tym i zapewne w przyszłym roku , GTX 670 który jest za podobną cene jest wolniejszy . Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 21 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Moja teraźniejsza grafa będzie sprzedana, więc będę miał wystarczająco kasy aby kupić 680 tkę lub jakiś model radeona po tuningu Jak bym miał wybrać dziś to z radka wziął bym chyba ten model HD 7970 Vapor-x http://allegro.pl/sapphire-hd-7970-vapor-x-hdmi-2x-dvi-displayport-i2622678433.html Z zielonych zastanawiam się nad GTX 680 SC- signature http://allegro.pl/evga-geforce-gtx-680-sc-signature-2-gw-fv-i2622678434.html Chociaż właśnie gigabyte ma super chłodzenie mam tą kartę w wersji 580 i w stresie ma 63stopnie max Nie wiem czy jak wybiorę radka nie będę musiał na nowo stawiać systemu Muszę to na spokojnie przemyśleć ale opinie zawsze sie przydają przy podejmowaniu decyzji, więc z góry THX za wszystkie. Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 1) Systemu zmieniać nie będziesz musiał. Ja przesiadłem się z 6950 od gigabyte (na wf3) na 680tkę od EVGA i bez problemu wyczyściłem system ze sterów radka. W temacie samych sterowników, AMD ma je równie dobre (jak nie lepsze) niż obecne od nv. 2) Rzecz druga- 670tka jest bardziej opłacalna. Zgadzam się. Ale wbrew obiegowej opinii GTX670=/=GTX680. 670tkę do poziomu niewykastrowanego brata trzeba już troszkę pogonić, a 680tka też ma zacny potencjał OC. Koniec końców warto kupić 680tkę jeśli nie liczy się każda złotówka. Ja się cieszę że nie próbowałem oszczędzać, choć pewnie 670tka też sprawiałaby mi dużo radości. 3) Jak udowadniano na naszym forum wodowaną 7970 można pogonić dalej niż 680tkę (poszukaj tematu z gtxxorem). I to przy żyłowaniu kart do granic możliwości. Ale po wyjęciu z pudełka lepszą wydajność daje nv. Więcej też wykłada na szarą strefę- "przekonywanie" producentów do pisania gier pod siebie Potem są kwiaty jak z borderlands 2 gdzie wykastrowano grę z całej fizyki bo niby "tylko karty nv są w stanie taką fizykę wygenerować" Bullshit. Czarny marketing. Najnowszy nietoperek prezentował to samo. Masz też bajery których wartość trudno oszacować- adaptive v-sync dla przykładu. Potrzebne? Nie. Warto mieć? I guess... 4) Chłodzenie. Przesiadłem się ze wspaniałego chłodzenia jakim jest WF3 na praktycznie referencyjny model od EVGA (niby jakiś lepiej profilowany wentylator tam jest) i kulturę pracy obu kart oceniam na praktycznie równym poziomie. Ani jednej ani drugiej nawet po OC w stresie nie słychać. Kwestia tego że w obu przypadkach stery dobrze dobierają prędkość wentylatora. Sam jestem zaskoczony poziomem głośności tej 680tki. Spodziewałem się lekkiej suszary a tu poezja prawie jak na WF3. 5) Jeśli chcesz robić kiedyś SLI (bo czemu nie, różnie może być) warto wiedzieć że referencyjne modele, które wywiewają powietrze tylko z tyłu kompa nie mieszając w budzie, ponoć lepiej się do tego celu nadają. Jak się nad tym zastanowić to najwięcej chłodzonych powietrzem 4-way SLI widziałem właśnie z referentów. Może coś w tym jest No i główne przesłanie. Której nie weźmiesz- będziesz zachwycony. Sam widzisz co ja wybrałem i jeśli miałbym być szczery to zwyczajnie bardzo podoba mi się backplate na tej EVGA Cytuj Link to post Share on other sites
batdal 55 Napisano 21 Września 2012 Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Masz kase na GTX680 to polecam z powodu "Adaptive VSync" . Zobacz ten film . Edytowane 21 Września 2012 przez batdal Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 22 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Tak cały czas się zastanawiam nad tą grafiką, wstępnie wysłałem do znajomego info o dostępność tej grafy GTX 680 SC- signature http://allegro.pl/evga-geforce-gtx-680-sc-signature-2-gw-fv-i2622678434.html Podoba mi się wizualnie, wydajnościowo chyba wystarczy na jakieś dwa latka i będzie mi pasowała do wnętrza obudowy. Kolejnym plusem jest to, ze nic nie będę musiał zmieniać w sterach. Na razie czekam do poniedziałku, może się coś w tej sprawie ruszy dalej. Ale wg mnie Czerwoni robią ładniejsze wizualnie grafiki, kwestia gustu być może, ale u mnie mają za to PLUSA. Cytuj Link to post Share on other sites
Skeletor 1688 Napisano 23 Września 2012 Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Ta EVGA to świetny wybór. Wystarczy poczytać na forach. Ja osobiście brałbym SLI z 670ek. Tylko 800 ziko więcej i kompletnie dewastują każdą 680tkę, zapewnią płynną grę na trzech monitorach i szacun geeków na dzielni. Cytuj Link to post Share on other sites
Adonim85 205 Napisano 23 Września 2012 Udostępnij Napisano 23 Września 2012 7970 i OC Lepsza opcja. Cytuj Link to post Share on other sites
JackMuzyk 1 Napisano 23 Września 2012 Udostępnij Napisano 23 Września 2012 a jakis konkretny model 7970 ? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 24 Września 2012 Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Tylko 800 ziko więcej i kompletnie dewastują każdą 680tkę, zapewnią płynną grę na trzech monitorach i szacun geeków na dzielni. To mi przelej te "tylko 800zł". Drobnymi nie poratujesz? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wallhack 125 Napisano 24 Września 2012 Udostępnij Napisano 24 Września 2012 http://www.morele.net/karta-graficzna-power-color-ax7970-3gbd5-2dhv3-464603/ Kręcisz i masz lepszą wydajność niż GTX 680, po co dawać 500zł więcej. Cytuj Link to post Share on other sites
PCLabspec 155 Napisano 24 Września 2012 Udostępnij Napisano 24 Września 2012 HD 7970 zdecydowanie lepszy wybór. Cytuj Link to post Share on other sites
HapTi 0 Napisano 24 Września 2012 Udostępnij Napisano 24 Września 2012 (edytowane) A jak duża jest różnica pomiędzy gtx670, a hd7970? Sprawdzałem w internecie testy, jednak są one zazwyczaj sponsorowane oraz nie na najnowszych sterownikach. Jak jest z płynnością Radeonów w grach w FHD (gry są niestety zazwyczaj pisane pod nvidię )? Czy odczuwa się znaczną różnicę w wydajności w programach typu photoshop, aftereffect etc.? I przede wszystkim czy warto dopłacić te 200zł do "radzia" (ghz edition)? Jest jakaś znaczna różnica pomiędzy wersją "starą", a Ghz? Edytowane 24 Września 2012 przez HapTi Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 24 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Heheh, więc tak na 2 x 670 mnie nie stac w tym momencie, wiem mógł bym kupić teraz jedną i za powiedzmy dwa miesiące drugą, ale po co hehe. Jakoś nigdy do bicia rekordów mi śpieszno nie było, a grafikę chciałem mieć zawsze jedną. I tak na okres 1,5-2 latka wystarczy a później wyjdą takie, ze nawet 2x670 będą w tyle więc chyba sobie teki tandem daruję Budżet to 2400max w tej cenie mam albo EVGA GTX 680 SC- signature albo MSI GTX 680 Lightning, myślałem też nad podkręconym Radeonem Sapphire Vapor-X, wiec między tymi chcę coś wybrać. Najbardziej mnie kusi model MSI, ale jest głośny ponoć na max obrotach. Pytanie tylko jak często będzie grafa na nie wchodziła, grając w gry ?? EVGA to tez super karta ale musiał bym dokupić oddzielnie backplate, a to dodatkowy wydatek. Myślę i Myślę hehe cały czas. Radeon też wygląda fajnie i tak kolo się zazębia Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 24 Września 2012 Udostępnij Napisano 24 Września 2012 To raczej słodki dylemat. Sam przyznasz Odwiedź mój temat z sygnaturki i zobacz jak taka zabawka wygląda. Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 24 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Widziałem już ją między innymi w Twoim temacie ale kurde model signature 2 tego backplate nie ma nie wiem czy w naszej kochanej Polsce go dostanę, raczej wątpię W MSI nic nie muszę dokupować, ale własnie gryzie mnie to, ze karta może być głośna, zresztą ta EVGA też taka może być na max obrotach. Nigdzie nie mogę znaleźć testów grrrr Cytuj Link to post Share on other sites
mst 6010 Napisano 24 Września 2012 Udostępnij Napisano 24 Września 2012 (edytowane) http://q3.kn.pl/bp/ Mój były referent. Backplate zamówiłem z evga.com, szedł do mnie 2 dni. Gdzieś w worklogach jest mój temat - poszukaj. A masz: http://forum.benchmark.pl/topic/53766-evga-gtx-680-backplate/ Edytowane 24 Września 2012 przez mst Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 24 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Tak tak widziałem Twój temacik i te fotki. Bardzo fajnie to wygląda, ale mnie nie ma w domu od rana do wieczora i kurier odpada niestety na ten moment, a nie mam nikogo kto by mógł posiedzieć i poczekać na niego. Wszyscy zapracowani heh Czyli Polecacie bardziej model EVGA niż MSI ?? Tak mam to rozumieć Cytuj Link to post Share on other sites
wallhack 125 Napisano 24 Września 2012 Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Brać referenta suszarkę za taką kasę to wg mnie średnia decyzja. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts